Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród pod Górą 13:42, 10 wrz 2017

Do góry
O ranyyyyy jak masz piękny ten teren!!!!!!!
Normalnie spełniasz sobie moje marzenia !! W takim właśnie miejscu chciałabym mieszkać ... że też jesteś taki młody a ja zajęta

Realizacja planów stawia przed Tobą olbrzymie wyzwanie ale zaczątek już jest i nie wątpię, że zrobisz z tego miejsca perełkę. Będę Ci kibicować z całych sił
A wiosną na piknik pod górą się wproszę Nie ma lekko, babki już się nie pozbędziesz
To kokoryczkę teraz chcesz czy na wiosnę przywieźć ?

PS. na który projekt się zdecydowałeś ??
Ogród pod Górą 11:46, 08 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Paweł witam.
A co z starym wątkiem. Tam będziesz przebywał.
Pięknie można urządzić ten pagórek. Pewnie projektujesz tarasy z tych podkładów. Robota jak cholera, ale będzie ładnie.
To już na swoim jesteś? Coś tam kiedyś wspominałeś.

Stary wątek jest już zamknięty i nie można w nim pisać, teraz mam już nowy i ten jest aktualny. Mieszkam u brata i jeszcze ogarniam tamten ogród. Robota będzie dość ciężka ale efekty pewnie mnie powalą na kolana. Dom dopiero będzie powstawał, wczoraj dopiero zamówiłem projekt domu. Pozdrawiam fajnie że zaglądasz do mnie.
Lubię go :) 10:58, 08 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Krzewuszki to jest ich druga pora kwitnienia własnie ten rodzaj. Widzę, że te krzewuszki są na pniu. Prawdę mówiąc nie widziałam jeszcze takich. A jak u ciebie zimę znoszą pytam bo u mnie krzewuszki nie za bardzo właśnie te czerwone i z białą obwódką muszę je przykrywać.
Krzewuszki nie znosza mroźnego wiatru i marnieją.

Wisteria piękna, ale jak żywotna jak się pnie ładnie. Piękny projekt w przyszłym roku skopiuję bo zawsze tak chciałam zrobić.
U kogoś dawno widziałam mostek z takimi linami. Liny były opuszczone z poręczy po nich pięły się bluszcze z suchego potoku mostek dosyć wysoki.

mam krzewuszki te na pniu i zwykłe jako krzaczek też i te na pniu są zdecydowanie lepiej kwitnące, z przemarzaniem nie było problemu.

oby ta wisteria nie zmarzła

a taki mostek z linami pewnie pięknie to wyglądało

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:54, 08 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszko,
te cisy za blisko warzywnika. On (warzywnik) musi mieć przewiew, słońce i składniki pokarmowe, i niekoniecznie opryski. Róże i cisy przy warzywach to bardzo trudna sprawa.

Kolumnowe rzeczywiście dobrze by wyglądały.

Ja swoje już wysadziłam prawie wszystkie (ale głównie dlatego, że zdecydowałam się na szpaler płaski z 9 jabłonek rajskich - od strony północno-wschodniej). Z innej strony mam sznur z jabłoni na 30 cm a z przodu w ramach kul szałwię lekarską i obwódki z hyzopu ciętego 3 razy, jest wtedy sztywny.

Nie umiem tak ze zdjęcia odczytać intencji sadzenia cisów tam. Jak to wyglądałoby na rysunku z odległościami i w układzie?

znalazłam wreszcie projekt

tak na szybko tak wygląda z góry, to na różowo to róże które chcę przesadzić
a pierwotnie na ich miejsce chciałam wsadzić cis

Lubię go :) 21:59, 07 wrz 2017

Do góry
Krzewuszki to jest ich druga pora kwitnienia własnie ten rodzaj. Widzę, że te krzewuszki są na pniu. Prawdę mówiąc nie widziałam jeszcze takich. A jak u ciebie zimę znoszą pytam bo u mnie krzewuszki nie za bardzo właśnie te czerwone i z białą obwódką muszę je przykrywać.
Krzewuszki nie znosza mroźnego wiatru i marnieją.

Wisteria piękna, ale jak żywotna jak się pnie ładnie. Piękny projekt w przyszłym roku skopiuję bo zawsze tak chciałam zrobić.
U kogoś dawno widziałam mostek z takimi linami. Liny były opuszczone z poręczy po nich pięły się bluszcze z suchego potoku mostek dosyć wysoki.
Ogród i co dalej 11:49, 04 wrz 2017

Do góry
Cześć Moniu,

Przyszłam, żeby - jak zwykle, narobić zamieszania

Z tego co doczytałam, ostatni projekt ogrodu wyglądał tak:

I rabatkę przy podjeździe już zrobiłaś bardzo fajną.

Czy ten plan uwzględnia pergolę, którą zdaje się planujesz i basen, z którego już korzystacie? Pochyliłabym się nad tym tematem
Mój pierwszy ogród - Paulina 13:01, 03 wrz 2017

Do góry
Witam, Mam na imię Paulina, mieszkam w małopolsce i od pewnego czasu zaczyna we mnie kiełkować pragnienie posiadania ogrodu
Dom już stoi, prawdopodobnie niedługo się wprowadzimy i myślę że nadszedł ten czas aby trochę uporządkować całe podwórko. Obecnie jesteśmy na etapie zakładania trawnika. Jednocześnie chciała bym w tym roku rozpocząć obsadzanie drzewkami aby już powoli mogły rosnąć i cieszyć oko.
I tu mam właśnie do was prośbe aby ktoś bardziej doświadczony zechciał zeknąć na mój mini projekt i ocenić czy zmierzam w dobra stronę.

Na całej działce nie ma ani jednej rośliny(nie licząc kilku iglaków na froncie przy figurce które narazie tylko straszą ale nie chce ich wycinać dopóki nie bedę miała chociaż kilku wyższych roślin w ogrodzie). Generalnie podobają mi się ogrody w których przy ogrodzeniu jest mieszany nieformowalny żywopłot głównie z iglaków z domieszka liściastych, z przodu niższe krzaczki a cała reszta poza rabatami jest po prostu trawnikiem. Dodatkowo chciałabym aby w moim ogrodzie znalazły się trawy, i sezonowe kolorowe akcenty np tulipany, lawenda, wrzosy itd. Dodatkowo chcę wsadzić kilkanaści brzóz aby górowały nad wszystkimi niższymi roślinami.

Wstępnie rozrysowałam plan działki i na czerwony kolor zaznaczyłam gdzie miały by być te pasy roślinności. Zależy mi żeby wsadzić takie rośliny które w miarę szybko urosną tak aby zakryć to paskudne betonowe ogrodzenie a dodatkowo aby odgrodzić się trochę od sąsiadów.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 13:04, 02 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Doprecyzowuje się również plan na ostatnią nieprzerobioną rabatę i chyba w końcu wymyśliłem elemnt wodny, który nie będzie przytłaczał, ale muszę zajechać do jednego ogrodnika, czy uformuje mi drzewo według wytycznych
Do tego przekazać projekt mojemu spawaczowi i nasłuchać się marudzenia... ale na to mam całą zimę więc może jakoś przejdzie.

A kiedy zdradzisz nam coś więcej?
Ogrodowa przygoda Łukasza II 12:46, 02 wrz 2017

Do góry
Ponad tydzień ogrodu nie widziałem i szkoda gadać Poza chwastami to sporo rzeczy podsuszonych bo przecież tak trudno odkręcić zawór... eh no co zrobić.

Deszcz nadrobił bo w nocy spadło ok 15 litrów na metr, a rano jeszcze sporo dolało. Wszystko leży, a najbardziej hortki i róże... niewypał w tym roku z różami jak nie wiem, ale co tam i tak już ich nie lubię

Zabieram się powoli za metamorfozę warzywnika, będą ścieżki z kostki granitowej, skrzynie i nowy kompostownik. Teraz ścieżki i kompostownik, a wiosną skrzynie.

Doprecyzowuje się również plan na ostatnią nieprzerobioną rabatę i chyba w końcu wymyśliłem elemnt wodny, który nie będzie przytłaczał, ale muszę zajechać do jednego ogrodnika, czy uformuje mi drzewo według wytycznych
Do tego przekazać projekt mojemu spawaczowi i nasłuchać się marudzenia... ale na to mam całą zimę więc może jakoś przejdzie.
Anna i Ogród 00:15, 02 wrz 2017

Do góry
Widze jakis nowy projekt i obszerne opisy. Nie chce mącic tobie w glowie Aniu.
O polowie tych roslin co chcesz posadzic nie mam pojecia wiec nic nie doradze.
Moja bajka 08:42, 01 wrz 2017

Do góry
Anusia napisał(a)

Kasiu ja również bardzo jestem zadowolona z Waszej wizyty w moim skromnym ogródku. Długo jeszcze będę wspominała a prezent, który otrzymałam będzie mi Was przypominał

Donice być może pozostaną decyzję podejmę wiosną może nie będziesz musiała sie przykuwać Projekt, który mam jeszcze w swojej 'głowie' też by się Tobie spodobał. Jestem tego bardziej niż pewna

Kasiu jeszcze raz dziękuję za wspólnie spędzony czas i pozostawiam fotkę

Ania widzisz jak przybywa zwolenników Twoich donic? też nacieszyc się nie mogę prezentem od Ciebie - noszę caly czas. I zeby nie było, że chodzę z jakimś kwiatkiem na głowie to wyjaśnię, że dostalam od Ani sliczne brabsoletki, ktore sama zrobila .
Anna i Ogród 17:33, 30 sie 2017
Do góry
Makao_J napisał(a)
Projekt na płasko

Ściana wodna wyszła szerokości 150 cm.

szkoda za sosne himalajska (9) wkładać cisy (19)...ona sam zrobi ci zywopłot ...zobacz u mnie sadzona w 2010r ...juz ma jakies 4-5 m szerokości sadzenie czegokolwiek za nia jest strata czasu i pieniędzy ...chyba ze byliny zadarniajace zeby ograniczyc chwast na tym placu

magnolia(10) i jezówki (21) przy sosnie to zły pomysł sosna wypije cała wodę ...sadz krzewy ... wkoło niej ...jasminowiec ...ja mam hortensje ...pierwszy rok ..nie wiem czy sie sprawdza

jedeloh (5) ..ona z sosna by mogła sasiadowac ...nie sadz jej z przodu rabaty ...najlepiej je cofnąć a przed nimi jezówki np.

PS. Aniu nie mam czasu teraz za duzo zeby poanalizować i ci pomóc w tworzeniu ...moze znajede chwile w przyszłym tygodniu ...do tego czasu moze sie wyklaruje jeszcze jakis wariant ..bo ten nie jest doskonały
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:02, 30 sie 2017

Do góry
Aniu, traw sobie spokojnie, ale w międzyczasie wrzuć projekt ogrodu, który w zeszłym roku pokazywałaś.
Jak rozrysuję swój pomysł, to łatwiej będzie trawić
Ogródek Iwony II 23:56, 29 sie 2017

Do góry
O kurcze ale wszystko Ci bujnęło. Fajnie Chyba na brak deszczu rośliny nie narzekają

Ps. zrobiłam ten projekt na kartce w kratkę na płasko.
Anna i Ogród 23:51, 29 sie 2017

Do góry
Projekt na płasko

Ściana wodna wyszła szerokości 150 cm.
Moja bajka 22:02, 29 sie 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Wczoraj mieliśmy wielką przyjemność gościć u Ani - Moj ogród czyli skandynawia po krzyzacku . Czulam się jakbysmy się znaly z Anią od dawna - przecudowna osobka . Ogród sliczny, powiewajacy trawami, pachnący kaieciem i ten przeuroczy warzywnik. Wielkiszacun za to, ze Ania z emem i w domu i w ogrodzie wszystko robią sami, a efekty sa spektakularne . Nieztety mam klopot z wrzuceniem zdjęć, ale co się odwlecze... zachwycily mnie też podwyzszone donice, a jednoczesnie jakby barierka tarasu, ktore zrobil Ani em. Ania chce je rozebrać, ale zapowiedzialam, ze nie pozwolę i się do nich przykuje . Aniu dziękujemy jeszcze raz, buziaki dla Ciebie .

Kasiu ja również bardzo jestem zadowolona z Waszej wizyty w moim skromnym ogródku. Długo jeszcze będę wspominała a prezent, który otrzymałam będzie mi Was przypominał

Donice być może pozostaną decyzję podejmę wiosną może nie będziesz musiała sie przykuwać Projekt, który mam jeszcze w swojej 'głowie' też by się Tobie spodobał. Jestem tego bardziej niż pewna

Kasiu jeszcze raz dziękuję za wspólnie spędzony czas i pozostawiam fotkę

Anna i Ogród 21:34, 29 sie 2017

Do góry
Super Iwonko że tak idealnie mnie zrozumiałaś. Masz rację że muszę określić jak będzie wyglądała ta ściana wodna i jaki ma przybrać kształt. Mam kilka pinów i muszę je przejrzeć ponownie. Wyszukać coś co będzie pomiędzy nowoczesną ścianą a rzeźbą (rzeźba wodna za droga).

Na tej dużej części będzie ścieżka do niebieskiej skrzynki więc mogę ją trochę powywijać bym miała dojście do tamtejszych roślin.

Siedzę teraz i robię projekt na płasko. Strasznie skomplikowane bo rabata jest nie równa ale to już ogarnęłam. Teraz rośliny rysuję cyrklem
Ogród w mieście-ogrodzie 15:44, 29 sie 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Czy zapraszasz już wycieczki....takiego lasu to nigdzie nie widziałam

Po raz pierwszy widze połączenie hortensji bukietowych z floksami, nie brakuje Ci pomysłów

Agania, zapraszam wycieczki zorganizowane i zdezorganizowane, wystarczy że lubią ogrody

Agania napisał(a)

Na ten widok padłam
Czy ktoś Ci robił to cudowną zabudowę z cegieł...miałeś projekt?

Ruinkę wymurowała zaprzyjaźniona ekipa, sprawdzona również w cegle rozbiórkowej.
A projekt zalągł mi się jedynie pod pokrywką i nigdy nie był nawet naszkicowany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies