Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 07:25, 19 maj 2020

Do góry
A ja napiszę tak...
Uśmiecham się jak tak planujesz tę szałwię pod linijkę...
Bo ona się rozsiewa i w tym jej urok.
Dzięki temu ją widać w różnych miejscach.

Więc dla mnie sadź jak chcesz... szałwia zrobi swoje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:33, 19 maj 2020

Do góry
A co to za szałwia ?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 23:17, 18 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia no na takie rozwiązanie nie wpadłam. I muszę Ci powiedzieć ze mi się podoba. Tylko wiesz czego nie jestem pewna? Juz tłumacze. Ja osobiście szałwi nie znam. A z tego co wiem sesleria rusza wiosną baaardzo wcześnie. I boję się że przy takim układzie na przodzie rząd będzie wyglądał na wybrakowany tam gdzie ma być szałwia, która zbiera się po zimie trochę dłużej

A to tego to już Ci nie powiem... U mnie na skarpie szałwia już jest duża, nie wiem jak teraz wygląda sesleria...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:55, 18 maj 2020

Do góry
Asia no na takie rozwiązanie nie wpadłam. I muszę Ci powiedzieć ze mi się podoba. Tylko wiesz czego nie jestem pewna? Juz tłumacze. Ja osobiście szałwi nie znam. A z tego co wiem sesleria rusza wiosną baaardzo wcześnie. I boję się że przy takim układzie na przodzie rząd będzie wyglądał na wybrakowany tam gdzie ma być szałwia, która zbiera się po zimie trochę dłużej
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:03, 18 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Wg mnie przy dwójce za mało szałwii i wg mnie zbyt pod linijkę

Rojodziejowa z piwem Bez szałwii też? Same miśki

Eeeno niee... Szałwia jest git, ale ja bym ją dała tak po skosie, żeby były tak jakby smugi tej szałwi niezależnie od której strony się spojrzy czy od furtki czy od domu Takie szaleństwo

Wasze zdrowie!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:59, 18 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Szałwia i orlik w blokach startowych

Cienista tam i z powrotem

Gdzie Ty masz taką ładną cienistą? Na zdjęciach w większości otwarte rabaty.
Na ostatnim zdjęciu to brunnera tak kwitnie?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:50, 18 maj 2020

Do góry
Przymiarki doniczkowe... Tu dokładnie z wersja pierwszą czyli m.in. szałwia zaraz za klockami z tuji. Odwrócone do góry nogami doniczki to sesleria.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:23, 18 maj 2020

Do góry
Szałwia i orlik w blokach startowych

Cienista tam i z powrotem
Słoneczny Ogród 22:45, 17 maj 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
No mistrzynią chyba zostaniesz, masz oko. Mnie też to czeka, tylko jakoś nie mogę się do tego zabrać, brakuje dnia.Nowa chyba rabata, masz tam jeszcze trochę miejsca.Co jest na tej rabacie? A szpadelek gdzie nabyłaś?

Gosia , szpadelek 3 lata temu na allegro.
Z okiem to różnie jest... ale ze sznurkiem idzie prosto.

Ja Ci sie nie dziwię, bo ja w tym roku też wszystko na spokojnie robie, nie spieszę się.

Rabata pusta bo powiększałam od drogi, posadzę tam hiacynty, szałwia sie rozsiewa to tam też dołożę jakieś siewki i będzie jej jeszcze więcej na tej rabacie , od strony trawnika jest, a od szosy w puste miejsce dołożę.

Gosia , mam dla Ciebie fotkę super ptaka ♥
Mój nr 1
Wilga
Pamiętajcie o ogrodach 22:08, 17 maj 2020

Do góry
Już ci szałwia kwitnie? Jaka to odmiana?
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 21:49, 17 maj 2020

Do góry
Kilka zdjęć, zrobionych dziś wieczorem

Róże, bez mszyc, na razie wolno sobie rosną

Szałwia omszona, fioletowa NN już prawie kwitnie

Blau hugel i April night powoli

Szczypiorek, szałwia, maliny, agrest i derenie z owocami

W samym słońcu 10:14, 17 maj 2020

Do góry
Różowa szałwia bedzie niedługo kwitnąć

I tawula w tym roku ładnie ruszyła jak ja mocno przycielam i dereń posądzony niedawno z donicy, w której zimował
Osiedlowy ogródek 10:32, 16 maj 2020

Do góry
Reniu, pochodziłam wczoraj pk drodze Dębińskiej, cudów co niemiara a widać że szałwia omączona modna się robi, bo dużo jej sprzedają.
Koleżance z innego forum ta szałwia na piaskach pięknie się sieje. Ja kupiłam sobie 4 szt, ogólnie bardzo lubię szałwie, a w tym roku będzie u mnie kwitł Żeleżniak Russela. Cieszę się jak dziecko.
Mam sporo siewek gdybyś chciała w zamiam za żółte oregano.

Kubek przepiękny ... Kawusia smakuje podwójnie.

Walki ze śmieciarzami nie zazdroszczę, ale ja też jestem zdania że trzeba gościa zlokalizować, pety pozbierać i mu zanieść, powiedzieć " zdaje się że coś Panu wypadło, 20 razy...." oraz zgłosić do administracji. Będzie mu wstyd.
Tak jak pani co Cię oblała i musiała zapłacić za pralnię.
Migawki z ogródka 11:47, 15 maj 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Karola, ale ja tam mam marcinki których jesienią lepiej już nie ruszać poza tym jesienią to mnie się już nic nie chce z reguły

He, he, he, też mam rabatę do przerobienia. Czkałam aż przekwitną tulipany to teraz zaczynają palibiny, potem szałwia i tak w koło macieju... .
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:57, 15 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Anitka dzieki za informacje o wilczomleczach i fotorelację .Obydwa są super. Choć osobiście wolałabym mniej bordowego. To teraz wybór do seslerii pomiędzy jezowka, szałwia i wilczomleczem ....Ups

Powodzenia przy wybieraniu. Ja mam wszystko oprócz seslerii.
Ogród kwiatowy 20:39, 14 maj 2020

Do góry
A w ogóle to dzięki za pocieszenie, że trudno ją się wysiewa bo myślałam że ze mnie taki antytalent wysiewowy .
Omączoną uwielbiam właśnie z tych powodów o których piszesz. A na szkółkę się wkurzyłam bo Pan mi powiedział, że "szałwia choruje na szarą pleśń. Mówi Pani to coś?"
Obrażona jestem .
Ogród kwiatowy 16:27, 14 maj 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Takie coś wysiewałam.

O wysiewie Salvia farinacea pisałam w wątku u Renaty, ale napiszę jeszcze u siebie. Szałwia omączona potrzebuje długiego okresu do kwitnienia. Ja swoją wysiewałam pod koniec stycznia, pierwsze kwiaty miałam w połowie lipca. Z około 50 wysianych nasion doczekałam ok 15 sadzonek, więc to niewiele. Część sadzonek na zimę zabrałam do garażu, część została w gruncie. Te w garażu przeżyły zimę, po wyniesieniu na zewnątrz zdechły. Te w gruncie wyglądały jakby zanikły, ale teraz widzę małe listki i widać, że niektóre przeżyły. Ciekawe tylko czy zdążą jeszcze w tym sezonie zakwitnąć. Generalnie Salvia farinacea jest ciężka w uprawie i lepiej kupić parę sadzonek i cieszyć się kwiatami już od maja. Parę zdjęć mojej z ubiegłego sezonu.
Salvia Farinacea Evolution Violet
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:52, 14 maj 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
No i będzie super Fakt- szałwia na początku sezonu nie powala atrakcyjnością, moje były takie liche, myślałam że nic z nich nie będzie, a teraz takie ogromniaste bujne poduchy się z nich zrobiły

Ktoś poradzi jak ją przycinać w czasie sezonu? Żeby kolejny raz zakwitła..
Po przekwitnięciu same kwiatostany?

Po przekwitnięciu zetnij przy samej ziemi a odbije od nowa
Droga do spełnienia 10:32, 14 maj 2020

Do góry
Asia no zobaczymy jak się będą rośliny sprawdzać na pewno będzie rosnąć szałwia bo jej u mnie dobrze
Droga do spełnienia 10:05, 14 maj 2020

Do góry
Gosia - kiedyś będzie

Kasia - jakich areałow?? u mnie naprawdę mało miejsca i rabaty się tylko aż tak wielki wydają

Agatko - część obsadzona częściowo nowymi roślinami część całościowa roślinami które miałam i podzieliłam

z nowych roślin to bodziszek rozanne, brzózki, trzcinnik waldenbuch, róża queen of sweden i róża hansestadt rostock szałwia caradonna bo nie miałam dereń świdwa anny's winter orange i kilka kuklików a i jeszcze czyściec hummelo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies