Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 20:12, 08 sie 2015

Do góry
dzieki za zainteresowanie nie chce ich ciąć od strony siatki. czyli choiny i serby 1,5 od siatki i kórnika tez?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 20:11, 08 sie 2015

Do góry
nie przejmuj się na tym forum nie odpisywanie to standard i brak moderatora jesli brak odpowiedzi wynika z błędnej lokalizacji pytania.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:27, 08 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 13:23, 08 sie 2015

Do góry
witam
czytajac ten watek zmieniam koncepcje zywopłotu i do tujek kórnik i swierków serbskich dosadzę w rogu tak na 5m długim z kazdej strony choiny.mam pytanie w jakiej odległosci od ogrodzenia z siatki posadzic w takiej kolejnosci choina-swierk-tuja sadzonki?bo wiem juz ze kórnik sadzimy ok 60cm od siatki a serba 1,5 m. jak to wyglada w praktyce?widze takie połaczenie w realizacji p. Danuty ale nie widze tych odległości
będę wdzieczna za szybka odpowiedź, wrzesień zbliza sie wielkimi krokami i szybko muszę ogarnać ile czego kupic w szkółce, w przyszłym tygodniu urodzić córke i jeszcze potem to wszystko posadzić
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:14, 08 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Raczej na górze skarpy, najlepiej naprzemiennie, żeby długie pędy róż się poprzeplatały. Jakby w szachownicę. Raczej mają spływać ze skarpy, naturalnie. I nie 2 a trzy.

dzieki za odp.
myslałam jeszcze na tej skarpie na gorze posadzic 3 cisy na pniu, podsadzic miskantem morning light i róze podsadzic lawendą ale chyba mi sie tam to wszystko nie zmieści...

lewa strona skarpy, tutaj były by 2 cisy i po prawej stronie schodów trzeci cis i u dołu róża.

co sadzisz o takiej kompozycji?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:06, 04 sie 2015

Do góry
witam,czy róże okrywowe nadaja sie na skarpę?wysokosc ok 1m nachylona 30-40stopni, szerokosc 3m cały dzień słońce. Planowałam wsadzić SCARLET MEILLANDECOR 2 szt. jesli mozna to sadzi sie ją na dole skarpy i róża z czasem zakryje tak?
Ogród Dominiki 12:12, 02 sie 2015

Do góry
Domi napisał(a)
Miskant olbrzymi pod płotem za świerkami serbskimi

witam serdecznie, podziwiam Twój ogród i czytam uważnie spisujac porady i piekne polaczenia. mam pytanie o tego miskanata za serbem. ile on ma tam miejsca?będę sadziła u siebie zywopłot z serba i pomyslalam o dosadzeniu miskanta jak piszesz jako bariere dla nornic. tylko niewiem ile zostawis mu miejsca od ogrodzenia..
pozdrawiam i podpatruje dalej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:15, 30 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

zrobiłam symulacje w garden puzzle
lewy przedogródek:

prawy: bez obwódki bo raczej i tak nie byłoby jej widac i z rododendronem zamiast hortensji.

jak oceniacie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:15, 30 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

witam, niewiem czy w dobrym miejscu zamieszczam pytanie ale potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu przedogródka.
lewa strona wymiar przybliżony bo ma taki dziwny kształt 18x7,5m. Tutaj pomyslałam o swierku serbskim jako zywoplot sadzony co 1,4m, 1,5m odsuniety od ogrodzenia. szpaler powiedzmy zajałby ok 3m. szerokości. Przed swierkami z prawej strony np. buk purple founatain, idac w lewo dereń elegantissima, krzewuszka.(czyli rosliny do 3mwys)I niewiem w sumie co by mogło jeszcze być... przed nimi jakas kosodrzewina lub jalowiec grey owl (czyli rosliny do 1m wys)nastepnie trawy ozdobne aby dodac "ruchu" i na koniec czyli juz tu przy kostce na całej długosci tuje danica w żwirku sadzone co 1,5.

prawa strona, taki romb 8,7x9,3(11,5). Te pojemniki na odpady będą pod komórką ustawione na płytach betonowych. tam gdzie z lewej ogrodzenie to świerki serbskie sadzone podobnie jak w lewym przedogródku. przed komórka świerk bialobok, potem przed studnia klon palmowy w obwódce z bukszpanu w kształcie kwadratu prowadzonej do wysokosci studni. po prawej stronie studni nie mam pomysłu ale chcialabym zasłonic ten skladzik drewna po pewnie zawsze w tamtym miejscu bedzie męża bałaganik może dalej swierki serbskie? Przy kostce tak jak z lewej strony rząd daniki w zwirku szer ok 1m a pomiedzy danica a świerkami i klonem np. hortensje, trawy ozdobne, cos zimozielonego znowu jalowiec?

pomózcie bo niemam totalnie wyobrażni ogrodniczej i moze nudy będą straszne..zalezy mi na tym aby nie sadzić w przedogródku trawy, wysypac wszystko korą, odciac ekobordem ten metr zwiru gdzie byłaby danica. Generalnie wzoruje sie na wjeździe borbetki i u mnie z czasem moze tez cos miedzy danikami bym dosadzała...
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 18:09, 30 lip 2015

Do góry
ok dzieki
a właśnie przegladam Twój watek
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 10:18, 29 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro masz robić cięty zywopłot to nie pytaj o grubośc tui tylko sadź tak, żeby się stykały. Postaw w szkółce i zobacz ile wchodzi na metr bieżący. Oblicz ilość.

dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Rozwojowy kawałek pola 22:11, 25 lip 2015

Do góry
anax napisał(a)

witam, ogrod super!
pod kamieniami wszędzie jest mata?
pozdrawiam i będę zagladać
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 13:36, 23 lip 2015

Do góry
a jak Pani zaleca go sadzić? bo jedne źródła podaja ze tak jak aureospicate co 80cm a inne ze nawet co 1,5m. zalezy mi na zywopłocie bez przeswitów ale nie koniecznie w bardzo szybkim czasie. moge poczekac z 4-5lat u ogrodnika czekaja na mnie obie odmiany wys 1m po 10zł.
i jak szerokie one sa dorosłe w obwodzie?ile odsunać sie z nimi od siatki?ale nie po to aby tam wchodzic go przycinac tylko zeby roslinie bylo wygodnie.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 12:01, 23 lip 2015

Do góry
witam, mam pytanie dotyczace podstawowych róznic jakie widzicie miedzy tuja kornik a aureospicata? generalnie do tej pory bylam zdecydowana obsadzic 54m aureospicata ale gdy zadzwonilam do szkołki z prośbą o przygotowanie 60-70szt tej tuji ogrodnik zaproponowal mi kórnik "bo ladniejszy"...i jestem w kropce. miejsca na szerokosc do sadzenie od ogrodzenia mam duzo. Podobno obie sadzi sie ok 80-90cm od siebie
Będę wdzieczna za zdjecia
pozdrawiam serdecznie
Ogród mały, ale pojemny;) 16:28, 22 lip 2015

Do góry
witam
ogród obłedny, mogłabym skopiować cały!
czy stosowałeś w swoim ogrodzie mate p.chwastom?jesli nie to jak sobie radzisz z miejscami gdzie jest wysypany żwir?nie brudzi go ziemia spod spodu?jak ogarniasz chwasty?
i druga mega prosba...czy moglbyś przy zdjęciu przedogródka dopisac nazwy roslin?ułatwi to kopiowanie tego raju
pozdrawiam
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 19:47, 22 maj 2015

Do góry
tuja can can
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 10:09, 10 maj 2015

Do góry
dziękuję za pomoc
Świerk serbski - Picea omorika 20:20, 09 maj 2015

Do góry
halo pomoże ktos..co się z nim dzieje? co mam robic?
Towarzystwo dla świerków serbskich 11:17, 08 maj 2015

Do góry
Ciekawy temat, mam nadzieje ze ktos doswiadczony sie wypowie jeszcze. Przecież macie w swoich ogrodach swierki serbskie, napiszcie z jakimi odmianami obok, wrzuccie zdjęcia. to forum to chyba nie tylko przegladanie wieloletnich ogrodów i slodzenie sobie nawzajem ale tez podzielenie sie wiedza merytoryczną.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 10:54, 08 maj 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)

Kórnik jest brzydki i bardzo smieci. Wolałabym coś innego.

a moze tuja Can Can, tylko wolno rosnie niewiem czy tak chcesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies