Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 18 kwi 2018

Do góry
Anula, z poprzedniego ogrodu przytargałam kępkę szafirków i wszystkie obecne są jej potomkami. Nie mam parcia na poszerzanie kolekcji. Lubię ich kolor, pasują do wszystkiego, więc je mnożę bez pojęcia.

Brzozowa Agatko, nasze babcie miały dobry gust. Wiele ich ogrodowych wyborów znów powraca do łask.

Moniś, kiedyś marzyłam o czereśni. Niestety nie udało mi się trafić na odmianę samopylną na podkładce skarlającej. Mam wiśnie.

Mam ogrodowy problem. Przez 5 lat żyłam sobie w błogiej nieświadomości, że żywotnikowe kulki też chorują. Rosły pięknie. Zaniepokoiło mnie pojawienie się najpierw bardzo jasnych końcówek na gałązkach, potem ich brązowienie, a ostatecznie sczernienie na końcówkach najpierw odmiany Reingold, a potem Danica. Wygląda na to, że zaatakowały je grzyby sadzakowe, bo na dłoniach po przeciągnięciu zostaje czarny osad.
Wyczytałam, że owe grzyby są efektem ubocznym grasowania misecznika tujowca. Mimo lupy żadnych przypominających misecznika stworzeń nie znalazłam. Wczesną wiosną robiłam oprysk Promanalem.
Gdyby ktokolwiek miał już do czynienia z takim zjawiskiem w ogrodzie, proszę o porady jak z tym walczyć. Wczoraj spryskałam porażone rośliny Topsinem.

Pogoda była sprzyjająca i dzisiaj ogród ponownie pachniał tymolem. Wysokie temperatury powodują, że cebulowe kwitną zaledwie kilka dni. Przekwitają wysokie narcyzy. Urywam im wierzchołki pędów kwiatowych, żeby nie traciły sił na produkcje nasion. Pojawiają się za to kolejne tulipany.

Jabłonka rajska Ola zapączkowana. Uwielbiam jej kwiaty. Brzoza Youngii już w liskach.

Koło furtki unosi się zapach kwitnącej mahonii. A na długiej prostej wyczuwalny jest zapach tawuły.

Trawa bardzo podrosła. Trzeba się zbierać do drugiego koszenia. Dzisiaj skróciłam o połowę młode pędy kosodrzewiny, a jutro pora na oprysk PW.

Tu narazie jest ściernisko... 20:04, 18 kwi 2018

Do góry
Magnolie Suzan i tawuły też sie rozkręcają.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 17 kwi 2018

Do góry
Edyto, bardzo mi miło powitać Cie wśród ogrodowych gości. Miłe słowa piszesz.
Agatko z Pszenicznej, Bardzo lubię parzydła. Pięknie kwitną.

Z aktualności
Być może w ogrodzie nastąpi historyczne wydarzenie i po raz pierwszy zakwitną mi azalie. Mam je od 4 lat i zawsze kwietniowe przymrozki uszkadzały pąki. Podobną sytuację mam z rododendronami na podokiennej (lewy i prawy egzemplarz to odmiana Gartendirector Rieder- kwitną bardzo wcześnie i do tej pory z powodu przymrożenia pąków nie miały kwiatów). Po raz pierwszy zakwitnie mi obiela.

Wszystkie klony przezimowały.

Ginnala i ściętolistny

Pensylwański miał w tamtym sezonie słabsze przyrosty, bo zmieniałam mu miejsce. Zrudziałe zimą bukszpany po otrzymaniu dawki superfosfatu potrójnego, ładnie się zazieleniły. Zakwitły tawuły wczesne.

Z małych traw najlepiej po zimie wyglądają turzyce Evergold. Ładnie przyrastają powojniki. Po wysadzeniu z tego miejsca róż, podpory mają tylko dla siebie. W wyjątkowo dobrej formie jest berberys Aurea.

Na jutro zaplanowałam oprysk roztworem tymolowym.
...uDany ogród 18:15, 17 kwi 2018

Do góry
Tawuły już zaczynają koncert

Thunberga Ogon

z daleka Grefsheim w magicznym słońcu

i z bliska

i znów śliwolistna nie mogę przestać się nią zachwycać

Każda skapra jest inna! 15:15, 17 kwi 2018

Do góry
krzys_ek napisał(a)

Aczkolwiek wydaje mi się, że berberysy, czy tawuły to chyba w postaci mini i w dodatku w kulkach.
Musze się po prostu wybrać do sklepu z taką roślinnością, aby mieć wyobrażenie o wielkościach tych roślin.

No kolego, jak będziesz oceniał wielkość roślin po sadzonkach w sklepie, to jesteś na prostej drodze do katastrofy

O ile z bylinami nie ma takiego problemu, to właśnie z krzewami i drzewami można się mocno przejechać. Większość ludzi ma skłonności do niedoceniania docelowych wielkości i zbyt gęstego sadzenia. Potem trzeba wyrzucać.

Polecam sprawdzanie docelowych wielkości np na tych stronach:
https://ogrodeus.pl/katalog-roslin-ogrodowych
http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic

Aczkolwiek w przypadku tych krzewów, które Ci poleciłam, nie powinieneś mieć takich problemów:
tawuły japońskie, które miałam na myśli, raczej nie przekraczają 1m, a berberysy są w ogromnej ilości odmian, od 1,5-metrowych atropurpurea do tiny gold, który nie dorasta do 50 cm.
Skarbonkowy ogródek 13:37, 17 kwi 2018

Do góry

Jeszcze wracając do tematu żółtych rabat tak przy okazji

makadamia napisał(a)
Po latach 90-tych, chorych na "pastelozę", kiedy to malowało się pokoje na "przytulne" morelki, brzoskwinki i inne pomarańcze, a w ogrodach rosły czerwone i żółte tulipany - ciepłe kolory zostały na wiele lat wyklęte. Wszyscy lubili bile, róże i fiolety, nikt nie znosił pomarańczy, żółci, czerwieni (ale, rzecz jasna, kogokolwiek by się zapytać, to on nie podąża za modą, co to, to nie).
Teraz dopiero trend się odwraca i te kolory wracają do łask, choć już w trochę innym wydaniu

ŻÓłto-biała rabata może świetnie wyglądać.

To był pierwszy pin ktory wyswietlil mi sie jak szukalam zolto- bialych rabat

Ja bym nie chciała jednak iść aż tak mocno w bylinowki.

makadamia napisał(a)
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

Zdecydowanie na tak A w szczególności te kule zatopione w żółtych trawach (hacone) wyglądają cudnie.

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Zaglądaj do woli

anbu napisał(a)

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa

No widzisz Rob i ciesz się z koloru. Choć Ty już masz zaczątki żółtego.

UrsaMaior napisał(a)
Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

Margerytka40 napisał(a)
Podglądam z zaciekawieniem planowanie

Skarbonkowy ogródek 13:19, 17 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.

Pogoglalam trochę to co wypisałaś i wyszło co następuje

tawuły, Stella de'Oro, złocienie, agapanty,cisy, bukszpany jak najbardziej na tak

Rudbekie, wrotycz chyba niekoniecznie

Jak pisałam wczoraj, zaliczyłam rundkę po ogrodniczych przy okazji zwracając uwagę na żółte rośliny.

To mi wpadło w oko:

cdn.
Każda skapra jest inna! 22:56, 16 kwi 2018

Do góry
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie mogłem niestety odpowiedzieć wcześniej.
Co do samej skarpy to jej wysokość jak i szerokość czy w sumie bardziej głębokość zmienia się i właściwie wzrasta (przede wszystkim głębokość) w kierunku wędzarni. Tak ten domek to nasza wędzarnia, wybudowana już lata temu przez mojego teścia. Teraz od czasu do czasu służy nam do przygotowania swoich wędlin.

Kata pochylenia nie da się zmienić. To co prezentuję jest większą częścią całości i niestety ograniczenia są po stronie części niewidocznej.

Zdaję sobie sprawę z tego, że najtrudniej będzie się pozbyć istniejącej tam trawy, ale nie ma nic lekko.

Muszę sobie przemyśleć, to co zaproponowałaś. Aczkolwiek wydaje mi się, że berberysy, czy tawuły to chyba w postaci mini i w dodatku w kulkach.
Musze się po prostu wybrać do sklepu z taką roślinnością, aby mieć wyobrażenie o wielkościach tych roślin.
Skarbonkowy ogródek 14:22, 16 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

o masz, zapomniałam że one na różowo kwitną...
nie szkodzi, będę obcinać kwiaty
...uDany ogród 14:19, 16 kwi 2018

Do góry
Wreszcie zaczynają tawuły, są cudowne wszystkie bez wyjątku.

Thunberga Ogon

Grefsheim

Śliwolistna

Skarbonkowy ogródek 14:15, 16 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa
Skarbonkowy ogródek 14:06, 16 kwi 2018

Do góry
Skarbonkowy ogródek 14:02, 16 kwi 2018

Do góry
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

Skarbonkowy ogródek 13:46, 16 kwi 2018

Do góry
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.
Skarbonkowy ogródek 12:47, 16 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Tak jak patrzę na rysunek, to mi nie do końca gra lewa strona z prawą - tu kulkowisko, a tu rozwichrzenie.

Chyba rozrzuciłabym te kulki bardziej równomiernie po całej rabacie.
Przez kulki rozumiem nie same buksy, ale też te azalie, o których mówi Toszka (azalie mają zwykle zwarty pokrój, można je utrzymać jako kulki), albo tawuły. Jeśli rabata miałaby być kwaśna, to może rodka jakiegoś pod tą magnolię?
Paprocie, funkie, carexy, miodunki jako wypełniacze?

Asiu, bo lewa strona jeszcze nie jest dopracowana. Wiem ze tam pusto. Kulek mam do bólu wiec pewnie po lewej stronie tez będzie jakaś kulkowa rodzinka.

Co do rodka to jest azalia, a konkretnie trzy, pod magnolie zaplanowana. GP nie ma białych azalii w ofercie wiec tak poglądowo wstawiłam anabelki. Paprocie się nie nadają bo to nie te wymagania.
Padła propozycja żeby zamiast paproci rozplenice dać. I dołożyć jeszcze hortki.
Skarbonkowy ogródek 12:23, 16 kwi 2018

Do góry
Tak jak patrzę na rysunek, to mi nie do końca gra lewa strona z prawą - tu kulkowisko, a tu rozwichrzenie.

Chyba rozrzuciłabym te kulki bardziej równomiernie po całej rabacie.
Przez kulki rozumiem nie same buksy, ale też te azalie, o których mówi Toszka (azalie mają zwykle zwarty pokrój, można je utrzymać jako kulki), albo tawuły. Jeśli rabata miałaby być kwaśna, to może rodka jakiegoś pod tą magnolię?
Paprocie, funkie, carexy, miodunki jako wypełniacze?
Ogrodowe kreacje 19:59, 15 kwi 2018

Do góry
Posadziłam dzisiaj tawuły japońskie 'Anthony Waterer'
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:59, 15 kwi 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Jakie tyły wysprzątane. Pięknie tawuły kolor robią. Jaką odmianę masz? Exotiki mam już 3 rok z rzędu i co roku dokupuje. Uwielbiam je piękne i długo kwitną. A z hortkami nie przejmuj się tylko cierpliwie czekaj. Niskie cięcie dobrze robi na rozgałęzienie i sztywność później całego krzaczka. Zobacz u Bożenki jak ona nisko tnie. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=587

Te miniaturowe później pąki mogą wypuszczać. Ja tak z Bobo mam. Inne już w listkach a ta dopiero pąki zaczyna formować. Z 2 tygodnie opóźnienia ma.

Na tyłach szybko poszło .
Tawuły na tyłach, te żółte to Golden Princess. Z przodu mam Goldmound i Goldfire. Bardzo je lubię.

Zajrzałam do Bożenki i te moje hortki powinny przeżyć . Tym bardziej, że jak mówisz miniatury później startują.
Nisko przycięłam też terenie ale one sobie poradzą . Wspominałam, że ja bardzo lubię ciąć???
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:31, 15 kwi 2018

Do góry
Jakie tyły wysprzątane. Pięknie tawuły kolor robią. Jaką odmianę masz? Exotiki mam już 3 rok z rzędu i co roku dokupuje. Uwielbiam je piękne i długo kwitną. A z hortkami nie przejmuj się tylko cierpliwie czekaj. Niskie cięcie dobrze robi na rozgałęzienie i sztywność później całego krzaczka. Zobacz u Bożenki jak ona nisko tnie. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=587

Te miniaturowe później pąki mogą wypuszczać. Ja tak z Bobo mam. Inne już w listkach a ta dopiero pąki zaczyna formować. Z 2 tygodnie opóźnienia ma.
Ptasi gaj 22:33, 14 kwi 2018

Do góry
Trochę krzaczkow

W prawym tawuły, czosnki i bez w prawym dolnym rogu palibin.

A to mój największy

Wisnia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies