Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:06, 13 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Białe jeżówki z czym planujesz zestawić?

Już widać, że roślinki dochodzą do siebie

Te Virgin pójdą na frontową - tam mam kosodrzewiny, rozchodniki Twinkling Star, rozplenice, szałwię Ostfriesland i żółte tawuły.

Ale w innym miejscu w ogrodzie też mam białe Meditation posadzone z seslerią jesienną, żółtym wrzosem i niebieską szałwią (wcześniej była tam mała perovskia ale ja przesadziłam).

Lubię zestawienie zielony-biały-fioletowy-żółty .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:20, 11 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Ulala, ale tu rewolucyjki odchodzą. Powiem Ci, że to było bardzo dobre posunięcie przesadzenie tych tawuł, chyba im lepiej na nowym miejscu będzie. Też bym dosadziła coś tylko w to miejsce puste na brzegu, w środku pomiędzy tawułami nic bym nie wsadzała. Ale fajnie Ci się ogród zmienia.

Dzięki Aniu .
Tawuły na razie są bez towarzystwa. Zobaczymy .
Z południa Polski - ogród Marzeny 17:50, 10 cze 2018

Do góry
Marzenko połączenie ML i tawuły możesz u mnie zobaczyć, ale ja nie mam za nimi limek.

Ja osobiście wybrałabym hortensje zamiast róż, róże miałam i jednak nie dla mnie . Z hortensjami mniej zachodu i dłużej zdobią ogród, ale to tylko moje zdanie .
Ogród bacowej 10:44, 10 cze 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo z czego jest żywopłocik przed hostami?Bukszpan czy tawuła?

A co za paprocie dosadziłaś? Cuuudowny klimat.

Anka, żywopłocik jest z bukszpanu i tawuły. W poprzednich latach tawułę cięłam w kule , a w tym ciachnęłam równo z bukszpanem.

Co za paprocie dosadziłam ? dobre pytanie . Nie wiem co one za jedne ( obstawiam że to Pióropusznik strusi) , rosły u mnie w rogu ogrodu. Nawet nie wiem skąd one tam się wzięły bo nigdy nie sadziłam paproci w ogrodzie. Zrobiło się trochę miejsca po runiance to paprocie dałam.
Ogrod stewardessy 00:00, 10 cze 2018

Do góry
Ja Kamilko, w donicach mam przede wszystkim hosty. Tawułę mam jedną, nieciekawie na razie wygląda. Najlepiej do cięcia w kulkę nadają się tawuły o drobnych listkach i zielone. One wyglądają po cięciu jak bukszpan tylko, że bukszpan nie zgubi listków na zimę a tawuła zgubi.
I tak dla przypomnienia:tawułka to bylina (całkiem ładna) a tawuła to krzew. Ty Kamilo masz piękne tawuły. Gdy Twoje tawuły przekwitną to też możesz je w kule przyciąć. Zobaczysz ich drugie oblicze. Bardzo ładne.
Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie.
Ogrod stewardessy 00:33, 09 cze 2018

Do góry
Rabata tawułkowa cudna. Na tle ciemnej zieleni wygląda pięknie. Ja tawuły tnę w kulkę. Są też bardzo ładne. Chociaż szybko wymykają się z kulistego kształtu. Pozdrawiam serdecznie.
Ogród dla moich synków 23:28, 08 cze 2018

Do góry
Moniko ale masz piękną przestrzeń i te nasadzenia ... hosty, paprocie, bukszpany, tawuły i tawułki ... no super
P.S. kopytnik żyje ? Mam nadzieję że się przyjmie
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:46, 07 cze 2018

Do góry
Lubię te tawuły, ale tu wydaje mi się, że nie będa grać kolorystycznie, bo do jesieni trzymaja ten cytrynowy kolor... ML jest jasny (i mdły kolorystycznie - w tym zestawieniu), a Limki będą rózowe...jakos mi to nie gra...a moze się czepiam?
Ja wiem, ze sama tawuła ma rózowe kwiatki, ale coś mi nie gra rózowa rabata z tym seledynem...
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:37, 07 cze 2018

Do góry
Toszka, dzięki za odwiedziny i opinię. Myśleliśmy z eM o tawułach Golden Princess bo na wiosnę startują ładnym seledynem, posadzić je przy ścieżce jakby obwódkę... Więc Amanogawy i tawuły nas wiosnę aa trawy i Limki potem by startowały. Z uzupełniaczy - jakby było gdzie upchać to cebulowe, czosnki i może jeżówki. Chcę sprawdzone rośliny, temu mnie dobrze rosną.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:59, 06 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Gocha, no ale chyba nie masz limitu tygodniowego na cięcie??? Przytnij te tawuły dziś .
A cisom to napewno nic się nie stanie, Toszka mówi przecież, że i co 2 tygodnie w celu zagęszczenia można ciąć. Ja muszę swoje cisy poprzycinać, tylko czasu nie mam.
Wiesz co, ja nie narzekam, że mam brzydko (skromna jestem, co? ) tylko, że na wszystkich rabatach to samo więc trudno o ciekawe ujęcia...

Nie mam limitu ,ale narobiłam sobie pęcherzy na palcach od nozyczek i miałam dac sobie odpocząć Martwiłam się o cisy bo one u mnie miesiąc dopiero rosna a już do nich z ostrymi narzędziami! I zauważyłam,że w srodku trochę się sypia...a ja zamiast dbać o nie to je strzygę

A co do ciekawych ujec to chyba większość z Nas robi fotki tego co ma najładniejsze i często sa to stale te same rabatki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:44, 06 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Czyli mogłam wczoraj ciachnąć zamiast kul cisowych Bo chyba za wczesnie je ostrzygłam, martwię się teraz. A tawułom już by się fryzjer przydał.

A poza tym Mrokaśka nie narzekaj na ogród bo masz pięknie Ze w te upały tyle pracy wykonaliście...chyle czoła

Gocha, no ale chyba nie masz limitu tygodniowego na cięcie??? Przytnij te tawuły dziś .
A cisom to napewno nic się nie stanie, Toszka mówi przecież, że i co 2 tygodnie w celu zagęszczenia można ciąć. Ja muszę swoje cisy poprzycinać, tylko czasu nie mam.
Wiesz co, ja nie narzekam, że mam brzydko (skromna jestem, co? ) tylko, że na wszystkich rabatach to samo więc trudno o ciekawe ujęcia...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:32, 06 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tawuły dziękują
Muszę powiedzieć, że w masie i w tym miejscu jakoś nabrały wyrazu
Tnę je wiosną na krótkiego jeża, pewnie ok. 25 cm, a potem jak mi wyrosną wielkie krzaki to tnę ponownie (i wtedy nie wyglądają za pięknie przez jakieś 2 tygodnie). W zeszłym roku to cięłam chyba 3 razy.

Czyli mogłam wczoraj ciachnąć zamiast kul cisowych Bo chyba za wczesnie je ostrzygłam, martwię się teraz. A tawułom już by się fryzjer przydał.

A poza tym Mrokaśka nie narzekaj na ogród bo masz pięknie Ze w te upały tyle pracy wykonaliście...chyle czoła
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:16, 05 cze 2018

Do góry
Dzisiaj ścięłam kocimiętkę i szałwię lekarską w części ogrodu. Wykopałam kostrzewy. Już nie mam siły na dzielenie ich co dwa lata.

Zakwitły pierwsze lilie, kwitną też tawuły japońskie.

Ogród opanowały róże.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:42, 04 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Super masz te kule tawułowe.O takie cały czas mi chodzi,ale jakoś nie chcą się tak zgęszczać jak Twoje
Ile razy je tniesz w sezonie?

Tawuły dziękują
Muszę powiedzieć, że w masie i w tym miejscu jakoś nabrały wyrazu
Tnę je wiosną na krótkiego jeża, pewnie ok. 25 cm, a potem jak mi wyrosną wielkie krzaki to tnę ponownie (i wtedy nie wyglądają za pięknie przez jakieś 2 tygodnie). W zeszłym roku to cięłam chyba 3 razy.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:19, 04 cze 2018

Do góry
Moi Drodzy,

Pieknie proszę o poradę dot tego miejsca- jest to tył ogrodu wystawa południe- zachód, bardzo słoneczna.

3 poziomy, murek oporowy, pod ogrodzeniem różne choinki, wysokie, kilkuletnie, roznorodnosc krzewow, piwonie, azalie, tawuły japonskie, zurawki, mięta..., macierzanka, pierysy, irysy, roze, nasadziłam kilka tui danica, kilka traw ozdobnych na srodu schody obsypane kamieniami, tarasu jeszcze nie ma tylko wysypana kamieniami wylewka( do wymiany bo się wszystko osuwa)... w jakim stylu to poprowadzić?
Nie chciałabym ogrodu angielskiego czy naturalistycznego, ale tych wszystkich roslin, ktore ktoś zasadził lata temu szkoda. Poradźcie proszę co przesadzic, usunac żeby uzyskać estetyczny efekt, zakryć te murki, które najpiękniejsze nie są
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:39, 03 cze 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Łoj sporo kroków do zrobienia tawuły idealnie się tam wpisały, jakby rosły od zawsze.

No rzeczywiście, trochę sobie pospacerował .
Tawuły rzeczywiście robią wrażenie jakby rosły tam od dawna, jestem mega zadowolona z efektu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:35, 03 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie te tawuły wyglądają w nowym miejscu.
Pierwszy raz chyba widzę okolice tarasu. Placyk przed drewutnią to bardzo dobry pomysł.

Powiem Ci Haniu, że jestem mega zadowolona z tych tawuł pod garażem .
Okolice tarasu już pokazywałam, choć pewnie inaczej skadrowane .
Placyk jest bardzo funkcjonalny, jesteśmy bardzo zadowoleni, choć dziś pracowałam w kostiumie kąpielowym i za słabo się posmarowałam - całe plecy i kark mam mocno opalone.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:30, 03 cze 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja pomiędzy tawuły już bym nic nie dosadzała,co najwyżej tam gdzie masz wolne miejsce przy brzegu może bodziszka jakiegoś. Ta kratka nawet fajnie tam wygląda,może jakąś różę na nią

Popatrzę sobie na spokojnie, pewnie na brzegu coś jednak posadzę .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:02, 03 cze 2018

Do góry
Łoj sporo kroków do zrobienia tawuły idealnie się tam wpisały, jakby rosły od zawsze.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:04, 03 cze 2018

Do góry
Świetnie te tawuły wyglądają w nowym miejscu.
Pierwszy raz chyba widzę okolice tarasu. Placyk przed drewutnią to bardzo dobry pomysł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies