Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:09, 04 paź 2016

Do góry
Zbieraj i wynoś na pole daleko.
Borówcowy raj 08:31, 04 paź 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witamy właścicielkę pięknego i zadbanego ogrodu, będziesz miała wielu fanów

Basen postawiłabym na wyżwirowanym placyku, jest ich wiele w ogrodzie, a zamiast kamyków można by było nasypać coś przyjemniejszego, drobniejszy żwirek i położyć matę (coś jakby sztuczny trawnik) ale tylko w chwili korzystania z basenu.

Popieram, jak postawisz na grubszym żwirku to na dnie basenu każdy kamyk będziesz czuła pod stopami, ja mam koło z kostki obsypane kamieniem i otoczone rabatą, jak mój synek (4 latka) wrzuci zabawki z piaskiem (niestety) to widać nawet fugi tej kostki, dołki w których ten piasek się zbiera. a i tak rozkładamy jakiś materiał pod basenem.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:29, 03 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Crassulaceae mają coś wspólnego z Sedum, bo Sedum czyli rozchodnik należy do tej rodziny (gruboszowate).

Gruboszowate (rodzina) zawiera rodzaje:

Tutaj masz wykaz gruboszowatych

Crassula to po polsku "grubosz" - słynne "drzewko szczęścia" na ten przykład.

tu odpowiedz Danusi na temat nierozchodnika. Nie rozchodnik nie jest wiec rozchodnikiem choc nalezy do tej samej rodziny.

A jak kupowalam parnecje, to widzialam taka sama krasule jak ja mam podpisana rozchodnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:59, 03 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Crassulaceae mają coś wspólnego z Sedum, bo Sedum czyli rozchodnik należy do tej rodziny (gruboszowate).

Gruboszowate (rodzina) zawiera rodzaje:

Tutaj masz wykaz gruboszowatych

Crassula to po polsku "grubosz" - słynne "drzewko szczęścia" na ten przykład.

dziekuje za rozwianie watpliwosci
a wczoraj w innym ogrodniczym widzialam ta sama roslinke z napisem Sedum
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:39, 03 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest Hakone, w słońcu może być żółta przypalana, posadź zwykłą, zieloną.

Moja Hakone jest przysmakiem psa - owczarka. Że tez nie mógł sobie wybrać tańszej trawy Pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:16, 02 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko co organiczne dodajesz do gleby dobrze robi glebie i organizmom glebowym, rośliny tylko na tym skorzystają. Można jeszcze kompost dodawać. Nie ma co komentować. Tylko nie wiem czy czasem ostra skiba nie za wcześnie, gleba będzie wysychać, ostrą skibę robi się przed zimą.

No to się wyrychliłam z tą ostra Skiba. I wstyd się przyznać ale dookoła prawie same pola uprawne. No i sobie je teraz poogladałam. Masz Danusiu jak zwykle rację. Jeszcze rolnicy nie orają. Więc cichutko posiedzę i pozwolę sobie dalej śledzić poniektore wątki.
Dziękuję za poświęcony mi czas.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:01, 02 paź 2016

Do góry
Nie da. Korzenie np. perzu, mniszku zostaną pocięte i wszystko wyjdzie w zdwojonej ilości. No i z nasion chwasty wzejdą
Siatka przeciw kretom 22:58, 02 paź 2016

Do góry
Nie wiem.
Testowe dodawanie zdjęć 22:50, 02 paź 2016

Do góry
Kim, nie wklejamy cudzych zdjęć w dodatku z logo jego właściciela'
Zdjęcie usuwam, wklejaj własne zdjęcia. Proszę.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 22:47, 02 paź 2016

Do góry
Wywiewanie kory często ma się z tym, że kora leży na szmacie, przez co jest sucha i wtedy lekka. Dlatego wywiewa. Gdy jest wilgotna, rozkłada/zamienia się w próchnicę i wzbogaca glebę, poprawiając jednocześnie jej strukturę.

Od tego to zależy. Zależy też od grubości warstwy ściółki i gramatury samej kory. Mielona jest bardziej wywiewana/spłukiwana niż ta o frakcji grubszej.
Ogród z pergolą 15:16, 02 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Poczytałam kilkudniowe dyskusje dot rózanki i liczę ze cos wymyslisz a ja skopiuję... Walcze z rózanka od 3 lat i ciagle mam na niej misz masz, ktory mnie wnerwia. To chyba róże wprowadzają taki bałagan nad ktorym trudno zapanować

Pomysł z kwadratami w wykonaniu Gardenarium mnie zachwycił.

Ty chyba masz płytsze różanki, u mnie problem bo wielka jest. ale dorosłam do wprowadzenia zimozielonych to licze na to ze bedzie coraz lepiej..
nie spodziewałam się że masz cokolwiek w ogrodzie co Cię wnerwia

mnie tez zachwyciła kostkowa szachownica. myslę zrobić tak pod drzewami zamiast całościowych kostek
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 10:31, 02 paź 2016

Do góry
Moja pomoc jest w kwestii wyrzucenia maty szkółkarskiej, która jest plastikiem powodującym zamieranie życia w glebie i zatraceniem wytwarzania próchnicy oraz niszczeniem struktury gruzełkowatej, reszta ok - super wygląda.

Skarpa moim zdaniem zbyt stroma i mata z patyków robi brzydkie tło. Zrób żywopłot.
Ogród z pergolą 00:22, 02 paź 2016

Do góry
Poczytałam kilkudniowe dyskusje dot rózanki i liczę ze cos wymyslisz a ja skopiuję... Walcze z rózanka od 3 lat i ciagle mam na niej misz masz, ktory mnie wnerwia. To chyba róże wprowadzają taki bałagan nad ktorym trudno zapanować

Pomysł z kwadratami w wykonaniu Gardenarium mnie zachwycił.
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 19:46, 30 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kształt parasola to dla drzewa o jednym pniu, który da się wyżej wyprowadzić, tutaj masz wiele pni. Musiałabyś wszystkie od dołu ogołocić, a górę nie ciąć, niech się rozkłada jak parasol. To nie dla choiny taki kształt.

Niestety, częściowo ogołociłam jeszcze w ubiegłym roku. Pozbawiłam ją gałęzi do 1 m wysokości. Teraz już będzie musiało tak pozostać. Przytnę boki, tak jak radzisz, ale nie wiem jaki będzie efekt. Jak mogłam myśleć, że uzyskam parasol z drzewa, którego gałęzie kierują się w górę?
Nauczka dla mnie - najpierw pytaj, później działaj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:33, 29 wrz 2016

Do góry
Wzejdzie i przezimuje. ja najpóźniej siałam w listopadzie bo musiałam, na osiedlu i wzeszła pierwszego cieplejszego dnia i oczywiście - pzrezimowała.

Ale kłopt tkwi w tym, że to nie jest najlepszy termin siania tak późno czyli w listopadzie.

Wrzesień to najlepszy meisiąc, ale obecnie trwa susza, więc opadów nie ma

Jeszcze gorszy kłopot jest w tym, że musisz zlikwidować chwasty, inaczej sianie nie ma sensu bo chwasty wylezją szybciej niż trawnik.

Odczekaj aż wyjdą i opryskaj jakimś Orkanem. Ale to i tak niewiele da, bo w glebie są nasiona zapewne i każde wzruszenie gleby spowoduje ich wydobycie na wierzch i kiełkowanie.

Robota syzyfowa, aż do skutku.

Pomocny artykuł ze zdjęciami https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 14:44, 29 wrz 2016

Do góry
Teraz skup się na podlewaniu, a nawożenie zostaw do wiosny.
Brzoza - Betula 13:01, 29 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz obniżyć koronę.

Danusiu, ta koronę to obniżyć czyli przyciąć wiosną, prawda? zanim puści liście? Czy kiedy ? I jak dużo można przyciąć żeby jednak nie zaszkodzić drzewu?Ciachnąć tylko górą czy wszystkie gałęzie również boczne,w kulkę...?
Bambusy 08:34, 29 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To niezbyt popularne trawy, są zbyt ekspansywne niektóre. Ja miałam, rok mi przezimowały a drugą zimę wymarzły i jakoś nie mam na nie chęci, a oranżerii nie mam. Japońszczyzna tez nie za bardzo w Polsce pasuje. Ja tam bambusów uprawiać już nie będę.

Ja nie mam z bambusami żadnych problemów. Jak będzie jakaś ciężka zima to trzeba porządnie okryć grunt. Jak góra jakimś cudem padnie to powinien spokojnie odbić od korzenia. Zauważyłem że sadzonki 1 roczne są podatne na umarznięcie pierwszej zimy ale jak już ją przeżyje to kolejne zimy raczej bezpieczne. Najlepiej sadzić sadzonki 3 letnie na wiosnę to wtedy wszystko będzie OK. Ekspansywność bambusów to dla mniej abstrakcja bo nie mam stale wilgotnej ziemi i muszę je latem podlewać. Mój kolega ma mokrą ziemię i rzeczywiście po latach urósł mu mały lasek bambusowy, gdybym taki miał to już bym handlował na aukcjach. Ludzie nie widzieli bambusów w zimie jak wszystko już praktycznie straciło liście. Jak by się spotkali to zamiast tych tuji pełno by było u nas bambusów.

Jazzy ten bambus to Vivax ma chyba najlepsze przyrosty w górę ze wszystkich tych co mogą rosnąć w Polsce. Podobno Shanghai też ma podobną żywotność którego już sobie zamówiłem. Jakbyś chciał tanio kupić Vivaxa to najlepiej na wiosnę (mam dobre sprawdzone źródło z Wrocławia jakbyś potrzebował). Vivax podobno w ciężkie zimy potrafi wymarznąć ale na Śląsku to raczej nie możliwe. Mój ma około 3-4 lata i na razie żadnych strat - okrywam tylko korzenie bo góry nie da rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies