Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:36, 08 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

Danusiu bardzo dziękuje za cenne uwagi. Jestem bardzo wdzięczna.
Dręczy mnie ta rabata, ale za późno bo powstała 2 mc temu. Teraz wiem ze jest za szeroka, nie wiem jak dalej to pociągnę. Na pewno będę musiała ją jakoś połączyć z tą znajdującą się z drugiej strony 3 metrową . Jednoczenie chciałam kontynuować ten zielony ekran, może ze świerka serbskiego, ponieważ za nim znajduje się sad, który jak wiadomo różnie wygląda. Zastanawiam się również nad większą ilością drzew, może dalej pociągnąć kilkoma drzewami i świerkami? ah ciężki żywot ogrodnika amatora.
Bardzo podoba mi się twoja propozycja, problem jednak w tym ze doszła jeszcze jedna brzoza czyli jest ich 6 i konieczność zamiany tui na cos innego, ponieważ mój bezcenny pomocnik a zarazem inwestor mężuś nie toleruje tiu .Posiadam takowe w sporej ilości ale już zapowiedział ze musza zniknąć a nowych nie kupujemy. Kocha cisy i bukszpany,
Rety chyba nie zasnę dzisiaj
Wrzosy - Calluna 20:53, 08 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem, gdzie to zamieściłaś, bo linku nie ma, ale odpowiadam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=581

Jeny aż się boje tam zajrzeć bo od 2 miesięcy już posadzone hiihih...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:49, 08 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Należało włożyć styrodur. Jeśli chodzi o przemarzanie to loteria. Ja swoje wsadzałam z donicami do garażu, to rosły, chorowały, nie warto. Przechowywałam w szklarni to nie ogrzewali i zmarzły

Więc teraz nic nie robię, nie ocieplam, nie okrywam - albo przezimują albo nie. Wtedy wymieniam.

Jeśli zima bardzo mroźna to nic nie pomoże nawet 20 cm styroduru.

Tak głośno myślę ... a jakby pianką poliuretanową obłożyć od zewnątrz ... nie będzie wyglądalo ale jak się sprawdzi to można w przyszłym sezonie jakieś ładne pokrowce uszyć? I jeszcze jedno bo chyba usytuowanie jest tez ważne? czy na ścianie wschodniej jest większa szansa na przetrwanie?
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 17:33, 08 lis 2016

Do góry
Ja pewnie bym posadziła metr od domu, ale radzę posadzić 3 metry.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:32, 08 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Danusiu
Mam dwa bukszpany w donicy z włókna szklanego, nie ociepliłam icjh od środka niczym ... jak teraz powinnam ochronić bukszpany przed zbliżającą się zimą?

Należało włożyć styrodur. Jeśli chodzi o przemarzanie to loteria. Ja swoje wsadzałam z donicami do garażu, to rosły, chorowały, nie warto. Przechowywałam w szklarni to nie ogrzewali i zmarzły

Więc teraz nic nie robię, nie ocieplam, nie okrywam - albo przezimują albo nie. Wtedy wymieniam.

Jeśli zima bardzo mroźna to nic nie pomoże nawet 20 cm styroduru.
Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 17:05, 08 lis 2016

Do góry
Za dużo roślin różnych w jednym miejscu.
Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 17:01, 08 lis 2016

Do góry
Jejciu, nic nie myślę, bo to nie moja bajka. Ja tak w każdym razie nie robię.

To zbiór roślin różnych a nie kompozycja.

A co dalej w ogrodzie w innych kącikach, inne takie zbiory przypadkowych roślin pomieszanych?
Tulipanowiec - Liriodendron 16:57, 08 lis 2016

Do góry
To nie są w zasadzie pełnowartościowe drzewka ze szkółki, a jeśli kupiłeś w szkółce, to po prostu wstyd, że takie sprzedają.

To są krzewy a nie drzewa, ale drzewa mogą z tego być, tylko za 15-20 lat, bo nie mają przewodnika, bo są po postu za małe. Ten drugi ma dwa pędy, więc taka forma w drzewie nie ma racji bytu. Po prostu nie powinno się takich strachów kupować, bo nabija się "kabzę" partaczom.

Pieniek powinien mieć co najmniej 250 cm, aby było można pod drzewem swobodnie przejść.

Tak wygląda platan pełnowartościowy, tulipanowiec powinien wyglądać tak samo

Co zrobić?

- wyciąć po pniu bez sęków wszystkie boczne gałęzie
- robić to latami, aby wyprowadzić pieniek wysoki na 2,5 m
- wbić długi kij 250 cm i przywiązać pieniek w "ósemkę" a nie plastikowy zacisk który kaleczy drzewo
- wyciąć nożem do kancików albo "łapkami" wyrwać te wielkie kępy chwaściorów, które zabiją patyczek tulipanowca, wtedy masz gwarancję, że nie wyrwiesz ich razem z tulipanowcem. Radzę przy tym uklęknąć, żeby widzieć dokładnie czy się drzewo nie wyrywa razem z trawą
- potem wziąć nóż do kancików albo nóż zwykły, deskę, i przy desce wyciąć kancik.
- zobaczyć czy drzewko nie jest zakopane za głęboko i czy szyjka korzeniowa nie jest pod ziemią
- wyściółkować kompostem lub korą

Wysepka pod drzewkiem powinna wyglądać tak

Drzewko tulipanowca kolumnowa odmiana

Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 16:47, 08 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli mówisz o kąciku, to w rogu jedno drzewo wyższe np. jodła. Srebrzysta? Nie ma takiej odmiany. Jest jodła kalifornijska 'Concolor' ale to wielkie drzewo, ogromne. Pod nim świerk biały to jak mrówka pod słoniem, więc wielkości mi się wydają nieprawidłowo dobrane.

No i żywotnik wschodni, ale czy odmianowy 'Aurea Nana', czy zwykły? Tak trójka to zły pomysł. Wykluczam jodłę w każdym razie.

W kąciku posadź świerk biały 'Conica do tego kulistą tuję Danica i płożący jałowiec np 'Mint Julep'. I to tyle kącika moim zdaniem.
Albo zamiast Mint Julep inny, żółty.

Dziękuję za odpowiedź To ma być jednak trochę większy kącik więc ten świerk biały ma być tam jedną z mniejszych roślin. Widziałbym to tak najbardziej z lewej klon palmowy szczepiony na pniu, z tyłu dwa wysokie (do 4m) różnokolorowe iglaki (może jakiś żółty i niebieski) po prawej miłorząb japoński, a przed nimi trzy żywotniki wschodnie nana. Co o tym myślisz?
Klon palmowy - Acer palmatum 16:39, 08 lis 2016

Do góry
Chodzę i chodzę za Twoimi postami ale tutaj muszę w końcu skomentować. Niesamowite połączenie.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 16:38, 08 lis 2016

Do góry
Czekać do wiosny, bo pewnie dopiero co zdążyła się ukorzenić, więc szkoda naruszyć młode korzenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:32, 08 lis 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Chociaz tak wlasciwie to przepis czytam a gotuje po swojemu

O to,to, to mi się spodobało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:11, 08 lis 2016

Do góry
A na ulicy sodoma i "gomoria" Moja rabata nieco uszkodzona a nawet nie ma czegoś, za to jest wielka dziura jakiś podkop. Nie wiem co tam rosło i czy żyje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:09, 08 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Papierologia Cię przytłacza?
Buziaki z południa

Nie tam papierologia... przepisy, mam uraz do gotowania

Papierologię to ja lubię publicystyczną, mogę pisać bez końca Buziaki z centrum, jutro lana środa
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 16:07, 08 lis 2016

Do góry
Tak. Miej na uwadze dobro roślin a nie własną wygodę, która szkodzi roślinom.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 08 lis 2016

Do góry
BarteZ napisał(a)
Oto rzut z góry (plus powiększenie) rabaty, o którą mi chodzi:

Na środku (kółko z iksem) wsadziłem miłorząb kolumnowy.

Miejsce jest wybitnie nasłonecznione. Gleba kl. IVb, bez nawodnienia. Ziemia została wstępnie lekko zakwaszona. Będzie wysypana korą. Będzie podlewana (choć rzadko).

Co do bałaganu w okolicach niwaki - tę rabatę będę tworzył na wiosnę. Docelowo trawnik w tym miejscu zostanie zastąpiony korą. Głównym problemem w uporządkowaniu tego miejsca jest brak czasu. To będzie dłuuuga rabata. Przeraża mnie ilość kory jaką będę musiał wysypać na mojej działce - jakbym nie liczył to wychodzi mi jej koszt na ziomie 2-3 tys. zł

Żeby planoiwać te rabatę, trzeba wiedzieć i planować także rabatę sąsiednią a jej nie ma na rysunku. Mój dekalog brzmi-

Dekalog ogrodniczy Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Dopisuję poza dekalogiem ważną rzecz:

Planuj swój ogród kompleksowo jako całość, a nie tylko oderwane fragmenty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:02, 08 lis 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
bardzo proszę o opinie dot. wrzosów bo dzisiaj musze już je zakupić - przedstawiam planik ( również w projektowym umieściłam ale tam cisza )

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.
Wrzosy - Calluna 15:56, 08 lis 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
bardzo proszę o opinie dot. wrzosów bo dzisiaj musze już je zakupić - przedstawiam planik ( również w projektowym umieściłam ale tam cisza )

Nie wiem, gdzie to zamieściłaś, bo linku nie ma, ale odpowiadam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=581
Wrzosy - Calluna 15:43, 08 lis 2016

Do góry
Idę do projektowego.
Thalia dealbata 15:42, 08 lis 2016

Do góry
Dziękuję za nowy wątek, nie znałam jej, pozwoliłam sobie na moderację i poprawkę nazwy rodzajowej z dużej litery
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies