Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 13:15, 24 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Bardzo dobry wybór te tawuły . Jestem nieobiektywna, bo mam je na frontowej (i nie tylko) i to rzeczywiście żelazne krzewy. Na przedpłociu bez problemu zniosą drogowe zanieczyszczenia i psie wizytówki .

Kasiu, cieszę się, że je wybrałam, jednak burza mózgów na O. to jest to czego mi Takie coś wymyśliłam (miskanty duże kółka a tawułu małe kółeczka, rysowane jest w rzucie, nie przekroju jak ogrodzenie i tuje):

Toszka, piszesz że co 50 cm za gęsto? przyjęłam co 60 cm w rysunku, chcę żeby nie było przerw między krzaczkami, będzie ok?
Pojemniki na śmieci obudowane pomalowanymi na grafitowo paletami jak w tej inspirce (najtaniej wyjdzie, a podoba mi się), tylko w innej konfiguracji, bokiem do chodnika.

eVka 13:32, 24 sie 2018

Zamowiłam 34 sztuki tawuł a wg rysunku potrzeba 46 szt, niestety więcej nie był, więc albo domówię, albo rzadziej posadzę niż te 60 cm...
Margerytka40 13:39, 24 sie 2018

Dzieje się tutaj . Fajne plany . Aż poszłam zmierzyć moją wiekową kulę tawułową i wyszło mi ,że ma metr średnicy .
eVka 13:42, 24 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)
Dzieje się tutaj . Fajne plany . Aż poszłam zmierzyć moją wiekową kulę tawułową i wyszło mi ,że ma metr średnicy .

O widzisz, no w sumie moje też spore, to może i lepiej, że zamowiłam mniej, posadzę rzadziej , wyjdzie pewnie co 70 cm.
Emek mnie zabije, już miałam nic nie kupować... a tu jeszcze muszę 11 miskantów zamówić i kolejna stówka bye bye
lojalna_ 14:51, 24 sie 2018

Tawule sobie chwale mam niski żywopłot i nawet jak zapomnę o cięciu to zawsze dobrze wygląda ))rabaty sciolkuje przekompostowana kora w LM i w Obi można kupić za 9 zł w promocji . Wiadomo że kompost osobisty lepszy. Ta workowana dobra dla roślinek i rabata fajniej wygląda tylko ma minus szybko się się przez wiatr i deszcz wymywa trzeba uzupełniać. Ogrodowo u Ciebie postępy fi fiu ❤
Toszka 15:29, 24 sie 2018

Ewo, nie oczekuj, że w pierwszym roku będzie monolit z tawuł.

Opcjonalnie w 2020 już powinien być fajny efekt.
Ważnę byś na wiosnę mocno!!! ścięła. Co roku na wiosnę tnę na max. 10cm. przy ziemi. Jest fantastycznie gęsta dzięki temu i odmładzana.

Zobaczysz jakie sadzonki dostaniesz - niewykluczone, że uda się przy korzeniu podzielić/rozdzielić.
eVka 15:51, 24 sie 2018

lojalna_ napisał(a)
Tawule sobie chwale mam niski żywopłot i nawet jak zapomnę o cięciu to zawsze dobrze wygląda ))rabaty sciolkuje przekompostowana kora w LM i w Obi można kupić za 9 zł w promocji . Wiadomo że kompost osobisty lepszy. Ta workowana dobra dla roślinek i rabata fajniej wygląda tylko ma minus szybko się się przez wiatr i deszcz wymywa trzeba uzupełniać. Ogrodowo u Ciebie postępy fi fiu ❤

Również mam kilka kulek tawuły i rośnie w tempie ekspresowym, posadziła maleństwa 1,5 roku temu a teraz są wielkie kule, któe tnę kilka razy w sezonie, bo tak szybko rosną.
Znam tą korę, również ją kupuje i przekopuję z ziemia pod nowe rabaty. Różankę wysypałam ta korą, wygląda pięknie jak u Ciebie ale niestety bardzo szybko się wypłukała i zanika
eVka 15:59, 24 sie 2018

Toszka napisał(a)
Ewo, nie oczekuj, że w pierwszym roku będzie monolit z tawuł.

Opcjonalnie w 2020 już powinien być fajny efekt.
Ważnę byś na wiosnę mocno!!! ścięła. Co roku na wiosnę tnę na max. 10cm. przy ziemi. Jest fantastycznie gęsta dzięki temu i odmładzana.

Zobaczysz jakie sadzonki dostaniesz - niewykluczone, że uda się przy korzeniu podzielić/rozdzielić.

Oczywiście, wiem, tu fotki moich tawuł goldflame, które mam w ogrodzie:
Maj 2017 (ledwo je widać):

Sierpień 2018 (spore kule, gdybym je mocno nie cięła, byłyby krzaczorami):

Takie kupiłam, malusie, nie będę dzielić, ale były tak tanie, że wziełam wszystkie jakie były na stanie:
Toszka 17:02, 24 sie 2018

Dobrze zrobiłaś.
Uważam, że będziesz mieć zachwycające przedpłocie. I co ważne - proste w obsłudze
eVka 17:36, 24 sie 2018

Toszka napisał(a)
Dobrze zrobiłaś.
Uważam, że będziesz mieć zachwycające przedpłocie. I co ważne - proste w obsłudze

Oj ale mi pocukrowałaś , teraz to dopiero mam motywację, żeby wszystko równiutko i porządnie posadzić
mączkę zaraz zamówię, korę przekompostowana kupię i będzie sadzenie