Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

aniaod 08:05, 20 wrz 2019

I czy ewentualnie zamiast buka mogłaby być "nigra"?
Aneta1309 08:54, 20 wrz 2019

Buka pendula szkoda by mi było zasłaniać dereniem.
kasiab 09:07, 20 wrz 2019

Ja jak Aneta uważam że szkoda zasłaniać dereniami

Widziałam połączenie derenia z różową róża i miskantem ml wyglądało to przecudownie w szpalerze razem z drzewami wyżej szczepionymi o kulistej koronie
aniaod 09:26, 20 wrz 2019

Dziewczyny, a co byście dały w sąsiedztwie buka? Tak myślę że ładnie by wyglądał na tle tych brabantow
kasiab 10:27, 20 wrz 2019

A może jakieś niższe trawy,kulki i jeżówki niższe?
Aneta1309 11:26, 20 wrz 2019

Ja mam kulki z bukszpanu, strona 128 na wątku.
Można podsadzić trawami np z różowymi rozchodnikami albo niskimi jeżówkami
Ewelinae 12:46, 20 wrz 2019

kasiab napisał(a)

W jakim stylu chcesz ogród? Jaka jest wystawa? Jakie rośliny lubisz? Jakie wymiaru ma rabata? Jak z resztą ogrodu?

Kasia, w tej chwili to bardziej trawnik obsadzony tujami niż ogród

Jest to ogródek przy mieszkaniu, niewielkie wymiary. Ogrodzenie przy którym są posadzone drzewka ma jakieś 14 m długości (wystawa pln-zach), jest oddalone 7,5 m od ściany budynku, gdzie jest wyjście na taras; drugie, na końcu którego jest brzoza youngii ma ok 17 m (wystawa pld-zach), 5 m od ściany budynku. Z ogródka korzystają małe dzieci - huśtawka, piaskownica.

Ogrodzenie jest obsadzone tujami szmaragdowymi, planuję dosadzic jeszcze tuje wzdłuż ogrodzenia za "placykiem zabaw" i za brzozą (o tej brzozie też czasami myślę, czy nie lepiej byłoby ją posadzić bliżej bordowolistnej pissardi). Chciałabym też, zeby huśtawka i piaskownica dostały jakieś ładne tło - może budleja Dawida, która wabilaby motyle, dzieci je bardzo lubią, albo np. 3 x miskant i przed nimi hortensje? Jest jeszcze malutki krzew magnolii George Henry Kern za piaskownicą. Koło tarasu są posadzone młodziutkie 4 x miskanty Gracillimus. Myślę też nad nasadzeniami od strony pld-zach, może dosadzenie jeszcze 2 śliw wiśniowych wzdłuż ogrodzenia.

W jakim stylu? Nie wiem w sumie pod co podciągnac to, co już tam jest Chciałabym, żeby było elegancko i nowocześnie, ale też trochę romantycznie

Dopiero co zdjęłam z parapetów skrzynki z białymi surfiniami. Na tarasie stoją jeszcze różowe pelargonie.

Chciałabym mieć jeszcze kiedyś jakaś różę/róże, ale to już temat na oddzielny wątek.

Ps
Dziękuję za zainteresowanie tematem

kasiab 17:10, 20 wrz 2019

Ewelinae napisał(a)

Kasia, w tej chwili to bardziej trawnik obsadzony tujami niż ogród

Jest to ogródek przy mieszkaniu, niewielkie wymiary. Ogrodzenie przy którym są posadzone drzewka ma jakieś 14 m długości (wystawa pln-zach), jest oddalone 7,5 m od ściany budynku, gdzie jest wyjście na taras; drugie, na końcu którego jest brzoza youngii ma ok 17 m (wystawa pld-zach), 5 m od ściany budynku. Z ogródka korzystają małe dzieci - huśtawka, piaskownica.

Ogrodzenie jest obsadzone tujami szmaragdowymi, planuję dosadzic jeszcze tuje wzdłuż ogrodzenia za "placykiem zabaw" i za brzozą (o tej brzozie też czasami myślę, czy nie lepiej byłoby ją posadzić bliżej bordowolistnej pissardi). Chciałabym też, zeby huśtawka i piaskownica dostały jakieś ładne tło - może budleja Dawida, która wabilaby motyle, dzieci je bardzo lubią, albo np. 3 x miskant i przed nimi hortensje? Jest jeszcze malutki krzew magnolii George Henry Kern za piaskownicą. Koło tarasu są posadzone młodziutkie 4 x miskanty Gracillimus. Myślę też nad nasadzeniami od strony pld-zach, może dosadzenie jeszcze 2 śliw wiśniowych wzdłuż ogrodzenia.

W jakim stylu? Nie wiem w sumie pod co podciągnac to, co już tam jest Chciałabym, żeby było elegancko i nowocześnie, ale też trochę romantycznie

Dopiero co zdjęłam z parapetów skrzynki z białymi surfiniami. Na tarasie stoją jeszcze różowe pelargonie.

Chciałabym mieć jeszcze kiedyś jakaś różę/róże, ale to już temat na oddzielny wątek.

Ps
Dziękuję za zainteresowanie tematem

Proponuję iść do Kasi z wątku Początkującego ogrodnika kawałek trawnika Ogródek Kasi coś mnie się wydaje że taki ogród przypadnie Ci do gustu Kasia chętnie podzieli się ze swoim doświadczeniem. Albo do Wioli z wątku małymi krokami ogród Wioli
aniaod 19:54, 20 wrz 2019

Boże, dziewczyny jakie macie ogrody

Aneta1309 Twoje buksy to pierwsza klasa! U mnie zamiast buka będzie jednak Śliwa nigra bo znalazłam takie niziutko szczepione z fajną szeroką koroną. Buki takie większe strasznie drogie są w moich okolicach.
Podsadze trawkami hortensjami...
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
aniaod 20:29, 20 wrz 2019

PS. Jeszcze male sprostowanie. Znalazłam nie nisko szczepione tylko wielopniowe drzewko. Gapa ze mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies