Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Kondziowy ogrod cz II 19:52, 30 cze 2018

Do góry
Kondzio napisał(a)

Konrad, widzę, że jesteś więc pytam: czy ten duzy miskant to giganteus? Widzę, ze masz go w roznych miejscach - jestescie z niego zadowoleni? Nie jest zbyt ekspansywny?

Oczywiście odciek Mai oglądałam. Gratuluję sukcesu. Zreszta inaczej być nie mogło - piekny ogrod tworzycie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:04, 30 cze 2018

Do góry
kerii napisał(a)

Hmmm... Twój zakup w porównaniu z moim to mutant ) zrobię jutro fotkę mojego to zobaczysz jaka sierota. Zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno to jest miskant, podobne wątpliwości mam co do molini variegata tez jakaś taka nie wydarzona.

Eeee, to chyba niemożliwe byś miała jeszcze mniejszą sadzonkę .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:59, 29 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Aaaa i jeszcze fota miskanta Yaku Jima dla Keri. Szukałam foty z zeszłego roku ale nie mam, był taki marny że nie robiłam mu zdjęć. Mam tylko fotę zaraz po zakupie - na pierwszym planie, w doniczce z kijkiem, w tle seslerie jesienne. Druga fota to stan obecny czyli po roku.

Mówiłam, że kępa jest trzy razy większa. Nieprawda, jest pięć albo sześć razy większa .

Hmmm... Twój zakup w porównaniu z moim to mutant ) zrobię jutro fotkę mojego to zobaczysz jaka sierota. Zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno to jest miskant, podobne wątpliwości mam co do molini variegata tez jakaś taka nie wydarzona.
Ogród Ani :) 10:39, 29 cze 2018

Do góry
Kami nie żartuj, pamiętam że karton pływał No masakra była

Toszka pasuje i bardzo go lubię. Mam jakąś taką wizję ostatnio aby na tej rabacie z łukiem/parawanem z cisów posadzić derenie IVORY HALO. Najbardziej mi pasuje aby je posadzić po ...łuku Konkretnie od Anabellek do środka łuku/cisów
No jakaś taka wizja za mną chodzi

Derenie są pstrokate i miskant jest pstrokaty Oczopląs gotowy, muszę uspokoić tą rabatę Dlatego chciałam zastąpić tam miskanta Variegatusa grackiem.

Z tymi dereniami mogę ewentualnie na front się przenieść, pod Umbry, bo na hortensje mam chętnego Ale jakoś mam obawę, że 11 metrów derenia nawet mnie wytraci z równowagi
Moja codzienność - ogród Oli 14:47, 28 cze 2018

Do góry
dorciabe napisał(a)

Ola powiedz proszę jakie masz tu trawy

miskant ML, molinia Moorhexe, sesleria jesienna z przodu rabaty jest jeszcze sesleria skalna
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:24, 27 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Z porannego szybkiego obchodu ogrodu - miskant Yaku Jima wypuścił kłosek!!!
8

Jak długo masz tego miskanta? ja kupiłam w tym roku to normalnie masakra mam wrażenie,że w ogóle nie rośnie a od miesiąca w ziemi siedzi.
Zielonym do góry... 09:47, 27 cze 2018

Do góry
Krakus napisał(a)
i sorki że tak późno ale na urlopie byłem przez co czasu nie było i jeszcze Mundial po drodze...
taki rzut oka na ogór z wczoraj stipy juz pokazywałem...

(...)
i ta nowa rabata... pusto tu przed nią więc może cos doradzicie ..planuję ze 3-5 thuji aurea nana bo mam i moge przesadzić... tak od huśtawki jakis łuk zrobić..na razie kolorystycznie to jest biało (różowo)(hortki) niebieska (pervoskia i można powiedzieć miskant ML )

Zdjęcia przekłamują odległości, ale odnoszę wrażenie, ze masz za blisko tuj posadzone rosliny.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:55, 27 cze 2018

Do góry
Z porannego szybkiego obchodu ogrodu - miskant Yaku Jima wypuścił kłosek!!!
8
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:36, 26 cze 2018

Do góry
mirela napisał(a)

kulki to przegorzan - niby ładny, ale rozsiewa się mocno i krzaki sa ogromne, nie takie ładne - ja zrezygnowałam z niego.
trawa wygląda na zebinusa - miskant, ale gracilimus też by pasował
hortensje - nie wiem czy anabelle, czy limelight, z tyłu filetowe to najprawdopodobniej szałwia omszona.

Dziękuję bardzo !!!

Najbardziej chodziło mi o określenie tych fioletowych kulek. Resztę już wiem. Przyjrzę się tym przegorzanom.
Miskant - Miscanthus 15:08, 24 cze 2018

Do góry
arekdembinski napisał(a)

Potrzebuję pomocy w identyfikacji. Kupiłem sadzonkę, kiedy nie miała jeszcze liście jako morning light.
Teraz zaczęła wypuszczać liście, jednak są one "rurkowe"... zupełnie inne niż inne miskanty.
Czy to miskant morning light? Czy zupełnie inna roślina?

To sit, jego korzenie były w ziemi i wyrosły, a miskant zmarzł. Nie ma.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:12, 23 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
To orzech ?
A co ci kwitnie na pomarańczowo na takiej długiej rabatce ?

Tak to orzech i miskant
To pomarańczowe to aksamitki, jeżówki i jedna różyczka tam jest.
Między polem, a lasem. 22:59, 21 cze 2018

Do góry

Zielona linia: Tuja szmaragd lub cis

Niebieska: Trawy (np. Miskant moonlight) lub berberys, (najlepiej jakiś czerwony)

Czerwona: jakieś kwiaty/byliny (róże okrywowe lub astry jesienne)

???
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:44, 21 cze 2018

Do góry
musia napisał(a)
Mam prośbę!

Czytając od początku ten wątek natrafiłam na wstawione zdjęcie inspiracyjne. Określiłyście te rośliny. Fotkę zapisałam, roślin nie. Przejrzałam początkowych 2000 stron i nie mogę znaleźć tego postu. Czy możecie mi pomóc go znaleźć lub określić rośliny. Pamiętam , że były tam inspiracje na zielono i niebiesko/fioletowo.

Fotka ta[]

kulki to przegorzan - niby ładny, ale rozsiewa się mocno i krzaki sa ogromne, nie takie ładne - ja zrezygnowałam z niego.
trawa wygląda na zebinusa - miskant, ale gracilimus też by pasował
hortensje - nie wiem czy anabelle, czy limelight, z tyłu filetowe to najprawdopodobniej szałwia omszona.
Ogród Orion-od projektu 10:41, 20 cze 2018

Do góry
Cześć Daniel,
Jak mi się podoba Twoje podejście do planowania: te rysunki, tabele, plany.... Tylko zdjęć jakby mało

Odnośnie nasadzeń:
W mojej skromnej opinii, mimo że unikasz kwiatów, to i tak planujesz zbyt duży rozrzut kolorystyczny i za dużo roślin typu "akcent" - czyli przykuwających uwagę.

Za takie rośliny uważam zarówno rośliny o bordowych liściach jak i wszelkie variegaty. Nie sadziłabym ich obok siebie.
Dodatkowo widzę, że na rabacie R5 zaplanowałeś białe akcenty (miskant morning light, trzmielina emerald gaiety), a na R1 - żółte (klon wredei, klon aureum) w połączeniu z bordowym bukiem - zdecydowanie za dużo.

No i trzecia sprawa: wymagania. Nie pamiętam jaką masz tutaj glebę i nie wiem co z nasłonecznieniem: wystawa niby zachodnia, ale coś mi się zdaje, że dom i tuje sąsiada dużo słońca zabierają.
No i zdecydowania klona shirasawy obok buka nie można posadzić.

Zrobiłabym listę jeszcze raz, zawężając kryteria stanowiskowe i kolorystyczne. Wybrałabym jeden lub dwa mocne akcenty całoroczne, a resztę dopasowała do nich.
Tu ma być ogród :) 20:37, 19 cze 2018

Do góry
iwka napisał(a)
Edyta, wczoraj pokazałam siostrze Twoje przedpłocie i ... chce takie same jest akurat na etapie ogrodzenia i w bardzo podobnym stylu do Twojego zrobiła

Przypomnisz jakie masz tam posadzone miskanty ?

Niech kopiuje, chciałabym kiedyś zobaczyć fotki jak jej wyjdzie

Miskant to Kleine Fontane.
Tu ma być ogród :) 20:24, 19 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Pieknie, perfekcyjnie
Miskant chce kwitnąć ??

Jak daleko masz do kapiasa ?

Już zaczynają kwitnąć, następna sesja pewnie już z kłosami.

Do Kapiasa mam 30 km.
Od patyczka po ogród 23:19, 18 cze 2018

Do góry
Gęsiówka jako wypełnienie przestrzeni

Miskant pd trzepakiem

Pod Gigantem rozplenice

Ciekawa różnorodność a wiosną zupełnie inne klimaty

Ogród z bałaganem w tle prosi o pomoc 22:22, 18 cze 2018

Do góry
Napiszę może co ja w tym bałaganie mam.
Idąc od końca:
brzoza szczepiona płacząca,
miskant olbrzymi,
przekwitnięty krzew nie znam nazwy (nie jest zimozielony, kwitnie na różowy, dzisiaj został podcięty)
jałowiec płaczą horstmann
hosty zielone
przed nimi dwa jałowce płożace
w nich wiąz holenderski wreidei
przed nimi dużo żurawek marmolade

Dalej mam jakiegoś cyprysikia,
z tyłu miskanty trzy zebrinusy
cyprysik nutkajski gloria polonica
rozplenica (nie pamiętam jaka to odmiana ale jest cudna i wielka)
do tego jakieś biało-zielone hosty

rabatkę kończą
jałowiec (nie wiem jaki - dostałam w prezencie)
dwa cisy które próbuję uformować w stożki
świerk conica
i żółte żurawki

POMOCY )))
Zielonym do góry... 11:42, 18 cze 2018

Do góry
i sorki że tak późno ale na urlopie byłem przez co czasu nie było i jeszcze Mundial po drodze...
taki rzut oka na ogór z wczoraj stipy juz pokazywałem...

i ta nowa rabata... pusto tu przed nią więc może cos doradzicie ..planuję ze 3-5 thuji aurea nana bo mam i moge przesadzić... tak od huśtawki jakis łuk zrobić..na razie kolorystycznie to jest biało (różowo)(hortki) niebieska (pervoskia i można powiedzieć miskant ML )
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:21, 17 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Przyłączam się do zachwytów Agatki nad imperatą Świetnie to skomponowałaś Haniu.

To była pierwsza rabata, która robiłam po odkryciu Ogrodowiska.
Stąd hortensje, miskant Variegatus i żurawki odmianowe. Niski berberys musiał zmienić poprzednią miejscówkę, bo nie było go tam widać.W szkółkach nie było Red Barona, tylko ta zwykła imperata. Zaprawdę planowałam tam uporządkowane nasadzenia.
Ale nie potrafię być konsekwentna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies