Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 21:42, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tego to nikt nie wie. Zależy jaki pokrój drzewa, w jakich warunkach rośnie i ile lat będą drzewa rosły. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie rozmiary osiągną po np. 10 latach.. to pytanie z kategorii - "nie wiem".

Danusiu ja zazwyczaj zadaję takie trudne pytania na łatwe szukam odpowiedzi sama albo wiem.
Drzewka posadziłam co 2,5 metra zobaczymy w kolejnych latach.
Elinkowy ogród 19:04, 10 paź 2016

Do góry
Jest bardzo ładnie ożywione w zestawieniu z tymi niebieskościami Mnie się podoba i wiem, że dobrze doradziłam Trzeba jeszcze będzie je zrównac górą, żeby nie robiły "fali". Super wyglądają.
Jak sadzić róże? 18:48, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko jest ok, wszystko się zdąży ukorzenić, czy się przyjmie zalezy od jakości róż i sadzenia.

Dawanie dobrej żyznej ziemi z dodatkiem obornika to kwestia dobrego przygotowania podłoża podczas sadzenia, a nie kwestia nawożenia.

Tzn. że jeśli sadzisz jesienią to nie możesz w ziemię dodać obornika tylko w sam piach masz sadzić?

To jakieś niedorzeczne. "Nawożenie" to raczej chodzi o stosowanie nawozów sztucznych celem pobudzenia, interwencyjnego dokarmiania w przypadku, gdy róża źle rośnie, bo właśnie w podłożu nic nie ma. Zrobiłabyś ogromny błąd, gdybyś nic nie dała organicznego w dołek. To samo dotyczy kompostu. Czyli rozumując tym tokiem, nie można sadzić jesienią w kompost?

Wszelka materia organiczna powinna być przerobiona, spróchniała , nie świeża i powinno się ją dodać głęboko w dołek oraz wymieszać z ziemią rodzimą. I można to zrobic jesienią, bo jesień to dobry czas na sadzenie róż.

Danusiu tak mi radzili w ogrodniczym
myślisz że moje się przyjmą i ukorzenia jeżeli nie dałam żadnego nawozu ?
pozdrawiam
Czy potrafię stworzyć piękny ogród? 17:38, 10 paź 2016

Do góry
Czy potrafię stworzyć piękny ogród? 17:33, 10 paź 2016

Do góry
Biedronka napisał(a)
Witajcie długo mnie nie było, ale obowiązki i nocna zmiana w pracy skutecznie zabierają czas i siły
Wklejam odręczny bardzo nieprofesjonalny plan moich planów ogrodowych. Dawno niczego nie rysowałam, nawet kredki musiałam zakupić specjalnie na tę okazję

Za dużo porozrzucane wszystko. Proponuję tak

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:43, 10 paź 2016

Do góry
Mam wrażenie że rabata jest za duża, lawenda (3) na pewno niepotrzebna tutaj. Zrób rzut z góry z wymiarami.

Zobaczymy czy się zmieści wszystko.
System automatycznego nawadniania 14:33, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tego co wiem, to w czasie tym samym dysza statyczna wylewa więcej wody niż dysza rotacyjna, to tak na porównanie ze statycznymi.

Rozumiem, że masz na względzie generalnie rozstawienie rzadziej, ale nie dla porównania ze statycznymi? Tylko że tak konkretnie dysza wylewa równo?

Statyczne leją więcej wody na godzinę, ale nierówno. Koło głowic za dużo leją, a im dalej od głowicy coraz mniej wody. Rotacyjne leją (prawie) równo na całym zasięgu.

To, że statyczne leją więcej wody, to też niekorzystne, zwłaszcza na zboczach, gdzie szybko zaczyna ona spływać w dół wokół głowicy, zanim dalej oddalone miejsca zostaną podlane.

Statyczne marnują też dużo wody koło głowicy, bo wnika ona głębiej niż trawnik ma korzenie, czyli jest to zmarnowana woda.

Z tych wykresów i rysunków wynika, że można raczej rzadziej stawiać dysze, o ile są rotacyjne. Bo statyczne faktycznie trzeba tak, żeby dolewały do siebie. Rotacyjne podlewają dużo równiej.
Mniejsze zbiory w ogrodzie zmęczenie gleby 13:59, 10 paź 2016

Do góry
Tutaj o szkodliwości jonów srebra dla człowieka.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 13:57, 10 paź 2016

Do góry
Tak, bo się urywa podczas wyrywania ręcznego.
Parzydło leśne - Aruncus sylvestris 13:55, 10 paź 2016

Do góry
Ładnie wygląda.
System automatycznego nawadniania 13:53, 10 paź 2016

Do góry
Z tego co wiem, to w czasie tym samym dysza statyczna wylewa więcej wody niż dysza rotacyjna, to tak na porównanie ze statycznymi.

Rozumiem, że masz na względzie generalnie rozstawienie rzadziej, ale nie dla porównania ze statycznymi? Tylko że tak konkretnie dysza wylewa równo?
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 13:52, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gwiazdnica może.

Tak, raczej na pewno. Czyli zastosować w przyszłym roku oprysk na chwasty dwuliścienne?

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:20, 10 paź 2016

Do góry
Wklej w pojedyncze pytania na temat projektowania.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:08, 10 paź 2016

Do góry
Inspiracje z paprociami. Dużo zdjęć.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/486-mchy-i-paprocie-czyli-bajkowy-ogrod
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:59, 10 paź 2016

Do góry
Nie byłam, ale mam na liście, pewnie coś nam nie pasowało. Widać że to wybitnie "astrowy" ogród, śliczny, na teraz. Szkoda że byłam na południu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:56, 10 paź 2016

Do góry
Byłam w Sussex Prairies, jeszcze polecam Waterperry Garden (organizują tam Święto Astra), no i Bressingham Gardens.

W Picton nie byłam. Ale jeszcze sprawdzę swoją listę ogrodów
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 12:35, 10 paź 2016

Do góry
Karol45 napisał(a)
Witam serdecznie Może ktoś mi pomoże ułatwić sobie życie. Mam przydomowy sadek w którym uprawiam różne owoce. co roku po cięciu drzew stosowałem maść sadowniczą ale drzewa są już na tyle duże że nie daję rady. wiem że w dużych profesjonalnych sadach nikt nie biega z pędzlem i nie smaruje pojedynczo ran, tylko pryska się drzewka jakimś środkiem. Czy ktoś wie co to za środek i czy jest on dostępny dla działkowiczów. mam około 30 różnych drzewek do zabezpieczenia.
Mniejsze zbiory w ogrodzie zmęczenie gleby 12:26, 10 paź 2016

Do góry
Na skutek złego zmianowania i intensywnego uzytkowania tunelu nastapiło tzw. zmęczenie gleby, wyczerpanie składników pokarmowych. W miarę możliwości trzeba wymienić ziemię, wsiewać nawozy zielone i wprowadzać kompost i spróchniały obornik.

Samo lanie tego czegoś do dezynfekcji co radzi Zenek nie pomoże. Piszą na stronie, że "preparat zawiera nadtlenek wodoru z dodatkiem jonów srebra. Jest skutecznym środkiem bakteriobójczym, grzybobójczym, wirusobójczym i prątkobójczym i że "korzystnie działa na rośliny", ale czy korzystnie zadziała na nas? gdy będziemy jedli te warzywa?
Ja bym, się obawiała jonów srebra.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:12, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gabrielo, najwięcej astrów to w życiu widziałam w szkółce pod ogrodem Karla Foerstera. Magia po prostu. Wszystko było

Danusiu a byłaś może w The Picton Garden "na astrach"?
Ogród z lustrem 12:11, 10 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie))))))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies