Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:49, 06 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Z tą jedną kula pod oknem

Ja bym jednak dodała jeszcze kilka
Margerytka40 21:55, 06 gru 2017

Zapytałam Pszczółkę o cięcie derenia
sylwia_slomc... 22:10, 06 gru 2017

U Pszczółki cofnij odrobinke bo dopiero co pokazywała jak derenie tnie i jak to potem wygląda
A skoro kulka z pecherznicy to te małe dałabym z tawuł np. little princes lub coś w te klocki
sylwia_slomc... 22:10, 06 gru 2017

Jakoś mi z sumakiem zgrzytają kule zimozielone
Pszczelarnia 22:28, 06 gru 2017

mrokasia napisał(a)
Wiesz co, popatrzyłam raz jeszcze i gdyby to był mój ogród to jednak tam pod okno dałabym tą pęcherznicę lub derenia i wtedy pomiędzy te hakone i bergenię rozrzuciłabym np. ze 2-3 większe i kilka mniejszych kulek jednego rodzaju - cisowe albo buksowe.
Wiem, że chciałabyś by to coś pod oknem było całoroczne i dlatego nie trawy, ale krzewy zdobią pędami .
Bo jak dasz kulę tujową to chyba reszta ewentualnych kulek też lepsza byłaby tujowa - np. daniki.

Tak, tak.

Był kiedyś taki znany projekt z CHFS, wielopniowe (sumaki, klony, magnolie), kule spłaszczone i wypełniacze z trawami i np. zawilcami japońskimi. Wszystko w kolorach biało, zielono, lekko żółtych. Obejrzyj sobie też projekty Ulfa Nordfjell'a (jego prywatny ogród w Szwecji) - bajka!

Ale jak bergenie, to już nie runianka, bo za ciężko na tej jednej rabacie. A powinno być lekko, bo dom też lekki jest.

Pęcherznica nie da kuli na lata - będzie szturpakiem, niechętnie puszcza gałęzie na boki jak jest cięta. Ale derenie, o tak! D. Ivory Halo. Albo Flaviramea. Z kul cisowych fajny jest 'Brzeg' - nie rośnie wielki.
Margerytka40 22:29, 06 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
U Pszczółki cofnij odrobinke bo dopiero co pokazywała jak derenie tnie i jak to potem wygląda
A skoro kulka z pecherznicy to te małe dałabym z tawuł np. little princes lub coś w te klocki

Sylwuś widziałam te wpisy o cięciu dereni a właśnie dostałam odpowiedź od Ewy,że spokojnie można zrobić kulę dereniową-super . Problem jest z tawułami taki,że ja nie przepadam za nimi. Mam jakieś nawet ale nie kocham ich jakoś
Pszczelarnia 22:37, 06 gru 2017

Kule spłaszczone można zrobić z kosodrzewiny pinus mugo. Jeżeli Ci ona pasuje. Odmiana Wintergold fajna, Mops i tym podobne.

Z trzmieliny też są fajne kule. Ale nie wiem jak z zielono-białej. Z tej żółtej na pewno.
Margerytka40 22:39, 06 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, tak.

Był kiedyś taki znany projekt z CHFS, wielopniowe (sumaki, klony, magnolie), kule spłaszczone i wypełniacze z trawami i np. zawilcami japońskimi. Wszystko w kolorach biało, zielono, lekko żółtych. Obejrzyj sobie też projekty Ulfa Nordfjell'a (jego prywatny ogród w Szwecji) - bajka!

Ale jak bergenie, to już nie runianka, bo za ciężko na tej jednej rabacie. A powinno być lekko, bo dom też lekki jest.

Pęcherznica nie da kuli na lata - będzie szturpakiem, niechętnie puszcza gałęzie na boki jak jest cięta. Ale derenie, o tak! D. Ivory Halo. Albo Flaviramea. Z kul cisowych fajny jest 'Brzeg' - nie rośnie wielki.

Zaraz sobie obejrzę te projekty . D,flaviramea byłby super . Szybciutko byłoby z niego kuliszcze . Cisy powiadasz,pomyślę
Margerytka40 22:47, 06 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Kule spłaszczone można zrobić z kosodrzewiny pinus mugo. Jeżeli Ci ona pasuje. Odmiana Wintergold fajna, Mops i tym podobne.

Z trzmieliny też są fajne kule. Ale nie wiem jak z zielono-białej. Z tej żółtej na pewno.

Kosodrzewiny chyba trochę za mało słoneczne miejsce tam będą miały choć fajne są,może na brzegu. Chcę ze dwie większe kule przy samych pniach sumaków,między nimi a tam najwięcej cienia.
Pszczelarnia 22:53, 06 gru 2017

The Laurent - Perrier Garden ChFS 2013 - tam są kule chyba grabowe (dobre do cienia), mogą być bukowe.