Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

schwanz24 14:48, 31 lip 2019

_Arek_ napisał(a)

Mógłby ktoś pomóc w tej kwestii, gdyż mam taki sam problem a nie wygląda mi to na chwastnicę, więc czy to jakiś rodzaj trawy ? Jak to zwalczyć ?

kostrzewa trzcinowa odm. starlet.

ręcznie roundup.

musiała być w mieszance.

AnnaSm 16:42, 02 sie 2019

Witam

Ten chwast rozprzestrzenia sie w mim trawniku, nie jest to chwastnica ani perz bo te też mam je w swym trawniku i zwalczam krotkim ścinanien i wyrywaniem, ale tego co na zdjęciach raczej w starndardowy sposób się chyba nie pozbędę.
schwanz24 22:34, 04 sie 2019

AnnaSm napisał(a)
Witam

Ten chwast rozprzestrzenia sie w mim trawniku, nie jest to chwastnica ani perz bo te też mam je w swym trawniku i zwalczam krotkim ścinanien i wyrywaniem, ale tego co na zdjęciach raczej w starndardowy sposób się chyba nie pozbędę.

to samo, co u kolegi powyżej.

trawa kostrzewa trzcinowa odm. starlet.

Wiaan 09:04, 05 sie 2019

Ja także w niektórych miejscach mam taką trawę, denerwuje mnie bardzo, mam w planie we wrześniu wyrwać kępy i po uzupełnieniu ziemią dosiać trawę. Pytanie tylko czy i tak nie będzie się rozsiewać. W pierwszym roku nie miałam tej trawy, trawnik ma 3 lata, w ubiegłym już się z nią zmagałam
msto1 19:50, 05 sie 2019

Wiaan napisał(a)
Ja także w niektórych miejscach mam taką trawę, denerwuje mnie bardzo, mam w planie we wrześniu wyrwać kępy i po uzupełnieniu ziemią dosiać trawę. Pytanie tylko czy i tak nie będzie się rozsiewać. W pierwszym roku nie miałam tej trawy, trawnik ma 3 lata, w ubiegłym już się z nią zmagałam

Niestety, taki urok ozdobnego trawnika, prędzej czy później zostanie zdominowany przez silniejsze gatunki. Pewnie przywiało Tobie nasiona z jakichś nieużytków nieopodal lub przydrożnych rowów, bo kostrzewa trzcinowa tam najczęściej rośnie. Pozostaje chyba się z nią zaprzyjaźnić, bo problem będzie powracał co rok...
Smiechu 09:27, 09 sie 2019

Witam serdecznie, jako jeden z wielu zmagam się z "ukochaną" chwastnicą jednostronną". Bezskutecznych prób było wiele, "najskuteczna z nieskutecznych" była Puma Uniwersal która uszkadzała chwast ale go nie eliminiowała, trawnika nie ruszała.
Wysiany trawnik ma następujący skład (dane od producenta:
Frr: Festuca rubra rubra - Kostrzewa czerwona rozłogowa 30%
Lp: Lolium perenne - Życica trwała 15% (RPR)
Lp: Lolium perenne - Życica trwała 35%
Frc: Festuca rubra commutata - Kostrzewa czerwona kępowa 10%
Pp: Poa pratensis - Wiechlina łąkowa 10%

Wiem, że skutecznym środkiem zwalczającym ten chwast jest AXIAL 50 EC.

Proszę o podpowiedź, czy jest on bezpieczny dla trawnika ?
AnnaSm 10:05, 09 sie 2019

schwanz24 napisał(a)

to samo, co u kolegi powyżej.

trawa kostrzewa trzcinowa odm. starlet.

Dziwne, może się przesiała, ja w skladzie wemblay graminex a takową mam nie widzę odmiany, o której piszecie.

Wemblay graminex skład mieszanki:
- Kostrzewa czerwona: 35%
- Rajgras angielski (3 odmiany: Grasslands Nui, Naki, Niga): 55%
- Wiechlina łąkowa (2 odmiany: Platini, Compact): 10%
hashin 22:51, 09 sie 2019

Witam, czy możecie mi pomóc w identyfikacji chwastów? ten rozłożysty to chyba chwastnica, a te z okrągłymi liśćmi?

Gardenarium 22:28, 20 sie 2019

fabero napisał(a)
Czy możecie mi pomóc w identyfikacji rośliny w trawniku ? wielkości kończyny. W załączeniu intruz.

Jakie wymiary mają liście i pokaż więcej zdjęć.

Instagram Ogrodowiska
Laki88 10:31, 01 wrz 2019

Drodzy,

Walki z chwastami ciąg dalszy. Z żonką wyplewiliśmy cały trawnik co nie było łatwe, ale teraz zaczął pojawiać się zupełnie inny chwast jak na zdjęciu. Co to jest? Czy to jest chwast jednoroczny? Szczerze już nie mamy mocy na pielenie i mamy nadzieje że zima go załatwi.

Pozdrawiam,
Łukasz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies