Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 21:48, 21 maj 2012

Oto i mój mini-spontan, zabierałam się za tę malutką rabatkę jak za jeża, wiedziałam tylko, że ma być biało-niebiesko i tyle...zaczęło się dziś od tego, że przypadkiem postawiłam tam kamień, bo mi nie pasowal na innej rabacie...potem przeniosłam tam jedną z traw, które czekają od roku na ostateczne miejsce (turzyca evergold) i wszystko stało się jasne. Za kamieniem stanęły kupione ostatnio orliki, obok sosenka (od miesiąca przestawiana z kąta w kąt) wsiadłam w auto z Antosiem i pojechaliśmy po karmnik ościsty aurea i niebieski floks. Wieczorem dosadziłam cebulki, które już chyba straciły nadzieję na posadzenie Jest tu niebieski łubin, 40 białych malutkich mieczyków abisyńskich i 24 białychliatr kłosowych, 2 kępy przetacznika kłosowego niebieskiego też i 3 niebieskie werbeny...nie wiem czy nie będzie bałaganu, ale lepsze to niż ta brzydka sucha ziemia...

sosenkę będę przycinać i formować w małe kulki (jest wsadzona pod sporym kątem)

Na tej fotce zaznaczyłam jak będzie ulozony ekobord - M wykorzystał cały i czekamy na dostawę, dlatego i tu nie skończone, kamyk i kora czekają na granicę
Drażnią mnie trochę tabliczki, ale raz, że opisałam co tam wsadziłam, a dwa, że to przypomnienie dla dzieciaków i M, żeby tam już nie deptać (choć nie wiem czy na Antka nie podziała to odwrotnie)

po prawej aż do pergoli będą sobie rosły ziółka i chyba jeszcze macierzanka i kocimiętka...

foty robione teraz, trochę ciemnawe i nieostre - ale komary "żarły" mnie żywcem

Ana 21:49, 21 maj 2012

Karmniki kupiłam 3, ale sadzonki aż wyłaziły z donicy i je podzieliłam na pół, tym sposobem mam 6 kępek karmnika

nika 22:18, 21 maj 2012

Ana napisał(a)
Nika, nie targaj namiotu tylko przyjeżdżaj na kawkę!!

Pewnie nie wiesz, ale mi nie trzeba dwa razy powtarzać i jeszcze jutro Ci się zwalę na głowę hehehe
Żartuję oczywiście Ale jeśli to było na serio, to może w przyszłym tygodniu...? O ile oczywiście nie masz innych planów. Tylko, że ja praktycznie w ogóle nie znam Stargardu... o nie, przepraszam... wiem, gdzie jest dworzec autobusowy i kolejowy

A co do spontanicznej rabatki... to mi się podoba Pewnie też dlatego, że uwielbiam połączenie białego z niebieskim. Często takie szybkie pomysły bywają najlepsze. Wiem, że jeszcze nie jest skończona ale jak wysypiesz kamyk i korę, i posadzisz ziółka, to ja chętnie się tam rozłożę na leżaczku A karmnik przy tych kamykach wspaniale się prezentuje Muszę się u siebie też za takim rozejrzeć.
Ana 22:37, 21 maj 2012

Nika, a przyjechałabyś autem czy pociągiem? bo jak pociągiem to Cię ze stacji mgę odebrać

A jak autem to w sumie też możemy się tam umowić i będziesz jechała za mną
I odstąpię leżaczek
nika 22:43, 21 maj 2012

Autem... pociągi do mojej "wsi" nie dojeżdżają, nawet tory już rozebrano
Lena 23:05, 21 maj 2012

Wow,jakie zdjęcia....rabatka super Będę polować na karmik Dzięki
Sabinka 12:21, 22 maj 2012

Witaj Aneczko!
Dawno u CIebie nie bylam ale postaram sie nadrobic.
Ciurkadelko pierwsza klasa! Znasz jakies moze fajne stronki gdzie mozna cos wyczaic z ciurkadelek?
Karmniki tez niezle!
Ale to ze juz Twojego M zarazilas kaskada, to Ci chyba sie medal nalezy Szacuneczek!
To swietnie ze Mezus Ci pomaga, to wazne jak sa jeszcze dodatkowe raczki do pomocy! Zycze Ci powodzenia! Buziaczki!
Ana 15:31, 22 maj 2012

Kochani dziś taki żar się leje z nieba, że pracuję na raty, po 15-20 minutek, nie dłużej...no nie da rady...
dosadziłam na wrzosowisku trawkę kosmatkę i 2 azalie japońskie i nadal jest brzydko Ja już nie mam sił do tego wrzosowiska, brzydkie jest i tyle...kora będzie wymieniona kiedy skończę sadzić, przesadzać, zmieniać...ale sama kora - nawet najpiękniejsza - nic tu nie pomoże...

ale o tym będzie wieczorem, muszę zebrać się w sobie i coś zrobić z tym nieszczęsnym kawałkiem ogrodu...
Rododendrony i azalie cieszą jeszcze kwieciem...

Azalia japońska Kermesina Rose

Rh yak. Pink Cherub

Ana 15:32, 22 maj 2012

I jeden jedyny pąk kwiatowy Novej Zembli zbiera się do kwitnienia, reszta to pąki liściowe

Ana 15:36, 22 maj 2012

dziś trochę pobawiłam się z malowaniem, najpier blat do znalezionego na śmietniku (wiem wiem, chora jestem) kwietnika. Dopiero jak skończyłam to pomyślałam, że oprócz bielenia mogłabym też pokazać wam jak fajnie postarzyć drewno.
więc zabrałam się za blat od stolika na zioła, który stanie przy patio.

Przed: sosnowy blat z sosny klejonej, docięty wyrzynarką

1. Wcieramy w drewno rozcieńczoną mocno wodą czarną akrylową farbę do drewna i metalu

Tak wyglada to po wtarciu farby