Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Typografia ogrodu 20:15, 13 wrz 2016

Do góry
Asia, śliczne dekoracje na poprawiny zrobiłaś, nie dziwie się, że goście wynosili w torebkach

Obejrzałam jak skarpa się zmieniała i super efekt osiągnęłaś, bardzo mi się podoba od dawna, ale dopiero porównanie jeszcze bardziej ukazało jak się to miejsce zmieniło.
Typografia ogrodu 15:04, 13 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Świetna ta donica Skarpa tyż
merci
Typografia ogrodu 15:02, 13 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ja Ci chciałam jeszcze powiedzieć, że chałupkę masz świetną!A skarpa-co tu gadać-poszła w dobrą stronę
dziękuję.miło
Typografia ogrodu 14:17, 13 wrz 2016

Do góry
Świetna ta donica Skarpa tyż
Typografia ogrodu 13:19, 13 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
tez ja lubie teraz choc kosztowała duzo pracy zanim trafiliśmy z roślinami.nie przycinam. jedynie to co wchodzi na trawnik. Irga jest super.
a kieedys bylo wrrrr

Ja Ci chciałam jeszcze powiedzieć, że chałupkę masz świetną!A skarpa-co tu gadać-poszła w dobrą stronę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:17, 13 wrz 2016

Do góry
Domi,że niby co nie nadaje się do pokazania
-ten piękny szpaler hortek ?
- ta rabata z klonami i żurawkami ?
- może ta skarpa na której jest altanka ?

Oj oj pięknie masz na narzekasz
Ogród wśród pól i wiatrów 12:17, 13 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mabi,

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Chodziło mi o coś takiego, żeby od płaszczyć widok. Bo teraz to mi się wydaje wzrok kończy się na skrzyniach z warzywami.
agata19762 napisał(a)
Skarpa również się zagęszcza

Typografia ogrodu 11:51, 13 wrz 2016

Do góry
I jeszcze u Ciebie fajne jest to, że skarpa ma ramy, z kostki, z bukszpanu, od góry chodniczek. U mnie na razie jest całkiem płynna.. co mnie denerwuje nie ukrywam..Zlewa się z trawnikiem i z częścią użytkową. Muszę też jakieś ramy wprowadzić. No nic .. pozdrawiam i uciekam
Ogród wśród pól i wiatrów 11:37, 13 wrz 2016

Do góry
Ivka mnie przysyła może moja skarpa się przyda do rozmyslania musze poczytać co tam o tej skarpi juz postanowione

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2110
Typografia ogrodu 11:35, 13 wrz 2016

Do góry
I ta sama skarpa dziś
Ogród wśród pól i wiatrów 11:04, 13 wrz 2016

Do góry
Mi się podobają takie mieszanki
Gardenarium napisał(a)

Skarpa jest co prawda południowa ale ostre słonce, zimą wiatry to trawy i wrzosy wytrzymają?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:02, 13 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Wstawiłam tylko poglądowo jak irga będzie sama wyglądała Ta irga to irga pozioma( taka była w puzzlach) w lecie, jak ma czerwone kulki. Trochę wygląda jak berberys admiration ale w zimie będzie łysy.
Co do brzóz to na sam koniec wpadło mi do głowy bo wydawało mi się, że na końcu masz warzywnik i tak sobie pomyślałam nad cieniem przy ewentualnym grillu lub stworzeniu ogrodu zamykającego części i otwierającego inną część. Nie tak, żeby całą krawędź zasadzić ale z przerwami czy jednym bokiem.
Zamiast brzóz może ambrowiec, śliwa wiśniowa, hortensje na pniu ale jak ma być przestrzeń to będzie przestrzeń

Mabi, ambrowiec to wielkie drzewo, całkiem popsułby efekt i dałby cień na skarpę i nawet dalej. Te brzozy też. A hortensje na pniu to w jakim kontekście?

To nawet nie o przestrzeń by chodziło tylko o to, czy te drzewa/hortensje na pniu nie będą od czapy. Drzewa na brzegu a za nimi przepaść skarpy .... . Oj niedobrze.

Żadnych irysów nie polecałabym, to musi być coś okrywowego, falującego, może kępkowego (lawenda - ale skarpa będzie sina zimą).

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Ogród wśród pól i wiatrów 10:35, 13 wrz 2016

Do góry

To fotka z wczesnej wiosny,w tej chwili uwierz że prawie nie widać ziemi.Dosadzam w wolne przestrzenie bodziszki,miodunkę,kosaćce i kocimietkę.A nad samym brzegiem posadziłam paprocie.Na jakimś spektakularnym efekcie mi nie zależy,bo skarpa nie jest w zasięgu wzroku,raczej chciałam aby została umocniona i nie zarosła chwastami.To jest tylko fragment który przylega do warzywniaka,a ciągnie się po całej długości działki.Tam gdzie będzie na wysokości domu,będę musiała się bardziej postarać i trzeba będzie ją złagodzić.Johanka ma też małą skarpę obsadza wrzosami i wrzoścami
Ogród wśród pól i wiatrów 10:10, 13 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Dlaczego zostałaś za irgę skrytykowana, skoro tu jest polecana?? Hmm..
A zdjęcia Twojej skarpy znalazłam tylko zdjęcia na początku wątku i więcej nie widzę. Wrzucisz coś?? A w kwestii tego "dostojniejszego" heh .. jakaś propozycja??

Hmm.. hmm.. same problemy z tą skarpą, ale wierzę, że kiedyś będzie piękna

Ponieważ twoja skarpa jest łagodna,to myślę o lawendzie,szałwiach w różnych kolorach ,w grupach,są to rośliny które wytrzymują słońce i długo kwitną,a wszystko z trawkami o fontannowym pokroju np.rozplenice,turzyce albo okrywowe róże fairy z jakimś wypełniaczem.No chyba że zależy ci na czymś zimozielonym...Jak znajdę zdjęcie to wrzucę
Ogród wśród pól i wiatrów 10:04, 13 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Jola skarpa nie jest chyba bardzo stroma ?

W środkowej części jest strona. Po bokach (zwłaszcza od wschodu, od strony brzóz)jest wypłaszczona, żeby można było łagodnie schodzić do użytkowej części ogrodu.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:31, 13 wrz 2016

Do góry
Jola skarpa nie jest chyba bardzo stroma ?
Ogród wśród pól i wiatrów 23:00, 12 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Wstawiłam tylko poglądowo jak irga będzie sama wyglądała...

...ale jak ma być przestrzeń to będzie przestrzeń

Rozumiem, rozumiem,,,irga poglądowo I ma być przestrzeń Przynajmniej na tę chwilęA teraz wspomniana przeze mnie, popularnie zwana na O. szmata
Proszę bardzo, tak oto jak od soboty wygląda moja skarpa

A najlepsze jest to, że kupiłam 20 metrów (szeroka na 3 m), z myślą, że pewnie jeszcze mi zostanie. Zabrakło jakieś 4 metry. Znaczy się.. prosto licząc będę miała do obsadzenia ponad 70 metrów kwadratowych skarpy. Trochę tego jest: ) No i co dalej.. iść w tę irgę czy jeszcze coś pomyśleć..??
Ogród wśród pól i wiatrów 22:55, 12 wrz 2016

Do góry
achimee napisał(a)

irga i włóknina hmm tu bym się dobrze zastanowiła, ponieważ irga płożąc się po ziemi przyrasta do podłoża i wtedy szybciej umacnia skarpę; taka wyplewiona skarpa po zimie upada a po bardzo dużych deszczach ciągle się osypuje; ja mam irgę major, sadziłam ją ubiegłej jesieni i teraz plewiąc zauważyłam, że nie da się jej podnieść bo powrastała, a jak pociągniesz i podniesiesz gałązkę to wiszą korzonki, możnaby namnożyć miliony sadzoneczek to bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ładnie zadarnia skarpę

Potwierdzam wszystko co dotyczy irgi,a skarpę mam bardzo stromą.Też sadziłam w ubiegłym roku jesienią a teraz tworzy fajny dywan!Choć uważam że do ogrodu który tworzysz macra będzie bardziej pasować!Bardzo ładne zestawienie białej róży i szałwi.Koniecznie zapisuję ją na listę chciejstw
Stylowe Nordowisko 22:53, 12 wrz 2016

Do góry
Witaj!podoba mi się twoja skarpa,jest dużo łagodniejsza niż moja i masz większe pole do popisu z roślinami..ale tak sobie myślę czy lawenda i u mnie by się nie sprawdziła?bo u mnie też patelnia i raczej piach a ona to lubi!
Jeżówki masz przepiękne,moje coś kiepsko wyglądają/sadziłam latem/ a irga potwierdzam bardzo umacnia skarpypowodzenia
Ogród wśród pól i wiatrów 13:33, 12 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Obawiam się, że na tej patelni na której jest skarpa hakonechloa macre będzie słońce przypalać. Z drugiej strony sama irga taka miejska mi się wydaje. Może jakieś nasadzenia na płaskiej części a w dół skarpa zadarniona irgą. W stawiłam brzozy ale czy tam na górze ma nic nie być, może watro o zacienieni pomyśleć. Może dłuższej rabacie na krawędzi bo irga to chyba głównie po to żeby z kosiarką nie wylewać potów

Mabi, dzięki za propozycję i wizualizację
Wszystko super, tylko na płaskiej części nie przewiduję żadnych nasadzeń. To jest pewne, bo inaczej zasłoniłabym najpiękniejsze widoki Do zagospodarowanie jest tylko skarpa. Trawnika nie ruszamy

W sobotę rozłożyłam włókninę na całej skarpie, żeby bardziej ją sobie zwizualizować. Wrzucę wieczorkiem fotkę. A jeszcze zapytam jakie to rośliny wrzuciłaś do wizualizacji?? Berberysy jakieś??

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies