Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja "przyziemna" :) pasja 09:44, 30 lip 2020

Do góry
beta napisał(a)

to może szałwia jakaś odmianowa?...są odmiany, które całe lato kwitną i nie trzeba ich przycinać.....zawsze lepiej wykorzystać to co juz rośnie w ogrodzie niż wprowadzać nowe gatunki...to taką spójność bardziej daje...tak jak piszesz...masz ogród w jakiejś tam tonacji i taka masz jego wizję:-0...i to jest super, że się tego trzymasz
a ten naturalny kompost to super sprawa...tylko cos tam sadzić

Szałwię tam miałam i miała za mało słońca, wykładała się bardzo i non stop mączniak może krwawnica? Tylko ona będzie bardzo dominować kolorem.
Moja "przyziemna" :) pasja 09:10, 30 lip 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Skłaniam się do bieli, fioletu, różu. Teraz tam są takie odcienie i w całym ogrodzie mam raczej takie tonacje. Lubię je.
Przywrotnika nie mam, zapomniałam o nim , a jest bardzo ładny. Tam na końcu działki jest lepsza gleba. Chyba przez przegnite liście z lasku, dawniej nie było aż tak sprzątane tam i myślę, że zrobił się naturalnie kompost. Może bodziszki dadzą radę, choć wieka brzoza też też pogarsza warunki.

to może szałwia jakaś odmianowa?...są odmiany, które całe lato kwitną i nie trzeba ich przycinać.....zawsze lepiej wykorzystać to co juz rośnie w ogrodzie niż wprowadzać nowe gatunki...to taką spójność bardziej daje...tak jak piszesz...masz ogród w jakiejś tam tonacji i taka masz jego wizję:-0...i to jest super, że się tego trzymasz
a ten naturalny kompost to super sprawa...tylko cos tam sadzić
Začínáme plánovat zahradu 16:15, 29 lip 2020

Do góry
Ale masz już ładnie! Całkiem dużo rozumiem, zwłaszcza nazwy roślin

Nie możesz carx ice dance zamienić miejscami z tą szałwią? Ice dance będzie miał z 50 cm, a szałwia zostanie niska... Ice dance bardzo duży rośnie! Zwłaszcza jak o niego zadbasz

pozdrawiam!
W Kruklandii 17:24, 28 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Jak w półcień to okej ale on brzydki jest po kwitnieniu. Najlepiej ścinać jak szałwie - do zera.

Masz ładne liatry. U mnie nie chcą rosnąć.

Ale może szybciej się zbierze niż szałwia?

Na liatry nie mam co narzekać. Tylko muszę pilnować żeby je szybciej ściąć .
W Kruklandii 16:50, 28 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Juzia, pięknie masz! Zazdrość!
Znajdzies swój numer jeden w to miejsce nie bardzo wiem co Ci doradzić!

SPoko. Metodą prób i błędów.

Albo zostanie szałwia.
Hahahahaha!!!!

W cieniu uśmiechniętego anioła 16:38, 28 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
I ostatnia moja propozycja:

Trzeba jeszcze dodać coś co kwitnie wtedy jak szałwia nie kwitnie... np jeżówki albo liatry może?

Sama planuję zrobić coś podobnego w nowym ogrodzie, tylko zamiast szałwii będzie coś co się nie wysiewa

Dziękuję za uwagę!

Juziaaaaa, szczena mi opadła i japa rozdziawiona - rysunki, opisy, komentarze... No... Osiołkowi w żłoby dano i teraz to mi zaraz łeb pęknie od myślenia.
Jesteś genialna!

W cieniu uśmiechniętego anioła 16:36, 28 lip 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Na pierwszy rzut... Pociagnelabym ten zywoplocik łukiem dalej z np jakiejś trawy. Na zdjęciu choiny, czy to coś niskie, może to świerk gniazdko, wydaje się posadzone w linii prostej i mi to się gryzie z żywopłotem.
Ale nie czytałam bardzo dokładnie wszystkich planów. Tylko, że róże i kosodrzewina, i trawa, i szałwia. Ciekawa jestem kosodrzewiny z różami, bo wydaje mi się to połączenie niecodzienne. Choć ja nie na czasie jestem .

Jagoda, celny komentarz co do świerków - faktycznie nie wyszło sadzenie na łuku. Koszmarek się zrobił.

Kosodrzewina z różami wygląda dla mnie genialnie - jak piękna i bestia.
W Kruklandii 16:15, 28 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Juzia jak różowe to może knautia lub przetaczniki niskie różowe....albo tawułki jakieś, choć do traw to chyba bym nie dawała ich akurat...

Knautia też wysoka. Ale ładna... może znajdę coś niższego. Poszukam.
Przetaczniki podejrzewam, że by rosły tak samo jak szałwia. I jeszcze krócej chyba kwitną. Mam jeden różowy i zaczął dopiero jakiś tydzień temu. NO i on kwitnie tylko raz
Tawułki.... ostatnio mam ich coraz więcej.. ale żadna moja by się tam nie nadawała.
Też bym musiała szukać konkretnej odmiany.

Chyba poszukam knautii
W Kruklandii 14:44, 28 lip 2020

Do góry
beta napisał(a)
a jeżówki odmianowe niższe?

Jeżówki już tam są
Green Jewel.
I z szałwią wyglądały super.... póki szałwia nie zaczęła strajkować.

Chyba tam jest coraz mniej słońca... i dlatego tak do d....
W Kruklandii 13:28, 28 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Juzia podczytuję o Twoich poszukiwaniach

mi też przydałoby się coś ..coś fioletowego , lekko kładącego się , kwitnącego długo i obficie może znasz takie cuś? kocimiętka może jakaś ..? szałwia też już mnie wkurza ..ładne to to przez chwilę ,po ścięciu teraz łyso ..hmmm

Kocimiętka jest super jak ktoś lubi jak mu się wysiewa...
Ale serio. Ja ją lubię mimo tego, że się sieje, bo mam ją za obwódką bukszpanową Trochę to tłumi jej zapędy do latania z wiatrem
Kwitnie najwcześniej u mnie, a po ścieciu też szybko rusza. I tak w kółko w sumie

Tylko nazwy mojej nie znam.
W Kruklandii 12:54, 28 lip 2020

Do góry
Juzia podczytuję o Twoich poszukiwaniach

mi też przydałoby się coś ..coś fioletowego , lekko kładącego się , kwitnącego długo i obficie może znasz takie cuś? kocimiętka może jakaś ..? szałwia też już mnie wkurza ..ładne to to przez chwilę ,po ścięciu teraz łyso ..hmmm
W Kruklandii 12:46, 28 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Zamiast tej wyższej szałwii - tak. Wspaniały zamiast niskiej szałwi - nie ma szans. Liście ma nisko i zwarte i jest cudny, ale kwitnie wysoko. Zamiast niskiej szałwii jedynie Rosanne mi przychodzi do głowy albo jakiś inny - ale nie mam ani Rozanne ani innych niskich które mogłabym polecić. Myślałam że mówimy o niskiej i wyższej szałwii?

pozdrówka miłego dnia!

Wysoka jeszcze mnie tak nie drażni, bo jest gdzieś między roślinami na rabatach.
Niską szałwię mam tylko pomiędzy seslerią skalną. I jak szałwia nie kwitnie, to pusto tam.
O tu pod brzozą
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:20, 27 lip 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Wiolu, ja jak zwykle musiałam się cofnąć XXXL do tyłu

Super wyszedł taras i lustrzane rabatki

Sprawdza Ci się konstrukcja zadaszenia na tarasie?

Myślisz, że mogę podzielić teraz seslerie, bo mam gąszcz niesamowity?

Dzieliłaś kiedyś kępy Caradonny, bo tez mi się za ciasno zrobiło?Ale z szałwią, to chyba i tak by trzeba było poczekać, aż przekwitnie?

Taras skończony a rabatki nie do końca ,ale już jest super podziękował

Pergola sprawdza się bardzo dobrze
Bez niej na tarasie nie można byloby siedzieć w słońcu,bo to poludniowa strona

Ja nigdy nie dzieliłam latem w upały.... nie wiem co Ci doradzić...

Szałwia u mnie zaraz będzie drugi raz kwitła,więc szałwię to dopiero po przekwitnięciu jak piszesz
W Kruklandii 11:05, 27 lip 2020

Do góry
beta napisał(a)

Ponoć są odmiany które kwitną non stop
Też takiej szukam bo ta szałwia przy tarasie teraz ścięta do zera jest. Ale póki co mam inne zajęcia więc o niej za bardzo nie myślę

To jak znajdziesz to krzycz.
W Kruklandii 10:01, 27 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Słabo u mnie rośnie.
Pierwszy raz zakwitnie i jest w miarę ok..... chociaż niektóre robią się zółte.
Drugi raz się tak długo zbierają, że mnie nerwica bierze.
I często jest tak, że drugi raz kwitną trzema kwiatkami.
No i jak odrastają po pierwszym cięciu, to zazwyczaj z mączniakiem.

Te niskie odmiany zrobiły się wysokie.

Sieją się jak głupie.

Nom.... i chyba tyle

Ponoć są odmiany które kwitną non stop
Też takiej szukam bo ta szałwia przy tarasie teraz ścięta do zera jest. Ale póki co mam inne zajęcia więc o niej za bardzo nie myślę
Ogród pod lasem 10:12, 26 lip 2020

Do góry
Szałwia jakaś.
Ogród kwiatowy 21:58, 24 lip 2020

Do góry
Piękna szałwia nie pamiętam czy ją wysiewałaś czy kupiłaś?
Chyba jedyna na O. masz taką ilość kwiatów w ogrodzie nie mogę się napatrzeć
Podwórkowa rehabilitacja 21:55, 24 lip 2020

Do góry
Obcinana szałwia już taka.

Nie odnotowałam ( ryska ku pamięci) wysadzenia do gruntu siewek penstemonów mix i wieczornika damskiego białego.

Tytoń z nasion fantastyczny.
Będę go wysiewać.

Na koniec jeżówki i studnia której nie widać
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:51, 24 lip 2020

Do góry
Sesja z koperkiem

Szałwia na nóżce dla mnie zjawisko

figowiec..fiu, fiu ,fiu

W cieniu uśmiechniętego anioła 17:23, 24 lip 2020

Do góry
I ostatnia moja propozycja:

Trzeba jeszcze dodać coś co kwitnie wtedy jak szałwia nie kwitnie... np jeżówki albo liatry może?

Sama planuję zrobić coś podobnego w nowym ogrodzie, tylko zamiast szałwii będzie coś co się nie wysiewa

Dziękuję za uwagę!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies