U mnie dziś pokazała się jeszcze Lollipop, taka biało - różowa. Czekam ze wstrzymanym oddechem, czy martagony zaszczycą mnie kwitnieniem... Byłabym wniebowzięta.
No to pokażę brzydkie zdjęcie. Przysmażyło liście na jednej gałązce klona ussuryjskiego . Nie wiem, czy coś jeszcze odbije. Na razie poczekam.
Moje też do przesadzenia, w przechowalniku są ale to czy będę je w tym roku ruszać to zależy czy w końcu dokończę rabatę docelową. Przydałoby się bo ciasno się tam robi.
Będzie tu klon globosum.
No tak ty to zawsze z rozmachem u mnie będzie skromne kółeczko, nie wiem czy powtórzę stipę z lawendą czy może dam stipie inne towarzystwo.
Mój globosum ma z 2,5 metra plus doniczka, moim przywiozłam. Piotra z resztą większy wcale nie jest. Na parkingu już myślałam że nie wejdzie. Trochę z nim walczyłam ale dało radę.
W szkółce były jabłonie royality ale bardzo wysokie i nie wlazły by do auta. Z resztą nie wiem czy taką bym chciała, koronę miały taką sobie . Jak tam będę następnym razem to zdjęcie zrobię i mi powiecie czy da się z nimi coś zrobić. Kosztowały trochę więc chyba szkoda tyle dawać żeby o połowę skrócić.
Witam Forumowiczów. W zeszłym roku zaraziłem się różami (tzn Lilie również na rabacie są. Jedna ma 185 cm wzrostu) i tak stworzyłem jesienią rabaty z różami. W następnym wpisie pochwalę się fotkami moich podopiecznych.
Pozdrawiam.
Pomarańczowe byliny też będą? Heliopsis, Helenium, Gaillardia, Hemerocallis, Eremurus, dalie, irysy, lilie. Do tego koniecznie kolory dopełniające, niebieskie i fiolet i będzie pięknie
Dorka, nie znam odmian, kupowalam na targach wiec ruletka. Mam 2 białe ktore sie juz rozłażą, żólte w kolorze słoneczka obrzeżone czerwinia (sa najpiekniejsze) i widze ze cebulki chyba nornice poprzenosiły w inne miejsca, wczoraj zakwitła tez różowa (nie pamietałam ze mam) wszystkie te lilie po kwitnieniu bede wykopywać i dawac na rabaty istniejace. One rosna przy domu od lasu tam bede robic od wiosny porzadek.
Glina masakra, wspołczuje. A drzewo jakie posadzisz? Ja wczoraj w koncu dotachalam mojego Crimsona. Nie mialam duzego auta wiec cześć wystawała przez okno i lezala na masce. Posadzilam go od razu po pracy. Jest przepiekny, az swieci na rabacie, ładnie ja wypełnil. A ten grab co mi chodzi po głowie i maja 2 szt. to Monument. Az mnie skreca by kupic. Dostanie do towarzystwa śmiałki, parzydła, sa juz paprocie, hosty i rodgersje.
U Ciebie Dorotko jak zwykle kwitnąco i kolorowo. Wiem, że masz cudne lilie do dziś pamiętam ich zapach a dopiero zaczynają. Szczepisz róże.. no proszę. Ja mam w planach również spróbować, ale na podkładce takiej zwykłej dzikiej.. zobaczymy, tylko muszę się jeszcze dokształcić i dopytać
Maruna u Ciebie zawsze cudna, u mnie rosnąć nie chce.. a miałam przecież nawet od Ciebie nasiona. Nie wiem.. pewnie ma za mało miejsca.
Monia Eucomis.. mam pierwszy raz, jak postępować dostałam instrukcje od Anitki. Byłam teraz w ogrodzie, żeby sprawdzić co to i czy pachnie.. śmierdzi niemiłosiernie za to lilie pachną teraz obłędnie
Daaaawno nie pokazywała rabaty tzw. posumakowej. Trochę tam zmian się odbyło bo jako hakone i bodziszki w zeszłorocznej upały i duszę kiepsko tam rosły. Teraz jest tam sesleriia, kocimiętka i punktów kilka róż. Zaczynają lilie, wyższe są od młodziutki magnolii pomiędzy bukszpanami
Hortka kosmata w tym roku pozbierała się po przesadzeniu i przycięciu. Czytałam, że w zasadzie nie należy jej ciąć a ja mam wrażenie, że bardzo dobrze jej to zrobiło bo zagęściła się i nie jest Łysa na dole
Na pewno dokupię jeszcze Lili, bardzo je lubię ale jeszcze nie bardzo wiem z czym je komponować. Muszę też pamiętać by pod cebulki nasypać ziemi z dużą ilością piasku, szkoda by wygniły.
Iwonka pytała ile mam róż.. wydawało mi się, że 40.. tyle miałam spisane policzyłam je.. dokładnie nawet te w donicach.. i mam.. 62 sama nie wiem jak ja je zmieściłam na tak małej przestrzeni.
W temacie różanym.. oczywiście aura spowodowała, że większość już opadła albo została połamana.. cóż zrobić.
Zaczęły za to kwitnąć fairy..
A co obecnie oprócz róż.. w buszowisku zaczęły lilie, liliowce, moje ukochane tawułki, przetaczniki i przetacznikowce..
Czyli coś tam kwitnie
U mnie lilie też się nie rozrastają jakoś mocno. To co posadziłam za nimi decydowanie mocniej, szczególnie złocienie więc ciężko dostać się do Lili które też dość gęsto posadzone mam.