Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:04, 28 cze 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Dziwne te paki skabiosy bialej

Siałaś tę skabiozę, czy to bylinowa forma? Pąki wyglądają jak zmienione wirusem, częste np. u tulipanów

Szukam tego ovatrolu - znalazłam olej inhibitor rdzy - opis - błyskawicznie penetruje uszkodzenia, wnika głęboko pod korozję do czystego metalu. Rozumiem jednak, że to nieprecyzyjne określenie i rdzy nie usuwa, tylko nie pozwala na dalszy rozkłąd metalu?
Ogród Małej Mi 2017 09:53, 28 cze 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Twój ogród zawsze był dla mnie wzorem ogrodu bylinowego, a to zestawienie jest perfekcyjne.
Pozdrawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:50, 28 cze 2019

Do góry
Tomasz_Tomasz napisał(a)
Dzień dobry,

Trawnik z rolki założony rok temu.
Kilka dni temu wyszło coś „takiego” .
Nawodnienie automatyczne 2x w tygodniu.
Zrobiłem oprysk na grzyba.
Dzisiaj zrobiłem również dosiewkę.
Jak i czym można doprowadzić trawnik do normalności?

Dziękuje i pozdrawiam!

Nie odpisywałam do tej pory. Przeczytałam wpisy doradcze więc tak.

Nie wiemy co jest powodem tych plam gdyż są bardzo nie regularne. Nawet w ciemnej wysepce jest wysepka trawy zielonej fotka w górnej prawej stronie.
Czy nawoziles trawnik i kiedy? Na pewno jest w tych miejscach za mało podlewane.
Musisz sprawdzić czy w tych miejscach gleba dobrze nawodniona. Weź szpadla odkryj darń i popatrz na jakiej głębokości jest mokro. Roczny trawnik ma już sporą darń.
Zrobiłeś dosiewki to nie szkodzi wzejdzie albo i nie. Weź jeszcze widły jak masz i nakluwaj ziemię w tych miejscach jepiej będzie woda wsiąkać,

Podlewanie 2x w tygodniu stanowczo za mało przy takich upałach. Proponuje podlewanie co drugi dzień ale dłuższe godzine do półtorej. To wszystko zależy od dysz natryskowych od ich przepustowości.
Też mam automat i mimo wszystko jeszcze w okresie suszy posiłkujemy się ręcznym nawadnianiem.

Co jeszcze zaobserwowałam czy dysze masz zainstalowane od strony paska roślinności z kora? Sprawdź czy przy samych dyszach do 4 m woda dobrze zrasza. Coś mi się wydaje że źle dysze ustawione może coś nie gra.

Ogród pod lasem 09:46, 28 cze 2019

Do góry
Żółty nie ma tu zbyt wielu zwolenniczek, ale wrzucam te moje, pachnące na cały ogród. Tylko jak im na imię...nie pamiętam. Exotic Sun? Chyba.

Ogród pod lasem 09:44, 28 cze 2019

Do góry
Ja tam nie wiem jak u April, ale u mnie te lilie mnożą się dość dobrze... produkują sobie tych cebulek naokoło (i trochę dalej) i mam poletko z jednej cebuli kupionej rok przed komunią dziecka. Najpierw ją -w lutym- wsadziłam w donicę i fruuu do piwnicy. W efekcie wiosną biegałam z donicą dwór - piwnica. Skutek był taki, że na komunię dziecka lilia bezczelnie kwitła i była sensacją większą niż moje komunijne dziecko
A teraz od dobrych kilku lat mamy naręcze lilii na zakończenie roku.
Niewysoka (do 1m), prawie czarna, niepachnąca, mieszaniec azjatycki Asiatic Hybrid Dark Red. Lubi kwaśne próchniczne podłoże i u mnie rośnie przy azaliach

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:32, 28 cze 2019

Do góry
Czy to opuchlaki? Czym zwalczać o tej porze roku?
Mój ogród pod lasem 09:27, 28 cze 2019

Do góry
malgol napisał(a)

I Anula, uwaga! To ta jedna sztuka od Ciebie

Zacytuję, bo twoje-moje Ci one. Ty chyba jakieś czary jeszcze nad tą JEDNĄ sadzonką poczyniłaś, że tyle ich masz.
Cieszę się, że tak Ci ta JEDNA sadzonka obrodziła
Mam nadzieję, że kolorek też Ci odpowiada.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:16, 28 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Super spotkanie jak widze i czytam i fajnie, że się wyrwałaś z domu Piękne zdjecia zrobiłaś, pokazałas ciut inaczej ogrod Sylwii, u niej tyle dobroci, tez zawsze podziwiam ich prace. Tyle kwiecia u niej i jak zielono. U mnie wypalone od suszy. Ciesze się, że spotkanie sie udało no i w towarzystwo samych ogrodomaniaków to fajnie pobyc Pozdrawiam serdecznie
Sylwia ma bardzo duży ogród, więc i różnych dodatków może nawtykać ile wlezie. Oni prawie wszystko robią sami i tu duży szacun dla całej rodziny. Taki areał to ogromne wyzwanie, mnie zmęczyło wyjście pod górę na szczyt ogrodu, a Sylwia w rękach wnosi polewaczki z wodą żeby pomóc roślinom przetrwać. Takich kursów robi w ciągu dnia niezliczoną ilość. Do tego trzeba mieć dużo siły, zdrowia i samozaparcia. Wojtkowi schodzi kilka dni koszenie ogrodu, żeby dobrze wyglądał. Ogród jest zadbany i bardzo urozmaicony. Ziemia u nich jest ciężka, wbicie łopaty to już duże wyzwanie, a wykopanie dołka wymaga dużego wysiłku. Podziwiam ich bardzo, stworzyli piękną zieloną wyspę wśród uprawnych pól i zapuszczonych ugorów.

Podmiejski ogródek 09:07, 28 cze 2019

Do góry
A ja lubię takie trawniczki Wyglądają naturalniej niż wypicowane, które oczywiście też ładne, ale jakieś takie sztuczne...
makadamia napisał(a)

tak wygląda obecnie trawnik pod lipami. pedanci mogą dostać zawału

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:05, 28 cze 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dziś rozpoczęłam cięcie.... trochę się nagimnastykowałam pomiedzy roslinami,aż mnie wszystko boli....
21 buksów i 11 cisów pociachane, uff...
Jeszcze trzmieliny, berberysy i derenie....

Uwielbiam przycięte kuleczki ,ach

Dobrze czułam żeby tu nie wchodzić.... Powiedz jak można tak idealnie ciachac?! No jak?! A tak całkiem serio to jest przepięknie!!!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:59, 28 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotko

Widzę, że się wyrwalas. Prężną grupa odwiedzających.
U mnie wnuk się urodził i jestem na innych torach. Ogród jednak podlewać trzeba bo upały nie w tej ziemi. Już prawie po różach jeszcze te późniejsze zostaly. Nawet pąki mi przysmarzyło co to będzie to nie klimat dla tych roślin.
Jak zwykle ptaszki skaczą u ciebie. Teraz lilie zaczynaja.

Pozdrawiam
Urwałam się jak z łańcucha i jestem bardzo zadowolona. Widzę, że na takie jednodniowe wypady modę się porywać.
W ubiegłym tygodniu miałam trzy burze, ale od wtorku znów podlewam. U mnie bardzo szybko ziemia wysycha. Duże róże też już mi przekwitły i są poobcinane kwiatostany, ale zaczynają następne. Teraz u mnie pierwsze skrzypce grają lilie.

Gratuluję wnuka, czy on domowy jest? Czy dochodzisz do niego?
U mnie będzie późną jesienią.

Zdjęcia jeszcze od Sylwii

Ogródkowe perypetie:) 08:57, 28 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Chyba to oczko za małe
Droga do spełnienia 08:49, 28 cze 2019

Do góry
Kasiu odpisałam u Ciebie
Malwinko -dzięki
szałwia już ścięta zakwitnie drugi raz już troszkę słabiej
to samo kocimiętka - rozłożyła się pod ciężarem po ostatnich ulewach i już przekwitała
więc ścięłam i czekam na drugie kwitnienie
zostawiam bonicę śliczna w takim stadium tegoroczny nabytek - myślałam ze nei będzie w ogóle kwitła ale daje radę
i brzydala wam zostawiam brzydki ale ma coś w sobie
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:40, 28 cze 2019

Do góry
Postepy SOM! strasznie malutki ten domek

Za drzwiami do ogrodu... 08:28, 28 cze 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Fotek dziewczyny narobiły full,sama chętnie oglądam.Mam nadzieje że kiedyś będziesz miała okazje porównać je z rzeczywistością

Co ci fioletowego rośnie przed żółtymi trawkami?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 08:25, 28 cze 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Cześć Kasiu,

A masz zdjęcie z bliższa pojedynczego, rozwiniętego kwiatu tej róży? Strzelałabym, że to Flammentanz, ale nie jestem przekonana.
Przerwa na kawę... 08:22, 28 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Cudne zestawienie kolorystyczne! No po prostu bomba!
Podmiejski ogródek 08:11, 28 cze 2019

Do góry
Podmiejski ogródek 08:08, 28 cze 2019

Do góry
hortensja ogrodowa kwitnie nawet w dużym cieniu, choć niezbyt spektakularnie

za to bardzo obficie kwitną mi takie małe hosty nn
zwykle nie lubię kwitnięcia funkii, ale dla tej robię wyjątek

orszelina na kwaśnej też zbiera się do kwitnienia

a tutaj ironia losu:
przypadkiem wyszło, że mam dwa niskie, różowe przetaczniki obok siebie (pink goblin i heideking - ale nie wiem, który jest który). Jeden od samej wiosny miał ładne ulistnienie, a drugi jakieś brzydkie, drobne, w plamki. Już się ucieszyłam, że będę mogła dokonać eliminacji, a tutaj się okazuje, że ten z brzydkimi liśćmi ma ładniejsze kwiaty: mniej wyblakłe i mniej pokładające się. I znowu dylemat
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:08, 28 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Róże, lilie, spotkania.. nie wiadomo, co chwalić, czym zachwycać, co zdjęcie to ładniejsze Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję ślicznie

Detale u Sylwii

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies