Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Toszka 22:30, 19 wrz 2019

Możesz więcej tych baccata wziąć i od razu planować cięcie w poduchy, stożki i co tam chcesz. Zimą to niezastąpione bryły w ogrodzie. Odkąd mam cisowe poduchy to polubiłam swój ogród zimą. Słowo daję
Misia 12:16, 20 wrz 2019

Mam możliwość wziąć takie 50-60 cm:

Toszko jeśli zajrzysz to mam jeszcze pytanie:

zabrałam się za kolejną rabatę ale nie mam gdzie odkładać darni do kompostowania, czy jeśli przekopie na głębokość dwóch łopat tą trawę a potem dodam maczki granitowej, kory, liści (nie mam dostępu do igliwia) i obornika to wszystko przemieszam to będzie dobrze?? chciałabym tam mieć rośliny bardziej kwasolubne i boję się znów przesadzić z podniesieniem ph
sarenka 13:56, 20 wrz 2019

Część Misiu, właśnie trafiłam do Ciebie w poszukiwaniu infp o cisach

W zeszłym roku własnie przygotowywałam rabatę jesienią- zerwałam darń,odłożyłam ja na paletę,potem przekopała,oczyscilam i dodałam mączka granitowa,korę,obornik przekopałem, a potem dałam na wierzch ta odwrócona darń i przyspalam kora. Na wiosnę ogarnęłam ,w maju posadziłam i pięknie roślinki rosły

Gdzie takie śliczne cisy znalazłas? Ja szukam online baccate
Misia 16:35, 20 wrz 2019

Witaj Sarenko w moich skromnych progach boje się że ta moja darń (a to nie tylko trawa ale też trawnikowe chwasty) będzie przerastać przez korę i dlatego myślę żeby ją dać niżej. A cisy Pan z pobliskiego ogrodniczego od kogoś ściąga dokładnego źródła nie znam. Na aledrogo znalazłam tylko małe sadzonki.
Misia 16:43, 20 wrz 2019

Ku pamięci:

Toszka napisał(a)

Zwykle stosuje się roztwór 5%, czyli 50 gramów na 1 litr wody. Opryskuje się jesienią tuż przed opadnięciem liści (zwykle jest to koniec października). To oprysk na choroby grzybowe.

Można jeszcze opryskać opadnięte liście w lutym-marcu.

Wiąz jeśli ma golasy to potrzebuje oprysku promanalem (bawełnica wiązowo-zbożowa). Oprysk w marcu, w momencie jak zaczną delikatnie pękać pąki.
Opadnięte liście wyzbieraj starannie i zutylizuj.

Kompost można teraz sypać, ściółkować. jesli masz w nadmiarze. Obornik jeśli młody, nieprzekompostowany na puch dopiero w listopadzie, grudniu.

Posadzone niedawno trawy (ale i np. zawilce, paprocie etc) przy temperaturze -5 wyściółkuj naokoło korą lub liśćmi. Zawilce, ciemierniki i wszelkie zasadolubne obsyp bukowymi liśćmi. Trawy i inne rośliny albo korą, albo dębowymi liśćmi. Dębowe i bukowe liście nie namakają, są suche i do wiosny ładnie ochronią system korzeniowy i serducha. Klony jap., grujeczniki i inne kwaśnoluby ściółkuj korą i dębowymi. Można też suszem z tuj.

Czy coś pominęłam?
Edit
przypominam, że mocznik dodajemy do wody. Musi się odstać, bo zachodzi silna reakcja i woda staje się lodowato zimna.

Toszka 17:50, 20 wrz 2019

Ooooo, jakie ładne baccaty

Im w nogi do ziemi koniecznie dolomit i Florovit PK (do podlania dla ukorzenienia)

Rabata. Pytanie zasadnicze jakie masz ph (w różnych miejscach sprawdź). Może siarka być potrzebna.

Pamiętaj, że rośliny kwasolubne płytko się korzenią. Nie wiem czy ma jakikolwiek sens zakopywać tak głęboko zerwaną darń. I tak, zmieszaj z korą i jeśli masz nadmiar obornika to i jego dodaj. Trawa ma dużo azotu. Do ładnego kompostowania potrzebuje węgla, czyli kory i obornika najlepiej ze słomą.
Dorii 18:18, 20 wrz 2019

Ładniutkie, mam nadzieję że jak będę potrzebowała to będzie lepiej z dostępem.
Misia 21:11, 20 wrz 2019

Dziękuję, Pan w ogrodniczym się postarał myślę że 20 sztuk mi wystarczy na cały tył (16,5 metra). Rozumiem ze Florovit to taki Tylko tam są podne dawki do oprysku, czy w takiej samej dawce mam rozcieńczyć do podlania?

Ph jutro sprawdzę ale coś mi świta że jak kiedyś sprawdzałam to było około 6.

Tam gdzie teraz kopie to jak zakładaliśmy trawnik to nie wymieszaliśmy czarnoziemu i jest lazania ( glina, dosypany piach i na to czarnoziem ) i dlatego chce przemieszać wszystko porządnie. Obornik i kora będą, a czy jesienne liście z wiśni ptasiej też mogą być??
Misia 21:20, 20 wrz 2019

Dzięki Dorii, też mam nadzieje, że za jakiś czas będzie lepszy wybór bo jeszcze front mnie czeka do zrobienia
galgAsia 21:27, 20 wrz 2019

Cześć Misiu, pozwolisz, że odpowiem o pk - to samo pytanie zadałam Toszce . Tak, takie samo stężenie do oprysku i podlewania. A cisy mniamniuśne , naprawdę pięknie będzie.