Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

Madzenka 23:48, 22 kwi 2012

Boćku a ja bym zamiast hortensji róże dała np na nóżce w skarpecie z bukszpanów . Wszystki rosliny będą łyse zima i brakuje czegoś zimozielonego. Hortensja lubi ziemię kwaśną, lawenda zasadową więc takie połączenie niekoneicznie byłoby dobre dla roślin.
monteverde 23:56, 22 kwi 2012

Aniu Monteverde, spod Twoich palcow pochwala to wielka rzecz, dziekuje
Wczoraj lalo okropnie, sasiedzi jeszcze dzisiaj wypompowywali wode z garazu (taki w piwnicy). Biedni sa, po kazdej ulewie to samo

mam ten sam problem, jak leje pompa musi chodzić, bo nas zalewa a hakonechloa lubi słońce i półcień, boi się tylko w zimie nadmiaru wilgoci w glebie
marzena 01:20, 23 kwi 2012

ładnie kwitną Ci wiosenne rosliny , u mnie tulipany chyba jutro wreszcie otworzą kwiaty...
nie mam pomysłu co do Twojej rabaty... ale mogę Ci doradzic w sprawie trzmieliny... ja tnę zawsze, kiedy chcę ja ukształtować czy rozmnozyć ( b. łatwo sie ukorzenia), tnij i bedzie ok
Juzia 08:16, 23 kwi 2012

Dzień dobry!
popcorn 08:37, 23 kwi 2012

Boćku może rzcezywiście zamiast tych Anabelek daj tam coś innego? Tylko sośnica jest zimozielona, w zimie nie będzie to zachwycająca rabatka... może rzeczywiście róże na pniu podsadzone bukszpanami?
Chociaż jak je zabezpieczyć zimą... :/
nie wiem co doradzić :/
Wieloszka 09:02, 23 kwi 2012

Boćku, a ja mam jeszcze innego pomysła na tę rabatkę - wokół sośnicy porozrzucane kulki bukszpanowe różnej wielkości, a pomiedzy nimi jakaś złota trawka - albo hakone, albo carex "evergold". Co Ty na to? Tylko nie wiem, czy nie trzeba by było wkomponować jakiegoś wyższego punktu, jakiejś rośliny na pniu?
bociek 19:23, 24 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Boćku a ja bym zamiast hortensji róże dała np na nóżce w skarpecie z bukszpanów . Wszystki rosliny będą łyse zima i brakuje czegoś zimozielonego. Hortensja lubi ziemię kwaśną, lawenda zasadową więc takie połączenie niekoneicznie byłoby dobre dla roślin.

Marzenko, dzieki za pomysly i uwagi, jednakze roz na pniu na pewno nie posadze. U mnie jest jednak za zimno, mocno wieje od pola. Miejsce niby zaciszne, ale mimo wszystko piennych roz nie zaryzykuje.
To, ze roslinki zima lyse tez nie szkodzi, bo z zadnego okna tej rabaty nie widac, jest w uskoku ciagu komunikacyjnego, okno w kuchni na wysokosci dwoch metrow, wiec nie ma palacej koniecznosci sadzenia roslin zimozielonych, ona musi byc ladna w sezonie chociaz to nie znaczy, ze mowie zimozielonym stanowcze nie.
Co do lawendy roznie u mnie od poczatku w ziemi kwasnej i nie grymasi

Dzieki Kochana
bociek 19:25, 24 kwi 2012

monteverde napisał(a)

mam ten sam problem, jak leje pompa musi chodzić, bo nas zalewa a hakonechloa lubi słońce i półcień, boi się tylko w zimie nadmiaru wilgoci w glebie

Przykro mi, bo to malo fajnie walczyc ciagle z woda
Szczerze mowiac to mam hakone dwa sezony i po pierwszym ja przesadzilam za rada P. Anety Surowinskiej bardziej w ocienione miejsce bo slonce ja przypalalo
bociek 19:27, 24 kwi 2012

marzena napisał(a)
ładnie kwitną Ci wiosenne rosliny , u mnie tulipany chyba jutro wreszcie otworzą kwiaty...
nie mam pomysłu co do Twojej rabaty... ale mogę Ci doradzic w sprawie trzmieliny... ja tnę zawsze, kiedy chcę ja ukształtować czy rozmnozyć ( b. łatwo sie ukorzenia), tnij i bedzie ok

Marzenko, dziekuje za porade. Trzmielinke delikatnie przycielam i galazki powtykalam w ziemie Mam nadzieje, ze operacja sie powiedzie i pacjenci przezyja
bociek 19:28, 24 kwi 2012

Juzia_G napisał(a)
Dzień dobry!

Dzien dobry psze pani