Tylko mi kolorystycznie troszkę zgrzyta ten ambrowiec…
Natomiast na pewno myślę o tym, żeby moją przywiezioną z Węgier akację, która rośnie wciśnięta za kompostownikiem, przesadzić na front.
Tylko jeszcze muszę umyśleć, co w tymi dwoma grabami i jak to wkomponować.
Mrokasia miała zajumać pod osłoną nocy (i Jolki Aprilowej), ale dziś znów ranek i nadal są
Piękne te platany, ale u mnie w ogóle niedostępne. Myślałam o ich zakupie zanim kupiłam klony Globosum.
Wiaan, masz sąsiada na medal, najgorsze są choroby, a u Ciebie już jakby ten problem odchodzi
Drzewa trzeba sadzić jak najszybciej, cieszę się że kupiłam małe brzozy i figi za parę złotych trzy lata temu, w donicach zimowały i rosły, część brzóz teraz wyższa ode mnie już
pozdrawiam!
No tak, ja dojrzałam
Też już mam graby, brzozy - nawet moją wymarzoną wielopienną
Jarząby, i 2 wiązy.
Mam tak łysą działkę, że późno o nich pomyślałam.
Brzozy dość szybko rosną, szybko zasłoniłyby górę, ale na dole trzeba by coś niskiego posadzić, ale zastanów się czy nie zacienisz sobie działki, czy będzie ok jak te rośliny urosną
Jeśli chodzi o taką całoroczną ochronę, to w grę wchodzą tylko iglaki: świerki, sosny, może jakieś tuje, jałowce.
Z liściastych mogłyby być np. Brzozy. Ale przez kilka miesięcy są bez liści .
Kuliste ładne są platany alphen's globe, z tym wypuszczaniem późno liści katalp to jest wkurzające to fakt, dobrze że mam też brzozy U mnie jest ok tak jak pisałam le sama gdybym miała ją opryskać to musiałabym zakupić plecak z tubą, bo inaczej nie ma szans
Na podstawie tego opisu (bez zdjęcia) nie da się sensownie niestety nic doradzić. Jedyne rada to zrób plan działki i planuj z głową cały ogród, a nie chaotycznie co by tu posadzić
Kochani potrzebuję Waszej wiedzy i wyobraźnido tej pory sadzilam co mi się spodobało bez planu i pomysłu( teraz już wiem że to był bład) i tak wylądowały przed moim domem klony(akurat je lubię)jarząb pendula i catalpa nana
A mnie ogarnia zniechęcenie i frustracja że to wszystko nie tak. Za domem mam sporo drzew już ponad 40 letnich i dużo samosiejek które chcę przesadzić zeby z czasem wyrósł tam las, są to sosny lipa kasztanowiec jarzab i głównie brzozy.
Chciałabym coś posadzić w prawym górnym rogu działki i ewentualnie wzdłuż oczyszczalni ale żeby nawiązywało do tego co rośnie za domem, może jakaś brzoza sczepiona i do tego trawa, nie może to być nic dużego góra do 3m wysokości i dające radę na pełnym słońcu ponieważ to strona południowa i latem mega patelnia, ziemia słaba ale jak juz cos sądzę to mieszam z przepróchniałym obornikiem od sąsiadów nie wiem czy dobrze robię. Za wszystkie pomysły będę bardzo wdzięczna.
Dzięki Asiu za pozwolenie
Mam taki kawałek 3x10 na końcu działki a że po drugiej stronie mam brzozy to dam powtórzenie po drugiej.
Mam nadzieje ze będzie grało
Widzisz kochana jakie mamy zawirowania pogodowe. Dodatkowo powstało tyle szkółek, produkuje się szybko, wszystko się miesza. Szkoda tych naszych drzew i drzewek. Ale im więcej ich mamy, tym częściej coś może się z nimi dziać. U mnie to najprawdopodobniej przywieziona ziemia namieszała w temacie...
Psuje to człowiekowi humor, ale przy innych dramatach to tylko drobiazgi!
Tak teraz wyglada moja działka za płotem Bardzo mi się ta trawa podoba.
Gdy zakładałam ogród 20 lat temu dostępne były inne rośliny, co innego było na topie. Nie było internetu, tylko nieliczne gazetki. Taki miałam wtedy ogródek. I tak był jednym z ładniejszych, bardziej zadbanych w okolicy... Takie czasy.
Od kilku lat szczęśliwie świadomość ludzi się zmienia, nie sadzi się przy domu dużych drzew leśnych, parkowych, pojawiają się kwiaty i trawy.
Sama widzę jakiej lekkości nabrał mój ogród po ostatnich remontach. Końca nie widać, ale jest piękniej, lżej w odbiorze a ile frajdy i pysznego jedzonka dla zapylaczy!!!
Nowa rabata jest na południowej górce, ma żywopłot. Na razie niski, ale urośnie Tyle wystarczy.
Szczęśliwie od tej strony nie muszę się zbytnio osłaniać a brzozy w szybkim czasie dadzą tu zbyt dużo cienia, zabiorą wodę bylinom i trawom. Już robią lekki busz.
Podoba nam się nowa odsłona tego miejsca, jest lżej, jaśniej.