Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:33, 18 cze 2020

Magara napisał(a)
Zuza, dzięki za info o dyniach, ja dopiero kompostownika się uczę, dwie komory mam, patrzę co jak w nim się robi
P.S. Ktoś musi czuwać żeby spać mógł ktoś

Dzisiaj się wyspałam
Mgduska 10:59, 18 cze 2020

Opuchlaki trochę oszpecają roślinę, ale jej nie mordują. Ślimaki równają z ziemią albo ogołacają z liści, albo odgryzają jedyny kwitnący pęd, złośliwie. Potrafią też z liści zrobić taką firankę (u mnie w liściach języczki pomarańczowej, że opuchlak przy tym to mały dyzio.
Ale i tak podobno najgorsze są turkucie, więc cieszmy się tym co mamy
Pszczelarnia 11:04, 18 cze 2020

antracyt napisał(a)

Ulubiona nn, prawdopodobnie jakaś angielka. Mąż ją dostał chyba dwa lata temu jako kwiat doniczkowy. A teraz mimo, że co roku cięta dorasta do 1,2m. Super zdrowa, krzew ma zwarty, kwitnie cały sezon, przyjemnie cytrusowo pachnie. Bez wad

Po liściach wygląda na "niemkę" - tryska zdrowiem.
antracyt 11:58, 18 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Opuchlaki trochę oszpecają roślinę, ale jej nie mordują. Ślimaki równają z ziemią albo ogołacają z liści, albo odgryzają jedyny kwitnący pęd, złośliwie. Potrafią też z liści zrobić taką firankę (u mnie w liściach języczki pomarańczowej, że opuchlak przy tym to mały dyzio.
Ale i tak podobno najgorsze są turkucie, więc cieszmy się tym co mamy

Myślałam, że młode pokolenie opuchlaków objada też korzenie.
Turkucie mają rodzice. Brzydkie to straszenie i jak przejdzie przez pas roślin to podobno tylko to co nad ziemią zostaje całe.
antracyt 12:22, 18 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Po liściach wygląda na "niemkę" - tryska zdrowiem.

A niech sobie będzie "niemką", nie mam uprzedzeń
Kolejna niezniszczalna niemiecka księżniczka. Lekko kiczowata z tym żarówiastym różem, ale za to zapylacze ją bardzo lubią

Mgduska 13:57, 18 cze 2020

antracyt napisał(a)

Myślałam, że młode pokolenie opuchlaków objada też korzenie.

Oj, nie wiedziałam. Pogryzły mi liście bergenii - ale gdzie tego szukać, czy to znaczy, że siedzą w korzeniach bergenii? Jakiś wykrywacz larw by się przydał, przecież nie przekopię teraz całego ogrodu. Trzeba będzie podlewanko z wrotycza zrobić :/
popcorn 08:30, 19 cze 2020

Ale masz ładnie! I malinki już prawie - prawie, to chyba na zeszłorocznych pędach?
Cofam się oglądać więcej
antracyt 09:29, 19 cze 2020

Mam 3 odmiany malin. Te już dojrzewają rzeczywiście są na zeszłorocznych pędach. W przyszłym roku owocowe trafią na nową część i wtedy zacznę je prowadzić na drutach. Teraz pokładają się strasznie.
Jakoś nie mam ręki i serca do uprawy warzyw i owoców. Teraz rosną te, które dają sobie same radę. Mus to zmienić. Zacznę lekcje u Ciebie brać
antracyt 09:32, 19 cze 2020

Mgduska napisał(a)

Oj, nie wiedziałam. Pogryzły mi liście bergenii - ale gdzie tego szukać, czy to znaczy, że siedzą w korzeniach bergenio dai? Jakiś wykrywacz larw by się przydał, przecież nie przekopię teraz całego ogrodu. Trzeba będzie podlewanko z wrotycza zrobić :/

Ja podlałam gnojówką z wrotyczy. Potem doczytałam, żeby gnojówkę robić jak wrotycz zacznie kwitnąć. Zobaczymy co to moje podlewanie da.
antracyt 21:10, 20 cze 2020

Dwa dni poza domem. Podobno w piątek spore burze przeszły, z krótkim, ale bardzo intensywnym deszczem. Miejscowości obok pozalewane. Ogród przeżył bez większych strat. Trochę róże połamały, część kwiatów przedwcześnie dopadło, piwonie się położyły, ale reszta ok
Teraz znowu pada, delikatnie ale równomiernie. Zostawiłam na zewnątrz taczkę i całą się wodą napełniła.
Kilka deszczowych zdjęć zostawiam.
Różanka i wiejska

Szałwia muszkatołowa ma już chyba z 1,4m, prawdziwy gigant w tym roku Na leśnej do dzwonków spieszy się hortensja

No i na koniec szklarnia. Pomidory za chwilę będą mojego wzrostu Muszę część pędów obciąć, bo je przegapiłem przy ostatnim przeglądzie. Po gnojowce z pokrzyw nabrały szalonego przyspieszenia i zasłoniły papryki.