Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:43, 27 cze 2019

Do góry
Witam, prosiłbym o rozpoznanie jeśli to możliwe co się dzieje z moim powojnikiem? I jeśli to możliwe jak to zwalczyć?
Ogród Małej Mi 2017 14:38, 27 cze 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Czytam o rybach, żal i smutek, ale myślę, że poradzicie z problemem. Temperatura wody była na pewno wyższa niż zawsze. I wszystko razem się sprzęgło przeciw rybkom.

Przypadkowymi aranżacjami w ogrodzie się nie stresuję. Jak coś chce rosnąć niech rośnie. Kolorystyczne zgrzyty? Pewnie są i u mnie, ale jakie dorodne! Prawda?

Z tą temperaturą to na dwoje baba wróżyła, na jedne przypadłości wyższa pomaga, a na inne szkodzi.. bądź mądry i pisz wiersze ..

Aranżacje przypadkowe to u mnie dużo nasadzeń
Ale przy ognisku jest zawsze idealna .. jakbym chciala to nigdy by tak nie wyszło A tu co roku idealnie.. i cały sezon coś kwitnie

Ogród Małej Mi 2017 14:34, 27 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękny widoczek

Lato to fajna pora roku, tylko z wiekiem wydaje się ciągle za gorąco
Dziś nacykałam fotek wiec mogę udzielać odpowiedzi Mam co wstawiać

Ogród Małej Mi 2017 14:32, 27 cze 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

Tak, u mnie taka samowolka jak najbardziej legalna
Ja muszę do ciebie zadzwonić

Dzwoń...

Ja mam tylko jeden kolor, u Ciebie więcej... i chyba pomarańczowa jet najładniejsza
Ogród Małej Mi 2017 14:31, 27 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Malutkie czyli nawet jak kilku centymetrowe już mają jakiś wiek bo z ikry to prawie jak mikroby się wylęgają
Ale myslę, ze to jeszcze nie wiek, chyba , ze ten osiągany to w naturze, a w oczku krócej...nie wiem. Wiem, że w akwarium krócej niż w naturze.
Ściskam kciuki by udało się leczenie bo ja też bym za nimi buczała, takie są tylko u Ciebie.

Diagnoza nie wchodzi w rachubę, bo trzeba by z rybami chorymi (żywymi) jechać gdzie robią badania pod kątem bakterii i wirusów. A reszta to gdybanie aby gdybać..

Czas pokaże.. a to przykładowa lista chorób.. bez laboratorium nie ma opcji. Po drugie na większość i tak nie ma ratunku.

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:22, 27 cze 2019

Do góry
Biedronki

Pazie

Powoli rozkwitaja hortensje

Biale jarzmianki mnie rozczarowaly-wcale nie sa takie biale jak myslalam.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:17, 27 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne widoczki
U mnie dalie jeszcze nie kwitną

Ja w tym roku dalie sadziłam już w kwietniu do donic. Później latałam z nimi jak świr, to na balkon to do pomieszczenia. Dwie kwitną non stop, a pozostałe się "zatrzymały", mają pąki ale coś im się nie śpieszy
Przerabianie ogródka pod swój gust 14:15, 27 cze 2019

Do góry
Mamy taki upal, ze nawet na zachodniej rabacie wszystko sie przypala.

Robi sie busz

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:13, 27 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ale suuper kotek !

Cześć Aniu kotka zgapiłam, zero własnego zaangażowania nie lubię kotów, i co zrobiłam? Kupiłam ceramicznego
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:11, 27 cze 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
obłędnie
a kotek wyciagający główkę - super

Domisiu, dziękuję choć przyznam że tak fajnie tylko na zdjęciach
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:09, 27 cze 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

A ja dzisiaj cały dzień przycinam iglaki. Dobrze, że od frontu to jest trochę cienia, ale teraz słoneczko przeszło na przód i dogrzewa. Taki sobie dzień wolny w robocie załatwiłam Tak to jest, gdy prognoz pogody się nie sprawdza.

Wieczorkiem chyba umyje lodówkę dla ochłody

A co to za płyn przy cięciu stosujesz?
Ogród w Klein Kottorz 14:09, 27 cze 2019

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:06, 27 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Michale nie myslałam jak bardzo słońce operuje na twój trawnik i wysycha. W cieniu nie jest wyschnięty. Jeżeli jest wyeksponowany na calodzienne słońce trzeba go więcej podlewać (głębiej) codziennie (my podlewamy ponad 1 godzinę co drugi dzień teraz ale jest to trawnik 7letni dobrze rozkrzewiony).
Powtarzam to któryś raz jest to mieszanka traw które korzenie mają na różnej głębokości. Jak podlejesz 1 cm to jak korzenie które mają głębokość np 5 cm pobrać wodę? Ten 1 cm dla słońca to gora 2godz i ziemia wyschnięta.

Być może tego nie wiem trawnik nawiozles w tym miejscu za dużo i dobrze nie Podleś i słońce wypaliło.

Moja rada podlewać aby ewentualnie wypłukać nadmiar nawozów do głębszych warstw ziemi. Mogło nastąpić zasolenie korzeni które nie pobierają wody.
Teraz tylko podlewaj po 2 tygodniach zobaczysz czy trawa odbije.

Z tą wertykulacja to na razie nie mysl za młody trawnik powyrywasz trawę z korzeniem możesz tylko grabić aby było jak najmniej filcu (suche źdźbła odkładające się na ziemi po koszeniu).

Podlewaj i obserwuj na letni nawóz masz czas do połowy lipca.

Nie wiem czy pisałam spróbuj jeszcze widłami glebę ponaklować w miejscach wyschniętych może tam ziemia bardziej zbrylona i woda nie wsiąka.
Trzeba próbować wszelkich sposobów.

Dziękuję za odpowiedź. Dodam że po ostatnich wypowiedziach, ubrałem buty do aeracji i w tych miejscach suchy dokonałem aeracji. Byc może widły wbiły by się głębiej spróbujemy. Mój trawnik rzeczywiście skierowany jest na stronę południową być może poprostu zbyt mało go podlewam. Nie mam niestety automatycznego nawodnienia i całą pracę wykonuję za pośrednictwem zraszaczy ręcznie ustawianych.Teraz sa upaly i tak kolejno ustawiam zraszacze wahadłowe na 30 min z rana. Być może to stanowczo za mało.

Jeszcze dodam że w dniu dzisiejszym zobaczyłem na trawniku jakiegoś grzybka. I teraz sobie myślę że może trawę należy potraktować jakimś preparatem na grzyby. Czy już zbytnio się zagłębiam?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:00, 27 cze 2019

Do góry
Ogród w Klein Kottorz 13:58, 27 cze 2019

Do góry
Takie kwiatki...

Choroba powojnika. 13:48, 27 cze 2019

Do góry

Podmiejski ogródek 13:35, 27 cze 2019

Do góry
Żurawki glitter nie miałam w planach zakupowych, ale jak ją zobaczyłam, to od razu kurcgalopkiem pół szkółki przebiegłam w te i we wte, żeby się zapytać o pozwolenie (bo była w strefie niepsrzedażowej, a uroczyście obiecałyśmy właścicielce, że "my tylko popatrzeć")

Kwitnie jak żurawka krwista, którą z tego powodu bardzo lubię, ale jest od niej większa i ma bordowe liście - dobrze wygląda przed kępą zawilców.

W dziurę po liliowcach wepchnęłam trzy molinie, których chciałam spróbować już od jakiegoś czasu. Zwykle polecane są odmiany edith dudszus, moorhexe, transparent, ale albo miały brzydkie, szerokie kłosy, albo ciemne kwiaty. odmiana heidebraut ma śliczne, wąskie liście (na razie stoją sztywno do góry, zobaczymy jak będzie potem) i ma kwitnąć na jasnozielono.

podsadziłam jakąś brązową turzycą, na którą Iwonka nas wszystkie namówiła w szkółce i liliowcem stella d'oro, którego też jej zawdzięczam
Moja działka na Dębowym Lesie 13:31, 27 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To The Fairy

Leonardo da Vinci w roli głównej

Czekam właśnie aż umyte podłogi wyschną to mam chwilę i poczytam co to za róża bo śliczna jest. Chyba,że coś od siebie chcesz dodać,jakieś spostrzeżenia na jej temat?
Podmiejski ogródek 13:29, 27 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Fantastycznie
Ogrodowe skarby 13:27, 27 cze 2019

Do góry
Betka napisał(a)
Wiecie co będąc u koleżanki wynypałam u niej wielkie lustro czekało na wywóz śmieci wielkogabaratowych. No i tym sposobem mam lustro do ogrodu. Pomyślałam że je powiezsimy na ścianie między oknami! Jak myślicie będzie ok?

Ale świetne, wielkie lustro.
Masz szczęście,ze nie zdarzyli wywieść.
Jak ludzie moga takie fajne rzeczy marnować.
Super pomysł.
Bedzie fajnie.
Mi tez marzy się lustro do ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies