Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "evergold"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:26, 05 cze 2012

Do góry
Ładne te carex montana, muszę o nich poczytać, a w sklepie ostatnio widziałam carex The Beatles ładniutkie, ale maciupkie. Mniejsze od Twoich po podziale na pół. Kupiłam na próbę dwie szt. carex evergold - super się prezentuje na rabacie korowej, na żwirku nie, a ja potrzebuję właśnie skarpetkę dla czerwonolistnego klonika, i tak mi Twoja c.montana wpadła w oko . Idę wygooglować
Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:56, 04 cze 2012

Do góry
Świetna cena za limelighty! Zagęszczą się za rok po wiosennym cięciu na pewno
Evergold faktycznie dużo lepiej wyglada w korze - też mam u siebie na kamyku i właśnie czeka na przesadzenie.
Fajna kompozycja donicowa no i MEGA prezent
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:56, 03 cze 2012

Do góry
Kupiłam jeszcze dwie szt. carex evergold, tak na próbę Muszę je "poprzymierzać" w różnych miejscach, zanim zdecyduję o zakupie większej ilości. Już wiem, że na moich kamieniach nie prezentują się najlepiej... Miała być z nich skarpetka dla klonika, ale musi być coś w wyraźniejszym kolorze, a te trawki lepiej wyglądają na korze.

A to nowa zabawka ogrodowa M. - opryskiwacz plecakowy

I jeszcze prezent urodzinowy, którym nie miałam okazji się pochwalić, a który czeka na zainstalowanie w tarasie

Ogród Magdalenka 14:06, 28 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Ana i Arcobaleno zapraszam dziewczyny ... mnie jakoś nie ciągnie na ten leżaczek

... obiecałam fotki i mam parę ...

carexy evergold kupione na giełdzie po 2 zł

a tu trawki Morning Light posadzone na granicy jasnych i ciemnych żurawek

Super cena za trawki. Na giełdzie kwiatowej w Tychach ceny od 10 zł/szt.
Widzę na fotce chyba żółte wrzośce, a więc udało się kupić?
Ogród Magdalenka 22:34, 27 maj 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Magda, u mnie to samo z Hakone, dwie mam mizerne chociaz przetrwaly zime, ale jakos coraz bardziej mizerne :/

Evergold - za takie sadzonki cena szokujaco niska...Ale Ci sie poszczescilo

A zurawki masz boskie

U mnie ta mniejsza niestety nie ruszyła jeszcze zobaczymy co będzie , szkoda , bo i tak wolno rosną a tu jeszcze jakieś mizerne się trafiły...

Żurawki dokarmiam florovitem dziękuję
Ogród Magdalenka 16:49, 27 maj 2012

Do góry
Magda, u mnie to samo z Hakone, dwie mam mizerne chociaz przetrwaly zime, ale jakos coraz bardziej mizerne :/

Evergold - za takie sadzonki cena szokujaco niska...Ale Ci sie poszczescilo

A zurawki masz boskie
Ogród Magdalenka 22:43, 24 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

To są trawki od Mariusza?

raczej tak moje były też tak solidnie zapakowane

Tak to trawki od Mariusza Morning light po 9 zł i hakone po 5 zł ... kupowane w lutym
... carexów evergold nie było ... udało mi się je kupić na giełdzie kwiatowej po 2 zł bardzo ładne i duże sadzonki jak za taką kwotę

Dzisiaj morning lighta za 9 zł u Kulasa kupiłam.... Silberfedera od Mariusza nie dostanę tylko grosse fontaine to sobie też u kulasa silberfedera kupiłam po 15 zł....

Super to zdjęcia z donicami, muszę w nich zmienić aranżację

Marzenko też byłam dzisiaj u Kulasa ale na Braniborskiej i bieda straszna... kupiłam tylko ziółka
Ogród Magdalenka 22:37, 24 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Tak to trawki od Mariusza Morning light po 9 zł i hakone po 5 zł ... kupowane w lutym
... carexów evergold nie było ... udało mi się je kupić na giełdzie kwiatowej po 2 zł bardzo ładne i duże sadzonki jak za taką kwotę

Dzisiaj morning lighta za 9 zł u Kulasa kupiłam.... Silberfedera od Mariusza nie dostanę tylko grosse fontaine to sobie też u kulasa silberfedera kupiłam po 15 zł....

Super to zdjęcia z donicami, muszę w nich zmienić aranżację
Ogród Magdalenka 22:32, 24 maj 2012

Do góry
Ana i Arcobaleno zapraszam dziewczyny ... mnie jakoś nie ciągnie na ten leżaczek

... obiecałam fotki i mam parę ...

carexy evergold kupione na giełdzie po 2 zł

a tu trawki Morning Light posadzone na granicy jasnych i ciemnych żurawek

Ogród Magdalenka 23:02, 23 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:48, 21 maj 2012

Do góry
Oto i mój mini-spontan, zabierałam się za tę malutką rabatkę jak za jeża, wiedziałam tylko, że ma być biało-niebiesko i tyle...zaczęło się dziś od tego, że przypadkiem postawiłam tam kamień, bo mi nie pasowal na innej rabacie...potem przeniosłam tam jedną z traw, które czekają od roku na ostateczne miejsce (turzyca evergold) i wszystko stało się jasne. Za kamieniem stanęły kupione ostatnio orliki, obok sosenka (od miesiąca przestawiana z kąta w kąt) wsiadłam w auto z Antosiem i pojechaliśmy po karmnik ościsty aurea i niebieski floks. Wieczorem dosadziłam cebulki, które już chyba straciły nadzieję na posadzenie Jest tu niebieski łubin, 40 białych malutkich mieczyków abisyńskich i 24 białychliatr kłosowych, 2 kępy przetacznika kłosowego niebieskiego też i 3 niebieskie werbeny...nie wiem czy nie będzie bałaganu, ale lepsze to niż ta brzydka sucha ziemia...

sosenkę będę przycinać i formować w małe kulki (jest wsadzona pod sporym kątem)

Na tej fotce zaznaczyłam jak będzie ulozony ekobord - M wykorzystał cały i czekamy na dostawę, dlatego i tu nie skończone, kamyk i kora czekają na granicę
Drażnią mnie trochę tabliczki, ale raz, że opisałam co tam wsadziłam, a dwa, że to przypomnienie dla dzieciaków i M, żeby tam już nie deptać (choć nie wiem czy na Antka nie podziała to odwrotnie)

po prawej aż do pergoli będą sobie rosły ziółka i chyba jeszcze macierzanka i kocimiętka...

foty robione teraz, trochę ciemnawe i nieostre - ale komary "żarły" mnie żywcem

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 05:57, 07 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Domi, nie wymyśliłam nic nadzwyczajnego - jak zwykle coś przerabiam Przy tarasie rośnie morwa pendula (wybrana przez M.) i próbuję go namówić na przesadzenie jej, a w to miejsce pójdzie wiśnia umbraculifera, za nią będzie żywopłocik bukszpanowy, ona sama w skarpecie z żurawek lime, a przed nimi pas konwalnika. Muszę stamtąd przesadzić lawendę i hosty:

A druga rabatka to taka mała z czerwonym klonikiem: od strony tarasu też będzie bukszpan potem pas lawendy a przed nią carex evergold. Stąd na szczęście nic nie muszę przesadzać :

I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie brak funduszy na realizację... Może jak pomysły trochę poleżą w szufladzie, to pojawią się inne, lepsze .

Jak wprowadzisz te zmiany w życie, będzie bardzo ogrodowiskowy klimat. Ta rabatka z klonikiem dużo zyska. A sam klonik jest przepięknie uformowany. Mój wygląda jak rażony piorunem: każda gałązka w inną stronę. Tniesz go, czy takiego kupiłaś?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:18, 02 maj 2012

Do góry
Domi, nie wymyśliłam nic nadzwyczajnego - jak zwykle coś przerabiam Przy tarasie rośnie morwa pendula (wybrana przez M.) i próbuję go namówić na przesadzenie jej, a w to miejsce pójdzie wiśnia umbraculifera, za nią będzie żywopłocik bukszpanowy, ona sama w skarpecie z żurawek lime, a przed nimi pas konwalnika. Muszę stamtąd przesadzić lawendę i hosty:

A druga rabatka to taka mała z czerwonym klonikiem: od strony tarasu też będzie bukszpan potem pas lawendy a przed nią carex evergold. Stąd na szczęście nic nie muszę przesadzać :

I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie brak funduszy na realizację... Może jak pomysły trochę poleżą w szufladzie, to pojawią się inne, lepsze .
Marzenie o... 20:59, 24 kwi 2012

Do góry
Do "łezkowej rabaty" dosadziłam trzmielinę - niestety brakło. Planuję dokupić, podobnie jak jeszcze jedną kulkę bukszpanową. Zastanawiam się czy łezkę wypelnić do końca trzmieliną , czy może na jej zwężeniu posadzić jakąś trawkę np evergold? Co myślicie?

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:31, 24 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Boćku, a ja mam jeszcze innego pomysła na tę rabatkę - wokół sośnicy porozrzucane kulki bukszpanowe różnej wielkości, a pomiedzy nimi jakaś złota trawka - albo hakone, albo carex "evergold". Co Ty na to? Tylko nie wiem, czy nie trzeba by było wkomponować jakiegoś wyższego punktu, jakiejś rośliny na pniu?

Noooo brzmi fajnie A jako tlo pnace roze na kratce.....he????
Boćkowe perypetie ogrodkowe 09:02, 23 kwi 2012

Do góry
Boćku, a ja mam jeszcze innego pomysła na tę rabatkę - wokół sośnicy porozrzucane kulki bukszpanowe różnej wielkości, a pomiedzy nimi jakaś złota trawka - albo hakone, albo carex "evergold". Co Ty na to? Tylko nie wiem, czy nie trzeba by było wkomponować jakiegoś wyższego punktu, jakiejś rośliny na pniu?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:07, 24 mar 2012

Do góry
Mam do zagospodarowania parę roslinek z innych miejsc:

żurawki marmelade - 2 szt - ale chciałabym je podzielić na kilka mniejszych, bo pięknie podrosły od tamtego roku - myslę, że wyjdzie z nich 5 szt.

4 turzyce Evergold - 3 większe podzielę na 2, czyli będzie ich razem 7

Małą kosodrzewinę na pniu (baaardzo wolno rosnie - mój okaz ma ok 7 lat i jakieś 50 cm wysokości )

Generalnie rabata jest po południowej stronie, ale thuje są już wysokie i dają dużo cienia...nie wiem jak mam ja traktowac i jakie rośliny dawać - światło- czy cieniolubne....

Wyobraźcie sobie, ze tu nic nie ma... 09:03, 01 mar 2012

Do góry
Ewo, ja w projektowaniu cienka jestem, ale widziałabym w tym miejscu jakąś kompozycję atrakcyjną przez cały rok, np. 3 stożki (bukszpanowe lub cisowe) różnej wielkości w stronę lewego końca rabaty a potem porozrzucane różnej wielkości kule. Między nimi dla koloru coś żółtego (np. trzmielina płożąca emerald'n gold, ilex golden gem, trawka carex evergold). Albo coś jak ta żwirowa rabatka w ogrodzie z lustrem: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=130.
A tam, gdzie rośnie jakieś drzewko (magnolia?) posadziłabym buka czerwonolistego.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:01, 19 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.

Danusiu, Sebku moje wnioski są takie: jak znajdę ładny cis kulkę na pniu, to pod nim carex ale Evergold, bo Ice Dance bardziej do cienia, a tam patelnia. Jeśli znajdę ładną wiśnię umbraculifera, to pod nią hakone. Super, super, super pomysł - dzięki !!!
Po posadzeniu tego wstawię fotki i wtedy wspólnie ocenimy co z morwą, bo choć mi sie podoba, to coraz mniej mi tam pasuje. I jej powyginane gałązki ładniej wyglądają w stanie bezlistnym. Poza tym na zdjęciu robionym z balkonu nie widać, że ta morwa jest niziutka, takie a'la bonsai i nie wiem, czy pod nią cokolwiek się da posadzić (bukszpanowe kulki)...
Aniu dzięki, że zaglądasz
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:56, 31 sty 2012

Do góry
Wieloszka czytałaś ten artykuł o hakone ? o wszystkich jej odmianach i opinie osób , które mają już tą trawę, jest bardzo pomocny...

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

A co do mojej opinii o hakone, kupiłam ją przez internet ,bo u nas nie ma w szkółkach takich cudów, dostępna była b. mała sadzonka, tę parę listków, które miała, tak się skurczyły, wyschły , że odpadły same ( chyba, że to oznacza, że się nie przyjęły ale kupiłam ją bo zakochałam się w tym widoku właśnie ze zdjęcia Magnolii , gdzieś już je widziałam ... i ponoć pięknie szeleści i już sobie to wszystko wyobraziłam...
ale na wiosnę jednak jej miejsce zastąpi carex Evergold , jak radziła mi Danusia, a ja się nie posłuchałam, bo efekt będzie , myślę, od razu, i jest zimo-zielona, co ma duże znaczenie w naszych ogrodach a moja odmiana hakone ponoć jeszcze b. wolno rośnie i to mnie do niej zniechęciło, ale na tych zdjęciach jest piękna!
...rozważ jeszcze propozycję Magnolii co do Carex The Beatles, jak ją wygooglujesz to są zdjęcia i jak jest jej duża ilość , to jest super efekt, podobny do hakone... a wydaje mi się , że jest dużo tańsza od hakone i jest zimozielona , mniej wymagająca

ale Twój sprytny plan , jest ok Tobie się musi ta kompozycja podobać i już !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies