Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

Adela 22:29, 29 sie 2018

Kompozycje bylinowe są piękne. Muszę przyznać, że nie wszystkie są mi znane. Np.:

Pomożecie mi je rozszyfrować?
Adela 22:39, 29 sie 2018

Tegoroczny długotrwały upał i brak opadów nie oszczędziły również i ogrodów Hortulus.
Osobiście wyleczyłam się z kompleksów
Martwiłam sie każdą chorą roślinką, czy atakiem szkodnika i zaraz podejmowałam akcję ratunkową.
Teraz wiem, że nie musi ten fakt spędzać snu z moich powiek

Zaraz po powrocie do domu zrobiłam przegląd swoich bukszpanów. Nie mam ich wiele i na całe szczęście nie rosną w rzędzie. Jest ćma bukszpanowa na kilku krzaczkach. Obficie zpryskałam mospilanem, póki nie znajdę czegoś odpowiedniego.

Sprawdźcie też u siebie, bo wygląda to na plagę. Można szybko pozbyć sie bukszpanów na zawsze.
basia3012 00:53, 30 sie 2018

Elu, ten drugi to chyba sadziec purpurowy. Miałam go kiedyś.
Dopiero teraz przeczytałam twoje wrażenia z urlopu. Więc moją prośbę o nie na moim wątku uznaj za nieaktualną.
Zdjęcia przepiękne.
Pozdrawiam Elu serdecznie.
anabuko1 08:32, 30 sie 2018

Pierwsze nie wiem.
A drugi to sadziec .Bardzo ładny
anka_ 08:46, 30 sie 2018

Elu a czy ta roślinka ma takie kwiatostany jak tawuła? Bo na moim telefonie słabo widać
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Urszulla 09:02, 30 sie 2018

Elu, piękne fotki. Rozumiem że przywiozłaś z nimi nowe inspiracje. To fajnie i dobrze że odpoczęłaś.
anpi 12:02, 30 sie 2018

Świetne zdjęcia z Horulusa,inpirujące.Czekam teraz na fotki z Twojego ogroduPozdrawiam
Adela 12:48, 30 sie 2018

Basiu, Aniu, Aniu,
Sadziec purpurowy spodobał się mi. Był mojego wzrostu a kwiaty niemalże wielkości głowy Przeczytałam, ze nie jest kłopotliwy w uprawie. Dlaczego Basiu zrezygnowałaś z niego?

Aniu (anka_) - czy kwiaty podobne do kwiatów tawuły? może trochę tak. Kobierzec był cudowny, gesty. Aż sama sobie się dziwię, że zrobiłam tylko takie jedno ujęcie. Liście podobne do melisy (?) I tak jak widac na zdjęciu - im starsze liście tym bardziej ciemnozielone.
Szkoda, że w ogrodach pokazowych tak rzadko spotykane rośliny nie były opisane.
Pozdrawiam
Adela 12:57, 30 sie 2018

Urszulla napisał(a)
Elu, piękne fotki. Rozumiem że przywiozłaś z nimi nowe inspiracje. To fajnie i dobrze że odpoczęłaś.

Urszulko inni robili zdjecia „biżuterii ogrodowej”, mnie bardziej interesowły zestawienia roślin.
Zastanawiałam się tylko o jakiej porze roku ogrody Hortulus są najpiękniejsze?
Pewnie, tak jak nasze - o każdej
Były tam kępy trawy palmowej i w dużych ilościach werbena (która i u mnie zakwitła), ale jak widać na załączonych zdjęciach, ładnie prezentuje się w dużej ilości. Bardzo mi sie spodobała
Pozdrawiam

Ps. Szykujemy się do zakupu?
Adela 13:04, 30 sie 2018

anpi napisał(a)
Świetne zdjęcia z Horulusa,inpirujące.Czekam teraz na fotki z Twojego ogroduPozdrawiam

Cieszę się, że się spodobały
Dziś coś tam zamieszczę ze swojejego ogrodu. Ale u mnie nie jest tak kwieciście jak u Ciebie Aniu i Ani - anabuko
U Was to jest co oglądać.
Pozdrówka