Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 18:35, 05 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ewo, jeśli masz na tyle, to chętnie przyjmę. O liliowcu cały czas pamiętam (tak samo, jak o kochanej Mimi, która już odeszła za tęczowy most...), ale myślałam, że Ci się gdzieś stracił, więc nie śmiałam pytać... Ostatnio córka zapytała mnie: Mamo, a co z tym liliowcem "Senne marzenie Mimi"?
Cieszę się, że sadzonka trafi do mnie.
Bardzo ciekawe obserwacje z tymi bodziszkami i różami.
Uściski

Ciekawa jestem, czy posadzisz liliowca przy schodach

To jeszcze raz bodziszek żałobny. Cudny ma kolor, taki burgundowy

I Senne marzenie Mimi - jedyna moja siewka, ale bardzo udana.

u mnie będzie rósł przy taki ala strumyku

Za drzwiami do ogrodu... 18:25, 05 lis 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Basiu w korycie oczywiście zagościły rojniki.Na 438 stronie(z 22 października,godz.23 z minutami) jest trochę wiadomości o wykonaniu koryta i podałam linki jak zrobić hypertufę- z której je zrobiłam.M.in jest tam perlit i torf.Basiu obawiam się ,że mój ogród jest zbliżony wielkością do Twojego i też już się niewiele zmieści Mam jeszcze działkę z warzywniakiem i tam jest sporo ugoru niezagospodarowanego,ale to już nie na moje możliwości czasowe z dopilnowaniem,żeby tam wchodzić z "ozdobnym" ogrodem
Basiu,kupowałaś te beczki na deszczówkę przez internet ,czy stacjonarnie?

Koryto stanęło koło domku ogrodnika,zamiast kilku doniczek.
Ciekawe jak przezimują?

Aniu, ale pięknie to koryto u Ciebie się postarzyło, jakby miało 100 lat a nie kilka dni. Chyba jakąś farbę zastosowałaś? Czarną, szarą? Na dole bardziej omszało, na górze mniej. Wszystko jak naturalnie się dzieje. Zdolniacha z Ciebie Aniu. Gratulacje.
Podmiejski ogródek 18:18, 05 lis 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Wybacz Helen, dopiero teraz widzę tego posta. Zaraz zajrzę.

Mówiłam, że rdest w pełni kwitnienia trochę głupio wygląda z opadającym palibinem?

Asia, czekam cierpliwie

P. S. Zdjęć z Twojego ogródka to już bardzo brakowało. Rdest cudny
W cieniu - zacieniona 18:02, 05 lis 2019

Do góry
Trudno już znaleźć kolorki...
Pachnący różami, malowany bylinami 18:00, 05 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ewo, bardzo dziękuję za zdjęcia floksów i innych kwiatów. Wypatrzyłam chyba u Ciebie bodziszka Renarda. Jak on u Ciebie długo kwitnie i czy rośnie dobrze na słonecznym miejscu? Daje radę w suchym miejscu? Masz jakieś obserwacje w tym względzie? Pytam, bo bardzo mi się podoba...

Tak, mam bodziszka Renarda. U mnie rośnie dobrze i ładnie się krzewi. Poczatkowo, wiosną ma słońce, potem jest osłonięty przez inne rośliny i ma pólcień. Czy da radę w suchym miejscu, tego nie wiem. Agnieszka mogę dać ci sadzonkę tym bardziej, że w tym roku rozsadziłam liliowca "Senne marzenie Mimi" Kiedyś Ci go obiecałam, pamiętam o tym Wiosną chętnie Ci podeślę.Ten bodziszek ma piękne liście i kwiaty. Mogę też dać Ci bodziszka żałobnego i kantabryjskiego.

Renarda

Żałobny

Widać go na zdjęciu, z tyłu przy tujach.

Kantabryjski, ten biały, nie lubią go mrówki

Pachnący różami, malowany bylinami 17:35, 05 lis 2019

Do góry
Na poniższym zdjęciu, z tyłu, za różową jeżówką, widać młodą sadzonkę róży Bremer Stadtmusikanten. Mam nadzieję, że docelowo będzie to duży krzak

Pierwszy kwiat

Ogród bez reguł 17:08, 05 lis 2019

Do góry
kwartet napisał(a)
Asia dasz radę.Urodzisz i dzidziuś będzie piękny ,wiadomo ciotki zawsze dziamgolą ale matka jest tylko jedna.
Zdjęcia mi dzisiaj wyszły a wiadomo że takie wydarzenie trzeba zapisywać w kominie.Podzielę się(znaczy pochwalę się)zobaczcie jak ta molinia świeci

Wszystko -wszystkim ..molinia piękna świecąca ale cóż to za cudowne zielone lewitujące kuliszcza ?
Pachnący różami, malowany bylinami 16:53, 05 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ewa co to za cudo, jak się nazywa ta piwonia?
Ogród Basi 16:52, 05 lis 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Czy ktoś wie, czy tojeść rozesłana ma szansę na przezimowanie w donicy? Czy może w gruncie?

Witaj Basiu...chyba witam się pierwszy raz... nie pamiętam, czy tu byłam... Pytasz o tojeść rozesłaną...czy zimuje w doniczce...Oczywiście, że zimuje...swoje doniczki mam już od 2009r i nic z nimi się nie dzieje. Ładnie zasychają na zimę i dopiero wiosną zaczynam podlewać je. Odrastają za każdym razem. Nie zostawiam ich bezpośrednio na dworze, by nie były zbyt wilgotne przez zimę oraz by doniczki nie brzydły.. Stawiam pod tarasem (nie osłonięte). Wiosną obcinam zwisłe pędy i na nowo roślina żyje. Powodzenia. Masz bardzo ładny ogród, muszę tu zakotwiczyć na dłużej...
Mój ogrodowy pamiętnik 16:48, 05 lis 2019

Do góry
Czy z takiego carexa dałoby się zrobić 4 sztuki? .
Pytam bo jeszcze nie dzieliłam nigdy traw. Oczywiście wiosną bym to uczyniła . Chyba, że nie zdążę bo go zima załatwi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:45, 05 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
A u mnie Armageddon i rollercoaster w jednym . Wypłaszczyły mi się wszystkie zakręty... Nie wiem, czy kopanie w gruzie nie jest łatwiejsze...

Bardzo żałuję, że nie mieszkam bliżej Ciebie. Z przyjemnością rewolucjonizowałabym wraz z Tobą wgłębnik.

Na froncie zakwitły Variegatusy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:41, 05 lis 2019

Do góry
Jesienne barwy roślin liściastych odchodzą w zapomnienie, a kolory zaczynają się pojawiać na zimozielonych pierisach, kiścieniu i kosodrzewinie Wintergold. Na tle śniegu wygląda to ciekawie.

tamaryszek już łysy

Coś się kończy, a jednocześnie matka natura daje nadzieję na nowe życie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:35, 05 lis 2019

Do góry
Listopad to pierwszy miesiąc golizny ogrodowej. Korzystam z ostatnich możliwości złapania w ogrodzie koloru.
Bardzo fajnie prezentują się teraz kępki turzycy włosistej Frosted Curls. Nigdy jej nie cięłam. Kiedy kwitnie, to ja wyczesuję.

Kolor wciąż dają berberysy

i kalina Rozeum

Żywopłotowe graby już bezlistne. I ku pamięci brzoza Doorenbos, która w przyszłości ma przesłaniać budynek sąsiada.

Ranczo Edy 16:34, 05 lis 2019

Do góry
jeszcze kwitnie Trójsklepka

Wszystkiego po trochu 16:14, 05 lis 2019

Do góry
te dopiero zaczynają

kwitnie ciągle bodziszek rozanne,

ale też dzwonki
Pachnący różami, malowany bylinami 16:12, 05 lis 2019

Do góry
A ponad Pashmninami nieba chce dosięgnąć kolejna piękność

Queen of Sweden.

Zaskoczyła mnie jej wysokość.Wiosną tnę ja bardzo nisko, a ona nie, ona chce być bardzo wysoka. Koleżanka mi powiedziała, że u mniej ma ponad dwa metry wysokości. Ma śliczne delikatne, jasnoróżowe kwiaty. Jest sztywniutka, łodyżki są bez kolców Zdrowiutka jak na królową przystało

I taka ciekawa siewka jeżówki

Wszystkiego po trochu 16:07, 05 lis 2019

Do góry
astry ciężkie od deszczu, większość już przekwitła, albo kwitnie resztkami

zimujące chryzantemy, te leżą bo dziś pada

te niskie i sztywne
Wszystkiego po trochu 16:01, 05 lis 2019

Do góry
kwitnące ciemierniki, czyżby w takiej fazie dotrwały do wiosny??

temu ułamałam cały pęd kwitnący, tyłkiem jak kucałam przy pieleniu

Pachnący różami, malowany bylinami 15:59, 05 lis 2019

Do góry

A tutaj róże Pashminy.
Są takie cudne, że mam ich 4 sztuki. Myślałam, że będą niższe, ale wypuszczają dość długie łodygi. Nie bardzo mi to pasuje bo rosną jako pierwsze. U mnie niestety chorują. Przyczyna tkwi chyba w róży, która rośnie w ich sąsiedztwie, bardzo blisko. To potworny chorowitek i wiosną ją wykopię.

Ranczo Edy 15:56, 05 lis 2019

Do góry
Tulipanowiec mnie zachwyca kwiatami w czerwcu...owocami czy to nasionami październiku i liśćmi początek listopada i teraz prawie nie ma

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies