Ten chwast rozprzestrzenia sie w mim trawniku, nie jest to chwastnica ani perz bo te też mam je w swym trawniku i zwalczam krotkim ścinanien i wyrywaniem, ale tego co na zdjęciach raczej w starndardowy sposób się chyba nie pozbędę.
Ja także w niektórych miejscach mam taką trawę, denerwuje mnie bardzo, mam w planie we wrześniu wyrwać kępy i po uzupełnieniu ziemią dosiać trawę. Pytanie tylko czy i tak nie będzie się rozsiewać. W pierwszym roku nie miałam tej trawy, trawnik ma 3 lata, w ubiegłym już się z nią zmagałam
Niestety, taki urok ozdobnego trawnika, prędzej czy później zostanie zdominowany przez silniejsze gatunki. Pewnie przywiało Tobie nasiona z jakichś nieużytków nieopodal lub przydrożnych rowów, bo kostrzewa trzcinowa tam najczęściej rośnie. Pozostaje chyba się z nią zaprzyjaźnić, bo problem będzie powracał co rok...
Witam serdecznie, jako jeden z wielu zmagam się z "ukochaną" chwastnicą jednostronną". Bezskutecznych prób było wiele, "najskuteczna z nieskutecznych" była Puma Uniwersal która uszkadzała chwast ale go nie eliminiowała, trawnika nie ruszała.
Wysiany trawnik ma następujący skład (dane od producenta:
Frr: Festuca rubra rubra - Kostrzewa czerwona rozłogowa 30%
Lp: Lolium perenne - Życica trwała 15% (RPR)
Lp: Lolium perenne - Życica trwała 35%
Frc: Festuca rubra commutata - Kostrzewa czerwona kępowa 10%
Pp: Poa pratensis - Wiechlina łąkowa 10%
Wiem, że skutecznym środkiem zwalczającym ten chwast jest AXIAL 50 EC.
Proszę o podpowiedź, czy jest on bezpieczny dla trawnika ?
Walki z chwastami ciąg dalszy. Z żonką wyplewiliśmy cały trawnik co nie było łatwe, ale teraz zaczął pojawiać się zupełnie inny chwast jak na zdjęciu. Co to jest? Czy to jest chwast jednoroczny? Szczerze już nie mamy mocy na pielenie i mamy nadzieje że zima go załatwi.