Wieloszka czytałaś ten artykuł o hakone ? o wszystkich jej odmianach i opinie osób , które mają już tą trawę, jest bardzo pomocny...
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola
A co do mojej opinii o hakone, kupiłam ją przez internet ,bo u nas nie ma w szkółkach takich cudów, dostępna była b. mała sadzonka, tę parę listków, które miała, tak się skurczyły, wyschły , że odpadły same ( chyba, że to oznacza, że się nie przyjęły

ale kupiłam ją bo zakochałam się w tym widoku właśnie ze zdjęcia Magnolii , gdzieś już je widziałam ... i ponoć pięknie szeleści i już sobie to wszystko wyobraziłam...
ale na wiosnę jednak jej miejsce zastąpi carex Evergold , jak radziła mi Danusia, a ja się nie posłuchałam, bo efekt będzie , myślę, od razu, i jest zimo-zielona, co ma duże znaczenie w naszych ogrodach

a moja odmiana hakone ponoć jeszcze b. wolno rośnie i to mnie do niej zniechęciło, ale na tych zdjęciach jest piękna!
...rozważ jeszcze propozycję Magnolii co do Carex The Beatles, jak ją wygooglujesz to są zdjęcia i jak jest jej duża ilość , to jest super efekt, podobny do hakone... a wydaje mi się , że jest dużo tańsza od hakone i jest zimozielona , mniej wymagająca
ale Twój sprytny plan , jest ok

Tobie się musi ta kompozycja podobać i już !