Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:01, 24 sie 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Skusiłam się znowu na zakupy internetowe. Ostatnio byłam bardzo rozczarowana jakością sadzonek i rzeczywiście nie były dobrej jakości. Rośliny jakoś przetrwały, ale bardzo długo się zbierają.
Sprawdziłam okolicznych dostawców roślin i w moich okolicach niestety nie można kupić jarzmianek, które mnie zauroczyły kwiatuszkami jak śliczne broszki. Zapragnęłam je mieć, podobnie jak krwiściągi. Uważam, że rośliny te pasują jak ulał do nasadzeń naturalistycznych, do których dążę..
Przy okazji dokupiłam białego zawilca japońskiego Anemone Japonica Wirebelwind do towarzystwa dla różowych, które kupiłam już wcześniej. Bardzo chciałabym, żeby zawilce polubiły mój ogród, mają tyle uroku..podobają mi się te delikatne kwiatuszki, pączki, cudne są nawet nasienniki

Zawilce cudnej urody, nie mogę się napatrzeć, zwłaszcza ten różowy mnie zauroczył. Natura potrafi tworzyć prawdziwe wspaniałości.
Wspomniałaś o krwiściągu, moją uwagę ostatnio zwrócił krwiściąg Manziesa, poluję na niego. Masz racje, że takie rośliny świetnie pasują do naturalistycznych nasadzeń.
Ogród z koniczynką 21:46, 24 sie 2019

Do góry
uratowany od zagłady perukowiec, po podziale przyjął się... Nie chciał rosnąć od kilku lat. Wykopałam go wiosną i okazało się , że jego korzeń jest tak gruby jak ręka w nadgarstku, a część liściowa mikra... Em obciął siekierą tego "potwora", a ja podzieliłam to co zostało z maleńkimi korzonkami, na 3 i posadziłam na nowo...Perukowiec w ilości 3 sztuk jak widać na zdjęciu, przyjął się i radośnie rośnie...

tawuła japońska po przycięciu odrasta ponownie...
Ogród z koniczynką 21:45, 24 sie 2019

Do góry
tu też tarasowo

nasze pierwsze pomidory z donic...

wrzosy szaleją z kwitnieniem, a ja drżę o moje bukszpany...

uratowana w czerwcu z chwastowiska różyczka teraz zakwitła...tak się odwdzięcza za uratowanie...
Ogród z koniczynką 21:44, 24 sie 2019

Do góry
Rojnikowo na tarasie...i nie tylko...
Ogród z koniczynką 21:43, 24 sie 2019

Do góry

z metalowych odpadów powstała ozdoba na płocie...
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 21:43, 24 sie 2019

Do góry
Hibiskus bylinowy
Ogród z koniczynką 21:41, 24 sie 2019

Do góry
Ostatnio "bawiłam się" w sadzenie rojników na kamieniach...
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 21:41, 24 sie 2019

Do góry

Magiczny czas hortensji

Pinky Winky

Po;lar Bear
W kamiennym kręgu od początku 21:39, 24 sie 2019

Do góry
Bukiety żniwne wypracowane na medal
Portrety kolejnych piękności bardzo energetyczne i potwierdza się opinia, że warto siać jednoroczne ale tej piękności nie identyfikuję Zdradź proszę, jak się nazywa

Skoro są bukiety to oznacza, że po żniwach a więc trochę odpoczynku się należy, czego życzę z całego serca
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 21:36, 24 sie 2019

Do góry
W ogródku emerytki 21:30, 24 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Taka latarenka zamieszkała koło mrozów, oczywiście przyniesiona ze strychu

To skalnica cienista Variegata, polecam do cienia.
Wcale jej nie podlewam i rośnie, nawet zrobiłam małe sadzonki, ale jeszcze nie wiem, gdzie je dam.
Może rosnąć zamiast trawy pod drzewami.

Piękna latarenka. i piękna kompozycja kwiatowa.
My też pomidorki podjadamy, jak jabłka
LeŚnicZaNka 21:27, 24 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Piękne hakonki.Oj kiedy u mie takie będą
Róże też masz piękne.
Ogród z czereśnią 21:18, 24 sie 2019

Do góry
No i to byłoby na tyle jeśli chodzi o zdjęcia. Kolejne jak kartę nową nabędę no i znajdę coś do obfocenia.

jeszcze tylko pokażę miejsce które muszę trochę inaczej ogarnąć, na mojej hostowej rabacie. Zupełnie bez sensu wygląda.

To drzewko z lewej to choina kanadyjska - nie ma tam racji bytu więc już ma ustaloną nową miejscówkę u znajomej. Obok kuklik który wyleci. Runianka z tego miejsca też wyleci - może pójdzie bardziej do przodu. Brunnera raczej też. Hosta przy płocie musi iść do przodu bo jest niska, obok hosty jest zawilec i zamierzam posadzić ich tam więcej. Są wysokie więc fajnie przy płocie się sprawdzą.Gdzieś tam są jeszcze bodziszki które też pójdą bliżej i ogólnie zrobi się miejsce Ponieważ teraz jestem na etapie zawilców (jak co roku o tej porze roku) to myślałam, żeby z przodu dać jakieś niższe też.
Albo coś innego
Za tym ogrodzeniem z kolei mieszka sąsiadka która ma 80 lat i mówi, że bardzo lubi sobie oglądać tą rabatę (bo u niej nie ma ani jednej) i bardzo się jej podoba jak to wszystko rośnie. Cieszy mnie to i nawet to mnie nakręca żeby ją upiększać.
Tajemniczy Ogród 21:17, 24 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

A, jeszcze taka historia - pisałam kiedyś, że muszę kupić trzy sadzonki zwykłej hakonki pod śliwę. Miła Toszka zaprosiła mnie, celem obdarowania sadzonkami. Dostałam taką:

Siedzę teraz na tarasie i cały czas się na nią gapię Iwonko, jeszcze raz wielkie dzięki!!!

Wcale się nie dziwię, że siedzisz i się gapisz .

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:12, 24 sie 2019

Do góry
Witam.
Proszę ponownie o radę.
Jacyś goście znowu odwiedzili mój ogród.
Znalazłem to na liściu brzozy papierowej, jak również na liściach klonu palmowego.
Proszę o podpowiedź, kto to zostawił, oraz jak pogonić tego gościa.

Serdecznie pozdrawiam.

Ogród z czereśnią 21:08, 24 sie 2019

Do góry
Mam też pytanie do Koleżanek i Kolegów którzy cokolwiek mają pojęcie o dereniu kousa. Pytam z taką dozą nieśmiałości... ale z i z takim nikłym promykiem nadziei.
Otóż - pierwszy raz - mojemu dereniowi teraz wyrastają takie "cypelki" - czy Wy wiecie co to jest? Czy ja się mogę ew. cieszyć z tych cypelków?

W kamiennym kręgu od początku 21:06, 24 sie 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Dla tych którzy tutaj jeszcze zaglądają zostawiam bukiety żniwne.
Za ogrodem już jesienne prace.

Ale cudne te bukiety i jakie wypracowane
To też twoja robota Aniu ?
Ty masz tyle manualnych i w ogóle artystycznych talentów że i o takie dzieła też cię podejrzewam
Ogród z czereśnią 21:06, 24 sie 2019

Do góry
A to jest roślinka, którą u mnie w ogrodzie pszczoły kochają zdecydowanie najbardziej. Zawsze jest na niej pełno bzyczków. Zawsze. Nigdy wcześniej jej nie miałam ale teraz wiem że co roku będę miała, bo na żadnej z roślin (nawet na jeżówkach, rozchodnikach czy budlei) nie ma tyle pszczół. One się dosłownie "przepychają"
Ta tajemnicza super pszczela roślinka to... bazylia (a poza tym jest cudna - rośnie i kwitnie ciągle. Czasem w kuchni wykorzystam ale ogólnie zostawiłam ją pszczółkom. Co prawda gdzieś obok niej był i tymianek i majeranek no i teraz to już jest tylko bazylia, ale czego się nie robi dla bzyczków

i dalej w stronę kulinarną

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:05, 24 sie 2019

Do góry
Przyjemna lektura wieczorową porą nad jeziorem

Ogród z czereśnią 20:59, 24 sie 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies