Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Kawa 14:28, 14 paź 2016

mnie ostatnio urzekła variegatus
lojalna_ 14:48, 14 paź 2016

Anetko u mnie i gracki i Ml przy platanach i molinia i rozplenice jutro jak słoneczko bedzie to postaram sie zdrobic fotki moze pomogą )) na starych ffotach tez widac ale wtedy musiałabyś szukac ))
Nett 15:01, 14 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Anetko u mnie i gracki i Ml przy platanach i molinia i rozplenice jutro jak słoneczko bedzie to postaram sie zdrobic fotki moze pomogą )) na starych ffotach tez widac ale wtedy musiałabyś szukac ))

Jola wielkie dzięki.
Nett 22:38, 14 paź 2016

Zastanawiam się nad lewą stroną od platanów i na razie wymyśliłam 3 miskanty ML, pomiędzy nimi rozchodniki lub jeżówki, później 3 trzmieliny na pniu, pod nimi lawenda, ale kompletnie nie mam pomysłu co dalej- od rozplenic. To jest krawędź skarpy, mocno nasłoneczniona (wystawa południowa), niżej mamy placyk do siedzenia, więc to co będzie rosło na skarpie musi być spore żeby nas zasłaniało.
Mam sporo trzcinnika Karl Forester i myślałam żeby albo dać go tam gdzie te trzmieliny albo własnie na skarpę. Jeśli macie jakieś pomysły co by tam mogło być innego, będę wdzięczna za podpowiedź.

Nett 22:40, 14 paź 2016

Lawendę można by było pociągnąć dalej żeby tworzyła jednolitą obwódkę, ale wyższego można tam wsadzić?
makadamia 08:01, 15 paź 2016

Anetko, skoro to wystawa południowa, to nie chcesz jakiegoś drzewka, żeby ocieniało taras? Zdaje się, że o jakimś kolumnowym była wcześniej mowa - to nie tutaj miało iść?

O ile pamiętam, to za krawędzią idzie skarpa, tak? Ja bym to potraktowała jako całość i posadziła tam krzewy, żeby osłonić taras od ulicy.
Trawy, trzmieliny - owszem ale one Ci nie zapewnią osłony.

Tam Ci się utworzył taki trójkąt teraz, z bokami w postaci krawędzi rabat i podstawą w tujach. Przy podstawie posadziłabym jakiegoś stożkowatego iglaka a dookoła niego kaliny, pęcherznice, derenie.

Dopiero potem biżuterię

Psiamama 09:57, 15 paź 2016

Aneta bardzo chciałabym umieć doradzić coś sensownego, ale za cienka jestem. Zazdroszcze Wam dziewczyny, że tak to wszystko widzicie i macie oko. Aneta ale oglądam z zaciekawieniem i kibicuje Ci. Uwielbiam czytać takie akcje w wątkach
Nett 11:41, 15 paź 2016

Asia dzięki wielkie.
Kolumnowe drzewko tam będzie a właściwie jest, tylko jeszcze nie wkopane- to wystające lekko żółte buczek dawyck gold, ale to bardziej pionowy akcent niż do ocieniania.
Ten taras na dole będzie miał zadaszenie- mniej więcej na wysokości tych pergol od winogronu i wingrona puszczę po tym zadaszeniu, więc cień będzie.
Ale rzeczywiście od ulicy chcę zasłonić to miejsce jakimiś krzaczkami na skraju tej skarpy- coś zamiast rozplenic, bo z sammi rozplenicami szaro i nudno i do lata pusto.

A co do tego trójkąta- to ja chyba zdjęcie z dołu zrobię z wymiarami, żeby można było sprawdzić co się właściwie zmieści. Teraz mam tam przy samych tujach maleńkiego perukowca, gracki małe i hortensje, a po lewej róże. Nie wiem czy tam wejdą kaliny, pęcherznice i derenie. Może 1-2 krzaki maksymalnie. Zobaczymy.
anbu 12:48, 15 paź 2016

Dojrzałam Buczka, fajnie mu tam będzie
Nett 15:54, 15 paź 2016

Cebulowe posadzone. Uff, rąk i pleców nie czuję. Zobaczymy ile wyrośnie.
W tamtym roku 30% odpadło.