Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

AlinaP 17:42, 13 mar 2020

Zapomniałam dodać, chyba się gdzieś machnęłam w wymiarach, ale nie poprawiam.
AlinaP 17:54, 13 mar 2020

No tak, jeszcze nie dodałam przed goldflame po prawej, tam, gdzie szare miskanty rzędu takiej fajnej turzycy wlosistej Frosted Curls. Będzie jej tu cieplutko słońce w południe i o zachodzie.
AlinaP 18:00, 13 mar 2020

AlinaP 18:06, 13 mar 2020

Gwiazdeczki to rozplenice Black Beauty.
karo11inka 19:54, 13 mar 2020

Ala, bardzo Ci dziękuję, twoje propozycje mi się podobają, wszystko analizuję
Dziękuję Ci za zaangażowanie O wszystkim intensywnie myślę
Byłam dzisiaj jeszcze sprawdzać linie rabat które wytyczyłam czy aby napewno wszystko jest równo i na rabacie nr 1 wszystko się zgadza, tylko zmiana jest w rabacie nr 2. Zauważyłam że krawężnik nie idzie idealnie równolegle do domu. Skorygowałam to i placyk w rogu teraz ma wymiar 3,60 a nie 4m Pozostałe wymiary bez zmian.
W sumie to zmiana na plus bo będzie można dodać więcej niższego piętra

makadamia 20:15, 13 mar 2020

AlinaP napisał(a)

Dobry pomysł. Alina zdecydowała się na ruch, na który ja się nie odważyłam, i dlatego nie udało mi się narysować koncepcji: strasznie dużo pustego terenu jest zostawionego pomiędzy tujami, świerkami a bukami
karo11inka 21:08, 13 mar 2020

Makadamia, a mogłabyś pokazać co Tobie udało się narysować? chodzi mi o te wersję niedokończoną , o której wcześniej wspominałaś
Ja się zastanawiam czy nie zrezygnować jednak z tawuł szarych na schodkach (zostawić je tylko na rabatach nr 2 i na tej nowej za drogą , przy płocie od zachodu - z klonami). Zrezygnować z drugiego pietra drzew( u Ali Amanogawa), czyli zostawić tylko buki zielone i bordowe (na schodkach dać po 3szt jak u Ali , a w rogu przy placyku i na nowej rabacie od zachodu dać po 2szt). Przed bukami hortensje limelight, a za bukami miskanty (Gracilimus i Zebrinus, czy jakiś jeszcze inny przewyższa Limki?) - wypełniły by pustkę między świerkami a bukami. Przed limkami rozchodniki, jezówki ,szałwie, berberysy niskie trawy itp co by się zmieściło. Z tawuł japońskich też bym musiała zrezygnować, dałabym je przy tawułach szarych na rabacie nr 2 i nowej za drogą.
W nowej przed drogą 2 buki plus 'Memory' raczej po całości.

Rozumiecie coś z tego mojego pisania?
karo11inka 22:20, 13 mar 2020

Na papierze wyszło jeszcze inaczej - na szybkiego przepraszam za mazgroły
zmieściło się odpowiednio po 3 i 4 drzewa.
Ciemnozielone- miskant 'gracilimus', puste trójkąty gdzie są pytajniki może też wypełnić nimi?
czerwone - buki dawyck purple
jasnozielone - buk dawyck gold lub grab frans fontain
morelowy kolor to hortensje 'limelight'
różowy i czerwony przed hortensjami to rozchodnik 'Matrona' i berberys 'Admiration'
Przy placyku przed hortensjami mogłoby już nic nie być- lub ewentualnie jakaś trawka.Powracam do minimalizmu he
Co dalej? nie wiem
Jakieś rady ?
AlinaP 22:37, 13 mar 2020

No, nie, zjadło mi długiego posta. Teraz krocej: te puste przestrzenie wyszły dlatego, że trochę za nisko zaczyna się szereg buków. Na rysunku poglądowym zaczynał się w połowie odległości między świerkami. Na ogród nie będziemy patrzeć z drona, tylko z perspektywy i z czasem jedno drugie będzie przysłaniać.
Tawuly szare też widziałam tylko za drogą, przed nie. Zastosowałam je z tego powodu, że zasugerowałaś ich zaistnienie na rabatach nawet kosztem hortensji i miskantów. W pierwszej, brudnopisowej wersji zastępował je proponowany już perukowiec Young Lady.
Poszłam w duże rośliny, nie "drobnicę" z powodu wielkości rabat. Też jestem ciekawa pomysłów dziewczyn. To tylko wrota do dyskusji.
Pozdrawiam.
AlinaP 22:40, 13 mar 2020

Tawuly szare tylko za drogą, przed nie. To tylko moje zdanie.