Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Blaski i cienie nowego życia 22:20, 10 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Czy masz już jakiś pomysł na wypełnienie wolnych przestrzeni między „strzyżeńcami”? Czy to są tylko bukszpany?
A pomysł na dekorację super

Tam mam bukszpany i tuje przycięte batdzo mocno. Pomysły mam, tylko problem z brakiem kompostu. Więc ten rok przeznaczyłam na sadzonki żeby to przeczekać i tnę wszystko co mogę w ogrodzie.
Tam w tą pustkę najprawdopodobniej pójdzie buk kolumnowy, na lewo od magnolii, która z czasem sie bardziej rozrośnie. Dolne piętro to będą tawuły Golden Princes i trawy. Dalej między bukszpanami też mi rośliny słabo rosną więc jesienią pójdą sadzonki sesselerii. Wszystko mam w zasadzie tylko brak kompostu. Może wyskrobię jakieś resztki i zmieszam z obornikiem przekompostowanym chociaż pod same rośliny.

Pzypomina mi się jak sadziłam pierwsze rośliny. Też kompostu jeszcze nie było i kupną ziemię mieszałam z moją i piaskiem. I tak była kicha. Dopiero jak przychodził kompost to rośliny miały raj.

Na miły poranek lekko pochmurny trochę kwiatków

Odcienie zieleni 2 14:33, 09 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

mmmm, to poważnie, ja tylko małe bździnki przesadzałam, byliny, tawuły
dziś zamierzam przesadzić berberysy i może hortensje miniaturowe...

pytasz o przesadzane cisy czy takie spokojnie rosnące?

nowe cisy posadzone tydzień temu
tamten klonik był młody, ale zastanawiam się czy rzeczywiscie tego przesadzac dziś, czy poczekać do jesieni, boję się ,szkoda by mi go było, chyba poczekam
Odcienie zieleni 2 14:28, 09 lip 2018

Do góry
Efffa napisał(a)

ja dzis przesadzałam klona , i jeszcze jednego wieczorem przesadze, mam nadzieje, ze będzie dobrze.
czym podsypywać cisy,żeby im jakoś pomóc rosnąć?

mmmm, to poważnie, ja tylko małe bździnki przesadzałam, byliny, tawuły
dziś zamierzam przesadzić berberysy i może hortensje miniaturowe...

pytasz o przesadzane cisy czy takie spokojnie rosnące?
Ogród z łezką II 11:54, 09 lip 2018

Do góry
Mogę powiedzieć, że teraz już mam jako tako Znaczy się, z grubsza jako tako wygląda Znaczna część opanowana. Została salonowa, chwaściory na korze w rabatach i cięcie. Buksy rozczochrane, trzmieliny rozczochrane. Część lilii jeszcze nie przycięta. Ale to już powolutku. Dziecko moje starsze wykazało się talentem do równego i kształtnego cięcia (tawuły i cisy na skarpie), jak również zamiłowaniem do tego typu prac, to ją zatrudnię Za dwa tygodnie będziemy zdejmować darń spod huśtawki i wysypywać tam kamień, koszenie w tamtym miejscu to mordęga dla eMa...może w międzyczasie uda nam się coś pociąć.
Zdjęcia mam...nie zgrane jeszcze...
Bawarka 12:01, 08 lip 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kasiu te tawuły ładne pokazałaś, mam kilka sztuk.

Goniu, pieknie wygladal taki lan tawul, falujacych na wietrze
Bawarka 16:13, 07 lip 2018

Do góry
Kasiu te tawuły ładne pokazałaś, mam kilka sztuk.
Ogród Basi 12:47, 07 lip 2018

Do góry
Bardzo ładnie u Ciebie Basiu Powojniki śliczne Może z czasem znajdę dla nich miejsce. Tawuły wolę poczochrane
Ogród Basi 17:11, 06 lip 2018

Do góry
Przesyłam zdjęcia ogródka z dzisiejszego dnia. Na pierwszym tawuły jeszcze kwitnące a na następnych przycięte w żywopłot. Gdzie lepiej?
Ogrodowe skarby 22:46, 04 lip 2018

Do góry
alis napisał(a)

Jak dobrze wiedzieć, w którym miejscu w ogrodzie znajduje się ten zakątek
Piękne miejsce, hortensje uwielbiam, prawie każde, bo trafiła mi się ostatnio pomylona i niestety nie przypadła mi do gustu.
Podoba mi się bardzo zestawienie berberysów i tawuły.

Edit: literówki

Tak jak widziało się ogród na żywo zupełnie inaczej spostrzega się fotki:-hortki ja też lubię
Ogrodowe skarby 11:04, 04 lip 2018

Do góry
Betka napisał(a)
Moje hortki zastanawiam się tylko czy to jest ta strong czy zwykła?

Jak dobrze wiedzieć, w którym miejscu w ogrodzie znajduje się ten zakątek
Piękne miejsce, hortensje uwielbiam, prawie każde, bo trafiła mi się ostatnio pomylona i niestety nie przypadła mi do gustu.
Podoba mi się bardzo zestawienie berberysów i tawuły.

Edit: literówki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:54, 03 lip 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dziś cięłam berberyski i tawuły

Przyjrzałam się dziś tym moim biednym berberyskom i tak sobie myślę, że chyba dam im spokój w tym roku. Przytnę mocniej na wiosnę. Teraz żeby to miało sens to chyba powinnam je ściąć na bardzo krótko. Zostaną gołe patyczki. A może jednak ma to sens?

Tawuły przytnę może jutro. Dziś jakoś nie miałam weny...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:44, 03 lip 2018

Do góry
malgol napisał(a)

No to ja też swoje idę ciachac

Dziś cięłam berberyski i tawuły
Kondziowy ogrod cz II 23:23, 02 lip 2018

Do góry
W tym miejscu zmieniliśmy tawuły na rdesty

Zapraszamy na rabaty bylinowe

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:07, 02 lip 2018

Do góry
Wiśnie już zebrane. Można było przyciąć drzewka. Drzewek pestkowych (czyli wiśni i czereśni) nie tnie się na przedwiośniu, tylko po zbiorach.

Prześwietliłam nieco wczesną jabłonkę, żeby owoce złapały więcej słońca. Skończyłam cięcie żywopłotu. Podkrzesałam pomidory i poobcinałam boczne korzonki selerom. Przycięłam wieloletnie zioła- lubczyk, melisę i tymianek. Oczyściłam Bonicę z zasuszonych kwiatostanów. Przycięłam tawuły japońskie.
Sporo teraz takiej dłubaniny.
W planach na najbliższe dni jest ścięcie poziomek. Kwiatów już prawie nie ma, owoców zostało niewiele, a stare liście zaczęły dostawać plamek grzybowych. Kwitnienie kończy przywrotnik- też do ścięcia. Do uporządkowania jest grządka po groszku i bobie.
Ogród wyraźnie spowolnił. Wydaje się, że nic się nie zmienia.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:48, 02 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Powiem Wam, że wczoraj to jakiś dziwny dzień był. Nie zrobiłam wcale jakoś mega dużo, a dziś ledwo wstałam, wszystko mnie boli. Przerobiliśmy rabatkę przy furtce, tę z tują potworem - eM wkopał nowe obrzeże, ja wysadziłam tawuły bo się zlewały kolorem z jałowcem (dwie musiałam wytargać spod tuji!!!) a wsadziłam bordowe berberysy (aktualnie są zielonawe, trochę łysawe i nieforemne bo się mordowały w cieniu) i trawki ice dance. Muszę jeszcze popracować trochę nad tym jałowcem i wtedy pokażę dzieło .
A te bidne berberysy to mogę teraz trochę przyciąć?

Jak bym o sobie czytala, właśnie pisałam u Kasi Leśniczanki, że mam dzisiaj totalnego lenia i brak sił po weekendowym szaleństwie w ogrodzie.
Koniecznie pokaż jak już gotowa rabata będzie.

Chciałam oczywiście pochwalić zakupy i nową rabatę, extra!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:01, 02 lip 2018

Do góry
Powiem Wam, że wczoraj to jakiś dziwny dzień był. Nie zrobiłam wcale jakoś mega dużo, a dziś ledwo wstałam, wszystko mnie boli. Przerobiliśmy rabatkę przy furtce, tę z tują potworem - eM wkopał nowe obrzeże, ja wysadziłam tawuły bo się zlewały kolorem z jałowcem (dwie musiałam wytargać spod tuji!!!) a wsadziłam bordowe berberysy (aktualnie są zielonawe, trochę łysawe i nieforemne bo się mordowały w cieniu) i trawki ice dance. Muszę jeszcze popracować trochę nad tym jałowcem i wtedy pokażę dzieło .
A te bidne berberysy to mogę teraz trochę przyciąć?
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:48, 02 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Czym tniecie tawuły? Moje po cięciu zawsze słabo wyglądają przez jakiś czas...
A co do jeżówek to pluję sobie w brodę bo miałam w ręku Green Jewel i głupia nie wzięłam bo wydawało mi się, że nie mam gdzie posadzić. Jakieś zaćmienie miałam... .

Zwykłym sekatorem, bardzo ostro, kilka dni widać te grubsze gałązki i wtedy średno to wygląda ale potem szybko obrastają w nowe listki i już jest ładnie

Oj Green Jewel brałabym ślepo
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:41, 02 lip 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Tawuły sadziłam przed Ogrodowiskiem i nadal mi się podobają....właśnie muszę je znowu przyciąć...i myślę,że ID i jeżówki fajnie pasują

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa ma racje ja tez nie przepadam za tawula puszczona wolno zawsze formuje kulki jednak na prosbe dziadka z 4 krzacxki zostawilam nieciete az przekwitly wtedy scielam ale sie męczylam tym faktem bo lubie juz teraz a to taki busz byl okropny

Fajne w tawułach jest to, że mżna je ostro ciąć i często, bardzo szybko rosną, w tym roku już trzy razy cięłam a one bujają jak na drożdzach, dosadziłam 4 kolejne maleństwa i myślę, że za rok będą juz krzaczorami
Ogród pod lasem 17:12, 01 lip 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Dziś relaksik u mnie... Ogarnięta chałupka po imprezie i leżę na kanapie... Robota poczeka do jutra

Aaaaj zazdroszczę Ja właśnie skończyłam na dziś ufff...

mrokasia napisał(a)
Ryjemy, ryjemy . Poprawiliśmy rabatę przy furtce, tę z tują gigantem i jałowcem płożącym przesadzonym z pojałowcowej. Wyleciały tawuły, które zlewały się kolorem z jałowcem, wsadziłam czewone berberysy i ice dance.

Noo to nieźle pociągnęłaś z robotą! Fotki są? Ja zaraz wrzucę moje z pobojowiska.
Ogród pod lasem 16:13, 01 lip 2018

Do góry
Ryjemy, ryjemy . Poprawiliśmy rabatę przy furtce, tę z tują gigantem i jałowcem płożącym przesadzonym z pojałowcowej. Wyleciały tawuły, które zlewały się kolorem z jałowcem, wsadziłam czewone berberysy i ice dance.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies