Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:57, 14 lut 2020

Do góry
W pierwszym ogrodzie, sesleria już rośnie po styczniowym cięciu.

Reszta traw jest w trakcie wycinania.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:52, 14 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeden miłorząb najlepiej zrób wyżej, ten co ma tło ścianę między oknami, lepiej to będzie wyglądało Nabierze dynamizmu i piętrowo będą korony a nie w jednej linii.
Mało kto o tym wie

Biała kula w białych !!! kamieniach bije po oczach, mnie to bardzo np. razi. Może tutaj postaw donice nawet dwie, ta kula nie pasuje.

Dziękuję Danusiu czyli konwalinka też nie dawać ?

A ta kula to lampa i są ich dwie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 14 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)
Przenoszę z mojego wątku tutaj prośbę o pomoc przy rabacie podokiennej.
Proszę zerknijcie czy taki układ ma sens :

legenda:
kulki na pniu - miłorząb mariken
trawy -Morning light
białe -hortensja Bobo
czarne-konwaklnik
zielone -carex evergold
kulki -bukszpan lub inne w otoczeniu hakone

Będę Wam ogromnie wdzięczna za sugestie, zmiany i uwagi

Jeden miłorząb najlepiej zrób wyżej, ten co ma tło ścianę między oknami, lepiej to będzie wyglądało Nabierze dynamizmu i piętrowo będą korony a nie w jednej linii.
Mało kto o tym wie

Biała kula w białych !!! kamieniach bije po oczach, mnie to bardzo np. razi. Może tutaj postaw donice nawet dwie, ta kula nie pasuje.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:14, 14 lut 2020

Do góry
Lubię hortensje, są wdzięczne i łatwe w obsłudze...
Lubię bardxo rozchodniki. Za wskazówkami Danusi uszczykuję kilka gałązek i ukorzeniają się pięknie w wodzie. Staram się kupować roślinki, które nie są piękne, ale które można od razu podzielić. Taka poznańska przypadłość ..
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 08:56, 14 lut 2020

Do góry
Hej, przedstawiam trochę mojej zieleniny ... Na pierwszy rzut najgorsze poglądowe. W zeszłym roku rozebraliśmy stary domek z dykty.
Mam nadzieję na.szybkie rozpoczęcie nowej budowy już za chwilę...

I rabata latem. Byliny, róże, trawki ....

Wizytówka - ogród Basi i Romka 08:42, 14 lut 2020

Do góry
Na małą chwilę w naszym ogrodzie zawitała zima.

Szmaragdowy Zakątek 08:37, 14 lut 2020

Do góry
Szczęśliwych Walentynek !!!!

Ogród w remoncie 08:26, 14 lut 2020

Do góry
Chyba jestem przekonana do oczarów na tej wjazdowej. Zaryzykuję układ z dereniami. Będę je ciąć by były w miarę niskie, tak by nie stłumiły oczarów. Jeszcze tylko muszę wymyślić czym zakończyć tę rabatę. Na tym kawałku bliżej parkingu. Myślałam tam kiedyś o jaki hś zimozielonych formach by stworzyć trochę przesłony ns ten placyk parkingowy. Może jakieś większe kule? Czy pasowało by tam drzewo? Miejsca jeszcze sporo. Trochę mam mętlik. A może lepiej będzie rozsunąć te trzy oczary by były po całości rabaty?

Ogród bez reguł 08:13, 14 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Valentine's Day

Ale śliczne cudo Miłego!
Ogród bez reguł 08:06, 14 lut 2020

Do góry
Valentine's Day

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:58, 14 lut 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Też pomyślałam o tym konwaliku ,że za mały może być
A może zamiast Evergold ..pociągnąć przez całą rabatę hakone ?

Bardzo dobry pomysł Asia.Dziękuję
Nie wiem dlaczego tak komplikuje sobie życie skoro prostota tak do mnie przemawia

czy tak będzie lepiej czy za bardzo upieram się przy kulkach i cos innego tam dać ?
Po drugiej stronie tarasu też sa kule bukszpanowe i chciałam nawiązać do nich...

Kwiaty we włosach 07:56, 14 lut 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Agato,obcinałaś trawy? Koty to powsinogi, może gdzieś są i mają się dobrze. Ja też w ogrodzie ale w celach rekreacyjnych. Ciepło i słonecznie u nas było. W sklepach pojawiły się wiosenne kwiatki, widziałam hiacynty.
U mnie też wybijają krokusy.

i jeszcze to:
ciemiernik

i jeszcze to chyba lak

jaśmin ma mnóstwo pąków

Piękny jest ten jaśmin, moje kocie w domu jeszcze, przewietrzają się razem ze mną tylko w weekend, nie wypuszczam ich na ogród właśnie się boję tego łaziorstwa, wiosną łatwo o zatrucie, wszędzie wysypują trucizny na krety.

W weekend będę przycinać miskanty, a Ty kiedy planujesz ich cięcie?
Przedogródek pod dębem 23:13, 13 lut 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Może do 20 cm to troszkę zbyt wiele ale zastanawiam się aby go ściąć o połowę.
Z podesłanych pomysłów wybrałem trzy. Zapewnią mi one prace na całe lato.
Dorotko czy posadzenie rododendronów pod płotem, wzdłuż tui skazane jest na niepowodzenie?

W pierwszej kolejności posadzę tam paprocie i łąkę kwietną. Ale pomiędzy rozważam posadzenie Rh.
Cień pochodzi od dębu ( na pierwszym planie za ławkami) oraz od lipy ( widoczny jej pień na tle domu sąsiada. Tuż za płotem)
Nic nie da przycięcie żywopłotu o połowę. Będziesz miał metrowe grube i łyse pnie i wyglądające jak szczotka górne piętro. Jeśli zrobisz jak pisałam odmłodzisz cały żywopłot. Będziesz go corocznie przycinał i zrobi się gęsty, równy i elegancki. Takie jest moje zdanie, ale wiadomo zrobisz jak będziesz uważał.

Mam wrażenie, że pod ogrodzeniem jest fundament, to trochę ogranicza korzenie tui. Jednak duże drzewa mają mocno rozwinięty system korzeniowy i to jest bardzo duży problem. Rh lubią wilgoć przez cały rok, myślę że tam będzie sucho. U mnie pod świerkami dają radę tylko barwinki i bluszcz zimozielony. Reszta mimo podlewania jest mizerna. Lilaki mi tam nie kwitną, hortensje też nie kwitły, mam tam też piwonie majówki i one mają tylko liście, funkie mi zaginęły, żonkile tylko liście. Kwitnie mi tam jaśmin pachnący.
U mnie świerki są w bliskiej odległości i dlatego tak mam. Wcale to nie oznacza, że u Ciebie będzie tak samo, tam jest trochę wolnej przestrzeni, co rokuje lepiej niż u mnie.
Ja bym zaczęła od zrobienia tego stołu dookoła dębu i nie za dużej rabaty w pobliżu. Z biegiem czasu zobaczysz czy rośliny dają radę, jak duży nakład pracy Cię czeka. Funkie dobrze rosną w donicach, mam kilka donic z nimi w pobliżu altany. Wyglądają ładnie cały sezon, na zimę ich nie dołuję, stoją w pobliżu bukszpanów.
Nad tą planowaną łąką kwietną też bym się zastanowiła. Nie wiem czy tam są dzieci, będzie Ci przykro jeśli będą po niej biegać, a rodzice mogą Ci zarzucać, że mocno ograniczasz wspólny terem.
Uważam, że jak zaczniesz robić kącik rekreacyjny pod dębem i jego ładnie zaaranżujesz to i tak będziesz miał o co dbać. Po za tym masz też inne pasje co zawsze podkreślasz, więc ...... masz o czym myśleć.
Sałatka pokrzywowa 22:41, 13 lut 2020

Do góry
Pearl Drift

Crocus

Voyage

Start Rome

Pashmina
Sałatka pokrzywowa 22:39, 13 lut 2020

Do góry
Na deser parę różanych portretów:
Alden Biesen

Pomponella

Garden of Roses

Sałatka pokrzywowa 22:37, 13 lut 2020

Do góry

Sałatka pokrzywowa 22:36, 13 lut 2020

Do góry
To już chyba sierpień

Sałatka pokrzywowa 22:34, 13 lut 2020

Do góry
Nie samymi różami człowiek żyje

Sałatka pokrzywowa 22:32, 13 lut 2020

Do góry
Alden Biesen

Pashmina

Wildeve
Sałatka pokrzywowa 22:30, 13 lut 2020

Do góry
Jude de Obscure:

Artemis

Crocus

Oraz bukiet, w którym jest Novalis, Rome, Laguna, Alden Biesen
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies