Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:09, 28 mar 2019

Zana napisał(a)
Wyobraź sobie, że z pół godziny temu czytałam ten sam opis, on dotyczy odmiany Convexa. W ogóle wujek gogle pokazuje wiele fajnych odmian, ale niestety nie na polskich stronach, więc chyba u nas nie do dostania.

No właśnie, będę dzwonić po dużych szkółkach, może znajdę.
agla 21:57, 28 mar 2019

cokolwiek tam zdecydujesz, ja też głosuję za wersją "w rozpędzie"
SlonecznyOgrod 22:02, 28 mar 2019

Fajnie się rozpędziłaś, zanim dostaniesz ten ostrokrzew może dojdziesz juz do prostej linii, hihi

Faceci zawsze bronią tych trawników...

A rabate z rodkami masz ogromną, cos mi się wydaje, że tam się więcej zmieści nie żebym Cie podpuszczała...
agla 22:24, 28 mar 2019

jeszcze mi się przypomniało w sprawie ostrokrzewów, że miałam kiedyś (zanim psy mi pożarły) Ostrokrzew karbowanolistny 'Golden Gem' też jest fajny, tyle, że w takim żółtawym kolorze
anulajda 22:40, 28 mar 2019

Ewcia a pomyśl jeszcze o cisie Elegantissima może on Ci się spodoba na obwódki, wstawie Ci zdjęcie https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=481#post_4
go można prowadzić szczuplej niż Repandensa.Z ostrokrzewa ciężko uzyskać obwódki,ja mam Golden Gem i go uwwielbiam ale on raczej rozczapierzony jest.
eVka 23:46, 28 mar 2019

agla napisał(a)
cokolwiek tam zdecydujesz, ja też głosuję za wersją "w rozpędzie"

Dzięki za głos. Opcja w rozpędzie nabrała rozpędu i wygrała jednogłośnie
Teraz tylko muszę wybrać z czego zrobić obwódkę, bo kochane ogrodowiczanki dały mi tyle propozycji, że mam nad czym myśleć.
eVka 23:55, 28 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Fajnie się rozpędziłaś, zanim dostaniesz ten ostrokrzew może dojdziesz juz do prostej linii, hihi

Faceci zawsze bronią tych trawników...

A rabate z rodkami masz ogromną, cos mi się wydaje, że tam się więcej zmieści nie żebym Cie podpuszczała...

Właśnie przeszukałam wieczorem cały Internet i nie widzę w pl sklepach ostrzokrzewu Dark Green. Sporo jest w DE i UK a u nas pustki... Na prosto nie chcę, podoba mi się taka wcięta rabata

Tak ci faceci dobrze, że jest na nich jeden zawsze skuteczny sposób

Rabata rodkowa jest olbrzymia. Ma ok. 8 m szerokości i 16 m długości. Tak naprawdę to trzy rabaty w jednej. Pierwszy pas od podjazdu to pas lawendy, potem różanka, miskanty, jaśminowce. Porem kolejny pas to rabata brzozowa z małymi szlachetnymi sosnami i będzie tam werbena, stipa, czarnuszka, mikołajki. Ostatni pas z tyłu to właśnie rodkowa z sosnami czarnymi i zwykłymi. Rodków jest tam kilkanaście, prawie 20 szt.
eVka 23:56, 28 mar 2019

agla napisał(a)
jeszcze mi się przypomniało w sprawie ostrokrzewów, że miałam kiedyś (zanim psy mi pożarły) Ostrokrzew karbowanolistny 'Golden Gem' też jest fajny, tyle, że w takim żółtawym kolorze

Oglądałam tą odmianę, bardzo ciekawa, tylko jakoś nie ma w sklepach...
eVka 23:59, 28 mar 2019

anulajda napisał(a)
Ewcia a pomyśl jeszcze o cisie Elegantissima może on Ci się spodoba na obwódki, wstawie Ci zdjęcie https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=481#post_4
go można prowadzić szczuplej niż Repandensa.Z ostrokrzewa ciężko uzyskać obwódki,ja mam Golden Gem i go uwwielbiam ale on raczej rozczapierzony jest.

Aniuuu, jest piękny!!! Rzeczywiście taki elegancki no i dostępny w sklepach! Już sprawdziłam na szybko
Słuchaj a czy on wytrzyma w pobliżu magnolii? tam lekko kwaśna rabata ziemia będzie.
Widziałam fotkę u Ciebie, bardzo bardzo mi się podoba na tej rabacie.
Dziękuję Ci za tyle cennych rad
agla 00:00, 29 mar 2019

effka napisał(a)

Oglądałam tą odmianę, bardzo ciekawa, tylko jakoś nie ma w sklepach...

U Stefana jest