Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 10:04, 18 sie 2019

Do góry
A teraz trochę moich wakacji

były wschody

i zachody

pyszna włoska kawka

no i oczywiście pizza

...uDany ogród 10:01, 18 sie 2019

Do góry
Hej dziewczynki dziękuję za Wasze odwiedzinki. U nas już nie można mówić o suszy, bp trochę popadało. W ogrodzie wraca zieleń i nawet wody w stawie dobyło
My już po wojażach, wczoraj wieczorem z utęsknieniem wparowałam do ogrodu i szczerze mówiąc jestem zaskoczona jego dobrą kondycją. Owszem trochę roślin wygląda mizernie po upałach, ale reszta się zregenerowała i wygląda jako, tako
Wiadomo trawniki do koszenia, krzewy do przycięcia, ale ogólnie jest w porządku
Stęskniłam się za Wami!

Mój wczorajszy ogród

Kolejne fotki będą po sprzątaniu
Sezon 2017 u Hanusi 09:23, 18 sie 2019

Do góry
Halinko, Ta chryzantema powinna być pozbawiana pąków w połowie lipca, wtedy później kwitnie, ale ja nie usuwam ich, i mam kwiaty już teraz. Kto powiedział, że musi być w listopadzie? Na listopad będę miała arktyczną i ... może Clara Curtis.

Przerwa na kawę... 09:06, 18 sie 2019

Do góry
Megi, gruz przyjmują u nas na zwałce pod cmentarzem ale musisz mieć meldunek z Wołomina. Nie mam pojęcia jak jest dla innych regionów i jaka cena.

Zdjęcie róży w obecnym stanie. Przekwitła i muszę ją przyciąć to jeszcze raz zakwitnie do jesieni. Rośnie bezproblemowo. Ja jakoś nie zachwycam się nią ale też nie mam problemów. Ogólnie jest OK, pewnie w gruncie pokazałaby więcej.

Za to u Anulajdy kwitnie zjawiskowo
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=503#post_0

Dąb Green Dwarf jest u mnie od ubiegłej jesieni. Bezproblemowy. Zwarty. Może dlatego u innych łapie mączniaka bo korona jest gęsta. Na platanie też 3 listki z mączniakiem znalazłam. Katalpa Nana z mączniakiem a luźniejsza Aurea już bez. Ale np. tulipanowiec Edward Gursztyn mimo iż w miarę zwarty to nic na razie nie łapie.

Ogólnie z roślin o kulistych małych i naturalnie formowanych koronach zerknij na:
- ambrowiec Gum Ball - po 10 latach ok. 2-2,5 metra
- tulipanowiec Edward Gursztyn - po 10 latach 1 metr
- dąb Green Dwarf - po 10 latach 1,5 metra
Jest jeszcze jakaś robinia ale nie pamiętam odmiany i ile ma korona.

Większe korony ale też okrągłe naturalnie mają
- katalpa Nana - mam, to ta z mączniakiem, do chyba 3 m ale można ogławiać
- wiśnia Umbraculifiera - 3-4 metry, nie zalecane cięcie
- platan Alpens Globe - 3-5 metrów, można ogławiać

Wysokość docelowa zależy od miejsca szczepienia bo one raczej tylko w takiej formie występują.

Te znam z moich poszukiwań. Może dziewczyny coś dorzucą.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 08:59, 18 sie 2019

Do góry
Wczorajsze zakupy Danica i hortka Little lime kupiłam jeszcze rozplenice Rubrum ale poszła do doniczki

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 08:55, 18 sie 2019

Do góry
Dziewczyny potrzebuję porady wczoraj sadząc cisy na żywopłot miałam przesadzić Świerka conica który rośnie tuż przy płocie gdzie ma iść żywopłot
I teraz zastanawiam się czy go wysadzić ? czy zostawić a za nim dalej pociagnąć cisy

Przerwa na kawę... 08:30, 18 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Metasekwoja na rabacie w rogu

Ładnie metasekwoi w tym miejscu

inka74 napisał(a)
Miejsce obecnego odpoczynku

podoba mi się Twoje miejsce wypoczynku
Przerwa na kawę... 08:05, 18 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
I z klonem żadna z nas nie trafiła. To Acer spicatum czyli klon kłosowy. Zarezerwowałam go sobie. Idealne miejsce mam dla niego za płotem

Różne widziałam, takiego nigdy. Najwięcej bobu zadały mi jego prawie owalne liście. Wiesz, że to spore drzewo może być, i wilgoci potrzebuje? Znasz tę stronę z klonami?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:49, 18 sie 2019

Do góry
mest napisał(a)
Wgl zauważyłem, że ma problem z kolejnością prac przy swoim trawniku. W tym tygodniu zamierzam go nawieźć. Nawożę Yara Mila. Do września na pewno będę miał spokój a później? Oprysk,wertykulacja, kolejne - jesienne nawożenie? Po wertykulacji dosiewki? Jak idzie dobrze do idzie ale jak pojawia się problem to..... jest problem

Wczoraj skosiłem trawę nieco niżej i chciałem rozsypać nawóz, ale nie zdążyłem przed deszczem... trudno nawiozę jutro albo pojutrze. Natomiast po skoszeniu niżej bardziej uwidoczniły się te ciemne plamy, nie są one jeszcze suche jak niektóre, ale co z nimi zrobić? Czekać aż tutaj trawa tez uschnie czy uda się to jeszcze uratować?

po pierwsze to musisz wiedzieć czy te plamy to nie jest efekt przenawożenia lub zbyt obfitego podlewania?
tam gdzie jest zielono to nie wygląda na brak nawozu...
ale ja też dopiero raczkuję w tym temacie
sam jestem ciekaw co jest tego przyczyną?

Żywopłotki cisowe. 06:19, 18 sie 2019

Do góry
Anabell napisał(a)

Róże przecudne pokazujesz, ale to zdjęcie mnie oszałamia, tym bardziej, że wiem czyja to robota. W pojedynkę takie efekty osiągać jest wprost niewiarygodne

Wygląda na to, że hortensje masz wszędzie jako najwyższe tło na zewnętrznej rabacie?

Dalie przepiękne jak zwykle u Ciebie faktura i kolory fantastyczne... ach gdyby jeszcze zimowały w ziemi.

Serdecznie pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 02:44, 18 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tu nawet nie ruszone i obawiam się, ze w tym sezonie nie zdążymy dotrzeć do tego miejsca...

miscant memory od Madzi będzie kwitł, a wydmuchrzyca od Agatki - wszyscy po powodzi włącznie ze mną byli pewni, ze padnie bo ona na suche stanowiska, a tu niespodzianka, świetnie się ma

U mnie takim zaskoczeniem na zalewanym terenie pod murem były w zeszłym roku kosmosy i werbena. A w tym roku jeszcze większe że nasiona wykiełkowały i mam łączkę. I jeszcze bukszpany lubią zalewanie.
Tylko u mnie nie ma mułu.
Po takich testach będziesz mogła zmienić obraz miejsca.
Żywopłotki cisowe. 00:39, 18 sie 2019

Do góry
Polka. róże mam też pnącą Polkę ma piękny kolor

Żywopłotki cisowe. 00:33, 18 sie 2019

Do góry
Adison czerwca, jak tego zamówiłam w dwóch miejscach że może pomylą to z dwóch jest dobrze.
Srodek ma kremowy i ładnie się starzeje nie sypie płatkami, nie wiadomo kiedy wyciąć kwiat bo do końca ładny.

Żywopłotki cisowe. 00:22, 18 sie 2019

Do góry

pierwsze mocna pomarańcza soczysta
drugi czerwony kulisty pewnie cornel albo cezarea.

Żywopłotki cisowe. 00:14, 18 sie 2019

Do góry
drugi winny ciemny kolor nasycony. to średnio wysokie obie.

karpa jest u mnie 4 lata to Mister Optimist zawsze mało się rozrastała karpa, w tym roku dała pokaz.

kuliste nowe

Osirum większa i Lowe Life cz.erona płatki w środku żółte

i jak się ma tylko opis to tak wychodzi zestawienie, w następnym roku do poprawki.
Żywopłotki cisowe. 23:57, 17 sie 2019

Do góry
nie wiem co, pewnie czerwony, nowości nie mam opanowanych.

duża dekoracyjna miał być róż a jest ciemny malinowy, obok maleńkie pomponiki Burleska
Żywopłotki cisowe. 23:50, 17 sie 2019

Do góry
to też jakaś oszukana miała być wysoka, a ledwo ją widać między wysokimi, może w drugim roku będzie inna.
wygląda mi na serię Melody

Jak pomarańczowo w ogrodzie to i pazur mandarynkowy.

Żywopłotki cisowe. 23:42, 17 sie 2019

Do góry
kolor przekłamany jest czerwona to Jaxon olbrzymi kwiat.

'Tshuki yorli no Shiuna' język bym połamała i nie wymówiła nazwy.

bardziej rozwinięta zdjęcie już było mocno czerwona końcówki żółte, do nazwy dostać się nie mogę.
Żywopłotki cisowe. 23:33, 17 sie 2019

Do góry
dekoracyjne duże

Przerwa na kawę... 23:32, 17 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, no normalnie Siłaczka jesteś! Absolutnie! Padłam z wrażenia
Asiu to nie siła a wynik ulegania modzie zamiast polegania trochę na własnych odczuciach. Ja kupiłam 2 umbry jakoś ot tak bo modne były, wszyscy polecali. Kupiłam, ustawiłam w miejscu pierwotnie założonym i przez chyba 2 miesiące jak nie dłużej, stały w donicach. Biegałam z nimi potem po całej działce. Jakoś nawet tanio je kupiłam patrząc na obecne ceny i wielkość. Ale już wtedy mi coś nie grało. I to powinno mi dać do myślenia. Nie dało stąd zmiana. A magnolia to efekt fascynacji tymi krzewami. Miała być w innym miejscu, nie pasowała i do tej pory nadal nie wiem. Zobaczymy czy da się prowadzić jak ja chcę.
Tu obecne jej miejsce i rabata, na którą nie mam pomysłu. Symetria nie jest tu dobra... Jeden liliowiec zmieni swoje położenie.
Z daleka

I widok z ławki

Do pergoli bym się nie przywiązywała, ma swoje lata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies