Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

AlinaP 22:45, 13 mar 2020

Ten buk rośnie tu już 8 lat posadzony jako 5-metrowy egzemplarz. W sezonie raczej miskanty nie mają szans za drzewami.
Dorii 22:46, 13 mar 2020

Wydaje mi się że te 4 drzewka to dość optymistycznie. Ile miejsca na jedno drzewo przeznaczyłaś?

Puki drzewa małe to miskanty za nimi mają sens potem będą niewidoczne. Chyba że zamierzasz podkrzesywać.

Dałabym po trzy drzewa, cofając je jak najbardziej. Miskanty mogą być przed nimi i pomiędzy. Gdy drzewa się rozrosną z tych pomiędzy będzie można zrezygnować.

W trójkątach za możesz dać coś zadarniające go, może zimozielonego. Albo może wysoki miskanty z pióropuszem np memory.
Dorii 22:54, 13 mar 2020

W międzyczasie nabazgrałam coś takiego, skupiając się na niższym piętrze rabaty przed drogą.

Ogólnie twój plan Karolino bardzo mi się podoba. Trzeba by tylko dobrze przemyśleć kolejność.

Edit:
Pomyślałam że pomiędzy świerkiem a drogą można by dać inne duże drzewo o owalnej koronie. Może czerwony buk ale tylko wtedy gdy inne drzewa będą zielone.

To co na rabacie to tak na prawdę co lubisz. Ważne by środkowe były najwyższe a lejne coraz niższe. Warto też pamiętać by w sezonie zawsze coś się tam działo.

Rysując myślałam o
- najwyższe piętro tawuły szare
- gracillimusy
- matrony
- niskie trawki/ carexy/ berberysy
AlinaP 23:10, 13 mar 2020

No widzisz, Karolino. Wiesz, czego chcesz. Zupełnie zapomniałam o Matronach. Ekstra. Ja bym nawet zmieniła na same bordowe buki.
Pozdrawiam.
karo11inka 08:02, 14 mar 2020

Dorii, drzewa co 3 metry, ale to nie dokładnie robione , wizualnie też myśle że zmieści się 3. Drzewa chce obsadzić tak żeby nie przysłaniały świerków - czyli muszą zmieścić się między nimi. Więc wyjedzie pewnie po 3 a w rogu 2.
W sumie jakby zamienić kolejność tak jak mówisz - czyli tam gdzie dałam miskanty dać drzewa, tu gdzie drzewa miskanty- byłoby lepiej. Hortensje zamierzam prowadzić na wysokośc ok 1m.
W miejscu drzew długo nie będzie nic widać (nie kupie dużych okazów bo są drogie), może nie tylko w trójkącikach z pytajnikiem ale i pomiedzy drzewami dać "Memory'?
Co myślicie? czy za dużo traw obok siebie?
Drzewa czy będą podkrzesywanie jeszcze nie wiem , zależy co się bedzie działo na rabacie
Dorii, wytłumacz twój plan nasadzeń . Te trzy drzewa to buki, a przy świerku? w środku 'Memory', po bokach tawuła japońska ?
karo11inka 08:07, 14 mar 2020

Ala, gdyby zostały trawy pomiędzy bukami i przed nimi to zielone buki chyba by w nich zginęły, bordowe napewno by się wyróżniały Ale tak jak pisała Makadamia czerwony przytłacza i już sama nie wiem. Jestem między młotem a kowadłem
karo11inka 08:41, 14 mar 2020

Na wiosnę na tych rabatach nic nie będzie się działo , wcześniej królowały tawuły a teraz będzie pusto.
AlinaP 09:16, 14 mar 2020

Miałam już wizualizować ten pomysł z tawulami. Bo wtedy by się działo i wiosną. Tylko nie wiem, co z tawula szarą po kwitnieniu. Czy ona nie jest jakaś mało dekoracyjna nawet po przycięciu? Stąd moja propozycja przysłonięcia jej rozplenica Black Beauty. Jeszcze czekamy na pomysł Asi.
Ja się właściwie nigdzie nie udzielam, więc może dlatego tak tu "przynudzam".
Jest nas dwie w kwestii bordowych drzew. Buki na początku maja intensywny kolor lisci, potem się on "uspokaja". Do tych srebrnych swierkow kolorystycznie lepiej.
To kwestia, czy z czegoś chcemy zrezygnować.
Na początku myślałam, żeby nasadzenia były identyczne na wszystkich ząbkach, tylko linia by je wyróżniała. Im więcej propozycji, tym bardziej Twój wewnętrzny głos mowi: tak, z tym się zgadzam, a z tym nie. Tu emotikona z uśmiechem, która mi się nie wstawia.
karo11inka 10:08, 14 mar 2020

Tawuła szara w 'ogrodzie Anety' tak wygląda w lecie i drugie zdjęcie wczesną jesienią. Przycina ja po kwitnieniu i jeszcze raz chyba w lipcu.

faza kwitnienia:
Dorii 10:28, 14 mar 2020

Komentarz do rysunku dodałam pod nim edytując post.