Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:09, 06 lut 2016

Do góry
mnie tez zaskoczyly, bo jakos z dwa dni temu patrzylam i nie widzialam. To pewnie dlatego, ze dzis tak sloneczko swiecilo i wystawily glowki. Pozniej po obiedzie polecialam jeszcze raz z aparatem, by lepsze fotki zrobic (te troche niewyrazne, bo na szybko robione, bo obiad na stole juz stygl) no i pozniej to juz zamknely kielichy. Pozniej pokaze. I jeszcze wiecej wiosennych fotem. Musze jeszcze wode dla przepiorek zanisc i pobiegac chwile.

Mi z ta szklarnia to tak jest, ze my juz mamy takich rzeczy na poziej Cale mnostwo, dzis dowiezlismy cegly hmmm.

No i z okazji pieknej slonecznej pogody troche porzadkow na podworku zrobilam. Nawet mi sie udalo namowic M na przestawienie kilku zelastw, ktore szpecily wjazd a czekaja tez w kolejce na zamontowanie i mialo byc dwa lata temu zaraz zalozone.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:43, 06 lut 2016

Do góry
dorotka_z napisał(a)
Dziękuję Aniu za zdjęcia systemu podlewania

Niestety lepszych zdjęć nie mam, bo tym zajmuje się eM.. i szklarnia to taka część użytkowa... i nie do pokazywania. Szczególnie że traktuję tę część po macoszemu.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 12:35, 06 lut 2016

Do góry
w tym roku niem bo mamy w planie budowe wiaty na narzedzia rolnicze i owczarni, wiec M nie bedzie mial czasu by ustawic i takie tam, nie chce mu dodatkowej roboty dodawac, bo tej bierzacej ma duzo. No i mam nadzieje, ze wcisnie gdzies pomiedzy postawienie plotu ale gdzies na jesien zaczne sie rozgladac za szklarnia i miejscem na nia.

A owieczka hmm musze pomyslec
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:52, 06 lut 2016

Do góry
no widzisz a ja taka leniwa, ze pod nosem mam i nie biore. Ale jak sie wreszcie troche z ogrodem uporzadkuje to i szklarnia bedzie.
Pogubiłam się po drodze... 20:55, 05 lut 2016

Do góry
A te pomidorki to w jakich warunkach hodujesz. Szklarnia czy nie? Wiatr czy nie? Słońca dużo? Bo ja to dwie lewe ręce mam do warzyw prócz sałaty i rzodkiewki.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:49, 05 lut 2016

Do góry
Moja szklarnia dzisiaj..
Rupieciowisko..

Sałatowsiko.. czyli pozbierane w grudniu siewki z warzywniaka Mają się dobrze I na te -20 niczym nie okryłam ..bo zapomniałam o nich

Sterownik podlewania wykręcamy na zimę.. tak ja ki wydmuchujemy wodę z instalacji.
Mam też kran do podpięcia zwykłego węża jak trzeba wody nabrać do konewki czy dolać pod jakimś krzakiem, podlać zmagazynowane rozsady czy kwiatki (już sie ich pozbyłam) co wystawiam latem na zewnatrz.. Wokół idzie grubsza rura do której mam doczepione wężyki które kropią wodę pod krzakami. Następne foto pokazuje te coś do kropelkowania..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:11, 05 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dla mnie w szklarni mniej roboty i więcej pożytku. Tylko ja mam w szklarni zrobiony system automatycznego podlewania. Taki najprostszy, czyli automat czasowy np taki ale są tańsze, a i są droższe plus linia kroplująca, ale taka, że leję tylko pod krzak pomidora czy ogórka. W upalne dni czasami dolewam ręcznie (ale też za pomocą tej linii) czy z węza pod konkretne krzaki. Linia kroplująca (4,6mm) za 15m kosztuje ok 55zł. Reduktor ciśnienia ok. 50zł, złączki i doprowadzenie wody do szklarni. Niby koszt, ale wygoda potem wielka. Ja potrafię nie zaglądać do szklarni i 2 tygodnie jak nie mam czasu. A potem płacze, że pomidory mi rosną na 125 pędów
Taki sam system można założyć i w warzywniku pod chmurka. Jednak w szklarni nigdy nie pada deszcz, wiec podlewanie jest jednakowe bez względu na pogodę. I tu wada, idzie więcej wody.
Przy podlewaniu tylko pod krzakiem chwasty praktycznie nie rosną, w dodatku nie ma chwastów które przynosi wiatr. Pielenia praktycznie w szklarni nie ma.. w warzywniku pod chmurką ledwo skończy się jeden koniec, trzeba już lecieć od początku. A warzywnik u mnie jest taki jak 2 x szklarnia.
W szklarni (moja z przykryciem poliwęglanem) już w marcu jest ciepło i można siać rzodkiewkę, sałatę. Rośliny w szklarni mniej chorują, dłużej owocują.
Szklarnia zimą służy mi za przechowalnie mebli ogrodowych, wiader, węzy do podlewania i innego dziadostwa. W szklarni rośnie mi werbena, stipa (poprzesadzana jesienią) i siewki sałaty.

Aniu dziękuję Ci za podzielenie się swoim doświadczeniem.
Opcja nawadniania zakladam, że będzie, bo już w zeszłym roku podlewanie skrzynek ogrodowych nas męczyło, jak trzeba było z komarami wieczorem walczyć, pomijając czas, latanie z wężem, czy konewkami. Mąż juz oglądał jakieś ceny linii , kapilarów, sterownikow i koszt jest do przyjęcia.

Aniu Ty podlewasz woda z sieci, nie przeżywasz, że musi byc ciepła?

Jak często myjesz/odkażasz swoją szklarnię?

Myslałam, że żeby nie było chwastów, to ziemię przykryję akrotkaniną,(albo na połowie testowo chociaż zrobię) może wilgoc też by bardziej trzymała. Różne opinie czytam na forach.

U mnie dziewczyny piszą, że smak pomidorów jest lepszy z gruntu, niż ze szklarni. Ale to chyba od odmiany tez będzie zależeć, tak myślę.

Aniu, przekopiuję sobie Twoją odpowiedź do mnie.

Przechowania mebli ogrodowych - fajny pomysł. Ja w garażu mam meble, i ścisk się zrobił konkretny

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:48, 05 lut 2016

Do góry
bdan napisał(a)
Aniu mam dylemat, czy postawić u siebie szklarnię. Myślę o takiej 3x4.
Wiadomo, ze czasowo człowiek nie wyrabia i j nie wiem, czy to dobry pomysł, chwilowe jakiś marzenie, czy jednak kolejny czasowo ograniczający nas obowiązek. Potem sobie myślę, że może ta uprawa pod osłonami to jednak nie przysporzy więcej pracy jak uprawa w gruncie, i tak cały czas bije się z myślami.
Skrobnij jakieś swoje przemyślenia proszę.

Dla mnie w szklarni mniej roboty i więcej pożytku. Tylko ja mam w szklarni zrobiony system automatycznego podlewania. Taki najprostszy, czyli automat czasowy np taki ale są tańsze, a i są droższe plus linia kroplująca, ale taka, że leję tylko pod krzak pomidora czy ogórka. W upalne dni czasami dolewam ręcznie (ale też za pomocą tej linii) czy z węza pod konkretne krzaki. Linia kroplująca (4,6mm) za 15m kosztuje ok 55zł. Reduktor ciśnienia ok. 50zł, złączki i doprowadzenie wody do szklarni. Niby koszt, ale wygoda potem wielka. Ja potrafię nie zaglądać do szklarni i 2 tygodnie jak nie mam czasu. A potem płacze, że pomidory mi rosną na 125 pędów
Taki sam system można założyć i w warzywniku pod chmurka. Jednak w szklarni nigdy nie pada deszcz, wiec podlewanie jest jednakowe bez względu na pogodę. I tu wada, idzie więcej wody.
Przy podlewaniu tylko pod krzakiem chwasty praktycznie nie rosną, w dodatku nie ma chwastów które przynosi wiatr. Pielenia praktycznie w szklarni nie ma.. w warzywniku pod chmurką ledwo skończy się jeden koniec, trzeba już lecieć od początku. A warzywnik u mnie jest taki jak 2 x szklarnia.
W szklarni (moja z przykryciem poliwęglanem) już w marcu jest ciepło i można siać rzodkiewkę, sałatę. Rośliny w szklarni mniej chorują, dłużej owocują.
Szklarnia zimą służy mi za przechowalnie mebli ogrodowych, wiader, węzy do podlewania i innego dziadostwa. W szklarni rośnie mi werbena, stipa (poprzesadzana jesienią) i siewki sałaty.
Mały ogród Kasi 12:24, 03 lut 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Ech Kasia u Ciebie nawet rośliny na parapecie ładniejsze, tak artystycznie wyeksponowane
A szklarnia- mistrzostwo

oj tam oj tam

ale miałam fajną zabawę z fotografowaniem ich przez kilka dni co rano
Mały ogród Kasi 12:18, 03 lut 2016

Do góry
Ech Kasia u Ciebie nawet rośliny na parapecie ładniejsze, tak artystycznie wyeksponowane
A szklarnia- mistrzostwo
Mały ogród Kasi 11:17, 03 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Witam się
Ogród śliczny widać ogromną metamorfozę ogrodowiskową
Rękodzieła bardzo ładne i oryginalne, szklarnia bardzo realistyczna

dzięki i witam serdecznie w moich progach
Zamieszkać w ogrodzie 09:09, 02 lut 2016

Do góry
No i chyba ustalone Danusia teraz dorabia szczegóły ale jest nawet szklarnia na pomidorki i kącik użytkowy i leżaczki pod czereśnia. ...
Księżycowy... 19:12, 01 lut 2016

Do góry
Kochani, minął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2016, a ja z planowaniem w lesie. Ciągle mam coś do ogarnięcia w nowym domu, albo zachwycona siedzę w oknie i obserwuję ptasie towarzystwo, które zaczęłam dokarmiać.
Ale koniec z tym, najwyższa pora coś przemyśleć .
Nie planuję dużo ogrodowo w tym roku, bo zdaję sobie sprawę, że przed nami dużo prac ziemnych (opaska, podjazd, ewentualnie ścieżki) i zakończenie ogradzania z przodu. Poza tym mam duże plany dotyczące ogrodu warzywnego (dopracowanie zmianowania, rabat,szklarnia). Na ten rok zaplanowałam sobie rabatę przy wejściu do domu i jesienią żywopłot.
Mały ogród Kasi 11:27, 01 lut 2016

Do góry
Witam się
Ogród śliczny widać ogromną metamorfozę ogrodowiskową
Rękodzieła bardzo ładne i oryginalne, szklarnia bardzo realistyczna
Mały ogród Kasi 14:59, 31 sty 2016

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Kasia Twoje postępy ogrodowe niesamowite.
Zobacz tutaj szklarnię. Wzdycham do niej
https://www.facebook.com/northbynorthwestfarm/photos/a.691457027558235.1073741830.688649997838938/941888212515114/?type=3&theater

Ewa, cudowna ta szklarnia
Mały ogród Kasi 14:59, 31 sty 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
Przeciwna ta szklarnia jak zaczarowana. Ja marzę o szklarence od dawna i przy twojej sie rozmarzylam. W mieszkaniu coraz mniej miejsca na wszystko A co dopiero na sadzonki ...

U mnie w domu tez się przestrzeń kurczy przedziwnie. Brakuje mi jednego piętra
Mały ogród Kasi 14:58, 31 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Wizualizacja juz jest Teraz tylko realizacja

Sebku
Czarno to widzę Szklarnia pozostanie najpewniej w sferze marzeń i obrazów. Nie ma na nią po prostu miejsca.
Może na emeryturze
Mały ogród Kasi 12:09, 31 sty 2016

Do góry
Przeciwna ta szklarnia jak zaczarowana. Ja marzę o szklarence od dawna i przy twojej sie rozmarzylam. W mieszkaniu coraz mniej miejsca na wszystko A co dopiero na sadzonki ...
Ogród wśród pól i wiatrów 14:04, 30 sty 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Plany ogrodowe zapowiadaja sie super .

No Ewusia, z planami to jest tak, że papier wszystko przyjmie Można wymyślać do woli, zobaczymy jak z realizacją będzie

Obecnie się doktoryzuję w temacie szklarni, strasznie mi się podoba szklarnia Gosi-Kokoszki Przekopuje się przez Jej piękny ogród, żeby się jak najwięcej dowiedzieć. https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=332

Pewnie jeszcze wiele podobnych szklarni jest na O., ale nie sposób wszystkiego ogarnąć

Ogród wśród pól i wiatrów 18:28, 29 sty 2016

Do góry
A u mnie nowy plan ogrodowy spontanicznie się rodzi.
Temat: szklarnia(!)
Heh, sama jestem ciekawa co z tego wyniknie

A w ogóle w kwestii architektury ogrodowej na ten rok znów mamy dużo planów:
- domek ogrodnika,
- placyk kostkowy/granitowy w gaju brzozowym,
- placyk żwirowy z huśtawką,
- ścieżki w dolnej, owocowej części ogrodu.

W kwestii ogrodowo-roślinnej z grubszych tematów to zagospodarowanie dużej skarpy od południowej strony i posianie trawy w części sadowo/jagodowej.

Niestety wszystkie tematy dość kosztochłonne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies