Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:55, 17 paź 2018

Do góry
Mój miskant Jos van der Palen już żółciutki
Bylinowa łąka 16:58, 16 paź 2018

Do góry
Miskant Yaku Yima Dwarf

Sadziec purpurowy.

Przekwitnięta smotrawa okazała i zawilec.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:20, 15 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Małgosiu, świetna wycieczka, w dodatku rodzinna chyba Trawy świetne, ale jaki okaz astra, śliczny. I molinie wypatrzyłam Miskant pewnie czadowy będzie

Wycieczka fajna. Ta dziewczynka przy kogucie obok mnie na fotce to nie moja rodzina ale tam było tak tłoczno że jeden po drugiej odchodziły kolejne osoby i chciały się fotografować. Turystów było naprawdę wielu. Dobrze że baza przygotowana, pensjonat goni pensjonat a knajpka knajpkę. I dobrze bo pamiętam takie czasy w latach 90-tych kiedy na rynku w restauracji trzeba było polować na miejsca i stać nad głową jedzących jak kat.
W ogóle zmiany na plus, zakazu wjazdu aut, duże parkingi na obrzeżach miasteczka, trasy spacerowe piesze oraz objazdy elektrycznymi meleksami z przewodnikiem. A najładniej było rano wcześnie w niedzielę bo pusto
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:33, 15 paź 2018

Do góry
Małgosiu, świetna wycieczka, w dodatku rodzinna chyba Trawy świetne, ale jaki okaz astra, śliczny. I molinie wypatrzyłam Miskant pewnie czadowy będzie
Między polem, a lasem. 21:15, 15 paź 2018

Do góry
Ostatnie pytanie
Czy miskant Memery i jeżówki sadziłabyś jeszcze teraz, czy do wiosny się wstrzymać?
Ogród z rzeźbą 21:01, 15 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Obiecałam komuś zdjęcie całej rozplenicy Viridescens, oto ona w całej okazałości na moim zabałaganionym przechowalniku. Teraz widać bardzo dobrze, że tworzy masywną kępę liściową a koty są na czubku. No nie przemawia do mnie.

Witaj Aniu. Ilu letnia jest ta rozplenica? Za nią jest miskant. Też ma cudne pióropusze. Mój jest drugi rok, ale daleko mu do Twojego....
Pozdrawiam
Mój ogród pod lasem 11:18, 15 paź 2018

Do góry
No i co ja mam teraz zrobić ja się pytam Znowu włożyc do doniczki i zadołować wraz z nią?
Nie wiem czy ten miskant tyle zniesie?...
Blaski i cienie nowego życia 09:09, 15 paź 2018

Do góry
To tak zwany Miskant chiński.
Ogrodowy song 21:01, 14 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Nie chcę robić tego w kolejnym wątku ale muszę.
Ewo. To nie jest Gracillimus ani tym bardziej Morning Light.
Ten piękny miskant to Graziella.
Dzięki Waldku...Twoja wiedza jest dla mnie bezcenna.Już sobie zapiszę w moim ogrodowym notatniku .Lecę poczytac o nim.
Osiedlowy ogródek 20:15, 14 paź 2018

Do góry
Rabata słoneczna, jest długa, ciężko ją ująć na jednym zdjęciu, więc podzielę ją na kilka części, tak jak cienistą.

Jesień 2017

Wiosna 2018

Lato 2018

Jesień 2018

1. Bukszpanowa (opisywana wcześniej z rabata narożna z żółtą tują) na zdjęciach widać dwa wielkie i jeden mały bukszpan, między nimi przywrotnik ostroklapowy a przed wrzośce

2. Tawułki Gold mound, przed nimi szałwie Deep Blue i szafirki.
Z tyłu róże Tom Tom 3 szt, Penisetum Rubrum i hortensja Lime Line.
Widać jeszcze różowe astry "Marcinki" z lewej miskant Graciela z prawej wysoki Gracilimus + dalie

Osiedlowy ogródek 19:43, 14 paź 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Hmmm...eM powiedział, że na taki mały kawałek trawnika to szkoda trzymać kosiarkę tzn dał mi do zrozumienia, że za dużo trawnika chcemy mu uszczknąć

A które dokładnie miejsce miałaś na myśli pisząc o przeciwległym rogu (trawiasty zakątek), ten przy kompostowniku? czyli patrząc na plan prawy górny róg?

Hehe, te eMy, zawsze to samo

Prawy dolny rog, przy warzywniku, tam gdzie miskant.
Miskant - Miscanthus 19:19, 14 paź 2018

Do góry
Jak ograniczyć rozrost miskanta? Wkoło ma liliowce (jednego już pozarastał), trzmielinę, berberys i barwinek. Chyba samo wyrywanie trawy nie wystarczy bo pozagłusza rośliny korzeniami? Jeśli osłona to z czego i jak głęboko?
Kupiony jako "miskant kwiecisty", ma białe pióropusze i ok 1,5m. Sprzedawca miał tez czerwone.
W samym słońcu 17:47, 14 paź 2018

Do góry
Ewa,nie zdecydowaliśmy się jeszcze na drzewka :/
Szerokość rabaty to 150+60 czyli 210cm które mogę obsadzić długość to około 10,5 m . Przy domku dzieci odliczylam 60 cm do Tui Danica to tak,żeby przejść swobodnie
Coś sucholubnego? Może być, ale to nie wiem co
A może tam od tyłu,że tak powiem,to Miskant Klein fontane zamiast rozplenicy?
Ogród z wilkiem zamkn. 13:50, 14 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)
To miskant Memory. Widzę, że już się ładnie u Ciebie przebarwia.
A te ,,pseudo gracki" to miskant Graziella.

Dokładnie, Graciella Tak jak u mnie, nazwa podobną to stwierdzili że nikt się nie skapnie
Ogród z wilkiem zamkn. 13:34, 14 paź 2018

Do góry
To miskant Memory. Widzę, że już się ładnie u Ciebie przebarwia.
A te ,,pseudo gracki" to miskant Graziella.
Z Pszenicznej ... 10:59, 14 paź 2018

Do góry
Jestem, musiałam nieco "przetasować" swoje życie. Zmienić priorytety, poszukać innych rozwiązać, obrać nieco inną drogę. Ale powoli wychodzę z niebytu, chyba zaczyna się klarować coś co uspokoi mnie wewnętrznie i pozwoli normalnie spać.

tyle o mojej nieobecności - chyba się usprawiedliwiłam

W tym roku zrobiłam dużo prac fizycznych sama, więc czas wczesnojesienny był dla mnie czasem na odpoczynek. Poza tym dzieci zaczęły szkołę - syn VI klasę, a córka poszła do zerówki. Jest co robić

W ogrodzie jesień jak u każdej z Was.
Początek października na bylinowej. Wymaga już uwagi w przyszłym roku, wiosną floksy muszę wysadzić i podzielić, jak zdążę. Kilka roślin wyleci i wciąż w głowie mam cisy na bylinowej. Może kiedyś

Pięknie "świeci" miskant ballerina

Ogrodowy song 03:29, 14 paź 2018

Do góry
frezja napisał(a)

Aha...czyli jednak gracki. Rozchodniki mają się dobrze u mnie. Takie niewymagające roślinki.

Nie chcę robić tego w kolejnym wątku ale muszę.
Ewo. To nie jest Gracillimus ani tym bardziej Morning Light.
Ten piękny miskant to Graziella.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:04, 13 paź 2018

Do góry
Piątek i sobotę spędziłam pracowicie. Wczoraj skosiłam trawkę i pograbiłam na zapłociu opadłe liście. Dzisiaj przycięłam róże z drugiej części pergoli. Trochę przejaśniało.
W warzywniku posadziłam czosnek jadalny i wysiałam szpinak na wczesnowiosenny zbiór. Spryskałam róże, jarząby szwedzkie i sad roztworem mocznika. I zrobił się wieczór. W południe temperatura znowu w okolicach 25 stopni. W prognozach brak opadów.
Jesień gwałtownie przyspieszyła i w ogrodzie robi się ażurowo.
Kupiłam malutkie chryzantemy i wsadziłam na cypelku. Dadzą trochę koloru.

Powtarza kwitnienie powojnik Kermisina.

Ściętolistny już w całości przebarwiony.

Do kwitnienia zbiera się Malepartus. To ten najwyższy miskant w tym zakątku.

Powoli zacznę wycinać byliny. Na wiosnę proso Heavy Metal na rabacie zachodniej zastąpię trzcinnikiem. Lepiej trzyma pion. Przeniosę też na tę rabatę wysokie astry z jednego z półksiężyców. Wymienię je na niskie.
Ogród z koniczynką 14:15, 13 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam

Rumianka czy na 3 focie to te trawy o ktore pytalas u mnie.

Tam obok jest rozplenica po lewej stronie nie wiem jak u innych ale u mnie maja po 1,5 szerokosci i moze zagluszyc miskanty. Ja bym te misksnty cofnela i da troche wiekszy odstep ok 1,20.
Wszystko zalezy jaki to miskant odmiana czy plenna.

Wszyestkie foty ladne kociolek pomyslowy, rozchodnimi piekne co to za odmiana. Nie lubie rozchodnikow, ale kilka razy widzialam w ladnych kompozycjach i moze sie smusze.
Reszta u mnie.
Tak, to te trawy, miskant chiński, odm. David. Obok po lewej dobrze zauważyłaś, że rośnie rozplenica...Dam ją w inne miejsce, a tu zostawię same miskanty, żeby miały miejsce do rozrostu. A rozchodniki to odmiana Red...coś tam...
Ptasi gaj 14:06, 13 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Miskant chiński, odmiana David
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies