Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 15:09, 10 cze 2021

Do góry
Kawa napisał(a)
Juzia bardzo ładnie nawet z tymi poczochrańcami!
chociaz jedna rzecz nie perfekcyjna

brzozy super
zazdraszczam

Nie jedna!
Poczochrane są kulki na kijach, ale też cisy i serby by się przydało przyciąć.
No i bukszpany. Cała masa bukszpanów

Tylko coś czuję, że ciąć będę dopiero w sierpniu...
W Kruklandii 12:34, 10 cze 2021

Do góry
Juzia bardzo ładnie nawet z tymi poczochrańcami!
chociaz jedna rzecz nie perfekcyjna

brzozy super
zazdraszczam
W Kruklandii 09:08, 10 cze 2021

Do góry
Ja tam nie widzę żadnych ubytków w lawendach Ale noszę okulary
Bardzo porządnie u Ciebie
Brzozy pięknie wyglądają. Bardzo lubię te drzewa
W Kruklandii 08:06, 10 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Brzozy robią już konkretny cień.
Jest gdzie odetchnąć

. Czy wiesz jaka to odmiana tych brzóz ? U Ciebie są takie gęste, przycinasz je? Planuję zrobić zagajnik brzozowy za domem.
W Kruklandii 21:28, 09 cze 2021

Do góry
Brzozy robią już konkretny cień.
Jest gdzie odetchnąć

Nawożenie roślin w dużym ogrodzie. Jak to ogarnąć? 09:08, 09 cze 2021

Do góry
W jaki sposób nawozić rośliny w dużym ogrodzie z dużymi rabatami bylin takich jak szałwia, lawenda, wrzosy, liliowce, przywrotniki, paprocie. Oprócz tego trawy jak seslerie jesienne, różne odmian miskantów, rozplenic itp. Są też miejsca w bukszpanami i iglakami jak sosny górskie, sosny czarne, wejmutki, cisy, mikrobioty i liściaste brzozy, klony, magnolie.

Przy bardziej wymagających roślinach jak np. różaneczniki, róże, hortensje czy trawnik jest oczywiste, że trzeba poświęcić im więcej czasu i zadbać o odpowiedni nawóz i pH. Ale jak ma się to w pozostałych rabatach? Przy rabatach bylinowych ściółkowanych przekompostowaną korą gdzie mamy ogromną ilość sadzonek ciężko technicznie i czasowo odgarnąć każdą z nich i podać nawóz mieszając z glebą pod każdą rośliną.

Na jednym z filmie "Zielonego Pogotowia" na YouTubie widziałem jak Pan Grzegorz nawoził rośliny na swoim dużym ranczo pogłównie sypiąc wszędzie nawóz granulowany YaraMila Complex. Nawóz rozrzucał wszędzie (na roślinę, pod roślinę, na korę, nie mieszając z podłożem). Twierdził, że to co spadnie na ściółkę i tak się rozpuści i nawóz dotrze do korzenia, jak coś zawiśnie na roślinie to też z czasem spadnie. Czy takie rozwiązanie jest wystarczające czy może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby w dużych ogrodach? Proszę o wszelkie rady.
Między polem, a lasem. 22:26, 08 cze 2021

Do góry
No i masz.
Jakby były wątpliwości.
Za szałwią w tym buszu rosną brzozy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:18, 08 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Effka a dlaczego dajesz na kompost badziewie z nasionami. U mnie tylko trawa, liście brzozy i wszystkie inne nie kwitnące. Nawet kocimiętkę ale ta szlachetna dodaje do kompostu, lawendę. I wszystkie odpady domowe z Wawy wywożę na kompost.
Teraz kompostownik muszę opróżnić tylko trochę zostawię do przesypania.
Mam taki kompost, że mogę go kroić jak tort warstwowy.
Wierzchnia warstwę rabaty odgarniam pod spód daje kompost i przysypuje wierzchnia warstwę kompostu.
dużo taczek już wywiozlam moje złoto.

Ja wszystko wyrzucam jak leci na kompost, chwasty, kwitnące etc. Wiem że nie powinam ale nie chce mi się segregować. Kompościk wychodzi piękny czarniutki. Wszystko na nim rośnie jak oszalałe. Bardzo dużo go mam ale rzeczywiście te kwitnące robią złą robotę.
Muszę zacząć wywalać chwasty i byliny z nasionami do odpadów bio. Chociaż dzięki kompostowi mam srylion różnych ciekawych siewek w całym ogrodzie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:02, 08 cze 2021

Do góry
Effka a dlaczego dajesz na kompost badziewie z nasionami. U mnie tylko trawa, liście brzozy i wszystkie inne nie kwitnące. Nawet kocimiętkę ale ta szlachetna dodaje do kompostu, lawendę. I wszystkie odpady domowe z Wawy wywożę na kompost.
Teraz kompostownik muszę opróżnić tylko trochę zostawię do przesypania.
Mam taki kompost, że mogę go kroić jak tort warstwowy.
Wierzchnia warstwę rabaty odgarniam pod spód daje kompost i przysypuje wierzchnia warstwę kompostu.
dużo taczek już wywiozlam moje złoto.
Tajemniczy Ogród 11:06, 08 cze 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Rozbójnicy ogród Ci podpalają?
Zdjęcia jak zwykle czarujące Nie wiem, jak młody ogród może tworzyć tak tajemniczy klimat. Prawdziwa z Ciebie czarodziejka

Tylko wypalają gałązki, kto ma brzozy ten wie, ile one produkują chrustu. A Oni mają frajdę
To te brzozy, Antracycie, to nie ja tak czaruję Ja tak nie potrafię
Mój leśny ogród 16:58, 07 cze 2021

Do góry
Dziewczyny, czy taka koncepcja jest dobra na ten kącik, zakładając oczywiście, że będzie podwyższony.
Legenda:
Białe - brzozy doorenbos 3szt ( za duzo za malo- chcialabym osiagnac efekt tzw brzozowego zakatka)
Zielone- trawa pony tail
Fiolet - lawenda/ szalwia omszona
Niebieskie - hortensje ogrodowe

Teren wilgotny, słońce do południa, potem cień.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:38, 07 cze 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Narobiłaś mi smaka na tą kapustę i rabarbar. Mój w tym roku bardzo ładnie zakwitł
Obuwiki przecudnej urody. Bogatą kolekcję zgromadziłaś i widać, że świetnie się u Ciebie czują.

Czasami trzeba coś dla podniebienia uprawiać Kiedyś z Ewą Pszczelarnią na szkółkingu trafiłyśmy na rabarbar malinowy, nazwa podziałała na zmysły, obie kupiłyśmy. To ten bieliłam, odmiana na smak ma też wpływ. (ciekawe co rabarbarem u Ewy?).
Obuwiki mają u mnie drugą miejscówke, musiałam je ewakuować spod korony brzozy, bo marniały. Nie zakwitł mi jeszcze C.reginae, a mam go ze cztery lata.
Ogród z plażą 13:46, 06 cze 2021

Do góry
Yenna napisał(a)

A jakby fioletowe czosnki zamienić nia białe?
Pasowałyby do brzozy i dawały większy kontrast do kosaćców.

Tak jak napisałam - dla mnie ten widok jest doskonały i nic w nim bym nie zmieniała .
Ale ważne jest tu wyłącznie odczucie właścicielki ogrodu .
Ogród z plażą 12:13, 06 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Przecudowne! Absolutnie nie ruszaj czosnkow!

A jakby fioletowe czosnki zamienić nia białe?
Pasowałyby do brzozy i dawały większy kontrast do kosaćców.
Własny Vengerberg 12:59, 03 cze 2021

Do góry
Duże drzewa dają cień ; ).
A jeśli nie chcesz dużych, a lubisz brzozy - zobacz sobie brzozę youngii.
Ogród z zegarem 11:24, 03 cze 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Pani Kalina się ugina pod ciężarem kwiatów

Idzie się zakochać

Agatorek napisał(a)

A żeby samotnie nie jechał, to załatwiłam mu towarzystwo Pani Brzozy (karłowatej, na pniu, ale za to z bujną czupryną)

Wiesz jak taka brzoza będzie rosła?
Ogród z zegarem 22:08, 02 cze 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No to lecimy z klonem

Pan Seiryu

A żeby samotnie nie jechał, to załatwiłam mu towarzystwo Pani Brzozy (karłowatej, na pniu, ale za to z bujną czupryną)

Fajne w klonach jest m.in. to, że można je formować.
Ogród z zegarem 18:24, 02 cze 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No to lecimy z klonem

Pan Seiryu

Widzę ze miałaś bardzo miły dzień
Ogród z zegarem 17:17, 02 cze 2021

Do góry
No to lecimy z klonem

Pan Seiryu

Ogród w dolinie 14:45, 01 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Czosnki pięknie się rozwijają, podziwiam. Przywrotnik rośnie Ci, jak na drożdżach, lubię go za to, że ładnie wygląda, szczególnie po deszczu i jest bezproblemowy. Błotko miałaś niezłe, u mnie trochę lepiej, ale jak jakiś miesiąc temu przesadzałam tawułę, to trudno było wykopać dołek, bo zaraz napełniał się wodą.
Pozdrawiam.

Agatorek napisał(a)
Przywrotniki są świetne, muszę też takie kupić. Moje mini-zadarniające chyba szału nie zrobią .

Trzymam kciuki za ambrowca

Ciekawe czy przywrotniki będą takie wyrywne jak je przesadzę pod brzozy
Bardzo je lubię ale na tą rabatę są za wielkie

Błotko już obeschło, na szczęscie ale dalej jest błotkiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies