Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

marba 13:09, 30 sie 2018

Elu, piękna fotorelacja z Hortulusa, dzięki niej mogłam chociaż wirtualnie pozwiedzać. Nie byłam tam, a widzę, że warto.
anka_ 13:10, 30 sie 2018

Adela napisał(a)

Aniu (anka_) - czy kwiaty podobne do kwiatów tawuły? może trochę tak. Kobierzec był cudowny, gesty. Aż sama sobie się dziwię, że zrobiłam tylko takie jedno ujęcie. Liście podobne do melisy (?) I tak jak widac na zdjęciu - im starsze liście tym bardziej ciemnozielone.
Szkoda, że w ogrodach pokazowych tak rzadko spotykane rośliny nie były opisane.
Pozdrawiam

Elu pytam bo mi to przypomina tawułę japońską Bullata . Właśnie ona zupełnie nie przypomina tawuł, zupełnie inne liście, tylko kwiat troszkę podobny. Pooglądaj w necie, może to ona.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Adela 13:21, 30 sie 2018

tak Aniu, z pewnością masz rację. Obejrzałam i rzeczywiście bardzo ją przypomina.
Dziekuję za rozpoznanie. Masz ją może?
Mam kilka tawuł, może sprawie sobie też taką?
Adela 13:31, 30 sie 2018

marba napisał(a)
Elu, piękna fotorelacja z Hortulusa, dzięki niej mogłam chociaż wirtualnie pozwiedzać. Nie byłam tam, a widzę, że warto.

Gdy byłam nad morzem, to obejrzałam przy okazji.
Nie wybrałabym sie tylko z do samych ogrodów. Za daleko
W każdym ogrodzie można się zainspirować, nawet jeśli oglądamy go na zdjęciach.
Bardzo dużo było tam dekoracji ogrodowych, ale na naszym forum też wiele osób je ma. Są ładną ozdobą ogrodu.
Tylko te, które najbardziej mi się podobały, były najdroższe Więc na razie mojego ogrodu nie przystroję
gogo 13:47, 30 sie 2018

Elu, dzięki za zdjęcia, faktycznie wyłapałaś urocze miejsca
A ja wyłapałam świetny pomysł begonii w kieszeniach. Może wykorzystam dla moich i mogę powiększyć kolekcję
13:50, 30 sie 2018
w Dobrzycy byłam kilka lat temu nowej części jeszcze nie było..no i brzezinka urocza
Urszulla 14:04, 30 sie 2018

Adela napisał(a)

Urszulko inni robili zdjecia „biżuterii ogrodowej”, mnie bardziej interesowły zestawienia roślin.
Zastanawiałam się tylko o jakiej porze roku ogrody Hortulus są najpiękniejsze?
Pewnie, tak jak nasze - o każdej
Były tam kępy trawy palmowej i w dużych ilościach werbena (która i u mnie zakwitła), ale jak widać na załączonych zdjęciach, ładnie prezentuje się w dużej ilości. Bardzo mi sie spodobała
Pozdrawiam

Ps. Szykujemy się do zakupu?

Japońszczyzna jest w większości zimozielona więc uporządkowana cały rok wiesz, ja zachwycam się uporządkowanymi inspiracjami ale u siebie mam wszystko lekko poczochrane. Bo lubię trawy

Werbena sama Ci się wysieje. Nie ruszaj do wiosny, bo może nawet odbić z tegorocznego jak nie przemarznie. Mi tak się raz zdarzyło.

Trawę palmową też Ci dałam,to fajny wypełniacz w jakim zestawieniu podobała Ci się ? u mnie radzi sobie w każdych warunkach. Bardzo szybko trzeba ją na wiosnę przyciąć bo startuje najwcześniej.

Zamówionko za tydzień, zadzwonię jak się odrobię po pierwszym tygodniu.
Urszulla 14:31, 30 sie 2018

Adela napisał(a)

Wiadomo z jakich odmian utworzyli te formy o różnych odcieniach zieleni?
anka_ 14:45, 30 sie 2018

Adela napisał(a)
tak Aniu, z pewnością masz rację. Obejrzałam i rzeczywiście bardzo ją przypomina.
Dziekuję za rozpoznanie. Masz ją może?
Mam kilka tawuł, może sprawie sobie też taką?

Nie Elu, niestety nie mam. Ale jak upoluję gdzieś to napewno zaproszę do ogrodu. Niedaleko mnie jest taki mini ogród botaniczny w nadleśnictwie i tam wpadła mi w oko. I ze zdziwieniem na tabliczce przeczytałam, że to tawuła.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Adela 20:22, 30 sie 2018

gogo napisał(a)
Elu, dzięki za zdjęcia, faktycznie wyłapałaś urocze miejsca
A ja wyłapałam świetny pomysł begonii w kieszeniach. Może wykorzystam dla moich i mogę powiększyć kolekcję

ha, ha, wiedziałam, że ten pomysł ktoś podchwyci, bo wart jest tego. Wyglądają jakby rosły kaskadowo.