Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

DorKa 08:18, 09 maj 2018

effka napisał(a)
Tu chcę też posadzić graby fastigiata, za żółtymi tawułami, tylko te wierzby chyba muszę eksmitować bo nie pasują, jak myślicie?

A może nie sadzić nic zimozielonego jako tła, tylko po prostu bliżej siatki posadzić te graby w luźnych odstępach?

jestem za grabami jak najbardziej
eVka 09:23, 09 maj 2018

magda19831 napisał(a)

To zupełnie jak Chciałabym umieć planować nasadzenia nie od linijki i nie symetrycznie, ale nijak mi to nie wychodzi. Najwyraźniej u mnie to jeszcze nie ten stopień ogrodnictwa

Hehe masz rację ale się wyrobimy z czasem
eVka 09:24, 09 maj 2018

DorKa napisał(a)

a nie masz czasem urodzin, rocznicy czy innej uroczystości ? Znajdź jakąś okazję i sprawa załatwiona

Właśnie jestem po urodzinach niestety. Dzień dziecka niedługo
eVka 09:26, 09 maj 2018

DorKa napisał(a)

jestem za grabami jak najbardziej

Dzięki Dorka. Mam kolejną koncepcję związana z tym, że kupiłam tylko dwa graby a dodatkowo 3 wiązy holenderskie. Zamieściłam zdjęcie robione wieczorem więc kiepsko widać, dzisiaj zrobię wyraźniejsze.
eVka 10:43, 09 maj 2018

Wymysliłam takie coś. Patrząc od ogrodzenia z sąsiadem:
1. żywopłot z cisów
2. miskanty Silberspinne - 5 szt.
3. hortensje Limelight - 3-4 szt.
4. graby fastigiata 2 szt i wiązy wredei 2 szt. a w nogach byliny: hosty i limonkowe żurawki.
5. tawuły japońskie golflame - 8 szt
6. żurawki bordowe autumn leaves - 8 szt

Jak to wygląda? Hortek nie widac za bardzo na rysunku ale nie umiałam inaczej wkleić
DorKa 10:50, 09 maj 2018

effka napisał(a)
Wymysliłam takie coś. Patrząc od ogrodzenia z sąsiadem:
1. żywopłot z cisów
2. miskanty Silberspinne - 5 szt.
3. hortensje Limelight - 3-4 szt.
4. graby fastigiata 2 szt i wiązy wredei 2 szt. a w nogach byliny: hosty i limonkowe żurawki.
5. tawuły japońskie golflame - 8 szt
6. żurawki bordowe autumn leaves - 8 szt

Jak to wygląda? Hortek nie widac za bardzo na rysunku ale nie umiałam inaczej wkleić

rysuek super wyszedł. Mnie tylko te drzewa w ilości po 2 nie graja ale to dlatego ,że nie lubię jak coś rośnie x 2. Dodałabym jeszcze jednego graba Ale to moje zboczenie a trawki za czy obok limek ?
eVka 10:59, 09 maj 2018

DorKa napisał(a)

rysuek super wyszedł. Mnie tylko te drzewa w ilości po 2 nie graja ale to dlatego ,że nie lubię jak coś rośnie x 2. Dodałabym jeszcze jednego graba Ale to moje zboczenie a trawki za czy obok limek ?

Właśnie też nie lubię po dwa ale były tylko dwa graby w sklepie, a inne duuużo droższe... mam trzy wiązy ale ich w trójce tu nie upchnę. Trawy za hortkami.

A może tak lepiej?
DorKa 11:14, 09 maj 2018

qrcze a nie mogłabyś tych wiązów dać gdzie indziej a tu same graby
moi sąsiedzi maja pod płotem 6 sztuk posadzone cudnie wyglądają i dają ładne jednolite tło dla roślin.
eVka 11:18, 09 maj 2018

DorKa napisał(a)
qrcze a nie mogłabyś tych wiązów dać gdzie indziej a tu same graby
moi sąsiedzi maja pod płotem 6 sztuk posadzone cudnie wyglądają i dają ładne jednolite tło dla roślin.

Kochana, pewnie żebym tak zrobiła, tylko nigdzie grabów nie można dostać. Znaczy są ale po 180-200zł/szt chyba, że tu same wiązy dać a graby gdzieś indziej? Bo wiązów mam pod dostatkiem.
eVka 11:32, 09 maj 2018

Matko, no nie wiem co robić tak się cieszyłam z tych grabów a teraz kłopot, szkoda że tylko dwa były...