Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

W Gąszczu u Tess 13:07, 14 lip 2012

Do góry
No u mnie siermiężne traktowanie wytrzymało Proso 'Heavy Metal' od Mariusza, więc proso wszędzie polecam - ma ładny wzniesiony pokrój, jest dość wysokie (ale z pióropusznikiem by się ładnie komponowało, tak ),
Nie wiem czy nie lepie też posadzić paproć i trawę w osobnych osłonkach/doniczkach (nawet jak mają być w jednym pojemniku), na wszelki wypadek, by się nie pozazębiały za bardzo miedzy sobą.

A do narecznicy to może również ta Hakonechloa, jeśli chcesz ją mieć w ogrodzie.
http://www.mooseyscountrygarden.com/container-gardening/gum-tree-pots.html

Zresztą myślę, że większość traw będzie ładnie wyglądała z paprocią, czy to owsik śródziemnomorski, czy nawet oklepana kostrzewa (byle w miarę wysoka i paproć - w plastikowej doniczce).
Turzyca Graya też piękna, tylko najlepiej do troszkę większej doniczki (więcej wilgoci by miała), albo ,,zajęcze ogonki"... ech wybór duży a nie masz np. jakiejś w pobliżu na oku, albo kogoś kto by Ci ,,użyczył"? Będzie szybciej i taniej

http://www.ziarenko.net/nasiona/143-kostrzewa-sina-festuca-cinerea.html

O, a tu jeszcze inspiracja obwódki pod thuje Tylko ta żurawka na foto to będzie większa od kopytnika niedługo chyba...
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page132
Ogród Dominiki 21:56, 08 lip 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Domi, a ta trawka świecąca na niebiesko to kostrzewa glauca? Zachwyty jak zwykle dołączam

Tak, to kostrzewa sina odmiana "Elijah blue" wsadzona w tym roku. Miałam już wcześniej w tym miejscu bardziej zwarte kostrzewy sine innej odmiany, ale wymarzły tej zimy po 3 latach dobrego zimowania.

dzięki! Ta zima to niezłe spustoszenie zrobiła. ALe takie małe kępki tez mają swój urok
Ogród Dominiki 21:55, 08 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Domi, a ta trawka świecąca na niebiesko to kostrzewa glauca? Zachwyty jak zwykle dołączam

Tak, to kostrzewa sina odmiana "Elijah blue" wsadzona w tym roku. Miałam już wcześniej w tym miejscu bardziej zwarte kostrzewy sine innej odmiany, ale wymarzły tej zimy po 3 latach dobrego zimowania.
Ogród Dominiki 09:41, 08 lip 2012

Do góry
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:48, 05 lip 2012

Do góry
Ok. Nie mam teraz worka przed sobą.. Myśle, że made in China nie bedzie..
Spytam może w ten sposób. Poniżej link do strony producenta.

http://www.hortnas.pl/?page=professional-drogowa

Mieszanek jest kilka.. Wydaje mi sie, że to jest ta drogowa, bo on pracował przy budowie autostrady A2.
Nie znam się więc spytam co myślicie o składzie mieszanki:
Skład DROGOWA
życica trwała 25%
kostrzewa czerwona rozłogowa 35%
kostrzewa czerwona kępowa 10%
kostrzewa trzcinowa 10%
kostrzewa owcza 20%
wiechlina łąkowa -
śmiałek darniowy -

Tak jak pisałem. Zależy mi, aby trawnik był delikatny, ładnie wyglądał i był gęsty..

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:03, 04 lip 2012

Do góry
Tak rozszalała się kostrzewa owcza. Już jej ciasno, ale nie myślałam, że tyle czasu tu będzie rosła.

Kompozycje na oknach pięknieją

Przed drzwiami begonie zaczynają kipieć. Ciekawe jak będzie na jesień.

Na tarasie na stoliku posadziłam bazylię i podsiałam ją koperkiem, bo ciągle gdy odcedzam ziemniaki to mi się przypomina o koperku a biec na pole się nie chce.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:53, 02 lip 2012

Do góry
nowe nabytki, 3 rodzaje traw, w tym kostrzewa sina ale o innym pokroju i miękka

i szałwie, ale za mało kupiłam i zabrakło
Ja też zaczynam:) 23:18, 27 cze 2012

Do góry
lenka napisał(a)

1. mam trochę miejsca przed żywotnikami może dać tam jakąś trawkę np Morning Light?

2. chciałabym czymś podsadzić buka -mam 3 sadzonki kostrzewy sinej-tu jeszcze w doniczkach czy może lepsza byłaby żurawka np marmalade?

3. duża kępa rozchodnika okazałego- zostawić ją czy lepiej zabrać stamtąd i zastąpić czymś innym

4.wokół sosenki jest jeszcze trochę pustego miejsca, zastanawiam się nad kupieniem kilku małych kulek z bukszpanu albo dosadzeniu kilku karłowych iglaczków, myślę też,że przydałaby się jakaś plama mocniejszego koloru czerwono-bordowa może żurawki albo berebrysy Admiration, jak ten środek zakomponować?

5.czy te funkie to dobre towarzystwo dla grujecznika? Teraz drzewko jest małe i niepozorne i może trochę śmiesznie to wygląda bo funkie go przytłaczają

6. no i ogólnie jakieś sugestie do tej rabatki bardzo mile widziane

1. miskant dobrze
2.kostrzewa nie lepiej zurawka
3.rozchodnik zabrać
4.kulki ok
5.funkia Fire adn Ice ok
6.dodać koloru różowo-bordowego
Kompozycje z trawami w roli głównej 00:00, 16 cze 2012

Do góry
Podkarpatka napisał(a)
Witam z Podkarpacia
Moje pytanie dotyczy kostrzewy sinej, której nasiona półtora roku temu zakupiłam na Allegro, z myślą, że będzie to niedźwiedzie futro. No, niestety, trawa okazała się właśnie siną kostrzewą. Posadziłam małe sadzonki jako obrzeża dwóch klombów, w zeszłym roku wszystko "szło" zadowalająco . W tym roku moje kostrzewy już tak się rozrosły (i nadal rozrastają!!), że za chwilę spod nich nie będzie widać pozostałych roślin! Część z nich musiałam powykopywać - obdarowałam nimi okoliczne sąsiadki . U nich jakoś na razie mizernie wzrastają, u mnie każdego dnia są coraz to rozleglejsze! W dodatku zaczynają się nieładnie rozkładać, kłaść na ziemi, dolne źdźbła (szczególnie po deszczu) przyklejają się do ziemi, łamią i schną . Dołączam zdjęcia, na których widać, że moje trawy przestają być dekoracyjne . Dodam, iż nie przycięłam pozimowo mojej kostrzewy (nie wiedziałam, że należy), może dlatego rośnie teraz jak szalona? Może powinnam ją teraz przyciąć? Proszę o radę, bo moja kostrzewa w żadnym razie nie wygląda jak "roślina obwódkowa" - raczej sąsiadujące z nią rośliny za moment zginą w gąszczu sinej trawy!
Pozdrawiam .

To nie jest kostrzewa, tylko szczotlicha siwa - wyłożyła się bo to jest trawa na ekstremalnie suche stanowiska.
pozdrawiam
Tomek
Dla odmiany czas na zmiany... 23:05, 15 cze 2012

Do góry
Gosiu małż podpowiada że to kostrzewa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:23, 11 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

witam
na wstępie zaznaczam ze jestem kompletnym laikiem w temacie trawnika i generalnie ogrodów
jesienia wprowadziliśmy sie do wymarzonego domu no i zapragnelismy rowniez zrealizowac moje marzenie-trawnik jak dywan
gleba u nas slabiutka, sam piach. nawiezlisny troche przyzwoitej ziemi jeszcze jesienia.mysle ze jej warstwa to w zaleznosci od miejsca to 15-40 cm(działka była nierówna).
z uwagi na i tak tendencję ziemi do przesychania zdecydowalismy sie na kupno mieszanki traw sahara o nastepujacym skladzie:
Kostrzewa trzcinowa BARROBUSTO - 40%
Kostrzewa czerwona BOREAL - 32%
Rajgras angielski - 20%
Kostrzewa czerwona MAXIMA - 8%
przed siewem skosiłem dziką trawę(nie bylo duzo chwastów) wzruszylismy ziemię potem ją porzadnie ubilismy a przed siewem(z siewnika) mocno zwilizylismy.
po siewie zwilzalem ziemie prawie codzien (raz bylo dwa i pol dnia przerwy) a w ostatnich dniach robi to za mnie deszcz
dzis mija 12 dzień i sytuacja wygląda tak ze od tego podlewania ta stara"trawa" odrosła i pojawiły sie miejscami takie małe zielone zielone listki które tworzą taki dywanik.czy to trawa? tak myslalem ale zaraz rowniez miejscami zaczely kielkowac takie zielone igiełki(czerwone przy ziemi). i juz nie wiem co jest trawa i czy w ogole nia jest
zrobilismy chyba blad nie grabiac po siewie(ziarna byly "na wierzchu", po podlewaniu jakby wcisnely sie w glebe), czy dalej czekac czy dosiewac czy zagrabic?co robić?
prosze o rady.

Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie, teraz podlewaj żeby mogły wszystkie wzejść. Wydaje mi się, że za mało gatunków w tej mieszance. Ale nic już nie rób tylko podlewaj, żeby nie uschło to co już wzeszło.

sytuacja wyglada tak ze trawa zaczela wschodzic miejscami bardzo intesywnie ale miejscami w ogole.(dzis 17 dzien od siewu).
dodoatkowo od tego deszcu wyrosło sporo dzikiej trawy, perzu etc.
chce dosiac trawy za ok 2 tygodnie jak wzejdzie to co ma wzejsc z tego siewu ale jak perz bedzie w takim tempie rosl to nie bedzie gdzie siac.
mam plan zeby jak trawa urosnie do tych 10 cm przyciac ja razem z tym perzem i wtedy dosiac(podobnon perz nie lubi ciecia i jest go stosunkowo latwo w ten sposob wytepic).czy taki plan jest dobry? prosze o rady.moze jakas chemia ktora nie dziala na trawe a pomoze z perzem?
Kompozycje z trawami w roli głównej 23:41, 10 cze 2012

Do góry
Dziś, po nocnym deszczu moje trawy dosłownie leżały porozkładane na wszystkie strony . Wygląda to paskudnie i w żadnym razie nie mogę się dopatrzeć "wspaniałego efektu" . Postanowiłam jutro spróbować ściąć/skrócić każdą kępę tak mniej więcej o 1/3 wysokości i może wtedy to moje trawsko nabierze jakiegoś ładniejszego kształtu, wyglądu... Nie podoba mi się ta kostrzewa i chyba ona, niestety czuje to, że nie mam do niej serca .
Natomiast niedźwiedzie futro jest śliczne i wygląda tak:

Pozdrawiam !
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:18, 10 cze 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)
przed bukszpanami kostrzewa sina?

tak,to ta kostrzewa, kupiona oczywiście w ubiegłym roku jako małe sadzonki ) narazie siedzi przed bukszpanami, bo już nie mam gdzie jej przesadzić ) jest tam jeszcze jedna trawka, ale niestety nazwy nie pamiętam generalnie przed bukszpanami w przyszłości nic nie będzie posadzone, a będzie rabata żwirowa a narazie jest tak
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:14, 10 cze 2012

Do góry
przed bukszpanami kostrzewa sina?
Kompozycje z trawami w roli głównej 18:10, 09 cze 2012

Do góry
Witam z Podkarpacia
Moje pytanie dotyczy kostrzewy sinej, której nasiona półtora roku temu zakupiłam na Allegro, z myślą, że będzie to niedźwiedzie futro. No, niestety, trawa okazała się właśnie siną kostrzewą. Posadziłam małe sadzonki jako obrzeża dwóch klombów, w zeszłym roku wszystko "szło" zadowalająco . W tym roku moje kostrzewy już tak się rozrosły (i nadal rozrastają!!), że za chwilę spod nich nie będzie widać pozostałych roślin! Część z nich musiałam powykopywać - obdarowałam nimi okoliczne sąsiadki . U nich jakoś na razie mizernie wzrastają, u mnie każdego dnia są coraz to rozleglejsze! W dodatku zaczynają się nieładnie rozkładać, kłaść na ziemi, dolne źdźbła (szczególnie po deszczu) przyklejają się do ziemi, łamią i schną . Dołączam zdjęcia, na których widać, że moje trawy przestają być dekoracyjne . Dodam, iż nie przycięłam pozimowo mojej kostrzewy (nie wiedziałam, że należy), może dlatego rośnie teraz jak szalona? Może powinnam ją teraz przyciąć? Proszę o radę, bo moja kostrzewa w żadnym razie nie wygląda jak "roślina obwódkowa" - raczej sąsiadujące z nią rośliny za moment zginą w gąszczu sinej trawy!
Pozdrawiam .

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:05, 07 cze 2012

Do góry
patmar napisał(a)
witam
na wstępie zaznaczam ze jestem kompletnym laikiem w temacie trawnika i generalnie ogrodów
jesienia wprowadziliśmy sie do wymarzonego domu no i zapragnelismy rowniez zrealizowac moje marzenie-trawnik jak dywan
gleba u nas slabiutka, sam piach. nawiezlisny troche przyzwoitej ziemi jeszcze jesienia.mysle ze jej warstwa to w zaleznosci od miejsca to 15-40 cm(działka była nierówna).
z uwagi na i tak tendencję ziemi do przesychania zdecydowalismy sie na kupno mieszanki traw sahara o nastepujacym skladzie:
Rajgras angielski - 20%
przed siewem skosiłem dziką trawę(nie bylo duzo chwastów) wzruszylismy ziemię potem ją porzadnie ubilismy a przed siewem(z siewnika) mocno zwilizylismy.
po siewie zwilzalem ziemie prawie codzien (raz bylo dwa i pol dnia przerwy) a w ostatnich dniach robi to za mnie deszcz
dzis mija 12 dzień i sytuacja wygląda tak ze od tego podlewania ta stara"trawa" odrosła i pojawiły sie miejscami takie małe zielone zielone listki które tworzą taki dywanik.czy to trawa? tak myslalem ale zaraz rowniez miejscami zaczely kielkowac takie zielone igiełki(czerwone przy ziemi). i juz nie wiem co jest trawa i czy w ogole nia jest
zrobilismy chyba blad nie grabiac po siewie(ziarna byly "na wierzchu", po podlewaniu jakby wcisnely sie w glebe), czy dalej czekac czy dosiewac czy zagrabic?co robić?
prosze o rady.

Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie, teraz podlewaj żeby mogły wszystkie wzejść. Wydaje mi się, że za mało gatunków w tej mieszance. Ale nic już nie rób tylko podlewaj, żeby nie uschło to co już wzeszło.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:28, 07 cze 2012

Do góry
Też się Boćku cofnąłem aby zobaczyć piękną kolekcję traw. Najbardziej mi się podobają niskie trawy typu kostrzewa i paskowane też mogą być.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:37, 07 cze 2012

Do góry
Miskant Gracillimus - zakupiony pod wymianke, jeszcze nie posadzony

Kolejna kostrzewa, niestety nie pamietam odmiany - rowniez tegoroczny zakup

Carex Buchanani - wymianka, poprzednik nie dal rady

I ostatnia w kolekcji Stipa Pony Tails, piekna, ale zimy nie przezyla, w tym roku jest u mnie w donicy

W miniformacie 09:40, 07 cze 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Coś pięknego. Nawet nie pytam, co to jest?

Dziękuję Ewo.
A to tylko kostrzewa sina.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:35, 06 cze 2012

Do góry
witam
Rajgras angielski - 20%
prosze o rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies