Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Z południa Polski - ogród Marzeny 09:07, 15 maj 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Wszystko chce już kwitnąć, szałwia, lawenda, przywrotnik... Hortensje dorodne...

Pięknie przystrzyżone tawuły, aż żałuję, że mam tylko 2, czosnki super!
Zainteresowało mnie to poidełko, gdzie można takie kupić?
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:06, 15 maj 2018

Do góry
pięknie te tawuły wyglądają!
ekstra kulaski
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:31, 14 maj 2018

Do góry
Dominika, tawuły uwielbiam. Ten ich seledyn! Działaj, działaj
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:22, 14 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Rany jaki ładnie wygoliłaś te tawuły.. Też musze moje rozczochrańce poskromić

Zadowolona jestem z nich, dokupiłam jeszcze cztery krzaczki, żeby zrobić obwódkę tawułową do końca rabaty.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:29, 14 maj 2018

Do góry
Rany jaki ładnie wygoliłaś te tawuły.. Też musze moje rozczochrańce poskromić
W samym słońcu 09:20, 14 maj 2018

Do góry
Szukam właśnie roślin na ta rabatę wizytową.
Narazie znalazłam Limelight (3 szt)
Liatria (4szt?)
może Tawułka różowa lub brzoskwoinowa (2-4 szt)
żurawki też w plamy posadzić bym chciała

coś co będzie psować do Szmaragdów, Limelignt, Tawuły japońskiej, bukszpanów ? Może
Jeżówka (5 szt) ( w planach mam żeby je dzielić )
Rudbekia
zawciąg
szałwia (nie wiem ile sztuk)
dam też żurawki

Mam jeszcze 8 sadzonek Rozchodnika okazałego

Trawy mam dwie- nie wiem jaka to, chyba jakiś Miskant- jeden wyglada łąsnie, drugi po zimie wyglada nie fajnie- ciekawe czy można to dzielić jeszcze czy już za póżno. Jakies niśkie takie do 30 cm ....nie znalażłam jeszcze

Nie wiem czy dobrze wymyśliłam żeby był i poziom niski (żurawki) i średni i wyysoki
Żywopłotki cisowe. 22:36, 13 maj 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Żywopłot z tawuły to świetny pomysł,kiedyś nawet kosz zrobiłam z tawuły ale szybko mi się znudziło ciągłe przycinanie. Wszystko pięknie wygląda nawet trawnik jest zieleniutki.

Dorota
przeraża mnie teraz strzyżenie spirei, bo zagłuszyła na całej długości, gałęzi będzie do wynoszenia.
A trawnik to Twój czuły punkt podlewam nie za często, a powinnam tylko nadążyć nie mogę.
W dzień odkręcam w rabatach linie kroplujące, ponieważ jeszcze mało `rozrośnięte roślinki to i z wężem trzeba przejść.
Na trawnikach przestawiam zraszacze późnym wieczorem, a tak sucho że ponad godzinę leci w jednym miejscu i tylko ok 1 cm nasiąknie.
Cały trawnik nie udaje mi się podlać w jeden wieczór.
...uDany ogród 20:16, 13 maj 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)

A co wg Ciebie pasowaloby pomiedzy lilaki posadzone co 2,80?
I cos krzewiastego pod nie, bo chce prowadzic bardziej podkrzesane, nie taki wielki krzak od ziemi.

Ja z pewnością wybrałabym tawuły, hortensje bukietowe i krzewuszki. Mogłyby tez być kalinyA jeszcze niżej byliny, ale to moje wizje ogrodowe a ty wybierzesz co się Tobie podoba

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:41, 13 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ewa, jak przycinasz te tawuły? Opisz mi proszę technikę i narzędzie bo ja swoje przycięłam tydzień temu i bardzo nieciekawie wyglądają. Takie drapaki z przebarwionymi, poschniętymi listkami. Aż się zaczęłam zastanawiać czy ich nie wywalić...

Mrokasiu identycznie jak kulki buksowe, najpierw górę mocno na płasko, potem boki naokoło, tylko mocno tak żeby pozbyć się tych sztywnych pędów kwiatowych. Nożyce typowe, o takie:
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:34, 13 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
O to pracującą niedzielę masz

Czyli jednak nie dopuszczasz do kwitnienia, sporo osób tak robi. ładnie wyglądają takie kuleczki, uczeń tez potrafi. Ale nie szkoda Ci kwiatów?
Ja tawuł nie mam wcale, nie wiem jakie stanowiska one lubią.

Niedziela pracująca od rana, najpierw tawuły,a potem nigry i tuje.
Tawuły mam w słońcu od rana do późnego popołudnia, więc większość dnia.
Nie dopuszczam do kwitnienia bo pędy kwiatowe drewnieją i robią się brzydkie, łysawe.

Nigry wprowadzałam na jednopędowe ku rozpaczy eMa a już totalnej załamkę dostał jak zobaczył te dwie stare tuje tarasowe po podkrzesaniu:

A były takie:

I teraz nie wiem co dalej, jak je ukształtować żeby sensownie wyglądały, może prostokąty, tylko jak?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:21, 13 maj 2018

Do góry
Ewa, jak przycinasz te tawuły? Opisz mi proszę technikę i narzędzie bo ja swoje przycięłam tydzień temu i bardzo nieciekawie wyglądają. Takie drapaki z przebarwionymi, poschniętymi listkami. Aż się zaczęłam zastanawiać czy ich nie wywalić...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:46, 13 maj 2018

Do góry
Moje tawuły Goldflame wymagały wizyty u dobrego fryzjera Nie lubię jak kwitną, bo kwiaty nieciekawe i robią się krzakory z nich, więc odwiedził je dzisiaj fryzjer. Dobry miał długie terminy więc musiał wystarczyć uczeń
Przed:

Po:

Ogród wśród pól i wiatrów 07:22, 13 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, wstawiłam u siebie fotkę kosodrzewiny i żółtej tawuły - zobacz sobie .

Tak, dziękuję Ci bardzo Byłam widziałam A ja swoją tawułę wczoraj po raz pierwszy ciachnęłam. Niech się wyrównuje i zagęszcza

Pozdrawiam kwiatkowo - jeżynowo
Podwórkowa rehabilitacja 10:55, 12 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
U nas na pasku między płotem a chodnikiem kiedyś babcia m siała aksamitki. Dziadek robił zasieki na psy, koszmarnie to wyglądało, kwiaty oplecione sznurkami..
Po przejęciu paska do utrzymania posadziłam krzewy, tawuły, na zmianę dwie odmiany. Psy już nie wchodzą, mam spokój, tylko czasem sprzątanie puszek, opakowań po papierosach... Ale tego na szczęście mało.

Zależy mi na ładnym widoku, zasieki też by mi się nie podobały
Tawuły są bardzo ładne, biorę je pod uwagę wzdłuż wjazdu jak już będzie rewitalizacja zrobiona. To byłby dobry pomysł. Masz je w formie żywopłotu czy luźne kuleczki?
Podwórkowa rehabilitacja 09:08, 12 maj 2018

Do góry
U nas na pasku między płotem a chodnikiem kiedyś babcia m siała aksamitki. Dziadek robił zasieki na psy, koszmarnie to wyglądało, kwiaty oplecione sznurkami..
Po przejęciu paska do utrzymania posadziłam krzewy, tawuły, na zmianę dwie odmiany. Psy już nie wchodzą, mam spokój, tylko czasem sprzątanie puszek, opakowań po papierosach... Ale tego na szczęście mało.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:31, 10 maj 2018

Do góry

tawuły też pokazują co mogą

Ogród wśród pól i wiatrów 14:50, 10 maj 2018

Do góry
Jola, wstawiłam u siebie fotkę kosodrzewiny i żółtej tawuły - zobacz sobie .
Ogród wśród pól i wiatrów 11:57, 10 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, sorki, umknął mi ten post. Przejrzałam zdjęcia, ale nie znalazłam odpowiedniego, może jutro cyknę fotkę to wstawię. Żółte tawuły mam z kosodrzewiną i rozplenicą na frontowej, którą wciąż przerabiam .

Nic nie szkodzi, co się odwlecze to nie uciecze
Jak będziesz miała okazję to cyknij coś, chętnie sobie popatrzę.
Żywopłotki cisowe. 22:09, 09 maj 2018

Do góry
Żywopłot z tawuły to świetny pomysł,kiedyś nawet kosz zrobiłam z tawuły ale szybko mi się znudziło ciągłe przycinanie. Wszystko pięknie wygląda nawet trawnik jest zieleniutki.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:44, 09 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Kasia, masz może jakąś fotkę tego zestawienia?? Patrzyłam u Ciebie, ale trochę mi net muli i się nie doszukałam. Jakbyś miała coś pod ręką, wrzuć mi proszę

Jola, sorki, umknął mi ten post. Przejrzałam zdjęcia, ale nie znalazłam odpowiedniego, może jutro cyknę fotkę to wstawię. Żółte tawuły mam z kosodrzewiną i rozplenicą na frontowej, którą wciąż przerabiam .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies