Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 13:11, 17 lis 2018

Dziewczyny ja nie wiem jak to się stało, że sobie taki zapasik zgromadziłam. Jak to wczoraj podliczyłam, to się z lekka podłamałam. A tak w skrócie:

3 miskanty tkwią drugi sezon w doniczkach, bo się kiedyś połakomiłam i do tej pory nie doczekały się docelowej miejscówki.
6 parzydełek miniaturowych też kituje drugi rok w doniczkach, mają trafić na ruderową, a ta w nieustającej przebudowie.
Będąc w sierpniu w Pęchcinie zrobiłam zakupy, z których coś tam posadzone a 7 doniczek zadołowanych (ale taki był zamiar).
Największy grzech zakupowy to wrześniowe chorowanie, tak jakoś z nudów przeglądając strony sklepów ogrodniczych 20 doniczek z "haczykiem" wpadło kilkoma kliknięciami myszki do koszyka no i są. Dla nich w zasadzie miejsce na wiosnę jest (o ile przeżyją!) i to jest pocieszające w tej niedoli.
April podarowała mi 4 doniczki (3 nadprogramowo).
No i ostatnie zakupy to łącznie 5 doniczek, tu włączyło się łakomstwo.

Jakoś sobie do wczoraj nie uświadamiałam, że uzbierałam tego AŻ tyle!

Kasia no masz pełną rację, też sobie nie zazdroszczę, ha!

Ewa no to już widzisz jaką jestem mistrzynią, ha,ha,ha. Pełen instruktaż "jak to się robi".

Iwonka szacun? Jaki szacun kochana, raczej wyrazy politowania się należą.

Kasia z przytupem mówisz? Hmmmm, to się okaże. Oby wiosna sprzyjała pracom ogrodniczym, szczególnie w weekendy.
Kasya 13:34, 17 lis 2018

Co ty tam o doniczkach opowiadasz
Doniczki kazdy ma...
Ale co w tych doniczkach ?
Jak zabezpieczysz w ziemi to przeżyją masz cała zimę na myślenie gdzie posadzić
Gruszka_na_w... 16:28, 17 lis 2018

Mnie przed zakupowymi zakusami powstrzymała susza. Nawet jeśli mimochodem przemknęła mi myśl o jakiś roszadach na rabatach, to widok spękanej gliny skutecznie ją zagłuszał.
Gromadzenie zapasów jest logicznym posunięciem w tworzących się ogrodach, bo kiedy już chce się zrobić kolejną rabatę, to dobrze mieć pod ręką wszystkie rośliny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 19:07, 17 lis 2018

Kasya co mam w doniczkach? Hmmm, trochę tego jest...

No to lista:

Trawy
2x miskant Morning Light
1x miskant Kleine Silberspinne
7x stipa Jana
3x molinia arundinacea Fontane
3x hakone Greenhills

Hortensje:
3x Magical Moonlight
3x Little Quick Fire
2x Bobo
1x Early Harry (to jakaś nowość, ponoć ma kwitnąć od maja)

Byliny:
6x małe parzydła, nie pamiętam odmiany
3x trytoma Ice Queen
4x krwawnica pospolita Robert
3x przetacznikowiec wirginijski Roseum
2x przegorzan Blue Glow
3x coś od April, nie pamiętam co, chyba firletka

Inne:
1x perukowiec od April
1x dereń cousa Satomi
1x palibin
2x bez koralowy (nie pamiętam odmiany Gold... coś tam)
1x Prunus serrula

Ostateczne podsumowanie: 52 sztuki (o ile dobrze policzyłam).
Wszystko w doniczkach zadołowane w ziemi, mam nadzieję, że przeżyją.
Zana 19:09, 17 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gromadzenie zapasów jest logicznym posunięciem w tworzących się ogrodach, bo kiedy już chce się zrobić kolejną rabatę, to dobrze mieć pod ręką wszystkie rośliny.

Uuuuuuuwielbiam Cię
Czuję się bez mała w pełni usprawiedliwiona. Oczywiście, że trzeba mieć pod ręką to co akurat jest potrzebne a nie marnować czas na jeżdżenie gdzieś tam.
Kasya 19:32, 17 lis 2018

Imponująca lista....

Jakby ci się nie zmieścił deren, bez koralowy albo hortensja to daj znać..hihi
Albo chociaż napisz gdzie kupowalas
Zana 20:16, 17 lis 2018

Kasya imponująca lista... grzechów

Ja na te wszystkie rośliny mam plan, pytanie tylko czy zdążę.
Zana 20:19, 17 lis 2018

Dzisiaj ostatnie w tym sezonie zakupy ogrodowe. Spokojnie, już nie kolejne doniczki.
Wysłałam eMa po korę przekompostowaną. Róże dostaną w tym roku obornik, kompost i kopczyki z kory. Wiosną rozgarnę na rabatę, będzie jak znalazł.
20:32, 17 lis 2018
Jak dobrze że przeczytałam listę, bo przypomnialo mi się, że mam jeszcze w jednym miejscu doniczki do zadołowania. Ze 20 sztuk mogłoby mi zmarznąć. Jutro zakopcuje.

Oby dobrze zniosły zimę. Ciekawa jestem twojej nowości hortensjowej, będę podglądać ją w maju
eVka 20:39, 17 lis 2018

Aniu jaka bogata lista, aż mi się zakupów roslinkowych zachciało! Będziesz miała co robić wiosną Ja już sobie listy zakupowe robię hihi