Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:22, 01 wrz 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Wow ile pracy!

siewki rozplenic mega wypasione, szok! Przeżyją!

Pięknie masz nadal

Drzewa trzeba sadzić jak najszybciej, cieszę się że kupiłam małe brzozy i figi za parę złotych trzy lata temu, w donicach zimowały i rosły, część brzóz teraz wyższa ode mnie już
pozdrawiam!

No widzisz, to Ty mądra kobita byłaś! Ja tam na początku drzew nie lubiłam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:21, 01 wrz 2021

Do góry
Katte napisał(a)

No tak, ja dojrzałam
Też już mam graby, brzozy - nawet moją wymarzoną wielopienną
Jarząby, i 2 wiązy.
Mam tak łysą działkę, że późno o nich pomyślałam.

Ambrowiec na pewno gdzieś wcisniesz

Tylko mi kolorystycznie troszkę zgrzyta ten ambrowiec…

Natomiast na pewno myślę o tym, żeby moją przywiezioną z Węgier akację, która rośnie wciśnięta za kompostownikiem, przesadzić na front.
Tylko jeszcze muszę umyśleć, co w tymi dwoma grabami i jak to wkomponować.

Mrokasia miała zajumać pod osłoną nocy (i Jolki Aprilowej), ale dziś znów ranek i nadal są

A tak serio, to piękne są i na pewno tu zostaną.
Ogród długi 00:22, 01 wrz 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Kuliste ładne są platany alphen's globe, z tym wypuszczaniem późno liści katalp to jest wkurzające to fakt, dobrze że mam też brzozy U mnie jest ok tak jak pisałam le sama gdybym miała ją opryskać to musiałabym zakupić plecak z tubą, bo inaczej nie ma szans

Piękne te platany, ale u mnie w ogóle niedostępne. Myślałam o ich zakupie zanim kupiłam klony Globosum.
Wiaan, masz sąsiada na medal, najgorsze są choroby, a u Ciebie już jakby ten problem odchodzi
Izolacja roslinna przy rozbudowie cmentarza 20:27, 31 sie 2021

Do góry
Brzozy rosną bardzo szybko. Nasze mają już pewnie ponad 5 metrów, a sadzone były kilka lat temu, pewnie koło metra miały.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:19, 31 sie 2021

Do góry
Wow ile pracy!

siewki rozplenic mega wypasione, szok! Przeżyją!

Pięknie masz nadal

Drzewa trzeba sadzić jak najszybciej, cieszę się że kupiłam małe brzozy i figi za parę złotych trzy lata temu, w donicach zimowały i rosły, część brzóz teraz wyższa ode mnie już
pozdrawiam!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:01, 31 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No do drzew to zawsze człowiek musi dojrzeć.
Mi na początku wydawało się, że dam radę samymi wysokimi trawami hehe…

Dziś mam graby i brzozy w dużych ilościach. I marzę o ambrowcu „niewiemgdzie”

No tak, ja dojrzałam
Też już mam graby, brzozy - nawet moją wymarzoną wielopienną
Jarząby, i 2 wiązy.
Mam tak łysą działkę, że późno o nich pomyślałam.

Ambrowiec na pewno gdzieś wcisniesz
Izolacja roslinna przy rozbudowie cmentarza 12:10, 31 sie 2021

Do góry
Brzozy dość szybko rosną, szybko zasłoniłyby górę, ale na dole trzeba by coś niskiego posadzić, ale zastanów się czy nie zacienisz sobie działki, czy będzie ok jak te rośliny urosną
Izolacja roslinna przy rozbudowie cmentarza 16:16, 30 sie 2021

Do góry
Jeśli chodzi o taką całoroczną ochronę, to w grę wchodzą tylko iglaki: świerki, sosny, może jakieś tuje, jałowce.
Z liściastych mogłyby być np. Brzozy. Ale przez kilka miesięcy są bez liści .

O jaką wysokość do zasłonięcia chodzi?
Ogród długi 08:36, 30 sie 2021

Do góry
Kuliste ładne są platany alphen's globe, z tym wypuszczaniem późno liści katalp to jest wkurzające to fakt, dobrze że mam też brzozy U mnie jest ok tak jak pisałam le sama gdybym miała ją opryskać to musiałabym zakupić plecak z tubą, bo inaczej nie ma szans
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:22, 30 sie 2021

Do góry
Beata36 napisał(a)
Kochani potrzebuję Waszej wiedzy i wyobraźnido tej pory sadzilam co mi się spodobało bez planu i pomysłu( teraz już wiem że to był bład) i tak wylądowały przed moim domem klony(akurat je lubię)jarząb pendula i catalpa nana

A mnie ogarnia zniechęcenie i frustracja że to wszystko nie tak. Za domem mam sporo drzew już ponad 40 letnich i dużo samosiejek które chcę przesadzić zeby z czasem wyrósł tam las, są to sosny lipa kasztanowiec jarzab i głównie brzozy.

Chciałabym coś posadzić w prawym górnym rogu działki i ewentualnie wzdłuż oczyszczalni ale żeby nawiązywało do tego co rośnie za domem, może jakaś brzoza sczepiona i do tego trawa, nie może to być nic dużego góra do 3m wysokości i dające radę na pełnym słońcu ponieważ to strona południowa i latem mega patelnia, ziemia słaba ale jak juz cos sądzę to mieszam z przepróchniałym obornikiem od sąsiadów nie wiem czy dobrze robię. Za wszystkie pomysły będę bardzo wdzięczna.

Na podstawie tego opisu (bez zdjęcia) nie da się sensownie niestety nic doradzić. Jedyne rada to zrób plan działki i planuj z głową cały ogród, a nie chaotycznie co by tu posadzić
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:23, 30 sie 2021

Do góry
Katte napisał(a)

I od razu obwiescic to całemu światu, heheh.
Ostatnio zwolniłam tempa, skupiłam się na drzewach.
Do tej pory latałam za bylinami, opamiętałam się że i tak mam dalej patelnię, bo zero drzew.
Teraz moja kolekcja rośnie

No do drzew to zawsze człowiek musi dojrzeć.
Mi na początku wydawało się, że dam radę samymi wysokimi trawami hehe…

Dziś mam graby i brzozy w dużych ilościach. I marzę o ambrowcu „niewiemgdzie”
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:18, 29 sie 2021

Do góry
Kochani potrzebuję Waszej wiedzy i wyobraźnido tej pory sadzilam co mi się spodobało bez planu i pomysłu( teraz już wiem że to był bład) i tak wylądowały przed moim domem klony(akurat je lubię)jarząb pendula i catalpa nana

A mnie ogarnia zniechęcenie i frustracja że to wszystko nie tak. Za domem mam sporo drzew już ponad 40 letnich i dużo samosiejek które chcę przesadzić zeby z czasem wyrósł tam las, są to sosny lipa kasztanowiec jarzab i głównie brzozy.

Chciałabym coś posadzić w prawym górnym rogu działki i ewentualnie wzdłuż oczyszczalni ale żeby nawiązywało do tego co rośnie za domem, może jakaś brzoza sczepiona i do tego trawa, nie może to być nic dużego góra do 3m wysokości i dające radę na pełnym słońcu ponieważ to strona południowa i latem mega patelnia, ziemia słaba ale jak juz cos sądzę to mieszam z przepróchniałym obornikiem od sąsiadów nie wiem czy dobrze robię. Za wszystkie pomysły będę bardzo wdzięczna.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 21:25, 29 sie 2021

Do góry

Wystawa wschodnia. Zdjęcie z 29. 08.

30. 08. Wystawa północno wschodnia. Samosiewki brzozy i berberysu do wyrwania.
Zielone drzwi w Kruklandii 23:16, 28 sie 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
Wszystko sie zmienia a przyczepka trwa

W akcie desperacji rozwazam zakup małych doorenbosów... Najwyzej beda gonic starsze siostry.

Ta przyczepka to nam życie uratowała!
Tyle ton co ona przewiozła...

Fajnie wyglądają brzozy w różnym wieku i różnych wielkościach.
Bardziej naturalnie. Niż jakby wszystkie miały być takie same

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:02, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Dzięki Asiu za pozwolenie
Mam taki kawałek 3x10 na końcu działki a że po drugiej stronie mam brzozy to dam powtórzenie po drugiej.
Mam nadzieje ze będzie grało

Będzie super!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:56, 28 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Mirka kopiuj śmiało.
Rabata ma 6 metrów na jakieś 2,8

Brzozy są posadzone nieregularnie co jakieś 1,5-2,5 metra

Dzięki Asiu za pozwolenie
Mam taki kawałek 3x10 na końcu działki a że po drugiej stronie mam brzozy to dam powtórzenie po drugiej.
Mam nadzieje ze będzie grało
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:39, 28 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Asia nie obraź się ale będę kopiować tę twoją rabatę brzozowo hakonkową
Żeby nie było plagiatu to zamiast hakonek dam rozplenice i mam fajnego miskanta do podziału ale nie wiem jaka odmiana .
Brzóz mam kilka siewek sporych .
Napisz mi proszę jaka to wielkość rabaty ?

Mirka kopiuj śmiało.
Rabata ma 6 metrów na jakieś 2,8

Brzozy są posadzone nieregularnie co jakieś 1,5-2,5 metra
Zielone drzwi w Kruklandii 21:18, 28 sie 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
U mnie pojawiły sie doorenbosy - takie 2,5-3 m, chyba nawet w niezlej cenie, ale nijak nie mam jak tego przewiezc. Upolowalam 3 mojego wzrostu - takich mi trzeba, ale nigdzie takich teraz nie moge u nas kupic
Zdjecia na pewno co jakis czas bede wrzucac do pracowego lub moze zaloze nowy wątek. Na razie ruszyl sensownie trawnik, chwasty takze Drzewa malo widoczne na szerokich perspektywach - nie ma co wstawiac Ale co jakis czas dokumentuję do biforafterów

Brzozy szybko rosną, to możesz kupić mniejsze

To czekam na te beforafterki
Zielone drzwi w Kruklandii 16:40, 28 sie 2021

Do góry
bacowa napisał(a)
Widzę na powyższym zdjęciu sesleria i sedum ,a te patyki to co to? bom nie w temacie.

Brzozy pożyteczne

Są tam jeszcze kosodrzewiny i rozplenice. I nawet kilka miskantów

Wzgórze chaosu 23:16, 27 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem czy u mnie nie dopadło kolejnego klona, Seiryu dolne gałązki uschnięte listki, ale u mnie też woda stoi może korzenie gniją...
Widzisz kochana jakie mamy zawirowania pogodowe. Dodatkowo powstało tyle szkółek, produkuje się szybko, wszystko się miesza. Szkoda tych naszych drzew i drzewek. Ale im więcej ich mamy, tym częściej coś może się z nimi dziać. U mnie to najprawdopodobniej przywieziona ziemia namieszała w temacie...
Psuje to człowiekowi humor, ale przy innych dramatach to tylko drobiazgi!

Tak teraz wyglada moja działka za płotem Bardzo mi się ta trawa podoba.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ciągnie Cię w kierunku bylin coraz mocniej, a pamiętam jak chyba pierwszy raz byłam mówiłaś, że ta jedna bylinówka wzdłuż domu wystarczy więcej nie chcesz bo roboty dużo.....wiele się od tego czasu zmieniło, zmienia się charakter twojego ogrodu, było pięknie i teraz też jest pięknie choć zupełnie inaczej Pamiętaj tylko o tym, że drzewa równoważą bryłę budynku, bylinami tego nie osiągniesz, a cisy za małe
Gdy zakładałam ogród 20 lat temu dostępne były inne rośliny, co innego było na topie. Nie było internetu, tylko nieliczne gazetki. Taki miałam wtedy ogródek. I tak był jednym z ładniejszych, bardziej zadbanych w okolicy... Takie czasy.

Od kilku lat szczęśliwie świadomość ludzi się zmienia, nie sadzi się przy domu dużych drzew leśnych, parkowych, pojawiają się kwiaty i trawy.
Sama widzę jakiej lekkości nabrał mój ogród po ostatnich remontach. Końca nie widać, ale jest piękniej, lżej w odbiorze a ile frajdy i pysznego jedzonka dla zapylaczy!!!

Nowa rabata jest na południowej górce, ma żywopłot. Na razie niski, ale urośnie Tyle wystarczy.
Szczęśliwie od tej strony nie muszę się zbytnio osłaniać a brzozy w szybkim czasie dadzą tu zbyt dużo cienia, zabiorą wodę bylinom i trawom. Już robią lekki busz.
Podoba nam się nowa odsłona tego miejsca, jest lżej, jaśniej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies