Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogród pod trzema dębami 20:41, 05 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Postanowiłam dzisiaj, że muszę przesadzić ice dance w miejsce, w którym będą mogły opanowywać teren, a na rabatach frontowych posadzić zamiast nich coś, co nie będzie się rozchodziło rozłogami. Czy Twoje variegaty rosną tylko z kępy, czy też mają "odnogi" i wędrują po rabacie? Na zdjęciach są w idealnym porządku, więc może ten carex morrowi variegata jest lepszy od carex morrowi ice dance?

PS Że pięknie, to wiesz bo jestem przekonana, że lubisz swój ogród

Nie ma rozłogów, kępy nabierają masy, nie rosną "w górę". Kwitną jednak bardzo intensywnie i w tym czaasie są brzydkie. Dodatkowo mocniej, moim zdanim, trzeba je skubać niż ice dance po zimie. Właściwie nawet nie po zimie, a po wypuszczeniu kłosów. Teraz są ładniejsze niż w kwietniu i maju.

Lubię, ale lubiłam też poprzedni malutki. Zawsze kochałam zielone.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:35, 05 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Anek, pamiętasz wojsławickie poletko ice dance? Tak sobie myślę, że ta turzyca nadaje się tylko na coś takiego - jako całkowity zadarniacz. Pamiętam, że przesadzałaś swoją, chyba pod brzozę. Myślisz, że kiedy już całkiem udusi ostatni kawałek przestrzeni pomiędzy swoimi rozłogami, to w końcu sama padnie, czy jednak będzie zimozielonym, gęstym dywanem? Mam nerwa na jej ekspansywność i kombinuję, gdzie eksmitować, by jak najmniej przy niej dłubać

Ona u mnie rozchodzi się na boki, ale dość porządnie, wiec ja z nią problemu nie mam. Łatwo odnóżki pourywać (dla znajomych na sadzonki) , a jak kępa się rozrośnie i wypiętrzy to ją wykopuję i dzielę. Mam chyba za ciężką glebę i nie idzie mi na boki, takiego łanu jak w Wojsławicach nie będę mieć, chyba ze posadzę małe sadzonki i bardzo gęsto.
To świeże foto.. widać, że u mnie w kępkach jest.

Z tej kępy robiłam pod brzozą rok temu.. wszytkich Ice Dance nie widać na foto
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:18, 05 mar 2016

Do góry
Anek, pamiętasz wojsławickie poletko ice dance? Tak sobie myślę, że ta turzyca nadaje się tylko na coś takiego - jako całkowity zadarniacz. Pamiętam, że przesadzałaś swoją, chyba pod brzozę. Myślisz, że kiedy już całkiem udusi ostatni kawałek przestrzeni pomiędzy swoimi rozłogami, to w końcu sama padnie, czy jednak będzie zimozielonym, gęstym dywanem? Mam nerwa na jej ekspansywność i kombinuję, gdzie eksmitować, by jak najmniej przy niej dłubać
Coś jeszcze, coś więcej... 19:51, 05 mar 2016

Do góry
Ale masz kwiatów, Sebek! I jak zawsze zdjęcia tak podrasowane, że aż się chce oglądać i oglądać i oglądać...

PS Nie lubię już ice dance. Mam focha na ich ekspansywność i będę przenosić na peryferia ogrodu jako zadarniacz Opitoliłam je dzisiaj ze złości sekatorem, bo mam wrażenie, że udusiły rosnące w nich tulipany.
Ogród pod trzema dębami 18:35, 05 mar 2016

Do góry
Postanowiłam dzisiaj, że muszę przesadzić ice dance w miejsce, w którym będą mogły opanowywać teren, a na rabatach frontowych posadzić zamiast nich coś, co nie będzie się rozchodziło rozłogami. Czy Twoje variegaty rosną tylko z kępy, czy też mają "odnogi" i wędrują po rabacie? Na zdjęciach są w idealnym porządku, więc może ten carex morrowi variegata jest lepszy od carex morrowi ice dance?

PS Że pięknie, to wiesz bo jestem przekonana, że lubisz swój ogród
Moja codzienność - ogród Oli 14:29, 04 mar 2016

Do góry
bleebla napisał(a)
Olcia masz jakieś podobne miejsce w ogrodzie, któe mi zaproponowałaś, żebym mogła zwizualizować projekt ?

mam tuje, ML, zawilce i Red Barona

na wersje z Ice Dance mus wpaść do Polinki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=743
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=773
Mała Eleczka 14:13, 04 mar 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Jeśli lubi trawy to może 3-4 szt. ML, przed nim Red Baron / Stipa i na brzegu Ice Dance. Rabata przy której praktycznie nie ma co robić

O takim rozwiązaniu też myślałam Wiosną można jakieś cebulowe dodać, żeby nie było za łysko.

Postaram się rozrysować wszytkie opcje w weekend.
Mała Eleczka 13:57, 04 mar 2016

Do góry
bleebla napisał(a)

Myślę, że 4,4 m (ten wymiar na pewno taki) na ok 2 metry. Tuje już posadzone, wiec rostało jakieś 1,5 m z 2m. Nie moge teraz dokładniej sprawdzić.

Jeśli lubi trawy to może 3-4 szt. ML, przed nim Red Baron / Stipa i na brzegu Ice Dance. Rabata przy której praktycznie nie ma co robić
Droga do spełnienia 09:40, 04 mar 2016

Do góry
Pomału myślę co posadzić na rabacie tej dużej z cisami

od lewej strony czyli od świerka gdzie jest słonecznie ale najszybciej robi się półcień - pas cisów to wiadomo
hortensje - Limelight lub Vanille Fraise - lub obie
między nimi lilie Orienpety
przed nimi - rozplenice lub sesleria jesienna - lub obie
jarzmianka, może trochę przywrotnika jeżeli się zmieści

no jeszcze druga część tam gdzie bez
za nim miskant Gracillimus a dołem wkoło Ice Dance

i tyle mam pomysłu
ale chciałabym na tej rabacie mieć : miskanta ML werbenę, szałwię, piwonię pysznogłówkę, perovskią- choć niekoniecznie, stipę no i liliowce - bo je mem a szkoda mi wywalić

i teraz co dołożyć z czego zrezygnować i jak to wszystko razem połączyć?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:37, 03 mar 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Może carexy?
Ja mam z Ice Dance

Stokrotki pamiętam a że z ID to juz nie
a sa jakieś aktualne zdjęcia?
Mała Eleczka 15:42, 03 mar 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
No zobacz, takie skarby i zero szkodników, a wy wszystko zniszczyłyście

Z rzeczy, które dobrze wyglądają u mnie zimą: bukszpany, trzmieliny, cyprysiki, ice dance, buchani, frosted curls, stipa, lawenda, wrzosy

Aga jest taki odcinak Titschmarcha, gdzie trzy osoby z jego ekipy aranżują taki malutki przedogródek na trzy różne sposoby. Nie pamiętam zupełnie jaki był tytuł, ale to jest jeden z ostatnich sezonów, kiedy pracuje już z całą ekipą, chyba seria Love your Garden. Fajne mieli pomysły na ten przedogródek

Nie iwem czy znajdę ten odcienek. Spróbuje poszukać, ale bojawiam się, że mnie to wciągne i na nic innego nie będę mieć czasu
Mała Eleczka 15:34, 03 mar 2016

Do góry
No zobacz, takie skarby i zero szkodników, a wy wszystko zniszczyłyście

Z rzeczy, które dobrze wyglądają u mnie zimą: bukszpany, trzmieliny, cyprysiki, ice dance, buchani, frosted curls, stipa, lawenda, wrzosy

Aga jest taki odcinak Titschmarcha, gdzie trzy osoby z jego ekipy aranżują taki malutki przedogródek na trzy różne sposoby. Nie pamiętam zupełnie jaki był tytuł, ale to jest jeden z ostatnich sezonów, kiedy pracuje już z całą ekipą, chyba seria Love your Garden. Fajne mieli pomysły na ten przedogródek
Mała Eleczka 15:20, 03 mar 2016

Do góry
myślałam o kompozycji hortensjowo rozplenicowej. Tylko zastanawiam się czy nie będzie za długo tam goło. Bo jeśli dobrze myśle to do czerwca by tam nic nie rosło. CHyba że ice danca dać przed rozplenice.

Z rzeczy które mam i mogła bym jej dać to:
ice dance, buhanani, bitelsa, ptasie łapki, stipa
Małymi kroczkami do celu... 13:15, 03 mar 2016

Do góry
Dziewczyny wymyśliłam takie coś :

1. Jakieś drzewko bordowe szczepione na pniu np klon ?
2. Miskant ML
3. Hortensje diamantino ( tylko czy one nadają się do cienia? )
4. obwódka z żurawek lub turzycy np ice dance ?
5. żeby zasłonić kojec psa drabinka a przed nią róża pienna, ale czy urośnie w cieniu??
6. kulki danice ( bukszpany u mnie za bardzo rosnąć nie chcą)

i co o tym myślicie?? wszelkie propozycje mile widziane

a i jeszcze zastanawiam się, czy z tyłu nie zrobić tła ze szmaragdów, żeby zasłonić blaszaka sąsiada, tylko wtedy jeszcze mniej miejsca mi zostanie i wątpie, czy obwódka jakakolwiek się zmieści.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:54, 03 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślę, że w dużych będą kulki a stokrotki w małych ... a może stokrotki z czymś posadzić tylko z czym ładnie by wyglądały?

Może carexy?
Ja mam z Ice Dance
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:07, 02 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Moje ice dance które dzieliłam na jesień wyglądają teraz beznadziejnie ale mam nadzieje że odbiją. Jak nie to trzeba będzie dosadzić.

dadzą rade. teraz nawet duże sadzonki nie wyglądaja najlepiej a co dopiero mode. tez dzieliłam i tez liczę że będzie ok
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:19, 02 mar 2016

Do góry
Moje ice dance które dzieliłam na jesień wyglądają teraz beznadziejnie ale mam nadzieje że odbiją. Jak nie to trzeba będzie dosadzić.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:16, 02 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
A siaku jak Twoja irgowa ? Tam już wszystko posadzone ?
tam tylko patyczki irgi i podzielone na 30 sadzonek ICe dance. nic więcej. irga się zrobiła bordowa i ciągle wykopuje mi ją pies
Ogródek Ewy 18:40, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, już kilka razy patrzyłam na twoją rabatę i nic ciekawego nie wymywliłam.
Jakich roślinek ogrodowiskowych masz jus dość w ogrodzie?
Bo może hortensje dosadzić?

Trudne prawda?
Iwonko mój ogródek jest dość spory i mam wrażenie że roślinki w nim zginęły.
Dziś liczyłam, jest 14 krzewów różnych Hortensji (mniej lub bardziej dojrzałych)
Zawilcy japońskich nie jestem w stanie zliczyć, ukorzenionych sadzonek bukszpanów ok 20 szt. Trzmielin pnących, ciętych w kulki też sporo, 3 gatunki peoni ok 7 krzewów. Z bylinek o których pamiętam a które rosną w przechowalniku powstała lista

1. Rozchodnik okazały zielony (czas podzielić)
2. Irys bródkowy Indian Chief
3. Irys syberyjski (czas podzielić)
4. Liliowce w kol. cytryny i pomarańczy
5. Zawilce japońskie różowe
6. Kuklik (czas podzielić)
7. Przywrotnik ostroklapkowy (czas podzielić)
8. Żurawki 6 szt. Marmalade, 10 szt Palace Purple, 4 Krwiste i 2 NN
9. Kostrzewa sina (czas podzielić)
10. Konwalnik szt. Ok. 20
11. Ice Dance szt. Ok. 20
12. Miskant Gracillimus (czas podzielić)
13. Rutewka orlikolistna
14. Orliki
15. Agastache foeniculum
Z pewnością to nie wszystko ale czy to roślinki ogrodowiskowe ?
Ogród z pergolą 19:01, 29 lut 2016

Do góry
napewno będzie mniej formalny taki różano-hortensjowy
zastanawiam się własnie nad drzewami, powinny być takie same jak na froncie? bo nawiązaniem do frontu byłyby te skarpety z bukszpanu.
tylko czy ja to dobrze sobie wymyśliłam?
na froncie byłyby graby w skarpetach, obok ice dance i w plecy hortensje
a z tyłu ogrodu te rabaty schodkowe bardzo podobnie, drzewa w skarpetech, na tyłach hortki a obok skarpet i przed coś do wymyślenia. pare pomysłów juz gdzieś pisałam. będzie dobrze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies