Kasia, w tej chwili to bardziej trawnik obsadzony tujami niż ogród
Jest to ogródek przy mieszkaniu, niewielkie wymiary. Ogrodzenie przy którym są posadzone drzewka ma jakieś 14 m długości (wystawa pln-zach), jest oddalone 7,5 m od ściany budynku, gdzie jest wyjście na taras; drugie, na końcu którego jest brzoza youngii ma ok 17 m (wystawa pld-zach), 5 m od ściany budynku. Z ogródka korzystają małe dzieci - huśtawka, piaskownica.
Ogrodzenie jest obsadzone tujami szmaragdowymi, planuję dosadzic jeszcze tuje wzdłuż ogrodzenia za "placykiem zabaw" i za brzozą (o tej brzozie też czasami myślę, czy nie lepiej byłoby ją posadzić bliżej bordowolistnej pissardi). Chciałabym też, zeby huśtawka i piaskownica dostały jakieś ładne tło - może budleja Dawida, która wabilaby motyle, dzieci je bardzo lubią, albo np. 3 x miskant i przed nimi hortensje? Jest jeszcze malutki krzew magnolii George Henry Kern za piaskownicą. Koło tarasu są posadzone młodziutkie 4 x miskanty Gracillimus. Myślę też nad nasadzeniami od strony pld-zach, może dosadzenie jeszcze 2 śliw wiśniowych wzdłuż ogrodzenia.
W jakim stylu? Nie wiem w sumie pod co podciągnac to, co już tam jest Chciałabym, żeby było elegancko i nowocześnie, ale też trochę romantycznie
Dopiero co zdjęłam z parapetów skrzynki z białymi surfiniami. Na tarasie stoją jeszcze różowe pelargonie.
Chciałabym mieć jeszcze kiedyś jakaś różę/róże, ale to już temat na oddzielny wątek.
Proponuję iść do Kasi z wątku Początkującego ogrodnika kawałek trawnika Ogródek Kasi coś mnie się wydaje że taki ogród przypadnie Ci do gustu Kasia chętnie podzieli się ze swoim doświadczeniem. Albo do Wioli z wątku małymi krokami ogród Wioli
Aneta1309 Twoje buksy to pierwsza klasa! U mnie zamiast buka będzie jednak Śliwa nigra bo znalazłam takie niziutko szczepione z fajną szeroką koroną. Buki takie większe strasznie drogie są w moich okolicach.
Podsadze trawkami hortensjami...
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Pozdrawiam