Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:34, 21 mar 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Jak tam kupiłaś bratki, czy w ten weekend robisz zakupy?

U mnie stipa też się sama wysiewa Ale Przemka Pegasus nie chce u mnie rosnąć.

Bratki kupiłam wczoraj ale dopiero dzisiaj posadziłam do doniczek. Tym razem postawiłam na bordo. Zostaną przełamane żółcią. Pierwszy raz odbiegłam od fioletów i koloru niebieskiego.

Pegassus wschodzi bardzo ładnie. Wysiewałam go dopiero równo tydzień temu. Stipa też zbiera się. Pierwszy raz wysiałam Werbenę. Z nią jest gorzej. Dopiero mam trzy sztuki o ile to nie jest zielsko.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:06, 21 mar 2019

Do góry
Jak tam kupiłaś bratki, czy w ten weekend robisz zakupy?

U mnie stipa też się sama wysiewa Ale Przemka Pegasus nie chce u mnie rosnąć.
Mój ogrodowy pamiętnik 15:20, 21 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
A ja dostałam dzisiaj przesyłkę ze sklepu B..wscy i powiem Wam,że zapakowane prima sort, doniczki ładnie zabezpieczone i usztywnione między sobą patyczkami. Co prawda molinia trochę wygląda na nieżywą, ale poczekam, może jeszcze śpi.

Chyba nawet wiem o jaki sklep chodzi . Coś kiedyś u nich zamawiałam.
Moje turzyce, rozplenice i stipa też wyglądają na nieżywe .
Tylko hakone się obudziły.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:38, 20 mar 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
piękny ten futrzak, stipę już pocięłaś, u Ciebie już forsycje kwitną

Stipa w moim rejonie sprawdza się znakomicie. W zeszłym roku po ścięciu wytrzymała bezśnieżne mrozy do kilkunastu stopni. Żadna jeszcze nie wypadła.
Podmiejski ogródek 09:10, 20 mar 2019

Do góry
Dopytuję się, bo przymierzam się, żeby zamienić miejscami jeżówkę i kłosowca.
Okazała się wyższa od niego i jakoś tak mam wrażenie, że ten kłosowiec lepiej będzie wyglądał z boku.
czerwiec

lipiec

sierpień (przymierzałam kalinę)
październik

tylko znowu tak patrzę na te zdjęcia i wydaje mi się, że ten żarówiasty floks intensywnie różowa jeżówka obok siebie to może być zbyt dużo. Ten wyblakły kłosowiec trochę je uspokajał.

Tak w ogóle, to ja uporządkuję tą rabatę. Obiecuję.
Całkiem możliwe, że w ramach porządkowania powinnam zrezygnować całkiem albo z floksa albo z jeżówki, ale jeszcze nie dojrzałam do tej decyzji
Za bardzo obie się starają

Ale stipa wyleci na pewno
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:53, 20 mar 2019

Do góry
Agatek napisał(a)

U mnie jakoś nigdy nie widzę sadzonek stipy, mam korę wysypaną i może jej trudno w takich warunkach, z drugiej strony w ubiegłym roku wcale nie posadziłam i nie ma z czego się wysiać
no nic muszę nadrobić szybko swoje wysiewy
pegasusa też mam, od Przemka, stare nasionka ale może wykiełkują

Pegassusa to wszyscy mamy od Przemka Badzo ładna trawa aż szkoda, że jednoroczna. U mnie goła ziemia, Stipa rozsiewa się w zastraszającym tempie , bywa uciążliwa. Pewnie pomyślę o korze. Czekam jeszcze sezon może dwa jak roślinki bardziej się rozrosną. Inaczej wiatr ją porozrzuca.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:18, 19 mar 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Agata nie przejmuj się Ja tez dopiero tydzień temu wysiałam Stipę i rozplenice Pegassus. Bardziej zależy mi na rozplenicy. Stipa sama się rozsiewa ale młode sadzonki dłużej są zielone dlatego co roku dosadzam.

U mnie jakoś nigdy nie widzę sadzonek stipy, mam korę wysypaną i może jej trudno w takich warunkach, z drugiej strony w ubiegłym roku wcale nie posadziłam i nie ma z czego się wysiać
no nic muszę nadrobić szybko swoje wysiewy
pegasusa też mam, od Przemka, stare nasionka ale może wykiełkują
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:59, 19 mar 2019

Do góry
Agata nie przejmuj się Ja tez dopiero tydzień temu wysiałam Stipę i rozplenice Pegassus. Bardziej zależy mi na rozplenicy. Stipa sama się rozsiewa ale młode sadzonki dłużej są zielone dlatego co roku dosadzam.
Motylogród 21:08, 18 mar 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)
O jakie ładne cisiorki! tfu, tfu, przez lewe ramię.. A ta szkółka wysyła też, czy tylko zakup na miejscu możliwy?

Twoja stipa jest już spora, moja jeszcze taka malizna..poziomki i lobelie też wyglądają świetnie, strasznie lubię oglądać wysiewy u innych, cieszą mnie bardzo. Kiedy siałaś Elu?

To nie jest typowa szkółka, Pan Sławek sam to ogarnia, więc roślin nie ma aż tak dużo
Niestety, nie zapisałam sobie, kiedy dokładnie wysiewałam, ale na pewno w pierwszej połowie lutego
Motylogród 19:28, 18 mar 2019

Do góry
O jakie ładne cisiorki! tfu, tfu, przez lewe ramię.. A ta szkółka wysyła też, czy tylko zakup na miejscu możliwy?

Twoja stipa jest już spora, moja jeszcze taka malizna..poziomki i lobelie też wyglądają świetnie, strasznie lubię oglądać wysiewy u innych, cieszą mnie bardzo. Kiedy siałaś Elu?
Motylogród 19:05, 18 mar 2019

Do góry
A skoro już wrzucam fotki... to moja stipa

lobelia

poziomki

werbena i lawenda też ruszyły, ale pokazywać jeszcze nie ma co

Migawki z ogródka 09:38, 18 mar 2019

Do góry
Dziękuję dziewczyny
Mnie tak bolało, że żadna pozycja nie przynosiła ulgi prawie. Ale... Jak już płakałam z bólu, to mnie natchnienie naszło i smsa wysłałam do mojego rehabilitanta. Przyjął mnie dziś rano, już mi niebo lepiej.

Bobki nie kupione, może w tygodniu podjadę, jak się uruchomię całkiem. Na razie grzeję się pod kocem.

Wczoraj przycięłam hakonki, wszystkie puściły kły. Stipa się ładnie rozsiała ta sadzona dwa lata temu.
Gaury też żyją póki co.
Na pewno padła mi jedna krzewuszka, sadzona w zeszłym roku. Mam jedno miejsce na piwonię brakuje mi jeszcze 6. Miejsc znaczy, nie piwonii.
Niektóre carex Irish Green mają kwiatki wczoraj poprzycinałam, nie wiem, czy dobrze, ale trudno.
Nie pamiętam dobrze, gdzie co wsadziłam w ubiegłym roku, a nie zapisywałam bylin niestety, będzie niespodzianek a niespodzianek.
Paradise czyli mój kawałek raju 09:10, 18 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Wg mnie magnolia się nie nada, bo lubi bardziej kwaśno. Róże pod drzewem to zły pomysł. Nawet żelazna Bonica nie da rady chorobom grzybowym, jeśli jej liście nie będą mogły porządnie obsychać, bo z góry będzie na nią kapać.

Lawenda i stipa lubią mało żyźnie i dość sucho, róże wprost przeciwnie.

Zamiast róż mógłbyś posadzić albo krzewy Caryopteris x clandonensis, albo łan różowych jeżówek, takie naprawdę duże ilości. Nad tym wszystkim zamiast magnolii mógłby górować Elaeagnus angustifolia 'Quicksilver', którego mógłbyś wyprowadzić wielopniowo.
Wszystkie te byliny lubią się wysiewać, więc wiosną jedynie pozbywałbyś się niechcianych siewek
Byłaby to rabata wymagająca po dwóch latach mało podlewania.

Dzięki za odpowiedź, bardzo by mi zależało na "francuskim" stylu rabaty. a w środek może być jakiś inny większy krzew lub coś na pniu. Jeżówki by pasowały Może nie drzewo bo będzie później problematyczne. Wygoogluję Twoje propozycje i pomyślę nad nimi.

Mala_Mi napisał(a)
Drzewo, może być magnolia.Zapełni i urozmaici rabatę w okresie poza różami. I lawenda i róże są ładne dość późno.Budleja też się tnie wiosna do prawie zera.. i będzie łyso. Stipa fajna ale u mnie jest jak jednoroczna. I po przekwitnięciu wygląda paskudnie.
Judaszowiec u mnie nie dał rady wiec się nie wypowiadam.

A wisteria to solidne pnącze o przyrostach powyżej 2 metrów jak się zadomowi, wiec musi być podpora solidna ..

Magnolia Susan jest podobno bezproblemowa, chyba wybiorę własnie ją albo posadzę coś na pniu. A Twoja opinia na temat innych traw dla tej rabaty? Pergola jest gotowa do montażu jednak nie mam jeszcze wszystkich części do niej. Dzięki za wypowiedź.
Paradise czyli mój kawałek raju 18:43, 17 mar 2019

Do góry
Drzewo, może być magnolia.Zapełni i urozmaici rabatę w okresie poza różami. I lawenda i róże są ładne dość późno.Budleja też się tnie wiosna do prawie zera.. i będzie łyso. Stipa fajna ale u mnie jest jak jednoroczna. I po przekwitnięciu wygląda paskudnie.
Judaszowiec u mnie nie dał rady wiec się nie wypowiadam.

A wisteria to solidne pnącze o przyrostach powyżej 2 metrów jak się zadomowi, wiec musi być podpora solidna ..
Życie w wiejskim ogrodzie 15:42, 17 mar 2019

Do góry
Asia U mnie dziś to prawie lato tylko gdyby nie ten wiatr …

Stipa w zwykłej ziemi ogrodowej, nawet w tym roku nie kupowałem wzbogaconej o nawóz. Kluczem chyba jest temperatura w domu, muszę kocioł skręcić bo siewki mam stanowczo za duże.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:05, 16 mar 2019

Do góry
Cudne te białe ławeczki i białe brateczki ...
I stipa daje niezły pokaż,uroczo wygląda z tymi stożkami! Muszę rozpuścić swoje stipowe kucyki
ogród (nie)Mocy 18:32, 16 mar 2019

Do góry
Moje siewki- jedne są maciupeńkie, drugie wybujałe Cynie mi chyba raczej na pewno się za bardzo wyciągnęły, czy coś z nich będzie jeszcze czy takie cienizny porosną? Mam tylko jeden parapet od strony południowej, ale i to okno jest na podcieniu tarasu, więc światła dociera mniej. Jedna ostróżka się wybija, ale na razie cieniuśka jak igiełka.

Widziałam w K..ndzie takie regały 4-półkowe, z folią taką, jakby mini szklarnie. Czy one nadają się na uprawę na zewnątrz? Bo wtedy mogłabym wynieść te wszystkie siewki do takiej szklarenki na taras i miałyby słońce tylko czy taki foliowe szklarnie dają radę?

Stipa

werbena

jeżówka

i wybujała cynia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:00, 16 mar 2019

Do góry
Stipa wyglądała zjawiskowo dzisiaj

Ogrodowy song 22:21, 15 mar 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
O proszę wiosna na całego. Faktycznie stipa ci już ładnie rośnie
Wszystko tak ruszyło, aż miło
Ogrodowy song 22:01, 15 mar 2019

Do góry
O proszę wiosna na całego. Faktycznie stipa ci już ładnie rośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies