Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:56, 14 gru 2017

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Oczywiscie zgadzam się z Tobą, ale zadajac pytania Danusi nie myślałam, iż będę rysowała plan swojego ogrodu, niemniej jednak bardzo sie ciesze, że to zrobiłam, bo w trakcie rysowania spojrzałam innym okiem na to wszystko. Planując jedna rabate trzeba odnieśc sie do całosci, zobaczyc jakie sa rośliny w ogrodzie, jaka gleba - stad powstał projekt całości.
Jeżeli Danusia zdecyduje o moim własnym wątku - to czemu nie...odważę sie i to zrobie. Ale troche sie boję - nie ukrywam, bo jestem jeszcze nie "taka ładna" jak Wy.

Oczywiście, popieram, zrób własny wątek, będzie wszystko po kolei. I zgadzam się z tobą że kompleksowo trzeba patrzeć na cały ogród,a nie tylko na wyrywkowe rabaty.
Nie będzie kłopotu z wyszukaniem wszystkiego.
Maybe my dream will some day come true 19:38, 13 gru 2017

Do góry
Sytuacja jest taka, że "moja" glina jest aktualnie pod grubą warstwą "mojego" humusu. Ziemie glonoastą, i troche humusu moge przywieść od sąsiada, swoim ciągnikiem i zrobić wsio samemu. Jak mi zaczną wozić ziemię skądś, to zapłace krocie bo o ile ziemia nie jest aż tak droga, to już jej transport tak.
Myślę, że jakoś ogarnę plantowanie działki samemu. Zaraz się zajmę projektem, choć póki co będzie to tylko projekt ukształtowania działki, a nie projekt samego ogrodu, bo ze względu na budowę nie sadzę nic na działce. Za to mam już szkółkę bukszpanów na innej działce.

Powiedz mi lepiej póki co, jak ty byś to widziała. Zwróć uwagę, że działka leci "krzywo" w stosunku do ulicy. Dom jest do ulicy postawiony równolegle. Także dom stoi tak jakby krzywo na działce, ale znowu patrząc z ulicy, to już prosto i jak tu projektować ogród, lubię symetrię, olać to jak stoi dom, czy zrobić z niego taki jakby środek ogrodu ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:17, 13 gru 2017

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Moim skromnym zdaniem, zacznij robić etapami/rabatami/wystawami, bo szczerze powiem twój spis nie zachęca do czytania. Pojedyncze pytania na temat projektowania to jedno, a plan ogrodu to raczej we własnym wątku..

Oczywiscie zgadzam się z Tobą, ale zadajac pytania Danusi nie myślałam, iż będę rysowała plan swojego ogrodu, niemniej jednak bardzo sie ciesze, że to zrobiłam, bo w trakcie rysowania spojrzałam innym okiem na to wszystko. Planując jedna rabate trzeba odnieśc sie do całosci, zobaczyc jakie sa rośliny w ogrodzie, jaka gleba - stad powstał projekt całości.
Jeżeli Danusia zdecyduje o moim własnym wątku - to czemu nie...odważę sie i to zrobie. Ale troche sie boję - nie ukrywam, bo jestem jeszcze nie "taka ładna" jak Wy.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:54, 13 gru 2017

Do góry

Udało mi sie poprawić i uzupełnic rzetelnie wszystkie rosliny i reszte.
Spis roslin zrobiłam , bo na kartce nie mam miejsca. Zaraz to przepisze...a jest tego troche.
Rysujac ten projekt zauwazyłam, że mam duzo roślin ale w pojedynczych sztukach. Twoja zasada jest wybór kilku gatunków po kilka egzemplarzy i sadzone w plamy. Tak chce zrobić...musze ograniczyc sie do gatunków ładnych, efektownych a reszte wsadzić do lasu za płot ....do przechowalni.
Tylko jak wybrac te gatunki warte dokupienia w wiekszych ilościach, od tych mniej porzadanych.?
Lubie to robić....zmieniać, uzupeniac, kombinować. Ale nie przekombinować!!!
Zrobie to, napewno mi sie uda....z Twoja pomoca Danusiu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 13 gru 2017

Do góry
Ogród lesny, jak mój...ale ten jest poukładany, gustowny...jest poprostu Twój.
Siadam ogladam i podziwiam. Bede dumać i porównywać.
Zrobię poprawnie moj projekt i go zeskanuje jednak.
Danusiu wiem, że pomoc dotyczy jednej rabaty, jest to jasne - wielkie dzieki.
Ale jestem przekonana, ze jak nadasz mi kierunek to ja pójde tym tropem dalej.
Gdybys jednak sie nudziła... oczywiscie jest to niemożliwe, ale cuda sie zdarzają, zblizaja sie Świeta jednak to dgybyś łaskawym okiem tak szybko zerkneła na całość i wystarczy juz takie cos ... Iza powieksz plame funki, dosadz rododendrony, wywal krzewuszki bo możesz wstawić tam rząd traw, piwonia drzewiasta jest jedna dokup wiecej i posadz tu i tu...bedę ci dozgonnie wdzięczna.
Dlaczego...bo mam w maju Przyjecie i to jeszcze w ogrodzie...
Podmiejski ogródek 11:16, 12 gru 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Co do krzeseł przy stole- jak będą dosunięte do stołu to wiadomo, nie będą zajmowały dużo miejsca - tym bardziej jak ma być duży, to da się je dosunąć w pełni - nie będa się siedziskami odpychać Ja chyba przedkładam jednak stół + krzesła nad siedziko. Może z przyzwyczajenia (u moich rodziców tego nie było), może dlatego, że mam otwartą kuchnię i ten stół jest jednoczesnie stolem do salonu, więc łatwiej go przestawić dowolnie

U nas jest jeszcze odrębna jadalnia, więc ten stół w kuchni to tylko na codzień.
Tak generalnie, to sobie w sumie chwalę wydzieloną kuchnię, tylko jeszcze jakby ciut większa była

jolanka napisał(a)
Ja tez wolę jednak krzesła. Zawsze można przestawić, dosunąć jeśli jest taka potrzeba. sama mam kuchnię otwartą, jeszcze trochę w niej brakuje więc z przyjemnością podglądam pomysły
Wyspa jest swietna rzeczą a ile miejsca dużo

Dla mnie opcja idealna to kuchnia delikatnie odłączona od salonu, ale nie całkiem zamknięta, z wyspą i właśnie takim "breakfast nook". Obok duże pomieszczenie dzienne, łączące funkcję jadalni i salonu. Nawet projekt już znalazłam, na wypadek gdybym niespodziewanie wygrała w totka
...uDany ogród 08:40, 12 gru 2017

Do góry
Phoebe napisał(a)
Oooo taaak,brakuje mi Twoich ulepów...Musisz do tego wrócić! Koniecznie!
Ciekawy projekt, super,że w kuchni zmieści się stół...
My myślimy o drewnianych schodach,a podstopnice chcemy malować farbą do betonu.
Patrz, teraz doczytałam,że u Was niedawno 17 urodziny były...U nas za niecały miesiąc 18 -niby równolatki,a tu prawie rok różnicy....

Kinguś nawet nie wiesz jak mi brakuje gliny. Uwielbiałam takie "tworzenie", uspokajało mnie to bardzo.
Może jeszcze kiedyś się uda
To jedyny układ z możliwych do wykonania.
Bardzo brakuje mi miejsca do przechowywania. Będą szafy w przedsionku, dodatkowe pomieszczenie gospodarcze i wiele innych miejsc do schowania najpotrzebniejszych gratów.
Drewniane schody to super pomysł, ale czy nie będą śliskie zimą?
One są na zewnątrz, czy w domu?
To jednak cały rok różnicy

...uDany ogród 22:34, 11 gru 2017

Do góry
Oooo taaak,brakuje mi Twoich ulepów...Musisz do tego wrócić! Koniecznie!
Ciekawy projekt, super,że w kuchni zmieści się stół...
My myślimy o drewnianych schodach,a podstopnice chcemy malować farbą do betonu.
Patrz, teraz doczytałam,że u Was niedawno 17 urodziny były...U nas za niecały miesiąc 18 -niby równolatki,a tu prawie rok różnicy....
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:13, 07 gru 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
Ale masz ładne te żurawki. Ja bym chyba zaryzykowała...Sama je lubię i opuchlaków póki co brak
Projekt rabaty bardzo mi się podoba i wiesz co ? Nareszcie wiem co i jak tzn widzę rośliny jakie planujesz bo na tego cada to chyba za tępa jestem. Nie potrafiłam sobie wyobrazić w realu projektu. A tu wszystko jasne i przejrzyste

Żurawki są extra, mają tyle kolorów i faktur, że łatwo je dopasowac do pozostałych nasadzeń.
Co do projektu w puzzlach, rzeczywiście, mi też dużo łatwiej w 3D to zobaczyć niż na płasko w cadzie ale to chyba 99% ludzi tak ma teraz robię podwójnie, dokuentację cadowską z nazwami wymiarami etc i taką wizualkę 3D co by kolorowo i ładnie było.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:08, 07 gru 2017

Do góry
Ale masz ładne te żurawki. Ja bym chyba zaryzykowała...Sama je lubię i opuchlaków póki co brak
Projekt rabaty bardzo mi się podoba i wiesz co ? Nareszcie wiem co i jak tzn widzę rośliny jakie planujesz bo na tego cada to chyba za tępa jestem. Nie potrafiłam sobie wyobrazić w realu projektu. A tu wszystko jasne i przejrzyste
Ogród w remoncie 22:39, 06 gru 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak, tak.

Był kiedyś taki znany projekt z CHFS, wielopniowe (sumaki, klony, magnolie), kule spłaszczone i wypełniacze z trawami i np. zawilcami japońskimi. Wszystko w kolorach biało, zielono, lekko żółtych. Obejrzyj sobie też projekty Ulfa Nordfjell'a (jego prywatny ogród w Szwecji) - bajka!

Ale jak bergenie, to już nie runianka, bo za ciężko na tej jednej rabacie. A powinno być lekko, bo dom też lekki jest.

Pęcherznica nie da kuli na lata - będzie szturpakiem, niechętnie puszcza gałęzie na boki jak jest cięta. Ale derenie, o tak! D. Ivory Halo. Albo Flaviramea. Z kul cisowych fajny jest 'Brzeg' - nie rośnie wielki.

Zaraz sobie obejrzę te projekty . D,flaviramea byłby super . Szybciutko byłoby z niego kuliszcze . Cisy powiadasz,pomyślę
Ogród w remoncie 22:28, 06 gru 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wiesz co, popatrzyłam raz jeszcze i gdyby to był mój ogród to jednak tam pod okno dałabym tą pęcherznicę lub derenia i wtedy pomiędzy te hakone i bergenię rozrzuciłabym np. ze 2-3 większe i kilka mniejszych kulek jednego rodzaju - cisowe albo buksowe.
Wiem, że chciałabyś by to coś pod oknem było całoroczne i dlatego nie trawy, ale krzewy zdobią pędami .
Bo jak dasz kulę tujową to chyba reszta ewentualnych kulek też lepsza byłaby tujowa - np. daniki.

Tak, tak.

Był kiedyś taki znany projekt z CHFS, wielopniowe (sumaki, klony, magnolie), kule spłaszczone i wypełniacze z trawami i np. zawilcami japońskimi. Wszystko w kolorach biało, zielono, lekko żółtych. Obejrzyj sobie też projekty Ulfa Nordfjell'a (jego prywatny ogród w Szwecji) - bajka!

Ale jak bergenie, to już nie runianka, bo za ciężko na tej jednej rabacie. A powinno być lekko, bo dom też lekki jest.

Pęcherznica nie da kuli na lata - będzie szturpakiem, niechętnie puszcza gałęzie na boki jak jest cięta. Ale derenie, o tak! D. Ivory Halo. Albo Flaviramea. Z kul cisowych fajny jest 'Brzeg' - nie rośnie wielki.
Podwórkowa rehabilitacja 20:09, 02 gru 2017

Do góry
Witam serdecznie Gości.
Dziękuję za miłe słowa
Anda ja też miałam takie skojarzenia jak zakopałam te róże.
Ale to dla ich dobra, wiem, że mi podziękują.
Zima a o niej to nic nie napiszę.
Dla Was mój nowy projekt- krzesełka przed, po jednej warstwie
farby i po trzech plus woskowanie.
Pozdrawiam

Księżycowy... 10:40, 01 gru 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U mnie tradycyjnie, zakupy nasionkowe pod koniec roku. Zestaw kwiatów jednorocznych na bukiety ( nowy projekt - więcej kwiatów do wazonu) i kilka bylin na ognistą. Heliotrop bardzo spodobał mi się na różance, więc powtórzę go i w przyszłym roku.

Nie byłoby mojego ogrodu bez warzyw. Dokupiłam więc nasiona, które już mi się skończyły lub wiem, że mam ich za mało. Nauczona dwuletnim doświadczeniem, że z pikowaniem korzeniowych u mnie na bakier, zaopatrzyłam się w marchew i pietruszkę na taśmach.

Do zakupienia pozostały nasiona pomidorów. Mam kilku faworytów, reszta znowu będzie eksperyment.

Aga masz sprawdzoną fasolkę na suche ziarno? Widzę że przekrój przez warzywa olbrzymi, ja nawet nie zabrała się za plany na przyszły rok....
Jakich masz faworytów jeśli chodzi o pomidory? U mnie malinowy kapturek się sprawdził w tym roku...
Księżycowy... 08:55, 01 gru 2017

Do góry
U mnie tradycyjnie, zakupy nasionkowe pod koniec roku. Zestaw kwiatów jednorocznych na bukiety ( nowy projekt - więcej kwiatów do wazonu) i kilka bylin na ognistą. Heliotrop bardzo spodobał mi się na różance, więc powtórzę go i w przyszłym roku.

Nie byłoby mojego ogrodu bez warzyw. Dokupiłam więc nasiona, które już mi się skończyły lub wiem, że mam ich za mało. Nauczona dwuletnim doświadczeniem, że z przerywaniem korzeniowych u mnie na bakier, zaopatrzyłam się w marchew i pietruszkę na taśmach.

Do zakupienia pozostały nasiona pomidorów. Mam kilku faworytów, reszta znowu będzie eksperyment.

Oświetlenie ogrodu 19:28, 30 lis 2017

Do góry
Co myślicie o takich lampach z bambusa (projekt jeszcze w trakcie ralizacji) ?

"Ogród japoński po polsku" 19:11, 30 lis 2017

Do góry
Ayna napisał(a)
Kostka położona. Projekt lekko zmieniony, więc zabieram się do zmiany przedogródka (chociaż pustka w głowie). Postaram się niedługo zamieścić zdjęcia i rysunki.
Janie nie ukrywam, że liczę na konsultację.
Pozdrawiam Wszystkich.

No i gdzie te zdjęcia i rysunki. Warto ożywić ten wątek !
Sama już nie dam rady!! 12:56, 29 lis 2017

Do góry
Najprostszy, bez wydziwień jest taki układ:

Wąskie rabaty przy domu z prawej i tarasie z lewej u góry.
Mozna je urozmaicić poprzecznymi nasadzeniami, jakby prostopadle do linii rabaty. Część liniami wzdłuż.

Kilka powtarzających się pięknych, jednakowych drzew, krzewy pięknie kwitnące, uzupełnienia z traw i bylin. Wplotłam też wodę w prostokątnym zbiorniku.

W rogu z prawej, który jest dość duży, mozna wpleść placyk dodatkowy, albo zaplanować go gdzie indziej.

Można pododawać wąskie paski przy chodniku z lewej, albo wręcz przeciąć ogród w poprzek

Zajrzyj jak prostowałam ogród Oli leon60, a zobaczysz po ostatnich zdjęciach, jaki uzyskała efekt, realizując mój projekt. I choć się do tego nie przyznaje za bardzo, chwała im za ogromną pracę i to co osiągnęli razem z mężem, wspaniale realizując projekt i dodając własne pomysły później
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:49, 28 lis 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Cześć Witam się serdecznie. Wpadłam właśnie na projekt rabaty i naszła mnie myśl, żeby za lawendą powtórzyć nasadzenia z róż i trawka za nimi (ten pierwszy pas). I dziękuję za motywację do kopania (ta ostra skiba). O ile jeszcze pogoda pozwoli. Trochę już porobiłam, ale to kropla w morzu. Ciekawa jestem jaki efekt tych jesiennych wysiłków będzie wiosną.:-?
Pozdrawiam i kibicuję szalonym ogrodniczkom.

Witaj, bardzo mi miło że do mnie zaglądnęłaś. Nie bardzo rozumiemy o powtórzeniu nasadzeń. Po kolei jakie pasy nasadzeń proponujesz?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:36, 28 lis 2017

Do góry
Cześć Witam się serdecznie. Wpadłam właśnie na projekt rabaty i naszła mnie myśl, żeby za lawendą powtórzyć nasadzenia z róż i trawka za nimi (ten pierwszy pas). I dziękuję za motywację do kopania (ta ostra skiba). O ile jeszcze pogoda pozwoli. Trochę już porobiłam, ale to kropla w morzu. Ciekawa jestem jaki efekt tych jesiennych wysiłków będzie wiosną.:-?
Pozdrawiam i kibicuję szalonym ogrodniczkom.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies