Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:05, 21 sie 2017

Do góry
malkul napisał(a)
niecieperię szpilek! nie ciepie nie cierpieć. i marnować czasu na głupoty. Ana ogrody powstają przede wszystkim dzięki pracy , marzeniom i samozaparciu - i tego się trzymajmy.
co to za różnica czy projekt był czy nie.
Prawda jest taka ze jak kogoś stać to zapłaci a jak nie to projektuje za pomocą osób trzecich za free ewentualnie sam. Efekt są naprawdę bardzo różne.
ogrody są po to aby ja kochać a nie się o nie kłócić

Gosia nie o to chodzi w jaki sposób i przy czyjej pomocy ogród powstał, ważne by cieszył. Mi akurat nie musisz mówić o pracy w ogrodzie, o samozaparciu i marzeniach buziak
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:48, 21 sie 2017

Do góry
niecieperię szpilek! nie ciepie nie cierpieć. i marnować czasu na głupoty. Ana ogrody powstają przede wszystkim dzięki pracy , marzeniom i samozaparciu - i tego się trzymajmy.
co to za różnica czy projekt był czy nie.
Prawda jest taka ze jak kogoś stać to zapłaci a jak nie to projektuje za pomocą osób trzecich za free ewentualnie sam. Efekt są naprawdę bardzo różne.
ogrody są po to aby ja kochać a nie się o nie kłócić

Ogród w remoncie 15:23, 21 sie 2017

Do góry
Bardzo mi sie podoba ten Twój projekt" Miś Uszatek"...Już czuje ,że bedzie pieknie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:18, 21 sie 2017

Do góry
TeresaK napisał(a)

Na IG znalazłam też Twój ogród. Pokazujesz go i ani słowem nie wspominasz, że powstał dzięki projektowi Danusi i pomocy forumowiczów z Ogrodowiska... Hmmmm... Dlaczego???

wiesz Teresko chyba źle zinterpretowałaś moje słowa i moje intencje... nawet jak wygrywałam konkursy jak to powiedziałaś za sprawą ogrodowiska to zawsze byłam szczera i pisałam że miałam projekt który z róznych powodów pozmieniałam, pisałam również że dzięki forum właśnie nastąpiły zmiany w tym projekcie, a jak redakcja jednej z gazet okroiła moją wypowiedź miałam żal że moje słowa zostały przeinaczone i wklejałam moja oryginalną wypowiedź... myślę ze nie o to chodzi by jak w AA swoją każdą wypowiedź zaczynać "dzeńdobry nazywam się Ana i stworzyłam ogród dzięki ogrodowisku"
Martę bardzo lubię, wielokrotnie to tutaj mówiłam, przegadałam z nią wieeele godzin, jestem wstanie wyczuć jej tembr głosu czytając to co piszę... wiem co przeszła, ona wie co ja przeszłam... od pierwszych godzin na forum kibicowałam jej i ona doskonale o tym wiedziała... zatem tak jak napisałam powyżej nie musi każdego swojego postu zaczynać jak ten przytoczony członek AA. Zaskoczyła mnie jej postawa po tym jak skomentowałam jej post. Bardzo żałuję że go nie skopiowałam żeby mieć dowód na to że nic złego tam nie napisałam bo ktoś mi zażucił że ewnie nie był życzliwy... sens wypowiedzi był taki że pamiętam jej ogród z ogrodowiska z przed lat gdy zaczynała, że pamiętam kadr z drzewem i red baronem i że teraz ogród prezentuje się pięknie... czy w takich słowach jest coś kompromitującego? Kilka razy z niedowierzaniem sprawdzałam ten post gdy zobaczyłam ze komentarz znikł. Nawet nie wiedziałam ze jest opcja usuń... z przykrością napisałam kolejny w stylu ze szkoda że usunęła mój komentarz bo to pokazuje początkujacym że każdy jest wstanie osiągnąć taki efekt... ten też znikł chociaz juz mnie to tak nie ruszyło. Później zauwazyłam że jakieś 3 godziny później ktos pod tym samym postem napisał komentarz o początkach na ogrodowisku i ten komentarz został... Jeżeli uważasz że to był atak na Marte to masz prawo do takiej oceny... ale to Twój punkt widzenia...
Ogródkowe rewolucje 18:55, 20 sie 2017

Do góry
Dzięki dziewczyny.

Ja nie komponuję , tak jak pisałam na początku mam projekt, ale tylko część rabat jest z projektu. Wzoruję się na projekcie, wykorzystuje rośliny w nim zawarte, ale część rabat jest inna. Po prostu miałam niektóre rośliny i ich wydawać nie chciałam. Ogródek cały czas się pomału tworzy, gusta się zmieniają, poznaje się nowe rośliny, które chce się mieć, tak więc i projekt ewoluuje

Zmienny ogród 14:49, 17 sie 2017

Do góry
effka napisał(a)
Witam Się Ada w twoim ogrodzie. Kształ trawnika, rabat i ta ścieżka grysowa rewelacją!!! Naprawdę, sama to wymyśliłaś? pełna profeska. Aż zachciało mi się fal, bo u mnie proste linie. Do takiego minimalistyczngo w założeniu ogrodu pasują mi bukszpany, delikatne trawy jak miksanty Gracillimus, Morning Light, Flamingo (pięknie kwitną). Funkie, wiem, że bylin nie chcesz ale one są naprawde warte posadzenia. Jeśli biały i zielony kolor to może hortensje Annabelle lub Limelight? Polecam równnież kule żywytonika Globosa, u mnie rośnie jak oszalały lub Danica, który rośnie wolniej. Może jakieś trzmieliny na pniu, mam dwie i jestem z nich zadowolona, łatwo się je tnie w kulki i dosyć szybko przyrastają.
Pozdrawiam i będę śledzić, bo zachwyca mnie ten kształt rabat!!!

Zanim trafiłam na ogrodowisko wieczorami siedziałam na Pinterescie i oglądałam, oglądałam. Coś tam rysowalam i wyszedł projekt jak na początku. Kilka osób podpowiedzialo mi żebym się jeszcze zastanowiła nad ostatecznym kształtem. Ale nadal nie byłam przekonana do zmian. Dopiero jak jasnym piaskiem sobie rozrysowalam ten projekt stwierdziłam, że jednak coś trzeba zmienic. Mąż już był zły bo on nie lubi zmian w trakcie. Trochę wygiełam ścieżkę podzieliłam trawnik (jestem w szoku że się zgodzil na podział bo zawsze chciał mieć boisko) a sąsiadka przyszła i poradziła żeby jeszcze ścieżkę z drugiej strony zrobić tzn ta od prawej. Bo i tak nigdy nie będę chodzić tymi wywyjasami i tak powstał właśnie ten projekt

U Ciebie linie proste ale jak projekt opracowany! I masz zdecydowanie więcej pola do popisu
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 12:13, 17 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Witam się Magda w Twoim wątku, chciałam doczytać do końca ale dotarłam do piątej strony i już mam dwa pytania
Ale zanim je zadam..... nie odważyłam się jeszcze na swój własny wątek bo mój ogród to jeszcze wcale nie ogród. Jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe jak można w tak krótkim czasie stworzyć coś tak wspaniałego, po prostu działać a nie rozkminiać nad każdym posunięciem godzinami - ja tak niestety robię...A więc patrzę z podziwem i gratuluję, z pewnością przeczytam dziś cały wątek, pewnie w nocy ale przeczytam

A teraz pytania :
żywopłot grabowy - czy dobrze widzę że sadziłaś w dwóch rzędach? Z tego co czytałam rozwiązania są różne, ja chciałam sadzić w jednym rzędzie a teraz trochę zwątpiłam.

Skrzynie na warzywa - pewnie pytanie jest głupie...ale... po co są te poprzeczne deski w środku? To wzmocnienie skrzyni czy też może organizacja przestrzeni wewnątrz?
Pozdrawiam, Ania.

Można stworzyć jak się ma projekt. I jak projekt pasuje w 100% to wtedy już nie ma zastanawiania tylko się kupuje i sadzi
A po jakimś czasie i tak coś się pewnie zmieni....bo taka już nasza natura jest.

Żywopłot grabowy pod płotem mam posadzony w jednym rzędzie.
Podwójny rząd mam przy domku. Więc sadź jak Ci wygodnie

Poprzeczne deski w skrzyniach mają za zadanie wzmocnić te szersze boki przed wybrzuszeniem. Bo jednak moje skrzynie wysokie są i dużo w nich ziemi.

pozdr
Magda
Zmienny ogród 13:00, 16 sie 2017

Do góry
akwarela napisał(a)
Fajny projekt, jak go zrobiłaś?

Program to garden puzzle

Chyba że o coś innego chodzi
Zmienny ogród 12:52, 16 sie 2017

Do góry
Fajny projekt, jak go zrobiłaś?
System automatycznego nawadniania 09:21, 16 sie 2017

Do góry
No właśnie dlatego tak wygląda, że masz trzy zraszacze, a ten projekt także nie jest prawidłowy. Zraszacze powinny dolewać do siebie, wtedy będzie równomierny opad wody.

Program dał nie wiem dlaczego nierówny zasięg poszczególnych zraszaczy, już wielokrotnie pisaliśmy, że ten program jest wadliwy.

Jeśli chcesz miec złe nawadnianie, zaprojektuj w Gardenie. Takie nasze zdanie.

Masz puste placki, gdzie w ogóle nie podlewa, a tam gdzie podlewa, zraszacze nie dolewają do siebie. Przede wszystkim podaj wymiary tego terenu.

Może coś poradzę. Zraszaczy powinno być pewnie ze dwa razy więcej. Ten dolewa do tego a tamten do tamtego,. w rogach koniecznie zraszacze także.

Na razie co jest źle, a jak będzie dobrze zobaczymy. Podaj wymiary - wszystkie boki i podaj, gdzie jest cień a gdzie teren nasłoneczniony.

Kolejna sprawa - w jedną sekcję nie można łączyc zraszaczy statycznych i rotacyjnych, bo w jednym czasie mają zupełnie inną dawkę wylewanej wody. To duży błąd.

Mały ogródek, duże wyzwanie :-) 19:57, 15 sie 2017

Do góry
Stworzyłam swój pierwszy projekt Tylko teraz nasuwają się pytania. Czy kompozycja roślin jest dobra? W projekcie dałam berberys kolumnowy ponieważ brakowało mi czegoś wysokiego. Na samym szczycie w przyszłości będzie ogrodzenie drewniane z desek poziomych a za nimi nasz ogródek. Obsadzone będą dwa piętra, na trzecim planuje mały warzywnik. A to spis roślin:
-lawenda wąskolistna,
-kostrzewa sina,
-kostrzewa "niedźwiedzie futro",
-szałwia omszona,
-berberys Admiration,
-berberys Red Pillow,
-trzmielina z białą obwódką( nie znam nazwy),
-jakaś mała kosodrzewna- jaką polecacie? albo coś innego małego o zgrabnej bryle?

Mały ogródek, duże wyzwanie :-) 10:16, 15 sie 2017

Do góry
Polecam ogród pod górkę, to akurat mój projekt w ogrodzie Kasi. Popatrz jak go robiła

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=98

Jeszcze wątek skarpa w ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:47, 15 sie 2017

Do góry

Właśnie doczytałam u Asi z "Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt" że to grzyb więc lawenda idzie sio.
Wiesz co, pierwotny plan był taki by cały ten gazon obsadzić lawendą ale przez ścianę budynku zbyt późno słońce tam dochodzi i już ostatnie kulki pod murem są zawsze mocno powyciągane Nie ma więc sensu pchać jej po całości. Podzielony gazon też ma swój urok, tak przynajmniej myślę bo teraz kiedy lawenda ścięta na pierwszy plan wyszły rozchodniki z jeżówkami. Zrobię dziś zdjęcia - ocenisz

Myślę, że lawenda zachorowała przez zbyt małe odległości między nimi a zima była dość mokra. Wiosna i całe lato w sumie też u mnie wciąż padało.

Muszę pomysleć o Tymolu bo oszaleć można. jadło mi orliki w całości, róże napoczęte ....
Ale jak ma się Tymol do deszczowej aury? u mnie wciąż lało i własnie w czasei tych deszczy namnozyło się robactwa co nie miara
Mały ogródek, duże wyzwanie :-) 08:14, 15 sie 2017

Do góry
Witaj. Wejdź na wątek tematycznym o skarpach w ogrodzie i poszukaj inspiracji.
Obejrz wizytówki, poszukaj na wątkach.
Dużo dziewczyn na O ma skarpy w ogrodzie.

Nie masz podpisu w linku. Również na wątku tematycznym dokładny opis z zdjęciami jak go zrobić. Bez podpisu trudno do Ciebie trafić.

Asia teraz tworzyła i obsadzała skarpę - tutaj link https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=186#post_5
Od góry na tej stronie 186 masz zdjęcia

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 13 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Inspiracji czyli cudzych zdjęć nie wklejmy, jedynie linkujemy do nich. (Regulamin forum i ustawa o prawach autorskich)

Na lewym zdjęciu pasuje mi Carex "Variegata' lub 'Ice Dance'.

Przepraszam Pani Danusiu, nie doczytałam

Dziękuję za odpowiedź. Czekałam na Panią Może wyrazi Pani swoje zadnie na temat tej mojej nieszczęsnej rabaty. Tak jak na zdjęciu - jest ona na wzniesieniu, wzdłuż płotu, zacieniona. Plan był taki aby posadzić kolumnowe lub kuliste drzewa wzdłuż a problem jest w tym co pod nimi. Na sąsiednich rabatach królować będą trawy, hortensje i bukszpany. Rabata ta widoczna jest z salonu wiec koncepcja była taka aby zdobiła całym rokiem. Projekt 1 - szpaler rh, projekt drugi skarpetki z choiny kanadyjskiej, pomiędzy hortensje Limelight i lirope, projekt 3 - ? może kontynuacja pozostałych rabat - trawy, buksy i hortensje i nie przejmowanie się zimą, czy może właśnie tak jak na inspiracji - niski dywanik po całości? Proszę o radę.

System automatycznego nawadniania 10:34, 13 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Raczej niechętni jestescie do pomocy dla niedoswiadczonych. No nic, dzięki.

Trzeba zrobić mapkę w skali, nie takie namazane bazgroły, opisać zmierzyć, a nie bądź człowieku mądry i pisz wiersze. To projekt a nie gadanie że to, tamto itd.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:21, 13 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Obornik ze słomą przekop na rabacie, ale nie pod dołki. W taką pogodę biegiem i ta słoma się przekompostuje. Jak hortki się zaczną korzenić, to korzenie trafią na obornik i będa miały co jeść na wiosnę. Granulowany obornik jest tylko nawozem, a na ten jest już za późno.

Lawendę przed zimą za krótko ciachnęłaś Jedyna nadzieja, że jesień będzie długa i ciepła, a młode przyrosty zdążą zdrewnieć.
To czarne to grzyb, a także brak światła od dołu. Opryskaj p/grzybowi. Zostaw resztę tak jak jest. Po cięciu dostęp powietrza i słońce powinny osuszyć i przewietrzyć dół krzaczka. Ewentualnie na zimę okryj stroiszem. Na przyszłość przed zimą tak krótko nie tnij. Takie cięcie można zrobić w połowie lipca przy zbiorze (jeszcze nie rozkwitłych) kwiatów na susz i maceraty.

Mam Vivę 8 rok. Czasami na wiosnę wycinam najstarsze (niemal) konary, które są spróchniałe. Krzaczek jest zdrowy, tylko radykalnie w drugiej połowie kwietnia mocno cięty, do drewna. Nie uważam, aby lawenda wymagała odmłodzania jako takiego - odmłodzeniem jest mocne wiosenne cięcie.

W październiku, na przełomie listopada możesz ziemię wokół lawendy oprószyć dolomitem - deszcze i topiący się śnieg zrobią swoje.

Dziękuję Toszko.
Zatem qpę przekopię pomiędzy dołkami
Zamówiłam też 10kg mączkim to dostanie do gleby.

Lawendy przed zimą nie cięłam. W ogóle jeszcze jej nigdy nie cięłąm. Tylko kwiaty skosiłam we wrześniu zeszłego roku - tak samo jak teraz.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=48
Że to grzyb, to pewniak. Niechaj się zatem suszy...
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:26, 11 sie 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
projekt kuchni zatwierdzony
cena też niestety, choć już mniej mi do uśmiechu

stół do jadalni wybrany, meble do salonu też

a ze spraw ogrodowych - to poszerza się rabata przy wrzosach i kwiatach - poszerzam okrąg

oraz tworzy się rabata naprzeciw tarasu

Wnętrzarskie działania....lubię to!!!Ciekawa jestem Twojej kuchni i w ogóle wnętrz. Pochwal się jak będziesz działać
Ogród z uśmiechem 23:50, 10 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Iwonko, u mnie z nazwami to problem, powinnam wreszcie spisać Wiem, że mam Southerm belle, Green Jewel, Honeydew, Milkshake, Secret Affair, White Swan, i jakieś jeszcze 3 ale nazw w tej chwili nie pamiętam bo nowe Coś Bom, bom
Może zobaczysz dla siebie Dixi Belle Myślę, że byłaby fajna dla Ciebie.

Podpory to mój projekt i materialy a spawanie.... mily sąsiad

Dzięki, jeżówki przejrzę, a sąsiada chętnie bym pożyczyła
Ogród w małym bloku 23:43, 10 sie 2017

Do góry
Wow

Nie spodziewałem się takiego odzewu!
Dzięki

Zostaje projekt nr 1, dziękuję Pani Danusi za podpowiedź z prowadzeniem linii ale zostanie pierwotna wersja z uwagi na to że mamy dwójkę dzieci i na tym tarasie są ich wyjścia i pewnie będzie stał jakiś domek do zabawy może i piaskownica - zmiany zrobię jak będą starsze Dzieciom spodobał się pomysł z drzewami i tak zrobię chyba będą 2 ale to później najpierw chcę położyć trawę i tu mam pytania.
Ziemia jest moim zdaniem w porządku ( jest mnóstwo dżdżownic) trawa jak posiałem za pierwszym razem była piękna ale raz urwał mi się wąż i zrobiłem wannę z ogródka i podejrzewam że to go dobiło wrzuciła się wilgoć mech i te wątrobowce, od tamtej pory nic nie podlewałem ( to było ponad rok temu).
Ziemi jest na 2-3 sztychy szpadla poniżej folia i ocieplenie - rośliny będą z małym układem korzeniowym.
Aktualnie cała ziemia skopana wymieszana z piachem i torfem odkwaszonym ale jest chyba zasadowa test pokazuje PH 7-8 i tu pytanie co teraz robić mam już wszystko wyrównane obrzeże zrobione i nie wiem czy zakwaszać pod trawę z rolki czy później coś sypać?
I czy kłaść z foli czy z gruntu - 2 dzieci i gra w piłkę, trawa też musi znosić cień bo słońce jest po południu a z lewej strony gdzie te zawijasy jest cały czas cień i dodatkowo za płotem wysokie duże drzewa ( i dużo liści do zbierania)
Jak zrobię trawę to dopiero zacznę myśleć o roślinach.
A po co ten dolomit pod trawę bo tak jeszcze nie rozumiem?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies