Najpierw trzeba zacząć od użyźnienia gleby, bo nie wygląda na taką, że trawnik będzie ładny później.
Zasiej w tym roku nawóz zielony, potem go zaorz, możesz dać na zimę obornik bydlęcy, również powinien być zaorany. Na żyznej ziemi będzie rosło. Wałowanie, kultywator..to teraz nie ma żadnego znaczenia skoro ziemia jałowa.
Najpierw kultywator potem wałowanie, grabienie, wałowanie.
Masz tutaj wskazówki, powyżej zalinkowany artykuł o zakładaniu od podstaw trawnika z siewu.
Dzisiaj u nas upał, że rośliny mdleją. Z jednej przesady w drugą, ale co zrobić...
Wczoraj wieczorem po upalnym dniu przeszła burza i trochę orzeźwiła rośliny po tym skwarze, ale tak nasypało liści z wierzb że po moim piątkowym sprzątaniu pozostało już tylko wspomnienie...
Dzisiaj wysprzątałam dom i pakuję Małego na wycieczkę, nawet na 5 minut nie wyskoczyłam do ogrodu, ale jutro nadrobię
W sklepach ogrodniczych róże są w kwietniu, teraz rzeczywiście trochę późno. Ona z takich po 6 zł była. U mnie ta ciemna też drugi sezon, w ubiegłym roku wcale nie zakwitła.
Co do piwonii dwa lata temu zamówiłam śliczną piwonię taką jak ma Mała Mi koralowy kolor ma i zmienia go w trakcie rozkwitania. Przyszła taka odrobinka, że bałam się wsadzić od razu do gruntu. Wsadziłam do dużej donicy i zadołowałam. Na drugi rok nic nie wzeszło. Zraziłam się i mam tylko takie babcine.
Dziękuję U mnie jest ziemia piaskowa, szybciej się nagrzewa i myślę, że dlatego szybciej u mnie zakwitają kwiatki. Zakwitną i u Ciebie, może nawet lepiej, że za kilka dni. Dzisiejsze słońce strasznie męczy wszystkie kwiatki. Cieszę się, że podobają się moje zdjęcia. Jak kupowałam lustrzankę mój średni syn ( który już miał lustrzankę) stwierdził, że nie dam rady się nauczyć obsługi takiego aparatu. Kupiłam aparat lepszy od jego i pokazałam, że dam radę. Uczyłam się sama, ogródek to bardzo wdzięczny obiekt do fotografowania. Mimo tego co już się nauczyłam chętnie wzięłabym udział w jakimś szkoleniu z obsługi, bo ja tak bardziej na wyczucie robię zdjęcia.