Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

malinia 21:26, 01 wrz 2018

Mi sie marzyly rozplenice to dziś sobie poszalalam kupilam 10 (3rodzaje)
eVka 21:28, 01 wrz 2018

malinia napisał(a)
Mi sie marzyly rozplenice to dziś sobie poszalalam kupilam 10 (3rodzaje)

Wooow, no to wrzucaj foty u siebie, czekam!
malinia 21:33, 01 wrz 2018

Dwie dziś wsadzilam tak jak pokazalam na planieprzy tarasie reszte pokaze jutro dzis nie było czasu focic.
malinia 21:34, 01 wrz 2018

Dwie dziś wsadzilam tak jak pokazalam na planieprzy tarasie reszte pokaze jutro dzis nie było czasu focic.
eVka 21:36, 01 wrz 2018

malinia napisał(a)

Toszka 22:24, 01 wrz 2018

effka napisał(a)

Hej Zuzka Obornik przekopuje widłami amerykańskimi (które apropos dzisiaj złamałam, przekopując zbitą ziemię na przedpłociu) z rodzima ziemią, dodając jeszcze kompostu i mączki bazaltowej. Super podłoże dla roślin.(...)

Koniecznie dodaj sporo kory do kopania, większej frakcji...zobaczysz jak na kilka lat rozluźni ziemię i ją dodatkowo wzbogaci, a miskanty bardzo lubią (jak większość traw). Tawuły tez bardzo lubią.

Ogólnie na rabatach bardzo polecam przekopywanie z korą...takie głebokie kopanie to jedyna okazja. Potem, jak rosliny będa rosły już się nie da.
mrokasia 22:28, 01 wrz 2018

effka napisał(a)

Ni nie mów, ja wprawdzie dzisiaj tylko kilka godzin kopałam ale na tak zbitym terenie pełnym chwastów i gruzów (przedpłocie), że skonana jestem. Na szczęście na pomoc przybiegł mój kochany dadi i pomógł mi w najgorszym fragmencie. Potem pojechalismy na obiad a po powrocie zastałam piękny wyrównany teren. Muszę jeszcze przekopać z obornikiem i mączką i mogę sadzić tawułki i miskanty.
Został jeszcze po drugiej stronie od wjazdu trochę dłuższy kawałek przedpłocia, więc walka jutro będzie ostra.

Ty Ewa to tytan jesteś!!! Podziwiam .
eVka 22:28, 01 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Koniecznie dodaj sporo kory do kopania, większej frakcji...zobaczysz jak na kilka lat rozluźni ziemię i ją dodatkowo wzbogaci, a miskanty bardzo lubią (jak większość traw). Tawuły tez bardzo lubią.

Ogólnie na rabatach bardzo polecam przekopywanie z korą...takie głebokie kopanie to jedyna okazja. Potem, jak rosliny będa rosły już się nie da.

Toszka, tak korę przekompostowaną też. Zawsze dodaję mam na szczęście blisko obi.
eVka 22:33, 01 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

Ty Ewa to tytan jesteś!!! Podziwiam .

Jaki tam tytan, pomoc miałam, więc łatwiej było. To przedpłocie to koszmarek, mus je ogarnąć. Miałam nawet wynająć pomoc do kopania ale stwierdziłam, że nie będę miała pewności, że wszystkie chwasty wybierze, więc ogarniamy to z dadim sami
Kasiolaaa 08:00, 02 wrz 2018

Ewunia to czekam na foteczki bo ja tak lubie obrazowo udokumentowane