Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Działka wkoło Lubczyka :) 20:38, 16 sie 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
a my mieliśmy dziś wyjazd do Inowrocławia, byliśmy pooglądać tamte tężnie, przy okazji zahaczyliśmy o szkółkę drzew i krzewów! oczywiście poczyniliśmy małe zakupy kupiliśmy roślinki na skalniak/skarpę
Ino to moje włościa, prawie. W jakiej szkółce byłaś. Ja po byliny jeżdżę do Pakości, a po drzewka do Sędowa
Działka wkoło Lubczyka :) 17:45, 16 sie 2013

Do góry
a my mieliśmy dziś wyjazd do Inowrocławia, byliśmy pooglądać tamte tężnie, przy okazji zahaczyliśmy o szkółkę drzew i krzewów! oczywiście poczyniliśmy małe zakupy kupiliśmy roślinki na skalniak/skarpę
roślinki na skalniak 20:57, 14 sie 2013

Do góry
Kochani, będę tworzyć skalniak przy tarasie, stąd moja prośba, jeśli macie roślinki nadające się na skalniak, który jest od strony południowej to bardzo chętnie przyjmę! Oczywiście pokryję koszty przesyłki.
Ogród nasz 15:45, 12 sie 2013

Do góry
a międzyczasie zapytamm - częśc południowa ogrodu

1 tutaj będzie kojec

2 tutaj mały warzywniaczek

3 tutaj jest betonowy płot i perspektywa może za kilka lat sąsiadów i brak pomysłu jak zagospodarowac aby tego betonu nie było widać

4. tutaj będzie pompa do wody - czynna i chciałabym wokół tego krzaczka utworzyć skalniak

część wschodnia

i tutaj mnie ten beton przeraża może jakieś sugestie, róże które tutaj rosną mogę przesadzić, mnie jwięcej w tym miejscu chcemy grila no i mały stolik z 2 krzesłami metalowymi taki mały klimacik dla pana grilowego, mogę oczywiście odsunąć troszke rabate od tego betonu.

A może macie jakieś sugestie odnośnie tych miejsc

z mężem bardzo lubimy kolory a tu nie widzę ich ani ani, tylko zielono - bordowo
Duży ogród - młodego ogrodnika 22:38, 06 sie 2013

Do góry
Witam Wszystkich Ogrodników. Od dłuższego czasu przeglądałem wasze metamorfozy Waszych ogródków, przydomowych działek. Jestem pod wrażeniem przemian. Postanowiłem zalogować się i dołączyć do grona ogrodowisko. Jestem młody i jak na razie dużo czeka mnie pracy ze względu na to ze teren który mam do zrobienia to prawie 2 tyś m. kw. gdzie stoi już dom czyli zostaje jakieś 1800 m. kw. Teren jest ładny i ale czasem jak na to patrzę to z jednej strony ciężko bo robię samemu po troszku, ale z drugiej strony satysfakcja z tego co się zrobi Zacząłem prace od zeszłego roku by doprowadzać wszystko do ładu i składu cały teren. Nie chciałbym przynudzać więc powstawiam parę zdjęć jak to wygląda wraz z tym co już zrobiłem i przykładowym planem jak by miał Mój ogród wyglądać. Choć też mam wiele pytań do Was drodzy Ogrodnicy, na które sam nie jestem w stanie sobie odpowiedzieć, a mam nadzieję że mi w tym pomożecie.

tak wygląda teren z dachu, widok z góry lepiej się prezentuję, ale z bliska już nie jest tak ciekawie ze względu na to, że jaśniejszy odcień zieleni to kwasy, bo w tym miejscu było uprawne pole. a na przyszły rok gdzieś tak na początku kwietnia poproszę kuzyna by przeorał ten prostokąt i chciałbym zasiać trawę i tu nasuwają się pytania.
- czy jak zasieję trawę, to kwasty nie wyrosną szybciej od trawy?

- jak pozbyć się ewentualnie tych roślinek, Ja oczywiscie po skoszeniu używam Randapu, po tym jest efekt bo wszystku usycha, ale pewnie zaszkodzi trawie, jakie Wy macie na to propozycję.

na początku wakacji, bo wcześniej nie mogłem zacząc ze względu na to ze studia i trzeba było poświęcić czas na naukę. Zabrałem się za wycinanie starych drzew oraz przekopanie paska o wymiarach 4m szerokosci 60m długosci i 50 cm głebokosci. Czyli wybranie starych traw i korzeni które powodują ze w innych miejscach wyrastają krzaki, a że obok mam sąsiada wiekowego gdzie na jego terenie jest las. jak widać na 1 zdjeciu po lewej stronie tak więc mam z co robić i zastanawiam się czy na całej długości nie położyć agrowłkninę 1mx60m aby z rzołędzi które spadną nie wyrastały młode drzewka?
na chwile obecną wykopane zostąły konary pozostały mi jeszcze 2 i drzewa owocowe. Ale małymi kroczkami i do przodu.

W między czasie postanowiłem posadzić Thuje na całej długości siatki po drugiej stronie. czyli kolejne ziemne robótki. Troszke męczące ze wzgledu na to ze trzeba było wykopac starą trawę otrząsnąć ziemię i wyrównać teren,
,
troszkę zabawy jest, ale lepsze to niż spędzać całymi dniami przed komputerem i wpatrywac się w ekran, a sama działka się nie zrobi. na chwilę obecną przekopany został spory kawałek posadziłem już 18 thuj.

po drodze usunąłem 3 jarzebiny, lecz na drodze pozostało do wycięcia jeszcze 1 choinka i 5 sosenek, ale tu muszę napisać do burmistrza o pozwolenie i tu nasuwa się kolejne pytanie lub nawet kilka.
- czy jak bede pisał o wycinkę napisać ze chcę posadzić thuje na całej długości siatki oraz to, że będę chciał posadzić w ciągu 5 lat nowe drzewa iglaste na działce ale nie w tym samym miejscu.
Czy otrzymam zgodę czy raczej inaczej do tego powinienem podjeść.
Zapewne po wysłaniu takiego pisma będę spodziewał się wizyty z ochrony środowiska, który skontroluje to co zostało dokonane? Mam nadzieję że żadnych kar nie będę musiał płacić?

Pod Thuje położyłem agrowłókninę i zastanawiam się nad kupnem kory, byłem w sklepie ogrodniczym z zapytaniem ile kosztuje kora. Ekspedientka powiedziała ze 80 L kosztuje 12 zł. Ale czeka mnie jeszcze wizyta w tartku wiec jestem ciekaw ile tam sobie będą życzyć.
Czy cena zalezna jest od pory roku czy raczej jest stała?
Czy ktoś już kupował korę i jaką płacił cenę?
I jeszcze jedno pytanie mimo panujących wysokich temperatur pod thuje zaczęła przychodzić nornica, jak bo poczuła ze jest tam wilgotno. czy można się jej pozbyć czy raczej nie jest tak łatwo.

W tym roku planuję jeszcze podciąć drzewa od strony sąsiada jednego jak i z Tyłu domu
gdzie za siatką rośnie las więc i z liśćmi będzie jesienią zabawa. ale nie wszystko w jeden rok.

A tak prezentuje się działka w mojej wyobraźni, lecz to na razie tylko wstępna propozycja
- ciemny zielony to ogródek
- jasny zielony to trawnik
- brązowe koła to drzewa owocowe
-jasny kolor z prawej strony to skalniak.
- szary kolor to kostka Ażurowa na całej długości wjazdu do domu
a przed domem zastanawiam się nad położeniem kostki syjeńska ale te dwa ostatnie warianty to do przemyśleniu ale to już w po remoncie domu

a co do drzew to muszę skonsultować się z moją przyszłą żoną, bo za 2 lata się pobieramy. Tak więc działkę robię sam i małym kosztem ze względu na to trzeba odkładać na wesele, a tanie nie jest patrząc na dzisiejsze realia. I po weselu remont, rozbudowa i budowa istniejącego domu w którym zamieszkamy. Będę starał się informować na bieżąco o moich staraniach i remontach.

Tak więc w tym roku jeszcze podcięcie drzew i wycinka drzew owocowych jak o będzie wszystko się okaże. Na chwilę obecną pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że będę brał czynny udział na stronie, komentował i podziwiał inne ogrody Pozdrawiam
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 19:20, 05 sie 2013

Do góry
Nati napisał(a)
do wszystkich - begonie zabrane ze skalniaka ale muszę się przyzwyczaić teraz tak monotonnie żółto niebiesko bo taki skalniak zrobiłam, ale chyba ok

Dodaj klonika palmowego bordowego może ?
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:15, 05 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Zaglądam do ogródka Podoba mi się bardzo skalniak, ale jak już inni podobnie pisali, bez begonii podobałby mi się bardziej

begonie zabrane muszę się teraz przyzwyczaić bo naprawdę było fajnie z nimi inaczej też na zdjęciach

pozdrawiam

p.s. a co to za fajny program do wizualizacji na pierwszej stronie u ciebie przydałoby mi się spojrzeć na bój ogród bo ciężko mi zaplanować rabaty na przyszłość
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 10:03, 05 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Zaglądam do ogródka Podoba mi się bardzo skalniak, ale jak już inni podobnie pisali, bez begonii podobałby mi się bardziej

jw. napisałam begonie zabrane
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 10:01, 05 sie 2013

Do góry
do wszystkich - begonie zabrane ze skalniaka ale muszę się przyzwyczaić teraz tak monotonnie żółto niebiesko bo taki skalniak zrobiłam, ale chyba ok
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 09:50, 05 sie 2013

Do góry
Działka wkoło Lubczyka :) 13:05, 02 sie 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Witam serdecznie!
Praca wre, plany w trakcie realizacji. Pogoda piękna, więc jak są chęci to i długo nie trzeba będzie czekać na efekty. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Witaj Marysiu
no na ruch to ja liczę od połowy sierpnia, bo wtedy zaczynam urlop i nie mam zamiaru się byczyć tylko ostro pracować w ogrodzie! więc wtedy mam nadzieję, że pogoda dopisze, trawka urośnie, skalniak powstanie i ten bok od strony bud. gospodarczego sąsiadów, no i sad oby tylko sił na to wszystko wystarczyło!
pozdrawiam :*
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:10, 01 sie 2013

Do góry
A to skalniak, kałuża i za skalniakiem ścieżka z liliowcami i innymi bylinami i krzakami.... Na wprost ciurkadło z kamieniami

eMuś z kosiarką też sie załapał... kałuża, katalpa, za katalpą koreanki, a za koreankami rabata z rh i bylinami, poletko z borówką i sad... tego z dachu nie widać.. I dwie rabaty z wielkimi trawami..... na prawo i lewo od kałuży

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:06, 01 sie 2013

Do góry
Dalej jest moja nowa rabata... ale zasłania milin na pergoli....

Wysepka z wrzosami i azaliami w środka ku a za nią alejka z klonami Konstancji.

cd wysepki z wrzosami....i alejka której nie widać bo zasłaniają ją chaszcze.... i w oddali widok na skalniak

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:10, 23 lip 2013

Do góry
I tyle przynudzania..... pora do roboty...... i na koniec jakiś misz-masz.. M się piekli, że jeżówki zasłąniaja mu skalniak i po co robiłam skalniak, jak jest zdominowany przez jeżówki... a mi szkoda ich wyrzucić... może posadzę jakie niższe.. tylko czy takie duże zniosą przeprowadzkę.. jeżówki nie lubią przesadzania

Rozpoznawanie bylin 15:47, 22 lip 2013

Do góry
I mam, mam nadzieję że będzie bardziej widoczne: pociełam ten skalniak na części żeby można było lepiej sie przyjrzeć.

Dziękuję za pomoc
Bez pomocy ani rusz II... :) 22:50, 19 lip 2013

Do góry
Poszperałam troszkę w zdjęciach by pokazać moje metamorfozy rabatkowe

skalniak
jesień 2012

czerwiec 2013

Drzewulcowo 21:36, 19 lip 2013

Do góry
Netka napisał(a)
Wpadam z rewizytą Agnieszko Rewelacyjny dojazd przez lasek, skalniak i rabata z brzozą Co tak ładnie kwitnie na żółto na tym skalniaczku ?

Cieszę się, że się podoba. Droga przez lasek rewelacyjna zwłaszcza zimą, małż ją uwielbia .... odśnieżać

A na skalniaku to smagliczka skalna. Wysiewasz nasionka raz, a potem samo się rozsiewa, a stare krzewinki całkiem dobrze zimują. Co 2 - 3 lata wycinam aby odmłodniały.
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 13:01, 17 lip 2013

Do góry
piękny! biorę karton
co tam chcesz zrobić? poszerzasz ciut?
te otoczaki do wywalenia, u mnie zbieram wszystkie i na razie w jednym miejscu górkę robię, tak rozkładałam, jako przeszkodę dla psów, zwykły brzeg trawnika, coś jak kant lepiej wygląda i mniej roboty, ale M. się burzył, teraz i jemu lepiej się podoba
mam ochotę zlikwidować skalniak...chyba to zrobię!
Drzewulcowo 08:37, 16 lip 2013

Do góry
Wpadam z rewizytą Agnieszko Rewelacyjny dojazd przez lasek, skalniak i rabata z brzozą Co tak ładnie kwitnie na żółto na tym skalniaczku ?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 12:48, 15 lip 2013

Do góry
Po długim okresie wiosennym, kiedy praca w ogrodzie pochłaniała cały mój wolny czas i po wszystkich służbowych wyjazdach, rozjazdach itp itd. znalazłam wolną deszczową chwilę, żeby obrobić tych kilka zdjęć, które zrobiłam w maju - tego co działo się u nas w ogrodzie. Niestety mąż zabrał mi w delegację obiektyw szerokokątny i musiałam robić fotki obiektywem o najmniejszej ogniskowej 70mm więc wybaczcie niecodzienną perspektywę

Widok na przedogródek z kwitnącymi azaliami, różami piennymi - strażnikami wejścia do domu oraz trejażem z milinem. W oddali widać moją porażkę - przemarznięte i uschnięte tuje pod betonowym płotem sąsiadów. Na razie są - nie wyrzucam ich - może w przyszłym roku dadzą oznaki życia. Jeśli nie - robię drugie podejście do iglaków przy płocie.

Przedogródek - widok od strony ulicy.

Widok od strony bramy. Po lewej widać fragment garażu. Właśnie w tej chwili fachowcy kładą bruk na podjeździe do garażu oraz podłogę wewnątrz. Po prawej stronie trochę widać trejaż po którym wspina się róża oraz pergolę przy tarasie, po której będzie wspinać się róża oraz wisteria (są malutkie więc jeszcze ich nie widać). Pod garażem posadziliśmy berberysy, bergenię, języczkę, niezapominajki itp. Za pergolą jest podniesiona rabata z piwoniami, jeżówkami , cebulowymi, trawami i... poziomkami

Widok na skalniak i podniesioną nad skalniakiem rabatę kwiatową. To co widać za ogrodzeniem w przyszłości mam nadzieję zasłoni bluszcz na ogrodzeniu, drzewa które urosną - za ogrodzeniem oraz trejaże z pnączami.

Widok na rabatę od drugiej strony (od ogrodzenia) w kierunku tarasu. Pod betonowym płotem mieszczą się dwie podwyższone rabaty ziołowo-warzywne i 3 kompostowniki. Nie widać ich z tarasu

To na razie tyle. Mam nadzieję, że mój artystyczny bałagan przypadnie Wam do gustu. Do pokazania mam te moje podwyższone rabaty, oczko wodne, i ostatnio zrobioną rabatę pod domem - z białym trejażem, różami, lawendami, irysami i... no znów dużo tego nawsadzałam - ale pewnie pokażę ją za rok - jak już będzie jakoś wyglądała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies