Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogrodzie Lorki za zakrętem

W ogrodzie Lorki za zakrętem

lorka 15:40, 03 mar 2016

a tak tak cos tam jeszcze dosadze.. tylko na razie ciski malutkie..nie ma co oglądac hehe za 2-3 lata zacznie to wyglądać pewnie

na razie mysle o tych trzmielinkach, bo tez kupie najtaniej jak sie da i niech sobie powoli rosną
ucze się cierpliwości na ogrodowisku hehe
lorka 13:12, 07 mar 2016

zamówiwłam 6 trzmielin szczepionych, po 3 sztuki na rabate... i teraz oczywiście zaczęłam kombinować,że może by te carexy przesadzić a w nogi trzmielin jakies jaskrawe żurawki posadzić hahah..
oczywiście na początku się wzbraniałam i przed zurawkami i przed kulkami... a teraz już planuje kulki do kolejnych dwóch rabat hahaha musze wszystko narysować
oliwka 17:42, 07 mar 2016

Jeśli chodzi o zurawki to dziewczyny ostatnio mówiły, że często w nich można znaleźć opuchlaki. Jak się jz na nie zdecydujesz to przejrzyj im dokładnie ziemię.
lorka 11:28, 08 mar 2016

dzieciaczki przyjechały całkiem ładne i tańsze niż w naszym ogrodniczymok 120 cm wysokosci
lorka 11:29, 08 mar 2016

oliwka napisał(a)
Jeśli chodzi o zurawki to dziewczyny ostatnio mówiły, że często w nich można znaleźć opuchlaki. Jak się jz na nie zdecydujesz to przejrzyj im dokładnie ziemię.

Dzięki Oliwko! po doswiadczeniach zeszlego roku, juz mam to na uwadze w kazdym cisie te obrzydlistwa miałam blee
iwka 11:39, 08 mar 2016

Ładne te trzmielinki, zdradzisz gdzie zamawiałaś

co do żurawek to moje bardzo brzydkie po zimie, też podejrzewam, że są w nich te paskudy.
lorka 12:09, 08 mar 2016

iwka napisał(a)
Ładne te trzmielinki, zdradzisz gdzie zamawiałaś

co do żurawek to moje bardzo brzydkie po zimie, też podejrzewam, że są w nich te paskudy.

jasne! na allegro kupiałam, wysyłam na priv namiar, bo tu chyba nie można
iwka 12:15, 08 mar 2016

lorka napisał(a)

jasne! na allegro kupiałam, wysyłam na priv namiar, bo tu chyba nie można

bardzo dziękuję
lorka 12:25, 08 mar 2016

do zapamiętania , skopiowane od Madżenki:
Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie? Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?
lorka 10:26, 09 mar 2016

pierwsze trzy trzmieliny posadzone, na więcej maly szkodnik ogrodowy nie pozwolił.. ech kiedyś będzie ładnie...