W tym ogrodzie akurat najpiękniej w czasie kwitnienia azalii i rododendronów ale ja akurat byłam jak nie kwitły i kilka fotek z takiego spokojniejszego czasu zostawiam.
12/08/2019
Ten zakątek jest jest zupełnie odmienny od innych części ogrodu. Reszta ogrodu jest jak pięknie opakowana bombonierka, a tutaj czuć nutkę luzu, swobody. I teraz w zależności od nastroju można sobie wybrać, gdzie się chce przysiąść. Gdybym była z wizytą, to zasiedliłabym to właśnie miejsce. Bardzo mi się podoba.
Świetnie umiejscowiłaś platana. To miejsce przy huśtawce jakby stworzone pod niego.
Trochę kolorów z frontu:
Zobaczcie, jak niesamowicie światło gra kolorami. Z jednej strony śliwa podsadzona hakone chyba Albostriata (trzy sadzoneczki uśmiechały się do mnie w sklepie - tzw trawy w odmianach):
I z drugiej. Jakby zupełnie inne miejsce:
No to cyknęłam:
A tu przymiarki klona palmowego - bezodmainowego. W ramach tworzenia pietra pośredniego nabyłam, wsadziłam w środek hamakowej rabaty i teraz jeżdżę - trochę w przód, trochę w bok:
A, jeszcze taka historia - pisałam kiedyś, że muszę kupić trzy sadzonki zwykłej hakonki pod śliwę. Miła Toszka zaprosiła mnie, celem obdarowania sadzonkami. Dostałam taką:
Siedzę teraz na tarasie i cały czas się na nią gapię Iwonko, jeszcze raz wielkie dzięki!!!
Ponownie proszę o poradę dotyczącą moich dwóch tuji rosnących kilkanaście metrów od siebie.
Ogólna kondycja żywopłotu wygląda na niezłą:
Jednakże problem, który pojawił się na początku lipca stale się pogłębia. Łuski bieleją, usychają i kruszą się.
Mąż je powycinał. Proszę o poradę, jak je ratować? bo jestem bezradna.
Zdjęcie z lipca i dzisiejsze:
Warto takiego świerka zostawić ? Rośnie on w linii ze Szmaragdami i zastanawiam się co z nim zrobić. Wykopać czy niech rośnie. On bardzo pije wodę? Chyba duży będzie rósł?
Poradzcie
Biała budleja wyrosła na ponad 3m i nawet jej susza nie zaszkodziła, dała rade bez podlewania. Hortensja Tardivia tak samo ma ponad 3m
Odetka też ładnie kwitnie, w donicy do której posadziłam niecierpki, wczesniej byly bratki miniaturki i ku mojemu zaskoczeniu jak pieknie wyrosly nowe z nasion
rdest teraz pięknie kwitnie, głownie króluje biel i róż
No co Ty Elu jakie rękawiczki to się tak nie da, no i w dodatku moje wnusie by Ci powiedziały, że "brudne dzieci to szczęśliwe dzieci" Zabawa jest super Jak maluja kredą, to dopiero są całe brudne No i moje chodniczki w ogrodzie też są kolorowe
Oj bardzo i ciesze sie, nawet juz teraz nie za bardzo chcą inne atrakcje wolą całymi dniami bawić się w ogrodzie, gonic boso, malowac kredą czy polewać się węzem, jeszcze maja przyjechać na kilka dni basen czeka
To dzięki Tobie Irenko Starsza ma zdolnosci i bardzo lubi różne prace plastyczne, maluja kamienie a potem tworza rodzinki i się godzinami bawią No ja juz tez wywaliłam bo to nie ma sensu, te najstarsze w tempie zjadły,pryskałam ekologicznie ale to nie ma sensu a chemią nie będe pryskac. Teraz w jednym miejscu kombinuje bo musze tą duża dziurę zagospodarowac ale jeszcze i tak musze duzo ciec zrobić, sypie sie wszystko Masz racje, że ogrod ma cieszyc a moj w tym roku wyjątkowy biedny i cierpi od suszy chodz ostatnie deszcze chociaz w koncu trawnik w niektorych miejscach sie odnowił. Mam wyjątkowo pechowy rok we wszystkim
Teraz juz chociaz wrzosowisko pięknie kwinie.
Białe astry mojej wnusi, jeszcze inne sie rozbijają
Ale jaki to ból przyjemny Szczególnie oczy bolą i głowa
Za dużo mam w tym roku chyba tych inspiracji
Gdy zobaczyłam te kompozycje zachciało mi się u mnie więcej donic, ale tegoroczna susza sprowadziła mnie na ziemie. Szkoda mi mojej siostry, która przyjeżdża podlewać je jak wyjeżdżamy. Ale sukulenty dadzą radę.